Διεθνή

Ο συγκινητικός επικήδειος του Μακρόν για τον Ζαν Πολ Μπελμοντό

«Aγαπητέ Ζαν Πολ, η απώλειά σου είναι απώλεια ενός μέρους της ζωής μας»

Parallaxi
ο-συγκινητικός-επικήδειος-του-μακρόν-812786
Parallaxi

Με σπάνιες τιμές αποχαιρέτησε σήμερα η Γαλλία τον ηθοποιό Ζαν-Πολ Μπελμοντό, ο οποίος πέθανε αυτή την εβδομάδα σε ηλικία 88 ετών. Χιλιάδες άνθρωποι περνούσαν μπροστά από το φέρετρό για να πουν το δικό τους «αντίο», ανάμεσα τους και ο Πρόεδρος Εμάνουελ Μακρόν ο οποίος εκφώνησε τον επικήδειο λόγο στο Μέγαρο των Απομάχων (Ινβαλίντ) στο Παρίσι , στο μέρος που πραγματοποιήθηκε η τελετή. 

Πολιτικοί, διασημότητες του κινηματογράφου και αστέρες του αθλητισμού, όπως ο Ζαν Ντι Ζαρντάν, η Μαριόν Κοτιγιάρντ, ο DJ Μπομπ Σινκλάρ, καθώς και εκπρόσωπος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, ήταν μεταξύ των χιλιάδων ανθρώπων που παρευρέθησαν στητελετή στο Les Invalides στο Παρίσι τη στιγμή που χιλιάδες άλλοι είχαν συγκεντρωθεί έξω για να παρακολουθήσουν την τελετή σε γιγαντοοθόνες που είχαν στηθεί για την περίσταση, πριν γίνουν δεκτοί για μια τελευταία ματιά στον αγαπημένο σταρ, γνωστό απλώς ως “Bebel” στη Γαλλία.

Ο Μπελμοντό έγινε διάσημος ως μέλος του κινηματογραφικού κινήματος του Νέου Κύματος με ταινίες όπως το “Breathless” και το “Pierrot Le Fou” του Ζαν-Λυκ Γκοντάρ, που βοήθησαν στον ορισμό της γαλλικής ψυχραιμίας στη διεθνή φαντασία. Στη συνέχεια έγινε γνωστό όνομα, παίζοντας σε 80 ταινίες που κάλυπταν ένα πλήθος ειδών, συμπεριλαμβανομένων κωμωδιών και θρίλερ. Αποκαλούνταν επίσης συχνά “Le Magnifique” (Ο Μεγαλοπρεπής), μετά από μια σατιρική ταινία μυστικών πρακτόρων της δεκαετίας του 1970 στην οποία πρωταγωνιστούσε.

«Θα είναι πάντα ο Μεγαλοπρεπής», έγραψε ο Μακρόν στο Twitter τη Δευτέρα.

«Ο Ζαν Πολ Μπελμοντό εξιστόρησε τις αντιθέσεις, τις αδυναμίες μας. Αγαπήσαμε τη μοναξιά του, την αγάπη του για τον κίνδυνο, την ποιότητα της χαράς, το στιλ του…αγαπητέ Ζαν Πολ, η απώλειά σου είναι απώλεια ενός μέρους της ζωής μας» είπε, μεταξύ άλλων, ο Γάλλος πρόεδρος.

Αποκαλώντας τον Μπελμοντό «εθνικό θησαυρό», ο Μακρόν πρόσθεσε πως «όλοι αναγνωρίσαμε τον εαυτό μας σε αυτόν».

Κατά τη διάρκεια της τελετής, εκτός από τον Πρόεδρο Μακρόν για τον διάσημο παππού του μίλησε ο εγγονός του διάσημου ηθοποιού,  Βικτόρ Μπελμοντό λέγοντας πως  «καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του δεν σταμάτησε να αναζητεί την ευτυχία, αλλά κυρίως να την προσφέρει… Τόσο στην οικογένειά του όσο και σε άλλους. Υπήρξε ένας αιώνιος ήλιος. Ευχαριστούμε, παππού, που μας έδωσες τόση χαρά».

Η τελευταία φορά που διοργανώθηκε ένα τέτοιο αφιέρωμα ήταν για τον πρώην πρόεδρο Ζακ Σιράκ το 2019.

Η κηδεία θα γίνει σε στενό οικογενειακό κύκλο την Παρασκευή.

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα