Κοροναϊός: Ξεπέρασαν το 1 δισεκατομμύριο οι εμβολιασμοί σε όλο τον κόσμο
Διαβάστε αναλυτικά τις νεότερες εξελίξεις του ιού σε όλο τον κόσμο.
Η εικόνα της πανδημίας σήμερα 25/4
Η εικόνα της πανδημίας το Σάββατο 24/4
Ένα ορόσημο αχτίδας φωτός και ένα νέο αρνητικό ρεκόρ: Με το παγκόσμιο πρόγραμμα εμβολιασμών να επιταχύνεται, ξεπερνώντας χθες το φράγμα του 1 δισεκατομμυρίου δόσεων εμβολίων κατά της Covid-19 που έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως, σχεδόν 900.000 νέα κρούσματα του κορονοϊού καταγράφηκαν μέσα σε μόνο μια μέρα σε όλον τον κόσμο, αριθμός που αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας.
Σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε επίσημες πηγές, μέχρι τις 23:00 το βράδυ του Σαββάτου (ώρα Ελλάδας), τουλάχιστον 1.002.938.540 – δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 έχουν χορηγηθεί σε 207 χώρες ή εδάφη.
Περισσότεροι από τους μισούς μεταξύ αυτών (58%) έχουν γίνει σε τρεις χώρες: τις ΗΠΑ (225,6 εκατομμύρια), την Κίνα (216,1 εκατομμύρια) και την Ινδία (138,4 εκατομμύρια).
Ωστόσο, κατ’ αναλογία πληθυσμού, το Ισραήλ έρχεται πρώτο, με σχεδόν έξι στους δέκα Ισραηλινούς να έχουν ήδη εμβολιαστεί πλήρως.
Στις ΗΠΑ, η εκστρατεία ανοσοποίησης αρχίζει να αποδίδει καρπούς. Η επανέναρξη της χρήσης του εμβολίου της Johnson&Johnson, που εγκρίθηκε την Παρασκευή από τις υγειονομικές αρχές, θα ωθήσει τον εμβολιασμό των ευάλωτων ομάδων.
Πρόοδος καταγράφεται και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου έχουν χορηγηθεί 128 εκατομμύρια δόσεις στο 21% του πληθυσμού.
Την ίδια στιγμή ωστόσο, ο αριθμός των κρουσμάτων σε όλο τον κόσμο κατέρριψε νέο αρνητικό ρεκόρ χθες με σχεδόν 900.000 νέα κρούσματα του κορονοϊού να καταγράφονται σε ένα εικοσιτετράωρο, κυρίως λόγω της εκρηκτικής αύξησης των μολύνσεων στην Ινδία.
Περισσότερο από το ένα τρίτο των νέων μολύνσεων, περίπου 340.000, καταγράφηκαν στην επικράτεια της Ινδίας, όπου σχεδόν 1 εκατομμύριο κρούσματα έχουν εντοπιστεί τις τελευταίες τρεις ημέρες.
Αρκετές χώρες έχουν κλείσει τα σύνορά τους με την Ινδία, με την ινδική παραλλαγή του ιού που έχει εντοπιστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο Βέλγιο και χθες στην Ελβετία να προκαλούν ανησυχίες και στην Ευρώπη.
Η Covid-19 έχει σκοτώσει τουλάχιστον 3.088.103 ανθρώπους, ενώ πάνω από 145 εκατομμύρια έχουν μολυνθεί μετά τον πρώτο εντοπισμό του κορονοϊού στα τέλη Δεκεμβρίου του 2019 στην Κίνα.
Βέμπερ: Επείγει μια συντονισμένη προσέγγιση της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση του ινδικού στελέχους
Την ανησυχία του για την εξάπλωση του ινδικού στελέχους του κορωνοϊού εκφράζει ο Επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ επισημαίνοντας ότι επείγει μία συντονισμένη ευρωπαϊκή προσέγγιση.
«Τα νέα για την εξέλιξη της κατάστασης τoυ κορωνοϊού στην Ινδία είναι εξαιρετικά ανησυχητικά. Η ινδική μετάλλαξη φαίνεται να εξαπλώνεται γρήγορα και η κατάσταση εκεί απειλεί να ξεφύγει από τον έλεγχο» αναφέρει.
Ο Μάνφρεντ Βέμπερ σημειώνει ότι «ορισμένες περιπτώσεις Covid με την ινδική μετάλλαξη έχουν ήδη εμφανιστεί στο Βέλγιο και σε άλλες χώρες της Ε.Ε.» και υπογραμμίζει ότι «αυτή τη φορά, οι υπουργοί Εσωτερικών της Ε.Ε. πρέπει να ενεργήσουν αμέσως και να επιβάλουν προσωρινή απαγόρευση εισερχόμενων πτήσεων από την Ινδία και κοινούς ευρωπαϊκούς περιορισμούς εισόδου».
«Χρειαζόμαστε επίσης μια ομοιογενή προσέγγιση για τους ελέγχους και τους κανόνες καραντίνας για άτομα που προέρχονται από την περιοχή. Δεν μπορούμε να αντέξουμε μια άλλη ανεξέλεγκτη μετάλλαξη να εξαπλωθεί στα αεροδρόμια μας. Επείγει μια συντονισμένη προσέγγιση της Ε.Ε.» καταλήγει ο κ. Βέμπερ.
Ινδία: Παγκόσμιο ρεκόρ νέων κρουσμάτων κοροναϊού καταγράφηκε για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα, με 349.691 μολύνσεις το προηγούμενο 24ωρο -ρεκόρ 2.767 νεκρών
Η Ινδία για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού που έχουν αναφερθεί ποτέ σε οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο μέσα σε ένα 24ωρο, με 349.691 νέες μολύνσεις, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας.
Παράλληλα στη χώρα καταγράφηκε και ρεκόρ θανάτων, αφού τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν στην covid-19, 2.767 άνθρωποι.
Συνολικά, από την αρχή της πανδημίας στην Ινδία έχουν αναφερθεί 16,96 εκατομμύρια κρούσματα κορονοϊού και και 192.311 θάνατοι από covid-19.
Η Ουάσινγκτον θα στείλει βοήθεια στην ινδική κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει το σφοδρό δεύτερο κύμα της επιδημίας
Οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθιά για τη ραγδαία άνοδο των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ινδία και σκοπεύουν να στείλουν στη χώρα επιπλέον βοήθεια, δήλωσε χθες Σάββατο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.
“Βρισκόμαστε σε εντατικές συνομιλίες σε υψηλό επίπεδο και σχεδιάζουμε να στείλουμε άμεσα επιπλέον βοήθεια στην κυβέρνηση της Ινδίας και τους Ινδούς υγειονομικούς που μάχονται ενάντια σε αυτή το σφοδρό ξέσπασμα (της επιδημίας covid-19). Σύντομα θα σας ενημερώσουμε περαιτέρω”, επεσήμανε ο εκπρόσωπος σε mail που έστειλε στο Reuters.
Η Ινδία είναι αντιμέτωπη με ένα δεύτερο, σφοδρό κύμα της επιδημίας του κορονοϊού, το οποίο έχει φέρει στα όριά τους τα νοσοκομεία της χώρας και έχει οδηγήσει σε ελλείψεις οξυγόνου. Η ινδική κυβέρνηση έχει καταφύγει σε στρατιωτικά αεροσκάφη και τρένα για να μεταφέρουν οξυγόνο στο Νέο Δελχί από άλλες περιοχές της χώρας, αλλά και από το εξωτερικό, όπως για παράδειγμα από τη Σιγκαπούρη.
Χθες Σάββατο καταγράφηκε ακόμη ένα ημερήσιο, παγκόσμιο ρεκόρ νέων κρουσμάτων, 346.786, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Ινδίας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των μολύνσεων στη χώρα μέχρι στιγμής σε 16,6 εκατομμύρια. Οι θάνατοι από covid-19 ανέρχονται σε 189.544.
Όμως ειδικοί προειδοποιούν ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων πιθανόν να είναι πολύ μεγαλύτερος και αναμένουν ότι θα αυξηθεί περαιτέρω.
Αξιωματούχοι από την Ινδία και τις ΗΠΑ διεξάγουν διάλογο σε διάφορα επίπεδα για να διασφαλίσουν “τη μικρή παροχή ποσότητας συστατικών από αμερικανικές εταιρείες για την παραγωγή εμβολίων κατά της covid-19 στην Ινδία”, εξήγησε εκπρόσωπος της ινδικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον.
“Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να συνεργαστούμε για να εντοπίσουμε πού υπάρχουν προβλήματα στις αλυσίδες παροχής ιατρικών προϊόντων και να βρούμε πιθανές λύσεις για την αντιμετώπισή τους, αλλά και να αντιμετωπίσουμε μαζί την πανδημία και να επιταχύνουμε τις προσπάθειες εμβολιασμού”, πρόσθεσε ο ίδιος.
Βραζιλία: Έσπασε νέο μηνιαίο ρεκόρ θανάτων από κοροναϊο – Σχεδόν 68.000 τον Απρίλιο
Η Βραζιλία έφτασε χθες Σάββατο τους 67.977 νεκρούς από covid-19 από τις αρχές Απριλίου, ξεπερνώντας το ρεκόρ θανάτων που είχε καταγραφεί τον Μάρτιο, όταν από την ασθένεια που προκαλεί ο νέος κορονοϊός είχαν υποκύψει περισσότεροι από 66.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.
Η χώρα των 212 εκατομμυρίων κατοίκων κατέγραψε 3.076 θανάτους από covid-19 τις προηγούμενες 24 ώρες ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών από την 1η Απριλίου σε 67.977. Τον Μάρτιο είχαν καταγραφεί 66.573 θάνατοι από covid-19.
Τις προηγούμενες επτά ημέρες καταγράφονταν κατά μέσο όρο 2.545 νέοι θάνατοι κάθε 24ωρο και περισσότερες από 60.000 νέες μολύνσεις. Χθες στη Βραζιλία εντοπίστηκαν 71.137 νέα κρούσματα κορονοϊού.
Παρά το μηνιαίο ρεκόρ, η καμπύλη των θανάτων σταθεροποιείται.
“Στη διάρκεια των δύο τελευταίων εβδομάδων υπάρχει μια σταθεροποίηση στον αριθμό των κρουσμάτων και των θανάτων από covid-19”, ανέφερε την Παρασκευή στο επιδημιολογικό του δελτίο το Ίδρυμα Fiocruz, ένας οργανισμός που εξαρτάται από το υπουργείο Υγείας.
Συνολικά στη Βραζιλία έχουν καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού, τον Φεβρουάριο του 2020, 389.492 θάνατοι. Πρόκειται για τη δεύτερη χώρα παγκοσμίως σε νεκρούς, σε απόλυτους αριθμούς, από την πανδημία, μετά τις ΗΠΑ.
Ο αριθμός των νεκρών και των νέων κρουσμάτων έχει αρχίσει να αυξάνει εκθετικά από τον Ιανουάριο, κυρίως εξαιτίας της εμφάνισης στη Βραζιλία του παραλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού Ρ1, το οποίο πρωτοεντοπίστηκε στον Αμαζόνιο και είναι πιο μολυσματικό. Μέχρι τον Μάρτιο το προηγούμενο μηνιαίο ρεκόρ θανάτων από covid-19 είχε καταγραφεί τον Ιούλιο του 2020 με 32.881 νεκρούς.
Ο αριθμός των νέων που έχει χρειαστεί να εισαχθούν σε μονάδες εντατικής θεραπείας ή που έχουν πεθάνει έχει αυξηθεί σημαντικά. Στις αρχές Απριλίου “η μεγαλύτερη άνοδος στον αριθμό θανάτων λόγω της covid-19 παρατηρήθηκε στην ηλικιακή ομάδα 20 με 29 ετών (αύξηση 1.018%)”, επεσήμανε το ινστιτούτο Fiocruz. Σε ό,τι αφορά τα κρούσματα, η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρήθηκε στην ηλικιακή ομάδα 40 με 49 ετών (1.173%).
Η Βραζιλία έχει μέχρι στιγμής εμβολιάσει το 5,8% του πληθυσμού της, δηλαδή 12,4 εκατομμύρια ανθρώπους.
Εδώ και πολλές ημέρες έχουν αρχίσει να αίρονται τα περιοριστικά μέτρα σε πολλές πολιτείες, κυρίως στο Σάο Πάολο και το Ρίο ντε Ζανέιρο.
Ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος δεν έχει σταματήσει να υποτιμά τη σοβαρότητα της πανδημίας, δέχεται επικρίσεις από όλα τα κόμματα για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την υγειονομική κρίση και η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Έρευνας αναμένεται να ξεκινήσει να εξετάζει την επόμενη εβδομάδα τις “παραλείψεις” της κυβέρνησης.
Την Παρασκευή ο Μπολσονάρου είχε απειλήσει να βγάλει τον στρατό στους δρόμους, αν οι τοπικές αρχές δεν άρουν τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβάλει για την ανάσχεση της εξάπλωσης της covid-19.
Περού: Υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας σε εσωτερικούς χώρους καταστημάτων
Η κυβέρνηση του Περού έδωσε εντολή για υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας μέσα σε καταστήματα και σε άλλους χώρους με μεγάλη συσσώρευση κόσμου, μετά από μια απότομη αύξηση των αριθμών θανάτων και μολύνσεων του Covid-19, σύμφωνα με διάταγμα που εκδόθηκε χθες.
Αυτό το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ τη Δευτέρα.
«Η χρήση διπλής μάσκας είναι υποχρεωτική για την είσοδο σε εγκαταστάσεις με κίνδυνο συσσώρευσης, όπως: εμπορικά κέντρα, γκαλερί, σούπερ μάρκετ, αγορές, αποθήκες και φαρμακεία», σύμφωνα με το διάταγμα.
Το μέτρο έρχεται να προστεθεί στην υποχρεωτική χρήση διάφανης πλαστικής προστατευτικής μάσκας σε αυτούς τους χώρους, που επέβαλε η κυβέρνηση την περασμένη Δευτέρα.
Ο μεταβατικός πρόεδρος Φρανσίσκο Σαγκάστι δήλωσε την Πέμπτη ότι το Περού βρίσκεται στην κορύφωση του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού. Έδωσε εντολή για δωρεάν διανομή μασκών στον πληθυσμό.
Για να αντιμετωπίσει αυτό το δεύτερο κύμα της πανδημίας, η κυβέρνηση επανέφερε επίσης, από σήμερα 25 Απριλίου, την υποχρεωτική καραντίνα τις Κυριακές στη Λίμα και σε 41 από τις 196 επαρχίες του Περού, κυρίως στην περιοχή των Άνδεων και στις παράκτιες περιοχές.
Η χώρα καταμετρά μέχρι σήμερα 1,7 εκατομμύρια κρούσματα του Covid-19 με 59.440 θανάτους.
Το πρόγραμμα εμβολιασμού που ξεκίνησε στις 9 Φεβρουαρίου προχωρά αργά λόγω της έλλειψης εμβολίων κατά της νόσου.
Μέχρι τις 22 Απριλίου, 559.000 άνθρωποι είχαν λάβει τις δύο απαραίτητες δόσεις εμβολίων, που αντιστοιχεί στο 1,7% των 33 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.
Ιράκ-Βαγδάτη: 27 νεκροί – 46 τραυματίες από πυρκαγιά σε νοσοκομείο για ασθενείς Covid
Τουλάχιστον 27 νεκρούς άφησε πίσω της η πυρκαγιά σε μονάδα εντατικής θεραπείας για ασθενείς Covid-19 στο Ιράκ, την αραβική χώρα με τις περισσότερες μολύνσεις του κορωνοϊού, με ένα ερειπωμένο σύστημα υγείας επί σειρά δεκαετιών.
Φιάλες οξυγόνου «που ήταν αποθηκευμένες χωρίς τήρηση των όρων ασφαλείας» ήταν η προέλευση αυτής της καταστροφικής πυρκαγιάς, ανέφεραν ιατρικές πηγές στο Γαλλικό Πρακτορείο. Μια ακόμη οδυνηρή δοκιμασία για τη χώρα των 40 εκατομμυρίων κατοίκων της οποίας το σύστημα υγείας δεν έχει ανακάμψει ποτέ μετά από τέσσερις δεκαετίες συναπτών πολέμων.
Στη μέση της νύχτας του Σαββάτου προς Κυριακή, όταν δεκάδες συγγενείς βρίσκονται στο πλευρό «30 ασθενών σε αυτή τη μονάδα εντατικής θεραπείας» του νοσοκομείου Ιμπν αλ Χατίμπ, που προοριζόταν για τις πιο σοβαρές ασθένειες της Covid-19 στη Βαγδάτη, φλόγες εξαπλώθηκαν στους ορόφους, αναφέρθηκε μια ιατρική πηγή.
«Το νοσοκομείο δεν διέθετε σύστημα πυροπροστασίας και οι ψευδοροφές επέτρεψαν στη φωτιά να εξαπλωθεί σε άκρως εύφλεκτα υλικά» τόνισε από την πλευρά της η Πολιτική Προστασία, συμπληρώντας πως πολλά θύματα πέθαναν από ασφυξία από τους καπνούς.
Βίντεο που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν πυροσβέστες να προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά εν μέσω ενός πλήθους ασθενών και συγγενών να προσπαθεί να διαφύγει από το κτήριο στο νοτιοανατολικό προάστιο της Βαγδάτης.
Ιατρικές πηγές και πηγές ασφαλείας ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 50 τραυματίστηκαν.
Το Reuters, επικαλούμενο ιατρικές πηγές σε τρία κοντινά νοσοκομεία έκανε λόγο για τουλάχιστον 27 νεκρούς και 46 τραυματίες.
Η Πολιτική Προστασία τόνισε ότι κατόρθωσε να «σώσει 90 άτομα από τους 120 άρρωστους και συγγενείς» που βρίσκονταν στο σημείο, χωρίς να γνωστοποιήσει τους ακριβείς αριθμούς νεκρών και τραυματιών.
Αυτή η πυρκαγιά λόγω αμέλειας, που συχνά συνδέεται με την ενδημική διαφθορά στο Ιράκ, πυροδότησε αμέσως έντονες αντιδράσεις, με το hashtag «Παραίτηση του υπουργού Υγείας» να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας στο Twitter στο Ιράκ.
Είναι ένα «έγκλημα» κατήγγειλε η κυβερνητική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Ενάντια στους ασθενείς που νόσησαν από την Covid-19, που έθεσαν τη ζωή τους στα χέρια του υπουργείου Υγείας και αντί να θεραπευτούν, πέθαναν από τις φλόγες».
Στην ανακοίνωσή της, η Επιτροπή ζήτησε από τον πρωθυπουργό, Μουσταφά Αλ-Καντίμι, να αποπέμψει τον υπουργό Υγείας, Χασάν αλ-Ταμίμι, και «να τον παραπέμψει στη δικαιοσύνη».
Ο κυβερνήτης της Βαγδάτης, Μοχάμεντ Τζαμπέρ, ζήτησε από το «υπουργείο Υγείας να προχωρήσει σε έρευνα, ώστε να δικαστούν όσοι δεν έκαναν τη δουλειά τους».
Ο Ιρακινός πρωθυπουργός απάντησε ανακοινώνοντας «άμεση έρευνα με τους αρμόδιους του υπουργείου». Ζήτησε «να τεθούν στη διάθεση των ερευνητών ο διευθυντής του νοσοκομείου, ο επικεφαλής της ασφάλειας και η ομάδα που είναι υπεύθυνη για την τεχνική συντήρηση χωρίς να αφεθούν ελεύθεροι προτού δικαστούν όσοι ευθύνονται».
Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, ενώ η Πολιτική Προστασία ανακοίνωσε ότι έθεσε υπό έλεγχο την πυρκαγιά, το υπουργείο Υγείας δεν είχε προβεί σε καμία δημόσια ανακοίνωση, ούτε έδωσε κάποιο απολογισμό.
Τα κρούσματα της Covid-19 ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο την Τετάρτη στο Ιράκ, το οποίο στερείται φαρμάκων, γιατρών και νοσοκομείων, αλλά η χώρα, πιθανώς λόγω του πληθυσμού της, ενός από τους νεότερους στον κόσμο, έχει έναν σχετικά χαμηλό αριθμό θανάτων εξαιτίας της νόσου.
Επισήμως 1.025.288 Ιρακινοί έχουν μολυνθεί μετά το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού στη χώρα τον Φεβρουάριο του 2020, εκ των οποίων 15.217 έχουν πεθάνει.
Το υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι διεξάγει περίπου 40.000 τεστ καθημερινά, ένα πολύ χαμηλό ποσοστό σε μια χώρα με πολλές πολυπληθείς πόλεις άνω των δύο εκατομμυρίων κατοίκων.
Για να αποφεύγουν τα νοσοκομεία, οι ασθενείς προτιμούν σε πολλές περιπτώσεις να εγκαθιστούν μια φιάλη οξυγόνου στα σπίτια τους.
Στις αρχές Μαρτίου ξεκίνησε μια διστακτική εκστρατεία εμβολιασμού στη χώρα όπου ο πληθυσμός, ο οποίος αποφεύγει τη χρήση μάσκας από την αρχή της πανδημίας, παραμένει πολύ σκεπτικός απέναντι στα εμβόλια.
Από περίπου 650.000 δόσεις διαφορετικών εμβολίων – σχεδόν όλες που ελήφθησαν με τη μορφή δωρεάς ή μέσω του διεθνούς προγράμματος Covax – περίπου 300.000 έχουν ήδη χορηγηθεί, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.
Βρετανία: Κοντά σε συμφωνία για την αγορά δεκάδων εκατ. εμβολίων της Pfizer
Αξιωματούχοι του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκονται κοντά στην οριστικοποίηση μιας συμφωνίας για την αγορά εγκαίρως δεκάδων εκατομμυρίων επιπλέον δόσεων του εμβολίου της Pfizer για να δοθεί μια τρίτη ενισχυτική δόση αυτού του εμβολίου κατά του Covid-19 σε ηλικιωμένους αυτό το φθινόπωρο, ανέφεραν οι Sunday Times.
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στην εφημερίδα ότι ελπίζουν να διπλασιάσουν σχεδόν την αρχική παραγγελία του Ηνωμένου Βασιλείου των 40 εκατομμυρίων εμβολίων.
Εάν υπάρξει συμφωνία, το επιπλέον απόθεμα μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τους νέους κοντά στην ηλικία των 20 ετών, στους οποίους προσφέρεται ένα εναλλακτικό εμβόλιο αντί αυτό της AstraZeneca, προσθέτει το δημοσίευμα.
Το βρετανικό κρατικό σύστημα υγείας NHS θα ξεκινήσει μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας να προσκαλεί τους ανθρώπους κοντά στην ηλικία των 30 για να εμβολιαστούν.
Λονδίνο: Πέντε συλλήψεις σε διαδήλωση κατά των περιοριστικών μέτρων
Πέντε άτομα συνελήφθησαν και οκτώ αστυνομικοί τραυματίστηκαν χθες στο Λονδίνο, σύμφωνα με την αστυνομία, μετά από περιστατικά που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης διαδήλωσης κατά των μέτρων για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού, την υποχρεωτική χρήση μασκών και την πιθανή εισαγωγή «διαβατηρίων εμβολιασμού».
Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν από νωρίς χθες το μεσημέρι και έκαναν πορεία κατά μήκος πολλών κεντρικών οδικών αρτηριών, συμπεριλαμβανομένης της κύριας εμπορικής συνοικίας της Οδού Όξφορντ. Βίντεο που δημοσιεύτηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν χιλιάδες ανθρώπους να βαδίζουν στους δρόμους της πρωτεύουσας.
Κρατώντας πανό και πλακάτ που ανέγραφαν συνθήματα όπως «σας ελέγχουν», «όχι στην μάσκα, όχι στο εμβόλιο, όχι στην καραντίνα» και «ας πάρουμε πίσω την ελευθερία μας», οι διαδηλωτές της πορείας «Ενωμένοι για την ελευθερία» αναχώρησαν από το Χάιντ Παρκ στις 13:00 τοπική ώρα.
Αργότερα εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Χάιντ Παρκ, σημείωσε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, και ξέσπασαν «μικροταραχές», σύμφωνα με την Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου.
«Οκτώ αστυνομικοί τραυματίστηκαν καθώς προσπάθησαν να διαλύσουν το πλήθος στο Χάιντ Παρκ απόψε», τόνισε η Μητροπολιτική Αστυνομία, προσθέτοντας ότ οι διαδηλωτές πέταγαν αντικείμενα.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «δύο αστυνομικοί μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο», αλλά «δεν φαίνεται να έχουν τραυματιστεί σοβαρά». Πέντε άτομα συνελήφθησαν για αδικήματα, συμπεριλαμβανομένης επίθεσης εναντίον της αστυνομίας, και βρίσκονται υπό κράτηση.
Παρά τις απαγορεύσεις υπαίθριων συγκεντρώσεων περισσότερων από 30 ατόμων, αρκετές οργανώσεις είχαν καλέσει σε διαδηλώσεις κατά των περιοριστικών μέτρων που εξακολουθούν να τελούν σε ισχύ, καθώς και κατά της πιθανής εφαρμογής των λεγόμενων διαβατηρίων εμβολιασμού, ένα σχέδιο που μελετά η κυβέρνηση.
«Σήμερα, κάνουμε πορεία για την ιατρική μας ελευθερία», αναφέρει στη σελίδα της στο Facebook η οργάνωση Save Our Rights UK, μια από αυτές που διοργάνωσαν τις διαδηλώσεις. Η οργάνωση τονίζει ότι «κινητοποιείται ενάντια σε οποιαδήποτε πρόταση για ένα διαβατήριο εμβολιασμού ή ένα πιστοποιητικό κατάστασης Covid, επειδή αντιβαίνουν της ιατρικής ηθικής και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας».
«Θα επιζήσω από αυτήν την πανδημία κάνοντας το αντίθετο από αυτό που λένε», έγραφε ένα πλακάτ που περήφανα κρατούσε μια νεαρή γυναίκα. Άλλοι διαδηλωτές κρατούσαν λευκές ομπρέλες, στις οποίες είχαν ζωγραφίσει συνθήματα που έγραφαν «όχι στο διαβατήριο εμβολιασμού».
Αυτή η πορεία στους δρόμους του Λονδίνου έγινε ενώ η πρωτεύουσα άρχισε να άρει τους περιορισμούς, ενόψει της αξιοσημείωτης βελτίωσης της υγειονομικής κατάστασης στο Ηνωμένο Βασίλειο με την την πρόοδο της εκστρατείας εμβολιασμού. Η χώρα έχει πληγεί περισσότερο στην Ευρώπη από τον Covid-19 με περισσότερους από 127.000 θανάτους.
Μετά από περισσότερο από τρεις μήνες κατ΄οίκον περιορισμού, μη απαραίτητα καταστήματα, εξωτερικοί χώροι παμπ και εστιατορίων, καθώς και κομμωτήρια και γυμναστήρια στην Αγγλία άνοιξαν ξανά τις πόρτες τους πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες, δίνοντας ξανά ζωντάνια στις πόλεις.
Περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων αναμένεται στα μέσα Μαΐου, όταν ορισμένες κοινωνικές δραστηριότητες εσωτερικών χώρων θα μπορούν να ξαναρχίσουν, πριν αρθούν σχεδόν όλοι οι περιορισμοί στα τέλη Ιουνίου.
Η κυβέρνηση μελετά τη δυνατότητα θέσπισης ενός συστήματος «διαβατηρίων» σε διάφορους κλάδους, συμπεριλαμβανομένου της ψυχαγωγίας και της φιλοξενίας, καθώς και των ταξιδιών στο εξωτερικό, προκειμένου να εξακριβώσει εάν οι άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν ανοσία στον ιό.
Γερμανία: 120 θάνατοι, πάνω από 18.700 κρούσματα του νέου κορονοϊού σε 24 ώρες
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 18.773 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 3.287.418, δείχνουν τα δεδομένα που δημοσιοποίησε σήμερα το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.
Παράλληλα, υπέκυψαν ακόμη 120 ασθενείς με COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού να φθάνει τους 81.564 νεκρούς μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ