ΕΡΕΥΝΑ: Ο κοροναϊός μολύνει και τα κύτταρα του στόματος
Αναδεικνύοντας τον πιθανό ρόλο του σάλιου στην μετάδοση της Covid-19
Διαβάστε αναλυτικά τις νεότερες εξελίξεις του ιού σε όλο τον κόσμο:
Ο κορονοϊός μολύνει και τα κύτταρα του στόματος, λένε οι επιστήμονες για πρώτη φορά, αναδεικνύοντας τον πιθανό ρόλο του σάλιου στην μετάδοση της Covid-19
Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων ανακοίνωσε ότι βρήκε για πρώτη φορά βάσιμες ενδείξεις πως ο κορονοϊός SARS-CoV-2 μπορεί να μολύνει και τα κύτταρα του στόματος. Αυτό πιθανώς αναδεικνύει το ρόλο του σάλιου στη μετάδοση του ιού. Οι ερευνητές τόνισαν ότι «το στόμα, μέσω των μολυσμένων κυττάρων του, παίζει μεγαλύτερο ρόλο στη λοίμωξη Covid-19 από ό,τι είχε θεωρηθεί έως τώρα».
Ήταν γνωστό ότι αν και οι πνεύμονες αποτελούν το βασικό στόχο της λοίμωξης Covid-19, ο κορονοϊός μπορεί να μολύνει και άλλη μέρη του σώματος, όπως το πεπτικό σύστημα, τα αιμοφόρα αγγεία, τα νεφρά κ.α. Η νέα μελέτη δείχνει πως στον κατάλογο πρέπει να προστεθεί και το στόμα.
Η μόλυνση του στόματος, πέρα από συμπτώματα όπως η απώλεια της γεύσης, η ξηροστομία και οι άφθες που έχουν ορισμένοι ασθενείς, πιθανώς δείχνει ότι το στόμα παίζει ρόλο στην μετάδοση του ιού μέσω του σάλιου, όταν αυτό περιέχει μεγάλο ιικό φορτίο μολυσμένων κυττάρων.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής επιστήμονες των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “Nature Medicine”, ανέφεραν πως ήταν γνωστό ότι το σάλιο των ασθενών με Covid-19 μπορεί να περιέχει μεγάλες ποσότητες του κορονοϊού. Μελέτες έχουν ήδη δείξει ότι το τεστ σάλιου είναι σχεδόν εξίσου αξιόπιστο με το ρινοφαρυγγικό για τη διάγνωση της νόσου.
Αυτό για το οποίο οι επιστήμονες δεν ήσαν έως τώρα βέβαιοι, είναι από πού προέρχεται ο κορονοϊός του σάλιου. Στους ασθενείς με Covid-19 που έχουν αναπνευστικά συμπτώματα, ο ιός στο σάλιο πιθανώς προέρχεται, εν μέρει τουλάχιστον, από τα εκκρίματα της μύτης και των πνευμόνων. Όμως η ίδια εξήγηση δεν μπορεί να ισχύει για το πώς υπάρχει κορονοϊός στο σάλιο ασθενών χωρίς αναπνευστικά συμπτώματα. Το συμπέρασμα από τη νέα έρευνα είναι ότι τουλάχιστον ένα μέρος αυτού του ιού προέρχεται από μολυσμένους ιστούς του ίδιου του στόματος.
Οι ερευνητές βρήκαν στο εργαστήριο ότι ορισμένα μέρη του στόματος είναι πιο ευάλωτα στη μόλυνση από τον κορονοϊό, κάτι που επιβεβαίωσαν με την ανάλυση δειγμάτων από ασθενείς που είχαν πεθάνει λόγω Covid-19. Ακολούθησε η ανακάλυψη ότι ακόμη και σε ανθρώπους με ήπια ή ασυμπτωματική Covid-19 υπάρχουν ενδείξεις μόλυνσης των ιστών του στόματος τους από τον κορονοϊό.
Τέλος, οι επιστήμονες έδειξαν εργαστηριακά ότι το σάλιο των ασυμπτωματικών μπορεί να μολύνει με κορονοϊό τα κύτταρα υγιών ανθρώπων, κάτι που εγείρει την πιθανότητα ότι ακόμη και άνθρωποι χωρίς συμπτώματα μπορούν να μεταδώσουν σε άλλους τη λοίμωξη Covid-19 μέσω του σάλιου.
«Όταν το μολυσμένο σάλιο καταπίνεται ή μικροσκοπικά σωματίδια του εισπνέονται, πιστεύουμε ότι μπορεί να μεταδώσει τον ιό SARS-CoV-2 βαθύτερα στο λαιμό, στους πνεύμονες ή ακόμη και στο έντερο μας», δήλωσε ο Κέβιν Μπερντ, επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Β.Καρολίνα.
Οι ερευνητές ανέφεραν ότι θα χρειαστεί περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα σε μεγαλύτερο δείγμα ανθρώπων και να προσδιορισθεί η ακριβής εμπλοκή του στόματος στη λοίμωξη από κορονοϊό, καθώς και η συμμετοχή του στη μετάδοση του ιού τόσο εντός όσο και εκτός του σώματος ενός ασθενούς.
Κύπρος: Αυξάνεται το ποσοστό ανίχνευσης του βρετανικού στελέχους του κορονοϊού στην κοινότητα
Σε άλλα 45 δείγματα θετικών ατόμων εντοπίστηκε το βρετανικό μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού, σύμφωνα με ενημέρωση που έλαβε το Υπουργείο Υγείας από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC). Όπως έχει διαπιστωθεί από την επιστημονική κοινότητα διεθνώς, η βρετανική μετάλλαξη είναι πιο επιθετική, προκαλεί περίπου 60% μεγαλύτερη μετάδοση του ιού και, σε πολλές περιπτώσεις, ευθύνεται για την αύξηση των κρουσμάτων εντός της κοινότητας.
Όπως ενημερώνει το ECDC, η εξειδικευμένη εξέταση για αλληλούχιση στελεχών (sequencing) σε δείγματα που στάλθηκαν από την Κύπρο ήταν επιτυχής σε 78 δείγματα που χρονικά αφορούν την περίοδο που αρχίζει από τον Ιανουάριου μέχρι και τις 6 Μαρτίου.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ακόλουθα στοιχεία, που προέκυψαν από την εξέταση των δειγμάτων και συσχετίζονται με τον χρόνο που λήφθηκε το θετικό δείγμα:
• Τελευταία εβδομάδα Δεκεμβρίου 2020 – Ιανουάριος: Σε σύνολο 18 δειγμάτων, το ποσοστό εμφάνισης της αγγλικής παραλλαγής υπολογίζεται στο 0%.
• 1-15 Φεβρουαρίου: Σε σύνολο 16 στελεχών, το ποσοστό εμφάνισης της αγγλικής παραλλαγής υπολογίζεται στο 31,25%, δηλαδή σε πέντε δείγματα από σύνολο 16.
• 15 Φεβρουαρίου – 6 Μαρτίου: Σε σύνολο 44 στελεχών, το ποσοστό εμφάνισης της αγγλικής παραλλαγής υπολογίζεται στο 91%, δηλαδή σε 40 δείγματα από σύνολο 44.
Από τα 45 δείγματα, στα οποία ταυτοποιήθηκε η βρετανική μετάλλαξη, τα 44 αφορούν θετικά περιστατικά από την Επαρχία Λεμεσού (σύνολο δειγμάτων που εξετάστηκαν: 73) και το ένα αφορά θετικό περιστατικό από την Επαρχία Πάφου (σύνολο δειγμάτων που εξετάστηκαν: 5).
Σημειώνεται επίσης ότι μέχρι στιγμής, η αλληλούχιση στελεχών του ιού SARS-CoV-2 ήταν επιτυχής σε 461 δείγματα, στα 177 εκ των οποίων ταυτοποιήθηκε η βρετανική παραλλαγή του ιού, ποσοστό 38,39%.
Ρωσία: Σε 9.221 ανέρχονται τα νέα κρούσματα και σε 393 οι θάνατοι που καταγράφηκαν το προηγούμενο 24ωρο, αρχίζουν δοκιμές σε ευρεία κλίμακα τρίτου ρωσικού εμβολίου κατά της COVID-19
Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα την καταγραφή 9.221 νέων κρουσμάτων κορονοϊού το 24ωρο που πέρασε, εκ των οποίων τα 1.787 στη Μόσχα.
Με αυτά ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού ανήλθε σε 4.492.692 στη Ρωσία.
Οι αρχές ανακοίνωσαν επίσης ότι το περασμένο 24ωρο καταγράφηκαν 393 θάνατοι από την COVID-19, με τους οποίους ανήλθε σε 96.612 ο συνολικός αριθμός τους από τότε που ξέσπασε η πανδημία του νέου κορονοϊού.
Παράλληλα το Κέντρο Σουμακόφ της Ρωσίας άρχισε δοκιμές τρίτου σταδίου του CoviVac, του τρίτου ρωσικού εμβολίου κατά της COVID-19, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο υπουργό της ρωσικής κυβέρνησης.
Το πιο γνωστό ρωσικό εμβόλιο κατά της COVID-19 είναι το Sputnik V. Η Μόσχα έχει δώσει επίσης έγκριση για επείγουσα χρήση και σε άλλα δύο, τα EpiVacCorona και CoviVac.
Γερμανία: Το ψηφιακό “πράσινο” πιστοποιητικό θα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δήλωσε η Καγκελάριος Ά. Μέρκελ
Διαβούλευση και για τα επόμενα βήματα σε ό,τι αφορά τη δημιουργία ψηφιακού «πράσινου πιστοποιητικού» θα γίνει στο αποψινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δήλωσε η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο ενόψει της Συνόδου.
Το πιστοποιητικό, εξήγησε η κυρία Μέρκελ, «πρέπει να παρουσιαστεί μέχρι το καλοκαίρι» και με αυτό «θα είναι εφικτό να καταγραφεί εντός ΕΕ εάν κάποιος είναι εμβολιασμένος ή έχει υποβληθεί σε τεστ». Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πρόσθεσε, έχει ξεκινήσει τις εργασίες για την τεχνική εφαρμοσιμότητά του – το ίδιο κάνουν τα κράτη – μέλη και η Γερμανία. «Δεν είναι εύκολο έργο, με 27 κράτη – μέλη θα χρειαστούμε ακόμη μερικές εβδομάδες, διότι πρέπει να δούμε με μεγάλη ακρίβεια ποια δικαιώματα θα συνδέονται με αυτό το πιστοποιητικό. Η τεχνική εφαρμογή είναι σχετικά απλή αλλά αυτό το θέμα είναι ασφαλώς μεγάλης σημασίας», τόνισε η Καγκελάριος.
Δανία: Η Δανία παρατείνει για τρεις εβδομάδες την αναστολή της χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca
Η Δανία παρέτεινε για τρεις εβδομάδες την αναστολή της χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca στο πρόγραμμα ανοσοποίησης κατά της Covid-19, παρά το γεγονός ότι το εμβόλιο αυτό κρίθηκε «ασφαλές και αποτελεσματικό» από την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ανακοίνωσαν σήμερα οι υγειονομικές αρχές.
«Αποφασίσαμε σήμερα να παρατείνουμε την αναστολή κατά τρεις εβδομάδες», δήλωσε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο διευθυντής της Εθνικής Αρχής Υγείας Σόρεν Μπρόστρομ, εξηγώντας πως χρειάζεται «περισσότερος χρόνος» προκειμένου να αποκλειστεί εντελώς η πιθανή διασύνδεση μεταξύ ορισμένων, σπάνιων αλλά σοβαρών, γνωστών περιστατικών δημιουργίας θρόμβων με το εμβόλιο της AstraZeneca, η οποία ωστόσο δεν έχει αποδειχθεί.
Σύμφωνα με τις αρχές της Δανίας, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων «δεν αποκλείει» κάποια σχέση, γεγονός που τις οδηγεί να συνεχίσουν την έρευνα, για προληπτικούς λόγους.
«Η βάση μας για να καταλήξουμε σε μια τελική απόφαση σχετικά με την περαιτέρω χρήση του εμβολίου κατά της Covid-19 της AstraZeneca είναι πάρα πολύ αβέβαιη», επισήμανε ο Μπρόστρομ.
«Πολλές έρευνες έχουν ξεκινήσει, όμως δεν έχουμε ακόμη συμπεράσματα. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο αποφασίσαμε να παρατείνουμε την αναστολή» χρήσης του.
«Συνεχίζουμε να μην γνωρίζουμε εάν ορισμένες ομάδες κινδυνεύουν περισσότερο (…), θα δούμε επίσης τη σημασία του κινδύνου: εάν είναι αποδεκτός και μπορούμε να τον δικαιολογήσουμε», σημείωσε ο ίδιος.
Στη Δανία, το 5,7% των 5,8 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας έχει εμβολιαστεί πλήρως. Το 11,1% έχει λάβει μια πρώτη δόση.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ