Η ακρίβεια που άγγιξε και τα κατοικίδια
Πόσο αυξήθηκαν τα προϊόντα για τα ζώα μας; Θα υπάρξουν κι άλλες ανατιμήσεις; Συζητάμε και προσπαθούμε να δώσουμε απαντήσεις.
Στο γενικότερο κύμα της ακρίβειας και των ανατιμήσεων τις τελευταίες εβδομάδες, ένας ακόμα κλάδος που φαίνεται να επηρεάζεται είναι τα είδη για τους πιο αγαπημένους και πιστούς μας φίλους, τα κατοικίδια μας.
Ιδιοκτήτες pet shop και κηδεμόνες ζώων βλέπουν αυτόν τον καιρό τις τιμές των προϊόντων να αλλάζουν μέρα με τη μέρα και δεν είναι λίγοι εκείνοι που ζουν με κατοικίδια, που προβληματίστηκαν και τελικά προσάρμοσαν τις αγορές τους σύμφωνα με όσα μπορεί πια να αντέξει το πορτοφόλι τους.
Ένα πορτοφόλι που ο καταναλωτής βλέπει να αδειάζει πολύ γρήγορα τον τελευταίο καιρό, με όλες τις αυξήσεις φωτιά που έχουν χτυπήσει το ελληνικό νοικοκυριό.
Τι γίνεται όμως σήμερα αν έχεις ένα, δύο ή και περισσότερα κατοικίδια; Τα φέρνεις βόλτα ή θα πρέπει να κάνεις “εκπτώσεις” σε ό,τι τους αγοράζεις; Οι ειδικοί απαντούν:
«Παρατηρείται οι πελάτες που αγοράζανε παλιότερα κάτι πιο ακριβό, να ψάχνουν τώρα κάτι χαμηλότερης ποιότητας, καθαρά λόγω τιμής, αλλά κυρίως βλέπουμε το στοκάρισμα, δηλαδή ότι οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων αγχώνονται πολύ ότι θα υπάρξουν ελλείψεις στο μέλλον και έρχονται να κάνουνε μεγάλες αγορές για να αποθηκεύσουν προϊόντα στο σπίτι για το ζώο τους» αναφέρει ο Γιάννης Μπιτούλης, ιδιοκτήτης του «The crazy cat gentleman» στην Κανάρη, ενώ η Μαρία, κηδεμόνας δύο σκυλιών περιγράφει στην Parallaxi τις αλλαγές που έκανε για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στα έξοδα των κατοικίδιών της, «Ενώ παλιότερα παίρναμε στο σπίτι δύο διαφορετικές τροφές, τους τελευταίους μήνες που σκεφτόμασταν λίγο τα οικονομικά μας, αναγκαστήκαμε να πάρουμε μία και για τα δύο, όπου σταδιακά τη συνήθισαν. Είδαμε τις τροφές να ανεβαίνουν απότομα και εκτός από αυτό, είδαμε όλα τα είδη για κατοικίδια να ακριβαίνουν. Προχθές πήγα να πάρω ένα αντιπαρασιτικό περιλαίμιο που πέρυσι είχα πληρώσει 18 ευρώ και φέτος έκανε 23 ευρώ, όπως και το χάπι που τους δίνω κάθε μήνα που ανέβηκε. Όλα αυτά εμείς τα αγοράζουμε επί δύο ή και τρία αν σκεφτείς πως για ένα σκυλί πάνω από 30 κιλά χρειάζονται δύο χάπια τον μήνα και το κόστος είναι ακόμα πιο μεγάλο. Δεν έχω σκεφτεί ακόμα να κατέβω σε ποιότητα τροφής επειδή αντιλαμβάνομαι τις ανάγκες των ζώων μου, απλά έκανα αυτή την παραχώρηση, να παίρνω πλέον μία τροφή και για τα δύο που στην ουσία δεν αλλάζει και πολλά αφού πάλι εγώ θα την πληρώνω και μάλιστα πιο συχνά πλέον».
“Έψαξα και βρήκα εναλλακτικές” μου λέει ο Ανδρέας που έχει στο σπίτι τρεις γάτες. “Δε γινόταν να παίρνω συνέχεια άμμο. Ειδικά τελευταία, η άμμος για τις γάτες έχει ανέβει πολύ η τιμή της. Μίλησα με φίλους κάποια στιγμή και μου ανέφεραν πως αυτοί χρησιμοποιούν πελετ και αφού το δοκίμασα, είδα οτι αποδίδει στις γάτες μου. Αν έβλεπα όμως να μην το θέλουν, θα έπαιρνα αναγκαστικά πάλι άμμο. Κι ας ζοριζόμουν. Κατα τ’ άλλα βρήκα και ένα κατάστημα που πουλάει με το κιλό την τροφή, χύμα και με βόλεψε αυτό, κυρίως επειδή μπορώ να πάρω για όσο αντέχει η τσέπη μου. Πλησιάζει και ο καιρός για το εμβόλιο και προβληματίζομαι. Όμως θα το κάνουμε σίγουρα αυτό, όσο κι αν κοστίζει φέτος”
Για το ίδιο θέμα, ο Θοδωρής Σαρολίδης, ιδιοκτήτης διαδικτυακού pet shop μιλάει για μείωση των αγορών από τους κηδεμόνες ζώων, αγοράζοντας πλέον μόνο τα απολύτων απαραίτητα
«Οι καταναλωτές συνεχίζουν να ψωνίζουν αλλά δε θα πάρουν πια το κάτι παραπάνω. Μπορεί να έχω δηλαδή πλέον περισσότερες παραγγελίες, αλλά τα ποσό που διαθέτει ο κόσμος είναι μικρότερο. Όταν κάποτε μαζί με την τροφή, θα έπαιρνε κάποιος και λιχουδιές, τώρα θα πάρει μόνο την τροφή. Ακόμα φαίνεται ότι αντέχουν, αλλά μόνο για τα απαραίτητα», κάτι που επιβεβαιώνει και η Μαρία λέγοντας πως έχουν κόψει τις πολλές λιχουδιές που παλιότερα αγόραζε συχνά για τα δύο σκυλιά της.
«Σε εμάς, τα χειρότερα δεν ήρθαν ακόμα»
Οι τιμές στα προϊόντα των pet shop αλλά και των κτηνιατρείων έχουν ανέβει αρκετά ευρώ πλέον, αγγίζοντας στις σκυλοτροφές και τις γατοτροφές μέχρι και το 20% αύξησης, ενώ λόγω του ριζάλευρού, αναμένεται και περαιτέρω αύξηση. Όπως και η αύξηση στα καλαμπόκια, το σιτάρι και στα μεταφορικά, που φέρνει αναγκαστικά και επόμενη ανατίμηση.
«Έχουνε πάρει σχεδόν όλα επάνω. Οι αυξήσεις είναι από 5 έως 20% σε κάθε προϊόν που αφορά τα ζώα. Το ποσοστό των 20% είναι κυρίως στα ογκώδη και βαριά πράγματα, που τα ρίχνουμε στα μεταφορικά. Από εκεί και μετά, πέρα από τις αυξήσεις που πήρανε όλα, τις τελευταίες δύο εβδομάδες όλες οι εταιρίες μας ειδοποίησαν ότι θα μας στείλουν mail με νέες ανατιμήσεις. Οπότε καταλαβαίνουμε ότι δε σταμάτησε όλο αυτό και θα υπάρξουν κι άλλες αυξήσεις σύντομα» αναφέρει ο ιδιοκτήτης του «The crazy cat gentleman» στη συζήτηση μας, κάτι που βρίσκει σύμφωνο και τον κ. Σαρολίδη που λέει χαρακτηριστά πως «Σε εμάς, τα χειρότερα δεν ήρθαν ακόμα» και συνεχίζει εξηγώντας «Επειδή πολλά προϊόντα είναι εισαγόμενα, αργεί να φτάσει η αύξηση σε εμάς. Δηλαδή, η αύξηση στις τροφές ξεκίνησε τον Δεκέμβριο και έφτασε σε εμάς στις αρχές Φεβρουαρίου. Σχετικά με τον πόλεμο του τελευταίου μήνα, εμείς δεν έχουμε δει άνοδο ακόμα. Δεν φάνηκε. Έχει φανεί στον προμηθευτή και σε εμάς θα φανεί στην επόμενη τιμολόγηση, ενώ στην αγορά θα φανεί πιο έντονα σε δύο με τρεις εβδομάδες».
Η επιβίωση του Pet Shop
Τι γίνεται όμως με τα Pet shop που πρέπει να ανταπεξέλθουν στην ακρίβεια και να επιβιώσουν επιχειρηματικά σε μία δύσκολη περίοδο, τόσο για αυτούς όσο και για εκείνους που απευθύνονται;
«Ο κλάδος μέσα στην πανδημία και τα lockdown είχε ανοδική πορεία. Τώρα η πτώση παρατηρείτε περισσότερο και υπάρχει μάλιστα και κάποια δυσαρέσκεια το τελευταίο τρίμηνο από κάποιους, χωρίς όμως να έχει πέσει η δουλειά αισθητά. Ένα θέμα που προέκυψε από την πανδημία, είναι μεν ότι αυξήθηκαν τα κατοικίδια στα σπίτια, αλλά αυξήθηκαν και τα pet shop κατά πολύ. Το γνωστό που γίνεται στην Ελλάδα, που όταν βλέπεις έναν κλάδο να δουλεύει ανοίγουν ένα σωρό μαγαζιά. Άνοιξαν λοιπόν πολλά που στο επόμενο διάστημα νομίζω θα κλείσουν.» εξηγεί ο κ. Μπιτούλης, «Είναι γενικά πολύ δύσκολο να έχεις μία επιχείρηση στην εποχή μας. Ακόμα και Pet Shop, που θεωρούνται ακόμα κερδοφόρα. Οι δυσκολίες μας είναι κυρίως στο κομμάτι της χρηματοροής, στο ότι οι εταιρίες σε πολλές περιπτώσεις θέλανε προπληρωμή των παραγγελιών για να τις στείλουν. Δηλαδή στο κεφάλαιο και πώς θα το διαχειριστείς. Αυτό αν πέσει η πώληση, σίγουρα επηρεάζει.»
Οι κηδεμόνες των ζώων, βρίσκονται σε δίλλημα, αφού από τη μία ξέρουν πως οι αυξήσεις της αγοράς και των λογαριασμών είναι δυσβάσταχτες, αλλά από την άλλη δε θέλουν να στερήσουν και από τα αγαπημένα τους κατοικίδια τις συνήθειες που είχαν μέχρι τώρα. Η Μαρία, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα κηδεμόνα που προσπαθεί να κάνει τις λιγότερες δυνατές «εκπτώσεις» στον Σίμπα και την Έρις: «Οι λιχουδιές, αν θέλεις να πάρεις καλές, είναι πανάκριβες πλέον. Δίνεις 4 και 5 ευρώ για 100 γραμμάρια, ενώ αν βάλεις και όλα τα υπόλοιπα που χρειάζεται ένα ζώο, όπως είναι υγρά μαντιλάκια, σαμπουάν, καθαρισμό αυτιών και δοντιών το μπατζετ φτάνει στα ύψη. Θα δούμε πώς θα πάει αργότερα. Το τελευταίο που θα έκοβα πάντως θα ήταν το καλό φαγητό στα ζώα μου. Αλλά και πάλι, με όλα που ανεβαίνουν, μεγάλα λόγια ας μη λέω.», ενώ ο Ανδρέας, κλείνοντας την κουβέντα μας, μου λέει πως έτσι κι αλλιώς αν θέλεις να πάρεις μια καλής ποιότητας τροφή για γάτες, πρέπει να δώσεις αρκετά χρήματα “Πάντα ήταν αυτό. όχι μόνο τώρα. Απλά τώρα δε ξέρεις πια που να πρωτοδώσεις λεφτά. Είναι τα πάντα ακριβά”
Τα κτηνιατρικά φάρμακα, μετά από έρευνα μας, δείχνουν να είναι τα μόνα που έχουν πιο αργή αύξηση στις τιμές τους, αγγίζοντας μέχρι στιγμής το 5% που μοιάζει τελικά μηδαμινό μπροστά στα υπόλοιπα που καλούνται να πληρώσουν οι κηδεμόνες των ζώων. Από την άλλη, είναι κι εκείνα τα (υπέροχα) μάτια που σε κοιτάνε κάθε φορά που πλησιάζεις, που μόνο το καλύτερο τους πάντα θα θες. Αρκεί να μπορείς πια να το πληρώνεις…