Διεθνή

Έρχεται εμβόλιο για το Αλτσχάιμερ

Ξεκινά η πρώτη δοκιμή στη Βοστώνη

Parallaxi
έρχεται-εμβόλιο-για-το-αλτσχάιμερ-335817
Parallaxi

Μία πολύ σημαντική είδηση έγινε γνωστή πριν από λίγες ώρες αναφορικά με την νόσο Αλτσχάιμερ, καθώς -σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ- η πρώτη δοκιμή του ρινικού εμβολίου σε ασθενείς είναι γεγονός και ξεκινά σε νοσοκομείο της Βοστώνης.

Πιο αναλυτικά, το νοσοκομείο Πίτερ Μπεντ Μπρίχαμ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα δοκιμάσει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του ρινικού εμβολίου που στοχεύει στην πρόληψη και την επιβράδυνση της νόσου Αλτσχάιμερ, έπειτα από σχεδόν 20 χρόνια έρευνας με επικεφαλής τον Δρ. Χάουαρντ Γουάινερ, συνδιευθυντής του Κέντρου Νευρολογικών Ασθενειών Ann Romney στο ίδιο νοσοκομείο.

Η δοκιμή θα περιλαμβάνει 16 συμμετέχοντες, ηλικίας μεταξύ 60 και 85 ετών, όλοι σε πρώιμο στάδιο και με συμπτωματική νόσο του Αλτσχάιμερ και κατά τα λοιπά υγιείς. Με βάση την ίδια ανακοίνωση και οι 16 θα λάβουν δύο δόσεις του εμβολίου με διαφορά μίας εβδομάδας. Η κλινική δοκιμής της «Φάσης Ι» έχει ως στόχο να προσδιορίσει την ασφάλεια και την ανεκτικότητα του ρινικού εμβολίου, καθώς και την δοσολογία ενός τέτοιου φαρμάκου. Εάν η δοκιμή πάει καλά, τότε θα χρειαστεί μία μεγαλύτερης κλίμακας για να μετρηθεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Το συγκεκριμένο εμβόλιο χρησιμοποιεί μια ουσία που ονομάζεται Protollin, η οποία διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα. «Η ουσία Protollin έχει σχεδιαστεί για να ενεργοποιεί τα λευκά αιμοσφαίρια που βρίσκονται στους λεμφαδένες στα πλάγια και στο πίσω μέρος του λαιμού για να μεταναστεύσουν στον εγκέφαλο και να ενεργοποιήσουν την κάθαρση των βήτα-αμυλοειδών πλακών, που το νοσοκομείο σημείωσε ότι είναι ένα από τα χαρακτηριστικά της νόσου του Αλτσχάιμερ» εξηγεί το νοσοκομείο, προσθέτοντας ότι η ίδια ουσία έχει βρεθεί ότι είναι ασφαλής σε άλλα εμβόλια.

«Η έναρξη της πρώτης δοκιμής ενός ρινικού εμβολίου για τη νόσο του Αλτσχάιμερ σε ασθενείς είναι ένα αξιοσημείωτο ορόσημο», δήλωσε ο Δρ. Γουάινερ. «Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, έχουμε συγκεντρώσει προκλινικά στοιχεία που υποδηλώνουν τη δυνατότητα αυτού του ρινικού εμβολίου. Εάν οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους δείξουν ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό, αυτό θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει μια μη τοξική θεραπεία για άτομα με Αλτσχάιμερ και θα μπορούσε επίσης να χορηγηθεί έγκαιρα για να βοηθήσει στην πρόληψη της νόσου σε άτομα που διατρέχουν κίνδυνο», είπε ακόμη.

«Το ανοσοποιητικό σύστημα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο σε όλες τις νευρολογικές ασθένειες», σχολίασε παράλληλα ο επικεφαλής της κλινικής δοκιμής, υπογραμμίζοντας: «Eίναι συναρπαστικό το γεγονός ότι μετά από 20 χρόνια προκλινικής εργασίας, μπορούμε επιτέλους να κάνουμε ένα βασικό βήμα προς τα εμπρός και να διεξαγάγουμε αυτήν την πρώτη δοκιμή – ορόσημο σε ανθρώπους».

Ιατρικοί ερευνητές σε όλο τον κόσμο εργάζονται εδώ και χρόνια για να αναπτύξουν νέα φάρμακα για τη θεραπεία ή την επιβράδυνση της νόσου Αλτσχάιμερ, της πιο κοινής αιτίας άνοιας. Στη χώρα μας υπάρχουν σήμερα  200.000 άτομα με άνοια και ο αριθμός αυτός μέχρι το 2050 αναμένεται να ξεπεράσει τις 600.000. Όμως, πολλά από τα πειραματικά φάρμακα που κάποτε φαίνονταν πολλά υποσχόμενα στις πρώτες μελέτες δεν έχουν ολοκληρωθεί, αφήνοντας τους ασθενείς και τις οικογένειές τους με ελάχιστες καλές θεραπευτικές επιλογές.

Τον Ιούνιο, ο αμερικανικός οργανισμός φαρμάκων FDA ενέκρινε το πρώτο νέο φάρμακο για τη νόσο του Αλτσχάιμερ εδώ και 20 χρόνια, το Biogen’s Aduhelm. Ωστόσο, η απόφαση πυροδότησε διαμάχη μετά τις προειδοποιήσεις από ανεξάρτητους συμβούλους ότι το πολυσυζητημένο φάρμακο δεν είχε αποδειχθεί ότι βοηθά στην επιβράδυνση της ασθένειας που καταστρέφει τον εγκέφαλο και ενέχει τον κίνδυνο σοβαρών παρενεργειών.

Πηγή: ethnos.gr

Δείτε επίσης:

Ελληνική ταινία για το Αλτσχάιμερ σαρώνει στα διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα