Έρχεται νέος γύρος ανατιμήσεων- Φέτος το ακριβότερο πασχαλινό τραπέζι του αιώνα
Πρώτα «συμπτώματα» μείωσης κατανάλωσης.
Επί…ποδός βρίσκεται η κυβέρνηση, αφενός μεν να εξασφαλίσει ότι δεν θα σημειωθούν ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης αλλά και σε πρώτες ύλες που είναι απαραίτητες για τον πρωτογενή τομέα μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.
Και αφετέρου να βάλει φρένο στις ανατιμήσεις των προϊόντων σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα.
Από την ερχόμενη Δευτέρα εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει η υποχρεώση απογραφής από τις επιχειρήσεις, προκειμένου να ενημερώσουν, με τα στοιχεία των αποθεμάτων τους σε πρώτες ύλες και βασικά αγαθά διατροφής.
Υποχρέωση για ενημέρωση των διαθέσιμων αποθεμάτων τους, έχουν οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αλυσίδα παραγωγής, εισαγωγής, εμπορίας, πώλησης, μεσιτείας διακίνησης, διανομής και αποθήκευσης γεωργικών προϊόντων και τροφίμων στην ελληνική επικράτεια.
Ποια προϊόντα αφορά
Τα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα για τα οποία καθίσταται υποχρεωτική η καταγραφή των αποθεμάτων τους είναι τα εξής:
· ωμά δημητριακά παντός είδους και ιδίως: σιτάρι, σιμιγδάλι, σίκαλη, κριθάρι, βρώμη, καλαμπόκι, εδώδιμο φαγόπυρο
· άλευρα και ιδίως αλεύρια σιταριού ή σμιγαδιού, αλεύρια δημητριακών)
· φυτικά έλαια (εκτός από ελαιόλαδο) και ιδίως ηλιέλαιο, φοικινέλαιο και αραβοσιτέλαιο)
· ηλίανθο
· πρώτες ύλες για την παραγωγή λιπασμάτων
· λιπάσματα
· ζωοτροφές
Στόχος είναι να υπάρχει μία καθημερινή καταγραφή της κατάστασης στα προϊόντα όπου η χώρα μας είχε μεγάλη εξάρτηση από τις εμπλεκόμενες στον πόλεμο χώρες, δηλαδή την Ουκρανία και τη Ρωσία και παράλληλα να αποτραπούν φαινόμενα αισχροκέρδειας.
Επάρκεια
Αναφορικά με την επάρκεια, με συχνές τους δηλώσεις εκπρόσωποι της κυβέρνησης επαναλαμβάνουν ότι υπάρχει επισιτιστική ασφάλεια στη χώρα μας και όπου εντοπίζονται κάποιες ελλείψεις, όπως π.χ. το ηλιέλαιο, εκεί έχουν βρεθεί εναλλακτικές λύσεις.
Εναλλακτικές λύσεις έχουν βρεθεί ακόμη και στις ζωοτροφές, καθώς και στην προμήθεια μαλακού σιταριού και καλαμποκιού με εισαγωγές από άλλες ευρωπαϊκές χώρες (π.χ. Γερμανία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Βουλγαρία), αλλά και από τη Νότιο Αμερική και τον Καναδά.
Αυτορρύθμιση της αγοράς
Ήδη πάντως η αγορά…αυτορρυθμίζεται με βάση το νόμο της προσφοράς και της ζήτησης. Δεν είναι τυχαίο, όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενα ρεπορτάζ, ότι οι αλυσίδες super market έσπευσαν να βάλουν πλαφόν σε κωδικούς στους οποίους, μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, παρουσιάστηκε αξιοσημείωτη αύξηση της ζήτησης. Αφορά κατά βάση κωδικούς προϊόντων – και πρώτες ύλες για την παραγωγή αυτών – τους οποίους εισάγει σε σημαντικό ποσοστό η χώρα μας για να καλύψει την εσωτερική ζήτηση, όπως είναι π.χ. τα άλευρα, τα σπορέλαια, η ζάχαρη κ.ά. Σε προσεκτικότερη και πιο συνετή διαχείριση των αποθεμάτων τους έχουν προχωρήσει από τον περασμένο μήνα και οι προμηθευτές, δηλαδή οι βιομηχανίες παραγωγής προϊόντων που βρίσκονται στο επίκεντρο της ζήτησης.
Εμφανείς οι ανατιμήσεις σε όλο το προϊόντικό φάσμα
Στο μέτωπο της ακρίβειας, οι ανατιμήσεις γίνονται ολοένα και πιο εμφανείς, όχι μόνο στο κόστος της ενέργειας – το οποίο έχει εκτοξευθεί από πέρυσι – αλλά και στα περισσότερα είδη πρώτης ανάγκης.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα τελευταία τοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός στη χώρα μας τον Μάρτιο ανήλθε στο 8%, με τον μέσο όρο στην Ευρωζώνη να διαμορφώνεται στο 7,5%. Πρόκειται για τον 8ο μεγαλύτερο πληθωρισμό μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης.
Βέβαια, όπως συνέβη και τις προηγούμενες φορές, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που θα ανακοινωθούν την ερχόμενη Παρασκευή, εκτιμάται ότι θα εμφανίσουν τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα και πιο συγκεκριμένα πέριξ του 9%, από το 7,2% του περασμένου Φεβρουαρίου.
Τρίτο κύμα αυξήσεων
Μάλιστα, στελέχη επιχειρήσεων από τους περισσότερους κλάδους των τροφίμων-ποτών εκτιμούν ότι μετά τις πρώτες, μικρού ύψους, ανατιμήσεις που πέρασαν πέρυσι απόρροια των διαταραχών της εφοδιαστικής αλυσίδας αλλά και της έκρηξης των πετρελαϊκών τιμών και το δεύτερο μεγαλύτερο κύμα που ακολούθησε στο ξεκίνημα της χρονιάς, η συνέχιση της υφιστάμενης κατάστασης στο ρωσο-ουκρανικό ζήτημα αναμένεται να οδηγήσει σύντομα σε τρίτο κύκλο ανατμήσεων.
Ειδικότερα αναμένονται αυξήσεις τιμών στους τομείς του κρέατος που επηρεάζονται από την εξέλιξη των τιμών στις ζωοτροφές, σε αγροτικά προϊόντα όπου τα λιπάσματα αποτελούν σημαντικό ποσοστό του κόστους παραγωγής, καθώς και σε εκείνα που παρουσιάζονται ελλείψεις σε πρώτες ύλες (π.χ. έλαια, άλευρα, προϊόντα άρτου, ζάχαρη, ζυμαρικά, δημητριακά κ.ά.).
Πηγή: Μάκης Αποστόλου, “Ημερησία”
Πρώτα «συμπτώματα» μείωσης κατανάλωσης
Οι εκτιμήσεις των στελεχών της οργανωμένης λιανικής σε ό,τι αφορά την εικόνα που καταγράφει η κατανάλωση βασικών προϊόντων, αναφέρουν ότι ελέω κυρίως της Καθαράς Δευτέρας, αλλά και κάποιων αυξημένων αγορών που καταγράφηκαν μετά το πέρας της πρώτης εβδομάδας του πολέμου στην Ουκρανία, ο Μάρτιος θα εμφανίσει πιο περιορισμένες απώλειες στους τζίρους, ωστόσο σε όρους όγκου πωλήσεων ορισμένες κατηγορίες εμφανίζουν ήδη διψήφιες απώλειες πωλήσεων.
Τα λεγόμενα ταχυκίνητα είδη σούπερ μάρκετ FMCGs προβλέπεται ότι τον Μάρτιο θα κλείσουν με οριακές απώλειες τζίρου, όταν τον Φεβρουάριο υποχώρησαν 3%. «Το πρώτο τρίμηνο του 2022 δεν θα εμφανίσει μεγάλες απώλειες στους τζίρους των αλυσίδων, καθώς το ποσοστό της πτώσης εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 2%. Όμως βασικός παράγοντας που καθορίζει την επίδοση της αξίας των εσόδων είναι ο υψηλός πληθωρισμός, καθώς σε όρους όγκου πωλήσεων η εικόνα της κατανάλωσης βαίνει σημαντικά μειούμενη από την αρχή του έτους», σημειώνουν αναλυτές της αγοράς. Για τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ το «καμπανάκι» στο πρώτο τρίμηνο του 2022 έχει ήδη χτυπήσει και δίνεται μεγάλη βαρύτητα στη διατήρηση της επισκεψιμότητας των πελατών στα καταστήματα.
Κλειδί η τιμή
«Το καλάθι έχει περιοριστεί σημαντικά όχι μόνο σε σχέση με τις αγορές της πανδημίας, αλλά και σε σχέση με την εικόνα του 2019. Η επιβάρυνση του κόστους διαβίωσης έχει μετακυλιστεί ακόμα και στις λεγόμενες ανελαστικές δαπάνες και πλέον το κυρίαρχο κριτήριο επιλογής είναι η τιμή», αναφέρουν στελέχη των σούπερ μάρκετ. Κυρίαρχος προβληματισμός τόσο για τους λιανέμπορους όσο και για τη βιομηχανία FMCGs είναι το τι διαστάσεις θα πάρει το φαινόμενο τους προσεχείς μήνες και πόσος καιρός θα χρειαστεί ώστε να επανακάμψει η αγορά, δεδομένης της μεγάλης εξάρτησης από εισαγωγές.
Από την έντυπη έκδοση της “Ναυτεμπορικής”
Φέτος θα είναι το ακριβότερο πασχαλινό τραπέζι του αιώνα
Πάσχα έρχεται και αν κρίνουμε από όσα έγιναν ενώ ο Covid-19 άλλαζε τη ζωή μας (εν τούτοις, κάποιες συνήθειες δεν τις έκοψε), ένα τραπέζι θα το κάνετε. Ή θα πάτε σε ένα τραπέζι ή εν πάση περιπτώσει σίγουρα θα φάτε κάποια από τα εδέσματα της ημέρας -και δη όσοι κάνατε νηστεία για 40+ ημέρες.
Σκεφτήκαμε ότι θα είχε μια χρησιμότητα να βγάλουμε ένα κόστος για αυτήν τη μάζωξη. Υπολογίσαμε τουλάχιστον 8 ανθρώπους, δεδομένων των ανατιμήσεων που έρχονται ως συνέπεια του πολέμου στην Ουκρανία.
Ο πρωταγωνιστής της ημέρας είναι το αρνί -που αν με ρωτάτε θα ήθελα να το αφήσουμε στην ησυχία του, κάποια στιγμή. Εν πάση περιπτώσει, η τιμή του αμνοεριφίου (το κιλό), είναι τη σήμερον ημέρα στα 8.98. Οι κτηνοτρόφοι είχαν προειδοποιήσει πως για τα εγχώρια προϊόντα, η τιμή του κιλού αναμένεται να ξεπεράσει τα 10 ευρώ. Σας έχουμε νέα: το βρήκαμε ήδη πάνω από 10 ευρώ (10.90 και 11.90).
Για το σούβλισμα, χρειάζεται αρνί βάρους από 12 έως 14 κιλά. Ας πούμε ότι θα πάρετε 12 κιλά. Με σημερινές τιμές, στη χαμηλότερη τιμή που βρήκαμε σε κρεοπωλείο, θα δώσετε 107.76. Καλού κακού υπολογίστε 120 ευρώ.
Αν δεν έχετε σούβλα, μπορείτε να αγοράσετε μια σκέτη στα 7 ευρώ. Μάλλον θα χρειαστείτε και μοτέρ. Πάρτε λοιπόν, από την αρχή μια σούβλα με μοτέρ (στα 55 ευρώ).
Εξυπακούεται πως χρειαστείτε και κάρβουνα: βρήκαμε συσκευασία 5 κιλών σε τιμές από 5.89 ευρώ.
Σύνολο αρνιού και σούβλας (όχι των υπόλοιπων υλικών που χρειάζονται -λαδάκια κλπ): τουλάχιστον 180.89 που γίνονται 125.89 αν έχετε ήδη σούβλα.
Σε περίπτωση τώρα, που θέλετε να φουρνίσετε, για τέσσερα άτομα θα χρειαστείτε τουλάχιστον 3 κιλά (δεν θέλω να ξεχνάτε το κόκκαλο). Άρα 26.94 ευρώ (πιθανότατα θα είναι 30). Για οκτώ μερίδες θα χρειαστείτε και 12 μεγάλες πατάτες (συσκευασία ενάμιση κιλού, τη βρήκαμε από 1.03 ευρώ. Βρήκαμε και συσκευασία 3 κιλών, με πατάτες Νάξου στα 5.34 ευρώ), λεμόνια, αποξηραμένη ρίγανη (0.86), φρέσκο θυμάρι (από 0.95), δεντρολίβανο (από 0.35 τα 25gr), μουστάρδα (από 0.78), σκόρδο (από 0.49 το ‘κεφάλι’), ελαιόλαδο (από 3.56 ευρώ, το λίτρο), λαδόκολλα (από 0.98) και αλουμινόχαρτο (από 1.12). Σύνολο τουλάχιστον 14.43 ευρώ, συν αυτά που δώσατε για το αρνί, ίσον 41.37.
Με την ευκαιρία, να σας πούμε και πόσο ρεύμα θα κάψετε.
Ένα κέικ που θέλει 50 λεπτά για να ψηθεί, ‘τρώει’ ρεύμα αξίας 0.28 λεπτών. Ένα ψητό, 1.8 κιλών ‘τρώει’ 0.45 λεπτά. Παρεμπιπτόντως, να σας πω ότι η χρήση του μεγάλου ματιού της κουζίνας για μια ώρα στοιχίζει 0.3 λεπτά και του μεσαίου 0.21. Το πλυντήριο πιάτων, στο οικονομικό πρόγραμμα (γεμάτο, 55 βαθμοί Κελσίου) καταναλώνει 0.10 λεπτά.
Αν επιλέξετε να δώσετε σε κάποιον φούρνο να σας ψήσει το αρνί, έχετε πρόχειρα κοντά στα 30 ευρώ.
ΠΑΜΕ ΣΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΠΙΑΤΑ
Η τιμή του κατσικιού αυξήθηκε από 10.03 το κιλό, που ήταν το Σεπτέμβριο του 2020 σε 11.80 τον περασμένο Σεπτέμβριο. Τα περισσότερα από αυτά που βρήκαμε ήταν κοντά στα 10 ευρώ -το κιλό. Για τέσσερα άτομα θέλετε ενάμιση κιλό, συν ελαιόλαδο, συν λεμόνια, συν αποξηραμένη ρίγανη, συν θυμάρι, συν μουστάρδα. Χονδρικά ας πούμε ότι χωρίς το ψήσιμο, θα στοιχίσει κάπου στα 18 ευρώ.
Το έτοιμο κοκορέτσι (το ‘χουν συνθέσει άλλοι) υπάρχει σήμερα σε τιμές από 7 έως 15 ευρώ το κιλό. Ενάμιση καλύπτει 4 άτομα. Αν θέλετε να το φτιάξετε, η αρνίσια συκωταριά κάνει 5.55 το κιλό, τα έντερα από 6.30 και η αρνίσια μπόλια από 3.96. Η ρίγανη είναι στα 0.86 και ένα κιλό λεμόνια κοστίζει από 0.44 το κιλό. Σύνολο (τουλάχιστον) 17.11 ευρώ, για 4 άτομα.
Για όσους δεν τρώνε κάτι από παραπάνω, θα χρειαστείτε μπριζόλες και άρα από 12 ευρώ το κιλό για βόειο κρέας και από 6.50 ευρώ το κιλό για χοιρινό κρέας. Συνήθως η κάθε μπριζόλα ζυγίζει 350 γραμμάρια.
Για να φτιάξετε μαγειρίτσα -που θα ‘φτουρήσει’ για τέσσερα άτομα-, χρειάζεστε έντερα (τα βρήκαμε από 6.30 το κιλό), συκωταριά (από 5.50 το κιλό), χόρτα (1.30 το κιλό), μαρούλι (1.12 το τεμάχιο), κρεμμυδάκι φρέσκο (1 ευρώ το ματσάκι), άνηθο (1 ευρώ το ματσάκι), ελαιόλαδο (από 3.56 ευρώ το λίτρο), ξερά κρεμμύδια (0.80 λεπτά, το κιλό), ζωμό κρέατος (από 1.94 οι έτοιμοι), ρύζι γλασέ (από 1.53 το κιλό), λεμόνια (από 0.44 το κιλό), αυγά (από 2.24 η εξάδα). Υποθέτουμε πως έχετε αλάτι και πιπέρι. H μαγειρίτσα λοιπόν, θα κοστίσει τουλάχιστον 26.73 ευρώ.
Θα χρειαστείτε το τζατζίκι και άρα 400 γραμμάρια γιαούρτι στραγγιστό (από 2.59 τα 500 γραμμάρια), σκόρδο (από 0.49 το τεμάχιο), ξύδι (από 0.96 τα 350 ml -υπάρχουν και φθηνότερα, αλλά να ‘χει μια κάποια γεύση το προϊόν), ελαιόλαδο, μεγάλο αγγούρι (0.80), άνηθο (1 ευρώ το ματσάκι) και αλάτι. Σύνολο 5.84 ευρώ, για πέντε μερίδες (θέλετε να πούμε για μισό κιλό;). Το έτοιμο τζατζίκι θα το βρείτε (στα 400 γραμμάρια) από 2.95.
Θα φτιάξετε και μια σαλάτα -για να ‘γλιστράει’ το κρέας. Τα μαρούλια είπαμε πόσο κοστίζουν. Πάμε σε άλλες ‘εκδόσεις’.
Το λάχανο κοστίζει 0.54 το κιλό (ένα τεμάχιο θα φτάσει στα 1.40), τα καρότα κοστίζουν 0.76 το κιλό και τιμές για ξύδι ή λεμόνι έχουμε πει ήδη, όπως και για το λάδι.
Η χωριάτικη θα σας στοιχίσει τουλάχιστον 3.20 ευρώ, καθώς για τις ντομάτες θέλετε 1.60 το κιλό (2.20 για βιολογικές), για το αγγούρι 0.80, τα ξερά κρεμμύδια 0.80 (το κιλό). Λάδι έχετε ήδη, οπότε χρησιμοποιήστε το -αν δεν έχει τελειώσει, αλλιώς δίνετε τουλάχιστον άλλα 8 ευρώ, η φέτα κάνει περί τα 9 ευρώ το κιλό και η αποξηραμένη ρίγανη από 0.86.
Ένα τυράκι -πέραν της φέτας- για να υπάρχει, θα το έχετε. Οι τίμιες γραβιέρες ξεκινούν από 13 ευρώ το κιλό.
Για κάθε φρατζόλα ψωμί εκτιμάται πως θα χρειαστείτε 1.50 ευρώ -σύμφωνα με δηλώσεις των αρτοποιών. Δεν θα πάρετε 3-4; Nα άλλα 6 ευρώ. Πάμε τώρα, στα αυγά (δεν θα τσουγκρίσετε;) όπου εντοπίσαμε ‘καρτέλα’ με 15 τεμάχια στα 15 ευρώ. Εν προκειμένου, υπάρχουν διαφορετικά γραμμάρια και ‘εκδόσεις’ (βιολογικής καλλιέργειας, ελευθέρας βοσκής) και κάπως έτσι αλλάζουν οι τιμές. Κατά μέσο όρο υπολογίστε 0.30 το τεμάχιο.
Το έτοιμο τσουρέκι θα το βρείτε από 3 έως 14 ευρώ. Αν θέλετε να το φτιάξετε, για τα υλικά θα δώσετε 19.23. Και αυτά θα σας δώσουν 3 με έξι τεμάχια.
Η νωπή μαγιά κοστίζει από 0.34, η ζάχαρη 0.82 το κιλό, αυγά θα έχετε πάρει (αλλιώς υπολογίστε τουλάχιστον άλλα 2.24 για μια εξάδα), το βούτυρο θα το βρείτε από 3.58 στη συσκευασία των 250 γραμμαρίων, το φρέσκο βούτυρο από 2.10, το πλήρες φρέσκο γάλα από 1.39 το λίτρο, τα δάκρυα μαστίχας Χίου που θα χρειαστεί να κοπανήσετε κάνουν από 5.50 ευρώ τα 30 γραμμάρια, το μαχλέπι θα στοιχίσει από 1.27 (τα 8 γραμμάρια) και το φιλέ αμυγδάλου από 1.99 τα 120 γραμμάρια. Δεν θα θέλαμε να ξεχάσετε πως στο συνολικό κόστος μπαίνει και το ρεύμα που θα χρησιμοποιήσετε για το ψήσιμο.
Ένα κιβώτιο γνωστού αναψυκτικού, 24 τεμαχίων κοστίζει κάπου στα 15 ευρώ και ένα μπουκάλι ενάμιση λίτρου είναι στο 1.55.
Κρασί μπορείτε να βρείτε χύμα από 3 και 4 ευρώ. Αξιοπρεπείς περιπτώσεις, σε μπουκάλι, υπάρχουν από 86 έως 15 ευρώ.
Δεν πίνουν όλοι κρασί, οπότε ας δώσουμε και τιμές για μπύρες: υπάρχει διαθέσιμη συσκευασία με 9+3 δώρο στα 8.01 ευρώ.
Ενώ προετοιμάζετε το φαγητό (ιδανικά με παρέα) θα πιείτε ένα τσιπουράκι. Τα 200ml είναι κοντά στα 3.50. Βρήκαμε και 700ml στα 10.65.
Όλα τα ωραία, τελειώνουν με ένα γλυκό -να φύγει και η αίσθηση του λίπους από το στόμα. Για ένα έτοιμο (καλής ποιότητας) θα χρειαστείτε 14 ευρώ το κιλό. Βρήκαμε σοκολατένια αυγά, σε συσκευασία 12 με 3.50. Βρήκαμε και ένα τεμάχιο για 2.50.
Πριν σας αφήσουμε, να επαναλάβουμε ότι όλες οι τιμές είναι σημερινές και εκ των πιο οικονομικών που βρήκαμε σε σούπερ μάρκετ. Με αυτό το δεδομένο, για όσα προηγήθηκαν, δεν φτάνουν 200 ευρώ.
Καλή όρεξη και καλή Ανάσταση.
Πηγή: Νίκη Μπάκουλη/ News247
Πηγές: Μάκης Αποστόλου/”Ημερησία”, Έντυπη έκδοση “Ναυτεμπορική”, Νίκη Μπάκουλη/ “News247”