Top

Επικεφαλής της BioNTech: Επιστροφή στην κανονικότητα, εφικτή μέχρι τον επόμενο χειμώνα

Οι νεότερες εξελίξεις του ιού σε όλο τον κόσμο.

Parallaxi
επικεφαλής-της-biontech-επιστροφή-στην-κανον-684961
Parallaxi

Ο γενικός διευθυντής της γερμανικής φαρμακοβιομηχανίας BioNTech, που μαζί με την Pfizer αναπτύσσει ένα εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού, είπε σήμερα ότι θεωρεί εφικτή μια επιστροφή στην κανονικότητα μέχρι τον επόμενο χειμώνα.

Μιλώντας στο BBC ο Ουγούρ Σαχίν εκτίμησε ότι είναι «απολύτως αναγκαίο» να έχει επιτευχθεί υψηλός βαθμός εμβολιασμού πριν από το φθινόπωρο του 2021.

«Αν όλα συνεχίσουν να εξελίσσονται ομαλά, θα αρχίσουμε να παραδίδουμε το εμβόλιο στα τέλη αυτού του έτους», είπε. «Ο στόχος μας είναι να παραδώσουμε περισσότερες από 300 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου μέχρι τον Απρίλιο της επόμενης χρονιάς, κάτι που θα μας επέτρεπε να αρχίσουμε να βλέπουμε τον αντίκτυπτο», πρόσθεσε.

«Το καλοκαίρι, σε κάθε περίπτωση, θα μας βοηθήσει επειδή το ποσοστό των μολύνσεων θα μειωθεί», προέβλεψε. «Αυτό που είναι απολύτως αναγκαίο, είναι να έχουμε σημαντικό ποσοστό εμβολιασμένων πριν από το φθινόπωρο και τον χειμώνα του επόμενου έτους», πρόσθεσε.

Ο Σαχίν εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό επειδή έχει ζητηθεί από πολλές εταιρείες που παρασκευάζουν εμβόλια να αυξήσουν την παραγωγή τους. «Θα μπορούσαμε να έχουμε έναν φυσιολογικό χειμώνα την επόμενη χρονιά», κατέληξε.

Σύμφωνα με τις δύο εταιρείες, το εμβόλιό του είναι αποτελεσματικό κατά 90% εναντίον της Covid-19, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής ευρείας κλίμακας, η οποία αποτελεί το τελευταίο στάδιο προτού ζητηθεί η έγκριση για την κυκλοφορία του στην αγορά. Πολλά άλλα εμβόλια αναπτύσσονται επίσης από άλλες εταιρείες, γεγονός που αυξάνει τις ελπίδες για μια γρήγορη επιστροφή στην κανονικότητα.

Αυστρία-Covid-19: Τη διενέργεια μαζικών τεστ κορονοϊού μετά την λήξη του δεύτερου lockdown, προαναγγέλει ο ομοσπονδιακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς

Πριν την έναρξη ισχύος του δεύτερου lockdown στην Αυστρία, μεθαύριο, Τρίτη, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς προανήγγειλε σήμερα την διενέργεια μαζικών τεστ, με την λήξη ισχύος του, την 7η Δεκεμβρίου, κατά το πρότυπο της Σλοβακίας, “όπου, με τον τρόπο αυτό, μπόρεσαν να ανακαλυφθούν και να απομονωθούν πολλοί ασυμπτωματικοί μολυσμένοι”.

Πρόθεση είναι, “να χρησιμοποιηθεί ακόμη μία φορά επίσης πριν τα Χριστούγεννα το όργανο των μαζικών τεστ” , και τα αντίστοιχα βήματα για την λογιστική διαδικασία θα προετοιμαστούν μαζί με τα εννέα ομόσπονδα κρατίδια της χώρας, ανέφερε ο ίδιος σε σημερινή συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση.

Προς το τέλος της εβδομάδας, η κυβέρνηση θα ενημερώσει τον πληθυσμό για τα σχεδιαζόμενα μαζικά τεστ, που αρχικά θα γίνουν, μεταξύ άλλων, σε εκπαιδευτικό προσωπικό, καθώς από την 7η Δεκεμβρίου τα σχολεία επιστρέφουν στην κανονική λειτουργία τους, ενώ θα ανοίξει και το εμπόριο, σημείωσε.

Η ερώτηση ως προς τον “στόχο” των νέων περιοριστικών μέτρων (που σχετίζεται με νέες μολύνσεις) είναι δύσκολο να απαντηθεί, παρατήρησε ο καγκελάριος, αποφεύγοντας να προσδιορίσει έναν συγκεκριμένο αριθμό από τον οποίο θα εξαρτηθούν τα βήματα ανοίγματος.

“Στο πρώτο lockdown, οι νέες μολύνσεις περιορίστηκαν κάτω των 50, και ένας μέσος όρος επτά ημερών με 50 μολύνσεις ημερησίως (σ.σ. σήμερα ο αριθμός αυτός βρίσκεται πάνω από το 500) θα ήταν ένας τέλειος αριθμός”, τόνισε, ωστόσο δεν μπορεί να γνωρίζει εάν αυτό μπορεί να επιτευχθεί τώρα τον χειμώνα, θα πρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες όπου η κατάσταση θα είναι υπό έλεγχο.

Ο Αυστριακός καγκελάριος υπεραμύνθηκε των μέτρων για τα σχολεία στο πλαίσιο του δεύτερου lockdown (μετάβαση στην τηλεκπαίδευση), τονίζοντας ότι είναι λάθος πως οι μαθητές δεν μολύνονται, τη στιγμή που υπάρχουν “χιλιάδες” παιδιά και νέοι στην Αυστρία που έχουν μολυνθεί.

Ερωτηθείς ως προς την έρευνα σε δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και σε ανώτερης βαθμίδας δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όπου μόνον 40 στους 10.000 συμμετέχοντες ήταν θετικοί, ο καγκελάριος παρατήρησε ότι κάνοντας κανείς αναγωγή φτάνει σε χιλιάδες, και άρα τα σχολεία συμβάλλουν σημαντικά στη διαδικασία μόλυνσης.

Σε γενικές γραμμές, δεν είναι εύκολο να επιβληθεί ένα σκληρό lockdown, “αλλά η πανδημία δεν μας αφήνει άλλη επιλογή”, ανέφερε ο Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος στο ερώτημα εάν τα μέτρα ήλθαν πολύ αργά, παρατήρησε ότι, ο ίδιος, ως καγκελάριος, δεν μπορεί να αποφασίσει μόνος του. Όπως είπε, ήταν πάντα υπέρ της πρόωρης δράσης, αλλά δεν υπήρχε προθυμία κατά τη διάρκεια των σχετικών συζητήσεων, ούτε και ο πληθυσμός, πριν από μερικές εβδομάδες ήταν ακόμη έτοιμος να συμμετάσχει.

Ο Αυστριακός καγκελάριος παραδέχθηκε ότι ακολουθούν τώρα δύσκολες εβδομάδες, αλλά ο ίδιος πιστεύει ότι το lockdown, θα επιδράσει τώρα, “μπορούμε να σώσουμε τα Χριστούγεννα, και θέλουμε να κατεβούμε γρήγορα από το σκληρό βήμα”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Το ό,τι μετά από οκτώ ή εννέα μήνες με τον κορονοϊό υπάρχει μια “κόπωση” στον πληθυσμό είναι, σύμφωνα με το Σεμπάστιαν Κουρτς, “απόλυτα σαφές”, αυτή η “κόπωση” δεν είναι αυστριακό φαινόμενο, υπάρχει και σε όλες τις άλλες χώρες, και “εάν συμμετέχουν όλοι, μπορούμε να μειώσουμε τις μολύνσεις, άλλες χώρες θα μπορούσαν πιθανώς να προχωρήσουν σε “ημι-lockdown ή σε μερικό lockdown, αλλά αυτό δεν το θέλουμε”.

Ο ίδιος, όπως υπογράμμισε, δεν βλέπει παραλείψεις στο παρελθόν, “το δεύτερο κύμα δεν μας εξέπληξε”, το “σχετικά κανονικό καλοκαίρι” δεν ήταν “λάθος” , και “Δόξα τω Θεώ” δεν υπήρχαν περικοπές εκείνη την εποχή, λόγω και του τουρισμού, ένα lockdown διαρκείας θα είχε προξενήσει “τεράστιες ζημίες κοινωνικά και οικονομικά”, ενώ, ορισμένες εξελίξεις στον ιό απλά δεν είναι προβλέψιμες.

Μέρκελ: Ο κορονοϊός θα κυριαρχεί στη ζωή μας για πολύ ακόμη

Στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού είναι αφιερωμένο και το νέο εβδομαδιαίο βιντεοσκοπημένο μήνυμα της καγκελαρίου ‘Αγγελα Μέρκελ, η οποία ζήτησε εκ νέου “μεγάλη προσοχή” από τους πολίτες, χωρίς να δώσει ελπίδες για σύντομη χαλάρωση των περιορισμών.

“Ο χειμώνας μπροστά μας θα είναι πολύ απαιτητικός για όλους μας. Ο κορονοϊός θα κυριαρχεί στη ζωή μας για πολύ ακόμη”, δήλωσε η κυρία Μέρκελ, ενόψει και της αυριανής τηλεδιάσκεψης που θα έχει με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων, κατά την οποία θα αξιολογηθεί η κατάσταση και ενδεχομένως θα ληφθούν αποφάσεις για αυστηροποίηση του μέχρι τώρα “μερικού lockdown”.

Στο καθιερωμένο μήνυμά της, η καγκελάριος επισήμανε για μια ακόμη φορά ότι “δεν μπορούμε να συναντιόμαστε χωρίς να ανησυχούμε”, ενώ αναφέρθηκε στις δυνατότητες επικοινωνίας που παρέχει η τεχνολογία, οι οποίες ωστόσο, όπως είπε, “δεν αποτελούν υποκατάστατο της προσωπικής συνάντησης”.

ΗΠΑ-Covid-19: Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες, προειδοποιεί η ομάδα του εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν για την πανδημία

Ο Ρον Κλάιν, στενός σύμβουλος του Δημοκρατικού εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν, προέτρεψε σήμερα το Κογκρέσο να εγκρίνει ένα δικομματικό σχέδιο οικονομικής βοήθειας, καθώς τα κρούσματα της Covid-19 στις ΗΠΑ σπάνε κάθε ρεκόρ και αυξάνεται η πίεση στα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα. Ο Κλάιν ζήτησε επίσης να επιτραπεί στην ομάδα του να συντονίσει τις ενέργειες της με την απερχόμενη κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.

Και άλλοι κορυφαίοι σύμβουλοι του Μπάιντεν τόνισαν ότι είναι ανάγκη να ελεγχθεί τώρα το ξέσπασμα της επιδημίας, ακόμη και πριν να αναλάβει τα καθήκοντά του ο νέος πρόεδρος στις 20 Ιανουαρίου. Εκτιμούν ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες και ότι τα τοπικά συστήματα περίθαλψης έχουν φτάσει στα όριά τους.

«Διανύουμε μια πολύ επικίνδυνη περίοδο», είπε ο Δρ Μάικλ Όστερχολμ, μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Μπάιντεν για την Covid-19 και διευθυντής του Κέντρου Έρευνας και Πολιτικής Λοιμωδών Νόσων στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, μιλώντας στην εκπομπή Meet the Press του τηλεοπτικού δικτύου NBC News.

Αν δεν ληφθούν μέτρα τώρα, «θα δούμε αυτούς τους αριθμούς να αυξάνονται σημαντικά», είπε ο Όστερχολμ. «Το μέλλον μας είναι στα χέρια μας… τουλάχιστον για τις επόμενες τρεις εβδομάδες», πρόσθεσε.

Τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται ρεκόρ κρουσμάτων σε όλη τη χώρα και οι αριθμοί έχουν υπερδιπλασιαστεί σε σύγκριση με τα μέσα Ιουλίου. Τα κρούσματα συνολικά από την αρχή της πανδημίας πλησιάζουν τα 11 εκατομμύρια και οι νεκροί έφτασαν τους 245.581. Ο αριθμός των νοσηλευομένων αυτήν την περίοδο έχει επίσης αυξηθεί σε επίπεδα ρεκόρ.

Ο Κλάιν, που θα αναλάβει προσωπάρχης του Μπάιντεν, είπε ότι οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι πρέπει κατεπειγόντως να εγκρίνουν ένα πρόγραμμα οικονομικής στήριξης, επειδή, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων, πολλές Πολιτείες αναγκάστηκαν να επιβάλουν νέα μέτρα για να ελέγξουν την κατάσταση. «Θα μπορούσε να είναι ένα πρώτο παράδειγμα μετεκλογικής δικομματικής δράσης», είπε.

Ο Μπάιντεν έχει μιλήσει με τους ηγέτες των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο, τη Νάνσι Πελόζι και τον Τσακ Σούμερ, σχετικά με την αύξηση αυτής της βοήθειας, όχι όμως και με τον Μιτς Μακόνελ, τον επικεφαλής της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, ο οποίος μέχρι στιγμής αρνείται να αναγνωρίσει δημόσια τον Μπάιντεν ως εκλεγμένο πρόεδρο.

Η ομάδα του Μπάιντεν σχεδιάζει επίσης να συναντηθεί με στελέχη της Pfizer Inc που την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε θετικά πρώτα αποτελέσματα για το πειραματικό εμβόλιό της για την Covid-19, καθώς και με άλλους εκπροσώπους φαρμακοβιομηχανιών. Περιμένει όμως ακόμα την έγκριση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για να ξεκινήσει επίσημα η προσπάθεια μετάβασης μεταξύ των συμβούλων του εκλεγμένου προέδρου και της Ομάδας Δράσης του Λευκού Οίκου για τον κορονοϊό.

Βρετανία: Στα 24.964 τα νέα κρούσματα κορονοϊού και άλλοι 168 θάνατοι μέσα σε 24 ώρες

Οι βρετανικές υγειονομικές υπηρεσίες ανακοίνωσαν σήμερα 24.964 νέα κρούσματα της Covid-19, αριθμός ελαφρά μειωμένος σε σύγκριση με το Σάββατο, όταν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανήλθαν σε 26.860.

Οι θάνατοι που καταγράφηκαν μέσα σε ένα 24ωρο έπεσαν στους 168, από 462 χθες. Συνολικά, στη Βρετανία έχουν χάσει τη ζωή τους 51.934 άνθρωποι από την αρχή της πανδημίας.

Ιταλία-Covid-19: Μείωση των διαγνωστικών τεστ και των κρουσμάτων κορονοϊού σήμερα στην Ιταλία, παραμένει υψηλός ο αριθμός των νεκρών

Τα κρούσματα κορονοϊού παρουσιάζουν σήμερα μείωση στην Ιταλία, ενώ παραμένει υψηλός ο αριθμός των νεκρών. Όπως κάθε σαββατοκύριακο, όμως, περιορίσθηκε και ο αριθμός των διαγνωστικών τέστ.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο έχασαν την ζωή τους 546 άνθρωποι, και καταγράφηκαν 33.979 νέα κρούσματα. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 195.275 διαγνωστικά τεστ, δηλαδή 32.000 λιγότερα από χθες. Κάθε εκατό τεστ, 17,4 προέκυψαν θετικά, με αύξηση της τάξης του 1,4% σε σχέση με την χθεσινή ημέρα.

Χθες τα περιστατικά ήταν 37.255, με 544 νεκρούς. Στις μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας νοσηλεύονται 3.422 ασθενείς (116 περισσότεροι από χθες) και στους νοσοκομειακούς θαλάμους 32.047 άνθρωποι (+649 σε σχέση με την χθεσινή ημέρα).

Από την αρχή της πανδημίας, στην Ιταλία έχασαν την ζωή τους από Covid -19, 45.229 πολίτες. Αυτή την στιγμή, οι θετικοί στον ιό ξεπερνούν τις 700.000. Σύμφωνα με στατιστικά μοντέλα στα οποία γίνεται αναφορά, στις αρχές Δεκεμβρίου μπορεί να έχουν ξεπεράσει το 1.000.000.

Σε ότι αφορά, τέλος, τα περιοριστικά μέτρα, από σήμερα τόσο η ευρύτερη περιοχή της Φλωρεντίας, όσο και της Νάπολης, έχουν μετατραπεί σε «κόκκινη ζώνη» και οι πολίτες μπορούν να βγουν από την κατοικία τους μόνον για να μεταβόυν στο χώρο εργασίας τους, για λόγους υγείας, για άλλου είδους έκτακτες ανάγκες και (μόνον στην Τοσκάνη) για να συνοδεύσουν τα παιδιά σε όσα σχολεία έχουν παραμείνει ανοικτά.

ΔΝΤ: Θετικό στον κορωνοϊό ένα μέλος της αποστολής στην Αργεντινή

Ένα μέλος της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Αργεντινή διαγνώσθηκε θετικός στον κορωνοϊό, αναγκάζοντας την ομάδα να απομονωθεί και να πραγματοποιήσει τις συναντήσεις την επόμενη εβδομάδα διαδικτυακά, όπως ανέφερε το ΔΝΤ με δήλωσή του σήμερα Κυριακή.

Η αποστολή έφτασε στην Αργεντινή την περασμένη εβδομάδα για να συζητήσει ένα νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα με αξιωματούχους της χώρας της Νότιας Αμερικής, η οποία καταπολεμά ένα επίμονο δεύτερο ξέσπασμα της πανδημίας που έπληξε περαιτέρω την ήδη προβληματική οικονομία της.

Όπως αναφέρεται στη δήλωση, κάθε μέλος της ομάδας που έφτασε από την Ουάσιγκτον, καθώς και το εγχώριο προσωπικό, έκαναν τεστ για τον κορωνοϊό χθες Σάββατο, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα της Αργεντινής. Μόνο ένας βρέθηκε θετικός, αλλά όλοι θα απομονωθούν και θα κάνουν άλλο ένα τεστ προληπτικά.

Στο μεταξύ, οι συναντήσεις θα συνεχιστούν, όπως ανέφερε το ΔΝΤ. «Η ομάδα θα συνεχίσει το έργο της και θα πραγματοποιήσει τις συναντήσεις που είχε προγραμματίσει εικονικά», αναφέρει η δήλωση.

Εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας της Αργεντινής δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι που είχαν συναντηθεί με την ομάδα του ΔΝΤ τις τελευταίες ημέρες, θα απομονωθούν και θα κάνουν τεστ, ωστόσο κανένας δεν είχε παρουσιάσει συμπτώματα του ιού.

Η Αργεντινή επιδιώκει να επαναπραδιαγματευθεί τη συμφωνία της για το ΔΝΤ ύψους 57 δισ. δολαρίων, η οποία επιτεύχθηκε πριν από δύο χρόνια, αλλά απέτυχε να αποτρέψει την διολίσθηση στην ύφεση και την ένατη χρεοκοπία της χώρας.

Ιράν: Ο πρώην πρωθυπουργός και η σύζυγός του βρέθηκαν θετικοί στον ιό

Ο αντιφρονούντας πρώην πρωθυπουργός του Ιράν Μιρ Χοσέϊν Μουσαβί και η σύζυγός του, που βρίσκονται σε κατ΄οίκον περιορισμό εδώ και περίπου δέκα χρόνια, βρέθηκαν σήμερα θετικοί στον κορονοϊό, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της αντιπολίτευσης Kaleme.

Ο Μουσαβί και η σύζυγός του Ζαχρά Ραχναβάρντ «εξετάστηκαν στο σπίτι τους από έναν γιατρό και η κατάσταση της υγείας τους σε γενικές γραμμές είναι καλή», προσθέτει η ιστοσελίδα, που πρόσκειται στον πρώην πρωθυπουργό Μουσαβί, ο οποίος έγινε μετέπειτα αντιφρονών.

Υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές το 2009, ο Μουσαβί, ο οποίος σήμερα είναι 79 ετών, είχε ηγηθεί μαζί με τον 83χρονο Μεχντί Καρουμπί του αντιπολιτευόμενου «Πράσινου Κινήματος» κατά της επανεκλογής του απερχόμενου προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ και είχαν καταγγείλει τη μαζική εκλογική νοθεία.

Οι δύο άνδρες είχαν τεθεί σε κατ΄οίκον περιορισμό με τις συζύγους τους το 2011 χωρίς να έχουν ποτέ καταδικαστεί.

Το Ιράν είναι η χώρα της Μέσης Ανατολής που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία με 41.500 νεκρούς μέχρι στιγμής από τα πάνω από 762.000 κρούσματα κορονοϊού που έχουν καταγραφεί, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Οι αρχές μελετούν την επιβολή νέων περιορισμών σε εθνικό επίπεδο από τις 21 Νοεμβρίου.

Γαλλία-Covid-19: Το εμβόλιο της Sanofi θα συντηρείται σε απλό ψυγείο και, αν αποδεχτεί αποτελεσματικό, θα κυκλοφορήσει τον Ιούνιο του 2021

Το εμβόλιο που αναπτύσσει η γαλλική εταιρεία Sanofi για την Covid-19 και το οποίο σκοπεύει να το θέσει σε κυκλοφορία τον Ιούνιο του 2021 δεν θα χρειάζεται καταψύκτη για να διατηρείται, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της φαρμακοβιομηχανίας, Ολιβιέ Μπογκιγιό, μιλώντας στο CNews.

Σε αντίθεση με το εμβόλιο της αμερικανικής Pfizer και της γερμανικής BioNTech, που προηγείται στις δοκιμές αλλά χρειάζεται πολύ χαμηλές θερμοκρασίες για να συντηρείται (-70°C) «το δικό μας εμβόλιο θα είναι σαν εκείνο της γρίπης, θα μπορείτε να το βάλετε στο ψυγείο σας», είπε ο Μπογκιγιό στο κανάλι. Εξήγησε ότι για τον λόγο αυτό θα πλεονεκτεί «σε ορισμένες χώρες».

Το εμβόλιο θα μπορούσε να αρχίσει να διανέμεται από τον Ιούνιο του 2021. Τα αποτελέσματα των δοκιμών της φάσης 2 πρόκειται να ανακοινωθούν στις αρχές Δεκεμβρίου και προς το παρόν «δεν είναι αρνητικά», πρόσθεσε.

Αν τα αποτελέσματα είναι θετικά, η Sanofi θα ξεκινήσει την κλινική δοκιμή της τρίτης φάσης «σε πολλές δεκάδες χιλιάδες ασθενείς» και «θα πάρει το ρίσκο» να ξεκινήσει ταυτόχρονα την παραγωγή του. Τα αποτελέσματα της τρίτης φάσης θα γίνουν γνωστά τον Μάιο. Η εταιρεία δεν γνωρίζει ακόμη αν θα χρειαστούν μία ή δύο δόσεις για να είναι αποτελεσματικό.

«Ο στόχος είναι να φτάσουμε στα τέλη του 2021 με ένα δισεκατομμύριο δόσεις. Το 2022 θα μπορούσαμε ακόμη και να αυξήσουμε την παραγωγή για να ξεπεράσουμε αυτόν τον αριθμό», είπε ο πρόεδρος της Sanofi France. Τα εμβόλια θα παραχθούν κυρίως στη Γαλλία, στο εργοστάσιο του Βιτρί-σιρ-Σεν, κοντά στο Παρίσι.

Αυτήν την περίοδο αναπτύσσονται περισσότερα από 35 εμβόλια για την Covid-19, εκ των οποίων τα 11 έχουν μπει στην τρίτη φάση των δοκιμών, την τελευταία προτού να λάβουν άδεια κυκλοφορίας. Η σύμπραξη Pfizer/BioNTech ανακοίνωσε ότι το εμβόλιό της είναι αποτελεσματικό σε ποσοστό 90%, αφού το δοκίμασε σε περισσότερους από 40.000 ανθρώπους. Ο στόχος της είναι να παραδώσει 300 εκατομμύρια δόσεις μέχρι τον Απρίλιο του 2021.

Η Pfizer «προηγείται ελαφρώς», παραδέχτηκε ο Μπογκιγιό, όμως «ένα εργαστήριο μόνο του δεν μπορεί να εξασφαλίσει τις δόσεις για όλον τον πλανήτη. Θα χρειαστεί να έχουμε πολλούς νικητές στο τέλος αυτής της κούρσας», είπε.

Ο Μπογκιγιό είπε επίσης ότι το εμβόλιο της Sanofi θα διατεθεί σε «προσιτή» τιμή, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα