Επιστήμη

Νόμπελ Χημείας: Απονέμεται σε τρεις επιστήμονες για την ανακάλυψη των κβαντικών τελειών

Οι Μούντζι Γκ. Μπαουέντι, Λούις Ι. Μπρους και Αλεξέι Εκίμοφ, τρεις ερευνητές που εργάζονται στις ΗΠΑ, τιμήθηκαν με το φετινό βραβείο

Parallaxi
νόμπελ-χημείας-απονέμεται-σε-τρεις-επ-1065494
Parallaxi

Οι Μούντζι Γκ. Μπαουέντι, Λούις Ι. Μπρους και Αλεξέι Εκίμοφ, τρεις ερευνητές που εργάζονται στις ΗΠΑ, τιμήθηκαν με το φετινό βραβείο Νόμπελ Χημείας.

Το επίτευγμα της ανακάλυψης των κβαντικών κουκκίδων, νανοσωματιδίων με ιδιαίτερες ηλεκτρικές και οπτικές ιδιότητες είναι ο λόγος που οι τρεις διακεκριμένοι επιστήμονες θα λάβουν το βραβείο Νόμπελ Χημείας.

Τα νανοσωματίδια και οι κβαντικές κουκκίδες χρησιμοποιούνται στα φώτα Led και τις οθόνες των τηλεοράσεων και μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να καθοδηγήσουν χειρουργούς στην αφαίρεση καρκινικών ιστών, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Για πρώτη φορά στην ιστορία των Νόμπελ η Βασιλική Ακαδημία Επιστημών της Σουηδίας διέρρευσε κατά λάθος τους νικητές των φετινών Νόμπελ Χημείας, λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση της Επιτροπής και την τελική απόφαση.

Η Ακαδημία επιχείρησε να διαψεύσει το email που είχε στείλει σε εφημερίδα, υποστηρίζοντας ότι η συνεδρίαση για την επιλογή των νικητών δεν είχε ακόμα αρχίσει.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα