Top

ΕΡΕΥΝΑ: Μικρή η πιθανότητα να περάσει άμεσα ο κοροναϊός από τη μητέρα στο νεογνό

Η μελέτη δείχνει ότι τα μωρά των κοινωνικά ευάλωτων μητέρων κινδυνεύουν ακόμη περισσότερο από Covid-19.

Parallaxi
ερευνα-μικρή-η-πιθανότητα-να-περάσει-ά-507657
Parallaxi
Εικόνα Unsplash

Η άμεση μετάδοση της λοίμωξης Covid-19 από τη μητέρα στο νεογέννητο μωρό της είναι σπάνια, περίπου μία περίπτωση μόλυνσης μωρού ανά 50 γεννήσεις. Όμως τα νεογνά των μητέρων με κορονοϊό αντιμετωπίζουν έμμεσους κινδύνους εξαιτίας της επιδεινούμενης πορείας της υγείας της μητέρας και του συνεπαγόμενου πρόωρου τοκετού, σύμφωνα με μια νέα έρευνα στις ΗΠΑ, με επικεφαλής μια Ελληνίδα νεογνολόγο της διασποράς. Η μελέτη δείχνει ότι τα μωρά των κοινωνικά ευάλωτων μητέρων κινδυνεύουν ακόμη περισσότερο από Covid-19.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Ασημένια Αγγελίδου του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Ιατρικού Κέντρου Beth Israel Deaconess της Βοστώνης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό “JAMA Network Open”, ανέλυσαν στοιχεία για 255 νεογνά που γεννήθηκαν από μητέρες με πρόσφατο θετικό διαγνωστικό τεστ κορονοϊού. Από τα 255 μωρά μόνο το 2,2% είχαν τα ίδια μολυνθεί με κορονοϊό από τις μητέρες τους.

Από την άλλη όμως, η νόσος Covid-19 των εγκύων μητέρων είχε ως συνέπεια πρόωρο τοκετό για το 74%. Είναι γνωστό ότι η πρόωρη γέννα συχνά οδηγεί σε οξείες και χρόνιες επιπλοκές του παιδιού, όπως σε αναπνευστικά προβλήματα, αναπτυξιακά κ.α. Επίσης διαπιστώθηκε ότι τα μωρά από κοινωνικά ευάλωτες μητέρες είχαν αυξημένη πιθανότητα -περίπου πενταπλάσια- να διαγνωσθούν με Covid-19.

«Μολονότι τα χαμηλά ποσοστά μόλυνσης των νεογνών που παρατηρήσαμε, είναι καθησυχαστικά, είναι σημαντικό οι υπηρεσίες υγείας να παραμένουν σε εγρήγορση», ανέφερε η δρ Αγγελίδου και τόνισε ότι τα νοσοκομεία «πρέπει να παρακολουθούν προσεκτικά τα νεογνά για ατυπικά σημάδια της νόσου Covid-19, καθώς επίσης να προσπαθούν να αποφύγουν τους μη αναγκαίους πρόωρους τοκετούς, που ενέχουν εγγενείς κινδύνους τόσο για τη μητέρα όσο και για το παιδί».

Η Α.Αγγελίδου πήρε το πτυχίο της από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και το διδακτορικό της στην ανοσοφαρμακολογία από το ΕΚΠΑ. Μετά από ειδίκευση στην παιδιατρική στο Πανεπιστήμιο του Τέξας και στη νεογνολογία στο Χάρβαρντ, διδάσκει σήμερα σε αυτό το πανεπιστήμιο, ενώ παράλληλα είναι νεογνολόγος στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παίδων της Βοστώνης, καθώς και στο Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess.

Ινδία: Η χώρα συγκλονίζεται από την “καταιγίδα” μολύνσεων, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μόντι — παράταση του lockdown στο Νέο Δελχί

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι κάλεσε σήμερα όλους τους πολίτες της χώρας να εμβολιαστούν κατά της covid-19 και να είναι προσεκτικοί, τονίζοντας ότι μια “καταιγίδα” μολύνσεων κορονοϊού συγκλονίζει τη χώρα.

Η Ινδία καταγράφει περισσότερα από 300.000 νέα κρούσματα covid-19 κάθε 24ωρο εδώ και τέσσερις ημέρες, περισσότερα από όσα έχουν καταγραφεί σε οποιαδήποτε άλλη χώρα από τότε που ξεκίνησε η πανδημία, αυξάνοντας την πίεση στο δημόσιο σύστημα υγείας.

“Ήμασταν πολύ χαρούμενοι μετά την επιτυχημένη αντιμετώπιση του πρώτου κύματος” του κορονοϊού, παραδέχθηκε ο Μόντι σε ραδιοφωνικό του διάγγελμα προς τους Ινδούς. “Όμως αυτή η καταιγίδα έχει συγκλονίσει τη χώρα”, πρόσθεσε.

Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός του Νέου Δελχί, ο Αρβίντ Κεζριουάλ, δήλωσε σήμερα ότι παρατείνεται το lockdown στην ινδική πρωτεύουσα ως τις 3 Μαΐου καθώς τα νέα κρούσματα αυξάνονται εκθετικά.

“Αποφασίσαμε να παρατείνουμε κατά μία εβδομάδα το lockdown”, ανακοίνωσε ο Κεζριουάλ. “Η καταστροφή του κορονοϊού συνεχίζεται, δεν υπάρχει ανάπαυλα”.

“Το lockdown είναι το έσχατο μέσο μας να αντιμετωπίσουμε τον κορονοϊό,όμως με τα κρούσματα να αυξάνονται τόσο γρήγορα πρέπει να χρησιμοποιοήσουμε το όπλο αυτό”, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της ινδικής πρωτεύουσας.

Το Νέο Δελχί, που μετρά 20 εκατομμύρια κατοίκους, έχει πληγεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Ινδίας από τον κορονοϊό. Την προηγούμενη Δευτέρα είχε τεθεί σε ισχύ lockdown μίας εβδομάδας σε μια προσπάθεια να αμβλυνθεί η πίεση στο σύστημα υγείας.

Τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν στην Ινδία 349.691 νέες μολύνσεις από covid-19, με τα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα να αναγκάζονται να διώξουν ασθενείς λόγω ελλείψεων σε κλίνες και ιατρικό οξυγόνο. Την εβδομάδα που πέρασε στη χώρα καταγράφηκαν περισσότερα από δύο εκατομμύρια νέα κρούσματα, άνοδος 58% σε σχέση με την προηγούμενη, σύμφωνα με τα στοιχεία του AFP.

Ινδία: Η κυβέρνηση ζήτησε από το Twitter να κατεβάσει κάποιες αναρτήσεις που επικρίνουν τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται την πανδημία του κορονοϊού

Η ινδική κυβέρνηση ζήτησε από το Τwitter να κατεβάσει δεκάδες αναρτήσεις, μεταξύ των οποίων κάποιες που είχαν κάνει τοπικοί πολιτικοί, οι οποίες επέκριναν τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται την κρίση της πανδημίας covid-19, καθώς ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων έσπασε για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα παγκόσμιο ρεκόρ.

Το Twitter αφαίρεσε κάποια tweets έπειτα προσφυγή της ινδική κυβέρνησης στη δικαιοσύνη, δήλωσε ευπρόσωπος της εταιρείας χθες Σάββατο.

Η κυβέρνηση προσέφυγε δικαστικά για να ζητήσει τη λογοκρισία κάποιων αναρτήσεων, όπως αποκάλυψε το Τwitter στη βάση δεδομένων Lumen, που ανήκει στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Στην προσφυγή της ινδικής κυβέρνησης, που έγινε στις 23 Απριλίου, αναφέρονται 21 αναρτήσεις στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Ανάμεσά τους ήταν tweets του βουλευτή Ρεβνάθ Ρέντι, ενός υπουργού στο κρατίδιο της Δυτικής Βεγγάλης με το όνομα Μολόι Γκατάκ και του κινηματογραφιστή Αβινάς Ντας.

“Όταν λαμβάνουμε ένα έγκυρο νομικό αίτημα, το εξετάζουμε τόσο βάσει των κανόνων του Twitter όσο και βάσει της τοπική νομοθεσίας”, εξήγησε η εκπρόσωπος του Twitter.

“Αν το περιεχόμενο παραβιάζει τους κανόνες του Twitter, τότε αυτό αφαιρείται από την πλατφόρμα. Αν θεωρηθεί παράνομο βάσει της νομοθεσίας μιας χώρας, αλλά δεν παραβιάζει τους κανόνες του Twitter, τότε ενδέχεται να περιορίσουμε την πρόσβαση σε αυτό το περιεχόμενο μόνο στην Ινδία”, σημείωσε η ίδια.

Τις πληροφορίες αυτές είχε μεταδώσει νωρίτερα ο ειδησεογραφικός ιστότοπος TechCrunch, ο οποίος ανέφερε ότι το Twitter δεν ήταν η μοναδική πλατφόρμα που επηρεάζεται από την εντολή.

Η Ινδία είναι αντιμέτωπη με ένα σφοδρό δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού, με έναν θάνατο να καταγράφεται στο Νέο Δελχί κάθε τέσσερα λεπτά. Το σύστημα υγείας της χώρας έχει καταρρεύσει, με ελλείψεις σε οξυγόνο και άλλο ιατρικό εξοπλισμό.

Συνολικά, από την αρχή της πανδημίας στην Ινδία έχουν αναφερθεί 16,96 εκατομμύρια κρούσματα κορονοϊού και και 192.311 θάνατοι από covid-19.

Ιράκ: Τουλάχιστον 82 νεκροί και 110 τραυματίες από την πυρκαγιά σε νοσοκομείο όπου νοσηλεύονταν ασθενείς με Covid-19

Το υπουργείο Εσωτερικών του Ιράκ ανακοίνωσε ότι 82 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 110 τραυματίστηκαν από την πυρκαγιά που ξέσπασε σε νοσοκομείο για ασθενείς με Covid-19 στη Βαγδάτη.

Η τραγωδία, που προκάλεσε οργή στο Ιράκ, αποδίδεται σε αμέλεια.

Πολλά θύματα νοσηλεύονταν διασωληνωμένα όταν οι φιάλες οξυγόνου εξερράγησαν προκαλώντας μια τεράστια πυρκαγιά η οποία πολύ γρήγορα κατέκαψε τις ψευδοροφές και άλλα εύφλεκτα υλικά, ανέφεραν γιατροί και πυροσβέστες.

«Πρέπει να αναθεωρήσουμε κατεπειγόντως τα μέτρα ασφαλείας σε όλα τα νοσοκομεία για να αποτρέψουμε την επανάληψη τέτοιων οδυνηρών συμβάντων στο μέλλον», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Χαλίντ αλ Μουχάνα, ανακοινώνοντας στην κρατική τηλεόραση τον νέο απολογισμό.

Η πυρκαγιά ξέσπασε το Σάββατο στο νοσοκομείο Ιμπν Χατίμπ, στην περιοχή της Γέφυρας Ντιγιάλα.

Συγγενείς των ασθενών όρμησαν μέσα στις φλόγες για να σώσουν τους αγαπημένους τους.

Ένας άνδρας που είχε πάει να επισκεφθεί τον αδελφό του περιέγραψε ότι κάποιοι άνθρωποι πηδούσαν από τα παράθυρα για να γλιτώσουν. «Η πυρκαγιά εξαπλώθηκε, σαν να καίγονταν καύσιμα… Έβγαλα τον αδελφό μου στον δρόμο, δίπλα στο φυλάκιο ασφαλείας. Μετά, γύρισα πίσω και έφτασα στον τελευταίο όροφο, που δεν κάηκε. Βρήκα ένα κορίτσι, γύρω στα 19, που δεν μπορούσε να πάρει ανάσα, κόντευε να πεθάνει», είπε ο Άχμετ Ζάκι. «Την πήρα στους ώμους και έτρεξα κάτω. Ο κόσμος πηδούσε… Γιατροί έπεφταν πάνω σε αυτοκίνητα. Όλοι πηδούσαν (από τα παράθυρα). Και εγώ συνέχισα να ανεβαίνω, να βγάζω έξω ανθρώπους», πρόσθεσε.

Οι ασθενείς μεταφέρθηκαν σε άλλα νοσοκομεία. Όμως πολλοί συγγενείς παραμένουν ακόμη στο νοσοκομείο, πολλές ώρες αφότου κατασβέστηκε η πυρκαγιά, καθώς δεν κατάφεραν να βρουν τους δικούς τους ανθρώπους πουθενά αλλού.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα