Top

Η Επιτροπή αποφασίζει για την επιβολή νέων μέτρων

Η εικόνα που διαμορφώνεται τις τελευταίες ημέρες στη χώρα προκαλεί συναγερμό στην κυβέρνηση που φοβάται περαιτέρω πτώση της τουριστικής κίνησης και πλήγμα του προφίλ της χώρας.

Parallaxi
η-επιτροπή-αποφασίζει-για-την-επιβολή-768931
Parallaxi

Κορονοϊός: Συνεδριάζει η Επιτροπή για την επιβολή νέων μέτρων

Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα, η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Επιτροπής σχετικά με τα νέα μέτρα που θα εισηγηθεί προς την κυβέρνηση μετά τη νέα κατακόρυφη αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού.

Σε συναγερμό είναι τα κυβερνητικά στελέχη αλλά και οι υγειονομικές αρχές μετά την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες ειδικά σε νεαρά άτομα.

Παράλληλα, η κυβέρνηση ζήτησε από την επιτροπή των ειδικών να εξετάσει την πιθανότητα να επανέλθουν κάποια από τα περιοριστικά μέτρα, όπως είναι η μάσκα σε εξωτερικούς χώρους, ώστε να ανακοπεί η ροή των αυξημένων κρουσμάτων.

Ταυτόχρονα, εξετάζεται σε συγκεκριμένες περιοχές και προορισμούς η επαναφορά μέτρων ώστε να δοθεί και το μήνυμα ότι η πανδημία συνεχίζει να είναι εδώ. Γι’ αυτό η επιτροπή αναμένεται να εξετάσει το θέμα της επαναφοράς της μάσκας παντού στους εξωτερικούς δημόσιους χώρους καθώς όπως απεδείχθη το μέτρο δεν μπορεί να εφαρμοστεί μόνο όπου υπάρχει συνωστισμός.

Να σημειωθεί ότι το τελευταίο 10ήμερο, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, παρατηρείται σημαντική πτώση του μέσου όρου ηλικίας των κρουσμάτων, ο οποίος πλέον αγγίζει τα 27 έτη. Ταυτόχρονη αύξηση έχει παρατηρηθεί και στα κρούσματα που ανήκουν σε συρροές, ενώ το 32% των καταγεγραμμένων κρουσμάτων αναφέρουν σαν πιθανή πηγή έκθεσης, συνάθροιση σε εξωτερικό χώρο. Σύμφωνα μάλιστα με τον Νίκο Χαρδαλιάς, τα τελευταία 24ωρα καταγράφηκαν εκατοντάδες κρούσματα τα οποία κατόπιν διερεύνησης εστιάζονται σε χώρους διασκέδασης.

Η εικόνα αυτή ανησυχεί δεόντως την κυβέρνηση η οποία φοβάται ότι θα υπάρξει περαιτέρω πτώση της τουριστικής κίνησης και θα πληγεί το προφίλ της χώρας. Γι’ αυτό και ξεκινούν έλεγχοι τόσο σε νυχτερινά κέντρα όσο και σε νησιά και δημοφιλείς προορισμούς για να διαπιστωθεί εάν τηρούνται τα μέτρα.

Βορίδης – εμβολιασμοί: να πάρει σαφή θέση η Εκκλησία

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για αυστηροποίηση των μετακινήσεων από νομό σε νομό και επαναφορά της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους.

Η αυστηροποίηση των μετακινήσεων από νομό σε νομό είναι ένα από τα μέτρα που εξετάζεται μετά την έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού, όπως ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης.

Ο κ. Βορίδης δήλωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο οι μετακινήσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα να γίνονται όπως και στα νησιά, δηλαδή με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή με αρνητικού τεστ.

Ο υπουργός κάλεσε την Εκκλησία να πάρει σαφή θέση υπέρ των εμβολιασμών και να περιορίσει τους ιερείς που εκφράζουν αντίθετη άποψη.

Επίσης, τόνισε πως δεν θα υπάρξει επιπλέον ενίσχυση στα νοσοκομεία σε ΜΕΘ, «επειδή κάποιοι έχουν αποφασίσει ότι δεν θέλουν να εμβολιαστούν».

Τέλος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιστρέψουν οι μάσκες στους εξωτερικούς χώρους, καθώς -όπως είπε, είναι ένα από τα μέτρα που προτείνει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων.

Σε καραντίνα ο Δένδιας – Ηρθε σε επαφή με κρούσμα κοροναϊού

Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid: Έτσι θα λειτουργεί η εφαρμογή για την επαλήθευσή του

Τι πρέπει να κάνουν οι καταστηματάρχες από τις 15 Ιουλίου, οπότε και θα ξεκινήσει ο διαχωρισμός στην Εστίαση και ο έλεγχος των πιστοποιητικών.

Έτοιμη και διαθέσιμη από τις 15 Ιουλίου θα είναι η εφαρμογή επαλήθευσης των ευρωπαϊκών ψηφιακών πιστοποιητικών COVID 19, σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Την εφαρμογή θα μπορεί να «κατεβάσει» εύκολα και απλά ο ιδιοκτήτης ή ο υπεύθυνος του καταστήματος για να μπορεί να ελέγχει τη γνησιότητα του ψηφιακού πιστοποιητικού, το οποίο θα δείχνει μόνο το όνομα του κατόχου για τον έλεγχο της ταυτοπροσωπίας και κανένα άλλο στοιχείο.

Πώς θα λειτουργεί η εφαρμογή;

Το πιστοποιητικό θα σαρώνεται και αυτόματα η εφαρμογή θα δείχνει το αντίστοιχο χρώμα. Ανάλογα με το τι διαβάζει θα υπάρχει και το αντίστοιχο χρώμα.

Το πράσινο θα αφορά τους εμβολιασμένους ή όσους έχουν νοσήσει, το κίτρινο θα «πιάνει» την περίπτωση των τεστ και το κόκκινο θα αφορά τα μη έγκυρα πιστοποιητικά. Σημειώνεται, ότι κάθε επιχείρηση με βάση τη δήλωσή της θα δέχεται πράσινο και κίτρινο, ενώ -όπως έχει ξεκαθαριστεί- ο έλεγχος θα γίνεται χωρίς να κρατώνται δεδομένα ή ιστορικό ελέγχων, καθώς υλοποιείται σε απόλυτη συνεννόηση και με βάση τις κατευθύνσεις της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Χαλκίδα: Κορoνογλέντι σε νυχτερινό κέντρο, χωρίς μάσκες και αποστάσεις

Εικόνες που προκαλούν έντονο προβληματισμό σημειώθηκαν σε νυχτερινό κέντρο στη Γλύφα Χαλκίδας το Σάββατο 3 Ιουλίου, την ώρα που οι ειδικοί απευθύνουν καθημερινές εκκλήσεις για σχολαστική τήρηση των μέτρων προστασίας.

Όπως φαίνεται χαρακτηριστικά στο βίντεο που έφερε στο φως της δημοσιότητας η τοπική ιστοσελίδα eviazoom, το νυχτερινό κέντρο διασκέδασης όχι μόνο λειτουργούσε σε κλειστό χώρο, αλλά και οι πελάτες δεν τηρούν κανένα υγειονομικό πρωτόκολλο. Μάσκες και αποστάσεις έκαναν «φτερά» την ώρα που η μετάλλαξη Δέλτα έχει σημάνει πανευρωπαϊκό συναγερμό.

Σύμφωνα την ίδια πηγή, το γλέντι κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες ενώ το ίδιο σκηνικό επικράτησε και σε άλλο κέντρο, στο οποίο πέρυσι είχε μπει και λουκέτο από κλιμάκιο από το υπ. Ανάπτυξης για παραβίαση των μέτρων κατά του κορoνοϊού και συγκεκριμένα λόγω όρθιων πελατών.

Τα τρία χρώματα του Ευρωπαϊκού πιστοποιητικού Covid: Πώς θα λειτουργεί η εφαρμογή

Πηγή: Ethnos, Antenna, ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα