ΕΡΕΥΝΑ: Η κατανάλωση ενός hot dog μπορεί να αφαιρέσει 36 λεπτά από τη ζωή σας
Ο δείκτης εξετάζει τα τρόφιμα που αυξάνουν ή μειώνουν το προσδόκιμο ζωής.
Ερευνητές υγείας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση ενός μόνο χοτ ντογκ θα μπορούσε να αφαιρέσει 36 λεπτά από τη ζωή σας.
Στη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε αυτόν τον μήνα στο περιοδικό Nature Food, οι ερευνητές εξέτασαν 5.853 τρόφιμα στη διατροφή στις ΗΠΑ και μέτρησαν τις επιδράσεις τους σε λεπτά υγιεινής ζωής που αποκτήθηκαν ή χάθηκαν.
“Θέλαμε να κάνουμε μια αξιολόγηση με βάση την υγεία των ευεργετικών και επιβλαβών επιπτώσεων των τροφίμων σε ολόκληρη τη διατροφή”, δήλωσε στο CNN ο Olivier Jolliet, καθηγητής επιστημών περιβαλλοντικής υγείας στο πανεπιστήμιο και ανώτερος συγγραφέας της εργασίας.
Η ομάδα κατέληξε σε έναν δείκτη που υπολογίζει την καθαρή ωφέλιμη ή επιβλαβή επιβάρυνση για την υγεία σε λεπτά υγιούς ζωής που σχετίζεται με μια μερίδα φαγητού.
Βασίζεται σε μια μελέτη που ονομάζεται Global Burden of Disease, η οποία μετρά τη νοσηρότητα που σχετίζεται με τις διατροφικές επιλογές ενός ατόμου.
“Για παράδειγμα, χάνονται 0,45 λεπτά ανά γραμμάριο επεξεργασμένου κρέατος ή κερδίζονται 0,1 λεπτά ανά γραμμάριο φρούτων. Στη συνέχεια εξετάζουμε τη σύνθεση κάθε τροφής και πολλαπλασιάζουμε αυτόν τον αριθμό με τα αντίστοιχα προφίλ τροφίμων που είχαμε αναπτύξει προηγουμένως,” εξήγησε.
Ένα από τα τρόφιμα που μέτρησαν οι ερευνητές ήταν ένα χοτ ντογκ.
Τα 61 γραμμάρια επεξεργασμένου κρέατος είχαν ως αποτέλεσμα την απώλεια 27 λεπτών υγιούς ζωής, είπε ο Jolliet – αλλά όταν λαμβάνονται υπόψη συστατικά όπως το νάτριο και τα λιπαρά οξέα, η τελική τιμή χάθηκε 36 λεπτά.
Η κατανάλωση τροφίμων όπως ξηροί καρποί, όσπρια, θαλασσινά, φρούτα και μη αμυλούχα λαχανικά, από την άλλη πλευρά, έχουν θετικές επιπτώσεις στην υγεία, σύμφωνα με τη μελέτη.
Ο δείκτης εξετάζει τα τρόφιμα που αυξάνουν ή μειώνουν το προσδόκιμο ζωής, αλλά δεν είναι τόσο εύκολο όσο η προσπάθεια ακύρωσης επιζήμιων επιλογών τροφίμων με πιο ευεργετικές, είπε ο Jolliet.
“Ο δείκτης είναι πρωτίστως εκεί για να βοηθήσει στην επιλογή και τη χρήση θερμίδων που καταναλώνονται σε καθημερινή βάση, έτσι ώστε να τροποποιήσουμε τις ελάχιστες συνήθειες για να επιτύχετε ένα μέγιστο όφελος για την υγεία και το περιβάλλον από την εμπειρία μας στο φαγητό”, δήλωσε ο Jolliet.
Το θέμα είναι να επιλέξουμε καλύτερα τρόφιμα και όχι να αφιερώνουμε χρόνο στα μαθηματικά, τόνισε.
Επίσης, δεν είναι τόσο εύκολο όσο ο υπολογισμός του φαγητού που τρώμε για να ζήσουμε τα 100, δήλωσε η Μαριόν Νέστλε, καθηγήτρια διατροφής και δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Πρόσθεσε ότι οι αριθμοί μπορεί να μην είναι απόλυτα αξιόπιστοι.