Top

Έρχεται μίνι lockdown για 6 περιοχές της Ελλάδας

Όλες οι τελευταίες ειδήσεις αναφορικά με τις εξελίξεις της πανδημίας στην Ελλάδα.

Parallaxi
έρχεται-μίνι-lockdown-για-6-περιοχές-της-ελλάδ-750853
Parallaxi

Όλες οι τελευταίες ειδήσεις αναφορικά με τις εξελίξεις της πανδημίας στην Ελλάδα

Κορονοϊός: Έρχεται μίνι lockdown για 6 περιοχές της Ελλάδας

Προς περιοριστικά μέτρα αναχαίτισης της έξαρσης της πανδημίας του κορονοϊού οδεύουν έξι περιοχές, οι οποίες είναι οι ακόλουθες: Καβάλα, Πιερία, Ημαθεία, Πέλλα, Ευρυτανία και Αργολίδα. Σε αυτές αναμένεται να υπάρξει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 01:00 πμ έως τις 06:00 πμ και απαγόρευση μουσικής σε χώρους εστίασης για όλο το 24ωρο.

Μέχρι και αύριο, 16 Σεπτεμβρίου, τα παραπάνω μέτρα ισχύουν σε Αχαΐα, Ηλεία, Μεσσηνία, Ηράκλειο, Ικαρία, Ευρυτανία κι Αργολίδα. 

Ο επιδημιολογικός χάρτης τεσσάρων επιπέδων ετοιμότητας αντιστοιχεί σε 4 χρώματα (κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο και πράσινο) με βάση επιδημιολογικούς δείκτες που χρησιμοποιούνται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO).

Ο επιδημιολογικός χάρτης θα παράγεται εβδομαδιαίως σε επίπεδο Περιφερειακής ενότητας και ειδικά για τα νησιά σε επίπεδο Δήμου. Σκοπός του επιδημιολογικού χάρτη είναι η ενημέρωση των Ελλήνων και των επισκεπτών στη χώρα μας, καθώς και η σύνδεση των επιπέδων ετοιμότητας με μέτρα δημόσιας υγείας.

Ο χάρτης επικαιροποιείται σε εβδομαδιαία βάση από την ομάδα των επιδημιολόγων της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, λαμβάνοντας υπόψη τους πιο κάτω επιδημιολογικούς δείκτες:

• 7-ήμερος κινητός μέσος όρος κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους • 14-ήμερος αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους • Δείκτης θετικότητας ελέγχων • Εβδομαδιαία ποσοστιαία μεταβολή κρουσμάτων • Αριθμός ενεργών κρουσμάτων • Ηλικιακή κατανομή κρουσμάτων • Εβδομαδιαίος αριθμός νέων νοσηλειών ανά 100.000 κατοίκους • Εβδομαδιαίος αριθμός θανάτων ανά 100.000 κατοίκους • Ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης • Ενεργός ρυθμός αναπαραγωγής των κρουσμάτων (Rt) • Πληρότητα συστήματος υγείας • Ανάλυση ιχνηλάτησης επαφών • Ανάλυση μεταλλάξεων

Η τελική διαμόρφωση του επιδημιολογικού χάρτη προκύπτει έπειτα από συνδυαστική αξιολόγηση των ανωτέρω δεικτών.

Στο χάρτη αποτυπώνονται για κάθε Περιφερειακή ενότητα / Δήμο: – ο 7-ήμερος κινητός μέσος όρος κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους – ο δείκτης θετικότητας (%) η εμβολιαστική κάλυψη (* κάλυψη όπως προκύπτει από την τοποθεσία κάθε εμβολιαστικού κέντρου που μπορεί να περιλαμβάνει εργαζόμενους, μη μόνιμους κατοίκους της Περιφερειακής Ενότητας κ.ά. και ** κάλυψη όπως προκύπτει από την διαθέσιμη πληροφορία διαμενόντων εντός της Περιφερειακής Ενότητας), καθώς και η εβδομαδιαία τάση (ανοδική, πτωτική ή σταθερή).

https://parallaximag.gr/epikairotita/thoma%ce%90dis-sta-mesa-oktovriou-to-epomeno-kyma-me-5-000-krousmata-imerisios

Π. Αρκουμανέας: Ανήλικοι το 20% με 25% των νέων κρουσμάτων κορονοϊού

Σε δηλώσεις στον ΣΚΑΙ προέβη ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Παναγιώτης Αρκουμανέας μιλώντας για την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως περίπου το 20-25% των κρουσμάτων εντοπίζεται στις ηλικίες 0-17 ετών, εκφράζοντας την ανησυχία του αναφορικά με την έκθεση των παιδιών στην πανδημία.

Παράλληλα, την ίδια ανησυχία φαίνεται πως είχε και ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, τονίζοντας πως όσο νεότερος είναι ο οργανισμός, τόσο σημαντικότερη είναι η αμυντική θωράκισή του μέσω του εμβολιασμού.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Mega, το πρωί της Τετάρτης στην Ελλάδα έχουμε 730.000 με 750.000 παιδιά από 12 έως 18 χρονών, με τους επιστήμονες να υποθέτουν πως το 25%  από αυτά θα έρθει κάποια στιγμή σε επαφή με τον ιό, άρα περίπου 180.000 – 200.000 παιδιά θα εκτεθούν στον κορωνοϊό.

«Εφόσον το ένα τέταρτο, που είναι συντηρητική πρόβλεψη, μολυνθεί, θα έχουμε περίπου 30.000 – 50.000 παιδιά που θα μολυνθούν» υπογράμμισε και πρόσθεσε πως, σύμφωνα με τις στατιστικές, περίπου 1% εξ αυτών καταλήγει στο νοσοκομείο με νόσο. Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, εφόσον επαληθευτούν οι στατιστικές, 300 με 500 παιδιά θα χρειαστεί να νοσηλευθούν. «Δεν θέλω να τρομάξω κανέναν, θα πρέπει να ξέρουν οι γονείς αυτούς τους αριθμούς» τόνισε ο καθηγητής.

Σκέρτσος: Πιο αυστηρά τα μέτρα στην εστίαση συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη

Γεραπετρίτης: Τελευταίο καταφύγιο ο υποχρεωτικός εμβολιασμός

Σε δηλώσεις για την πανδημία και το εμβολιαστικό πρόγραμμα προέβη ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ.

Ερωτηθείς για τα επίπεδα της πανδημίας στη βόρεια Ελλάδα είπε ότι υπάρχει η ανησυχία που υπάρχει για όλη τη χώρα, αλλά «είμαστε σε ένα καλό επίπεδο, για αρκετές εβδομάδες είμαστε σε επιπεδοποίηση του φαινομένου […] η θετικότητα έχει πέσει αρκετά, αλλά είμαστε και σε εγρήγορση ταυτοχρόνως».

Η αναφορά που γίνεται στη βόρεια Ελλάδα σχετίζεται με την έξαρση του περασμένου Οκτωβρίου, σημείωσε, ωστόσο «παρακολουθούμε το φαινόμενο από πολύ κοντά».

Εξάλλου «δεν βρίσκονται περιοχές της βόρειας Ελλάδας» στον επιδημιολογικό χάρτη με τις επικίνδυνες περιοχές και ελπίζω να παραμείνουμε εκεί».

«Ο εμβολιασμός πηγαίνει σταθερά, είμαστε σε ένα μέσο όρο περίπου 30.000 εμβολιασμών ημερησίως, είχαμε μια συγκριτική αύξηση τις τελευταίες ημέρες με έγγραφή περίπου στις 45.000», είπε χαρακτηριστικά.

«Πρέπει να επιβραβεύσουμε την ακαδημαϊκή κοινότητα για αυτό», συμπέρανε και έκανε γνωστό ότι θα υπάρξει πρόσθετη ενίσχυση προσωπικού ώστε να γίνεται ο έλεγχος των τεστ, «είμαστε σε συνεννόηση με τους πρυτάνεις, η αρμόδια υπουργός βρίσκεται σε διαρκή επαφή. Έχω μια ελπίδα, συγκρατημένη, αλλά ελπίδα πάντως, ότι τα παιδιά θα μπορούν να επιστρέψουν στην κανονική τους ζωή και στο φυσικό ακαδημαϊκό τους περιβάλλον», υπογράμμισε.

Για τους ανεμβολίαστους, σημείωσε πως «Στην πρώτη κατηγορία μπορούμε να έχουμε μεγαλύτερη δεξαμενή, πιστεύω ότι θα τους πείσουμε. Πιστεύω ότι από τη δεξαμενή θα μπορούμε να αντλούμε για πολύ καιρό ακόμη τους συμπολίτες μας που θα εμβολιασθούν […]. Η στάση της κυβέρνησης δεν είναι επαμφοτερίζουσα [σσ: στο θέμα των υποχρεωτικών εμβολιασμών], το σκεπτικό μας δεν κατατείνει στο να κρατά ευχαριστημένους τους περισσότερους ή να χαϊδεύουμε αυτιά, το αντίθετο συμβαίνει.»

Επίσης «πάντοτε λαμβάνουμε αποφάσεις με βάση τα πορίσματα της επιστήμης και τη γνώμη των υγειονομικών μας. Η ελληνική κυβέρνηση ήταν μεταξύ των πρώτων που πήραν την απόφαση για υποχρεωτικό εμβολιασμό συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων», ενώ σε ό,τι αφορά «ενδεχόμενες νέες υποχρεωτικότητες, πάντοτε υπάρχει ανοιχτός ένας κατάλογος πιθανών επαγγελματικών κατηγοριών».

Ωστόσο, διευκρίνισε πως «κάθε κατηγορία έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά: στους εκπαιδευτικούς υπολογίζουμε ότι οι εμβολιασμένοι -μαζί με τους νοσήσαντες- είναι κοντά στο 90%. Το να πας να καθιερώσεις υποχρεωτικότητα σε ένα επαγγελματικό πεδίο όπου 9 στους 10 είναι εμβολιασμένοι θα ήταν μια λάθος προσέγγιση γιατί θα είχες μικρό όφελος και ενδεχομένως πολύ μεγαλύτερη ένταση», επιχειρηματολόγησε λέγοντας ακόμη ότι «είναι χρήσιμο να επιβραβεύουμε εκείνους οι οποίοι κάνουν το χρέος κοινωνικής αλληλεγγύης».

Διαζευγμένοι γονείς: Ποιος αποφασίζει για τον εμβολιασμό ή όχι του παιδιού;

Αποτελέσματα ελέγχων για τα μέτρα αποφυγής της διάδοσης του κορονοϊού

Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Αναλυτικά το Δελτίο Τύπου:

Χθες, Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 97.395 έλεγχοι, από τους οποίους οι 54.206 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 315 παραβάσεις πραγματοποιήθηκαν 3 συλλήψεις, ως ακολούθως:

91 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 74 πρόστιμα των 300 ευρώ και 17 των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

22 στη Θεσσαλονίκη, 18 στην Ήπειρο, 11 στην Κρήτη, 8 στην Πελοπόννησο, 5 στα Ιόνια Νησιά, 4 στη Δυτική Ελλάδα, 4 στο Βόρειο Αιγαίο, 4 στο Νότιο Αιγαίο, 4 στη Στερεά Ελλάδα, 3 στη Δυτική Μακεδονία, 3 στη Θεσσαλία, 3 στην Κεντρική Μακεδονία και 2 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 68.282 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 65.481 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 2.801 των 150 ευρώ.

23 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με επιβολή ισάριθμων προστίμων των 300 ευρώ, ως ακολούθως:

7 στο Βόρειο Αιγαίο, 6 στην Κρήτη, 6 στην Πελοπόννησο, 3 στην Κεντρική Μακεδονία και 1 στην Στερεά Ελλάδα.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 195.009 ομοειδείς παραβάσεις.

200 παραβάσεις και 3 συλλήψεις, για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Αττική, από 500 ευρώ πρόστιμο, σε 2 κατάστημα, για απασχόληση εργαζομένων που δεν ήταν εμβολιασμένοι ή δεν είχαν υποβληθεί σε self test ή rapid test, 3 παραβάσεις των 300 ευρώ, σε καταστήματα, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων 4 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενο και πελάτες, σε καταστήματα.

Στην Κρήτη, 2.000 ευρώ πρόστιμο σε καφενείο, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελάτη χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης και 300 ευρώ πρόστιμο στον πελάτη, 17 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες και εργαζόμενους, σε καταστήματα.

Στη Δυτική Μακεδονία, από 5.000 ευρώ πρόστιμο σε 3 άτομα, για μη τήρηση υγειονομικών πρωτοκόλλων κατά την είσοδο τους στη χώρα, 5 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες και εργαζόμενους, σε καταστήματα, 300 ευρώ πρόστιμο, σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για μη ανάρτηση πινακίδας για χρήση μάσκας.

Στη Στερεά Ελλάδα, σύλληψη και 2.000 ευρώ πρόστιμο σε υπεύθυνο παντοπωλείου, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για υπεράριθμούς πελάτες, 1 παράβαση των 300 ευρώ, σε κατάστημα, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων, 23 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες και εργαζόμενο, σε καταστήματα.

Στο Νότιο Αιγαίο, 8 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους, σε καταστήματα, 500 ευρώ πρόστιμο, σε κατάστημα, για απασχόληση εργαζόμενου που δεν ήταν εμβολιασμένος ή δεν είχε υποβληθεί σε self test ή rapid test.

Στα Ιόνια Νησιά, 22 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους, πελάτες και ιδιοκτήτη, σε καταστήματα,

Στη Θεσσαλία, 7 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους, σε καταστήματα, 1 παράβαση των 300 ευρώ, σε κατάστημα, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στο Βόρειο Αιγαίο, 8 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτη, σε καταστήματα.

Στη Θεσσαλονίκη, 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, σε καταστήματα, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων, 19 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες, σε καταστήματα.

Στην Πελοπόννησο, σύλληψη ατόμου για παραβίαση του άρθρου 285 Π.Κ. 8 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτη, σε καταστήματα.

Στην Κεντρική Μακεδονία, 3.000 ευρώ πρόστιμο σε κουρείο, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για παραμονή πελατών στον εσωτερικό χώρο του καταστήματος, 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από επιβάτες σε λεωφορείο, 21 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους, πελάτες και ιδιοκτήτες, σε καταστήματα, 6 παραβάσεις των 300 ευρώ, σε καταστήματα, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στην Ήπειρο, 14 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες, σε καταστήματα, 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, σε καταστήματα, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 13 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες , σε καταστήματα.

Στην Δυτική Ελλάδα, σύλληψη και 2.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελατών χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης και από 300 ευρώ πρόστιμο στους 2 πελάτες, 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους, σε καταστήματα.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 11.816 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 2.433 άτομα.

Τέλος, βεβαιώθηκε 1 παράβαση για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτη. Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 382 ομοειδείς παραβάσεις.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Πηγή:ΣKAI, ΑΠΕ

Δείτε επίσης:

Πλεύρης: Περιμένουμε εισήγηση για την τρίτη δόση στο γενικό πληθυσμό

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα