Ελλάδα

Εργαζόμενοι ΕΡΤ για τις «διευθυντικές» αυξήσεις: Λεφτά υπάρχουν, τσίπα υπάρχει;

Χαρακτηρίζουν πρόκληση τις αυξήσεις και αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο  να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις

Parallaxi
εργαζόμενοι-ερτ-για-τις-διευθυντικέ-973598
Parallaxi

Την έντονη αντίδραση των εργαζομένων της ΕΡΤ, αλλά και των Ενώσεων Συντακτών, προκαλούν οι αυξήσεις μέχρι και κατά 79% των διευθυντικών στελεχών της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Ενδεικτικές του κλίματος και των αντιδράσεων είναι οι σχετικές ανακοινώσεις των σωματείων και των εκπροσώπων των εργαζομένων, μέσω των οποίων οι αυξήσεις χαρακτηρίζονται προκλητικές ενώ υπάρχουν και φωνές για κινητοποιήσεις.

ΕΣΗΕΜΘ: Επιλεκτικές αυξήσεις:

«Την ίδια περίοδο που αποφασίστηκαν περικοπές και γίνεται χρήση μονομελών συνεργείων για την κάλυψη ρεπορτάζ στην ΕΡΤ 3, ενώ μειώθηκαν και οι μέρες των εκτός έδρας των εργαζομένων, έρχονται επιλεκτικές αυξήσεις σε διευθυντικά στελέχη της ΕΡΤ! Με τη νέα ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε στις 8/2, τα διορισμένα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ και 60 διευθυντικά στελέχη της εταιρείας θα λάβουν σημαντικότατες μισθολογικές αυξήσεις.

Αποκορύφωμα αυτών, οι αυξήσεις κατά 79% στην αμοιβή του προέδρου της ΕΡΤ και κατά 55% στην αμοιβή του διευθύνοντος συμβούλου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ-Θ καταγγέλλει τις επιλεκτικές αυτές αυξήσεις και ζητά άμεσα από την Κυβέρνηση την υπογραφή της νέας ΚΥΑ για αξιοπρεπείς αυξήσεις στις αμοιβές των δημοσιογράφων που εργάζονται στην ΕΡΤ και στα άλλα Δημόσια Μέσα και μαστίζονται όπως και όλοι οι εργαζόμενοι από τον πληθωρισμό των τελευταίων μηνών».

  • ΠΟΣΠΕΡΤ: Περικοπές για τους εργαζόμενους, αυξήσεις για τη διοίκηση

«Η διοίκηση έχει επιλέξει να κάνει παράλογες περικοπές σε βάρος των εργαζομένων και της λειτουργίας της εταιρείας. Αρνείται να πληρώσει τις διανυκτερεύσεις των εργαζομένων όταν εργάζονται εκτός έδρας

παραβλέποντας τη σχετική νομοθεσία, αναγκάζει συμβασιούχους να εργάζονται Σ/Κ χωρίς να τα πληρώνονται, κάνει προσπάθειες να επιβάλει μονομελή τηλεοπτικά συνεργία, δεν κάνει προσλήψεις παρά το ότι πολλά τμήματα υπολειτουργούν λόγω μεγάλων ελλείψεων προσωπικού και όλα αυτά γιατί;

Για την υποτιθέμενη οικονομία (πάντα εις βάρος των εργαζομένων) που έχει εφεύρει ο κος Ζούλας προκειμένου να γεμίζει ο κουμπαράς που τροφοδοτεί τις αυξήσεις της κακοπληρωμένης κατά τα λεγόμενά του διοίκησης.

Με την νέα ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε στις 8/2,ο ίδιος, τα διορισμένα μέλη του Δ.Σ. της ΕΡΤ και τα ανώτατα στελέχη της εταιρείας, τουλάχιστον 60 της επιλογής του, λαμβάνουν σημαντικότατες μισθολογικές αυξήσεις.

Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Θεωρούμε δεδομένο ότι σε μια εταιρεία που λειτουργεί υπό κανονικές συνθήκες, όσοι εργάζονται σε θέση ευθύνης θα έχουν και αυξημένες αποδοχές (αυτό θα έπρεπε να ισχύει και για τους προϊστάμενους για τους οποίους η διοίκηση έχει άλλη γνώμη), ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ

ότι αναλόγως θα πρέπει να αυξάνονται και οι μισθοί όλων των υπολοίπων εργαζομένων, γιατί αυτοί είναι τα θεμέλια και η κινητήριος δύναμη της ΕΡΤ και όχι να σηκώνουν στις πλάτες τους το οικονομικό βάρος που προκύπτει από την κακοδιαχείριση της διοίκησης.

Η ΠΟΣΠΕΡΤ έχει καταγγείλει πολλές φορές την απαξίωση και την αποδόμηση της ΕΡΤ τόσο ως προς το ανθρώπινο δυναμικό της, όσο και προς τις δομές της. Οι τελευταίες ανακοινώσεις των σωματείων της ΕΝΩΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ του ΠΑ.ΣΥ.ΠΑ.ΤΕ.ΚΑΛ. και του σωματείου ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ & Δ/ΝΤΩΝ

ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ είναι παραπάνω από ενδεικτικές της αυθαιρεσίας της διοίκησης και της υπονόμευσης της εταιρείας.

Αναφορικά με την κα. Πενταράκη συμφωνούμε απόλυτα με τα όσα καταγγέλθηκαν από τα προαναφερόμενα σωματεία και προειδοποιούμε προς πάσα κατεύθυνση ότι ανάλογες ενέργειες από όπου και αν προέρχονται δεν θα γίνουν αποδεκτές και θα μας βρουν απέναντι τους.

Η ΠΟΣΠΕΡΤ βγαίνοντας δυνατότερη από το τελευταίο της Συνέδριο και με αναβαθμισμένη τη συνεργασία της με τα σωματεία και τους εκπροσώπους εργαζομένων στο Δ.Σ. της ΕΡΤ, θα σταθεί ενάντια στην υποβάθμιση και ιδιωτικοποίηση της εταιρείας, επιδιώκοντας μέσα από την επαφή με τους

εργαζόμενους, το τέλος της παραβίασης των δικαιωμάτων μας και το άνοιγμα του δρόμου για την επαναφορά στην εργασιακή ομαλότητα.

  • Πανελλήνιος Σύλλογος Προσωπικού ΕΡΤ: Κινητοποιήσεις τώρα

«Στις 8 Φεβρουαρίου 2023 εκδόθηκαν οι ΚΥΑ που καθορίζουν τις αποδοχές του διοικητικού συμβουλίου και των ανώτατων στελεχών της εταιρείας.

ΠΡΌΕΔΡΟΣ: 5.100€ Χ 12 = 61.200€ ετησίως (αύξηση 79%)

Δ/ΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ: 6.650€ Χ 12 = 79.800€ ετησίως(αύξηση55%)

ΓΕΝ. Δ/ΝΤΕΣ: 4.300€ Χ12 = 54.600€ ετησίως(αύξηση 30% – 40%)

ΑΝΑΠΛ.ΓΕΝ.Δ/ΝΤΕΣ: 3.800€ Χ 12 = 45.600€ ετησίως

ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ: 3.300€ Χ 12 = 39.600€ ετησίως

ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ: 2.600€ Χ 12 = 31.200€ ετησίως

ΜΕΛΗ Δ.Σ: 2.000€ Χ 12 = 24.000€ ετησίως(αύξηση 81%)

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ: 900€ Χ 12 = + 10.800€ετησίως

Και εμείς συνάδελφοι;

ΚΥΛΙΟΜΕΝΗ ΒΑΡΔΙΑ: 5€ Χ ~220 ημ. = 1.100€ + 300€ = +1.400€ ετησίως

ΣΤΑΘΕΡΉ ΒΑΡΔΙΑ: 4€ Χ ~ 220ημ. =880€ + 300€ = + 1.180€ ετησίως

Συνάδελφοι εμείς τα λέγαμε. Η διοίκηση ήταν αυτή που πιεζόταν γιαυπογραφή ΣΣΕ προκειμένου να αμειφθεί,  κατά δήλωση της, όπως της αξίζει.                     Εάν δεν υπογράφαμε  δεν θα μπορούσαν να ζητήσουν και να πετύχουν τέτοιες αυξήσεις (δήλωση του αρμόδιου Υπουργού).

Δυστυχώς για μια ακόμη φορά σωματεία προνομιακοί συνομιλητές  της   διοίκησης, φόβισαν, πίεσαν, τρομοκράτησαν μερίδα συναδέλφων και σε συνδυασμό με τον ανήθικο τρόπο διαπραγμάτευσης της διοίκησης υπογράψαμε μια ΣΣΕ φτώχειας και πενίας.

Θυμάστε τον εκβιασμό της «συμφωνίας μερών» όπου όποιου σωματείου η διοίκηση δεν υπέγραφε, τα μέλη του δεν θα έπαιρναν φράγκο;

Χιλιάδες ευρώ για αυτούς λοιπόν προπληρωμένες κάρτες για μας.

Περικοπές δαπανών για εμάς,αυξήσεις γι’ αυτούς.

Ενιαίο μισθολόγιο για εμάς,  ΚΥΑ μισθών αγοράς για αυτούς.

Ο ΠΣΥΠ ΕΡΤ μαζί με τον ΠΑΣΥΜΗΤΕ, τον ΣΕΚΟΧΕΡΤ και το ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ ΚΑΙ Δ/ΝΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ αντιδρούσαν στην υπογραφή μιας ΣΣΕ που όχι μόνο έδινε ψιχία αλλά υπολειπόταν και αυτής των συναδέλφων δημοσιογράφων.

Χαιρετίζουμε και στηρίζουμε την απόφαση του συναδέλφου εκπροσώπου στο Δ.Σ Γιάννη Δάρρα να μην δεχθεί τα 900 αργύρια της συνδιαλλαγής και της εργαλειοποίηση τους. Ο έτερος εκπρόσωπος;;;

Δεν είμαστε αντίθετοι στα επιδόματα ευθύνης. Ζητάμε όμως να υπάρχει δικαιοσύνη και αναλογικότητα στο μισθολόγιο όλου του προσωπικού της εταιρείας.

Απαιτούμε:

ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ από το ενιαίο μισθολόγιο των εργαζομένων που αμείβονται ακόμα με αυτό.

ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ με πραγματικές αυξήσεις αντιμετώπισης του πληθωρισμού.

ΠΛΗΡΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ της υφιστάμενης ΣΣΕ.

ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗτης διάταξηςγια των  εκπροσώπων των εργαζομένων. Κινητοποιησειςτωρα

  • Εκπρόσωπος εργαζομένων στο ΔΣ: Λεφτά υπάρχουν, τσίπα υπάρχει;

Την ώρα που ο εργαζόμενος παίρνει, ως βοήθημα, προπληρωμένες κάρτες για αγορά τροφίμων, τα διορισμένα μέλη της διοίκησης της ΕΡΤ και οι εκλεκτοί τους ανταμείβονται με γενναίες αυξήσεις στους μισθούς τους.

Την ώρα που αρνήθηκαν έστω και να συζητήσουν την πρόταση της ΕΣΗΕΑ για 10% μισθολογική αύξηση, ως στοιχειώδη κάλυψη του πληθωρισμού, τα διορισμένα μέλη της διοίκησης της ΕΡΤ και οι εκλεκτοί τους αυξάνουν τον μισθό τους μέχρι και 79%.

Την ώρα που για τον εργαζόμενο ισχύει το ενιαίο μισθολόγιο του δημοσίου, για τα διορισμένα μέλη της διοίκησης της ΕΡΤ και τους εκλεκτούς τους ισχύουν οι μισθοί της αγοράς.

Την ώρα που ο εργαζόμενος διεκδίκησε αξιοπρεπή αύξηση στο μισθό του, δεν βρήκαν τρόπο να παρακάμψουν το ενιαίο μισθολόγιο. Βρήκαν ωστόσο τρόπο για να πάρουν σημαντικές αυξήσεις τα στελέχη.

Οι νέες ΚΥΑ τις οποίες υπέγραψαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης και ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό Γιάννης Οικονόμου αυξάνουν τις αποδοχές του Προέδρου, του Διευθύνοντος Συμβούλου, των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου καθώς και τις αποδοχές των Γενικών Διευθυντών, αναπληρωτών Γενικών Διευθυντών, Διευθυντών και Υποδιευθυντών. Προηγήθηκε η εξουσιοδότηση από το ΔΣ της ΕΡΤ που ζήτησε ο Πρόεδρος και ασκών καθήκοντα Διευθύνοντος Συμβούλου την οποία και καταψήφισα.

Επίσης ορίζεται για πρώτη φορά αμοιβή 900 ευρώ για τους εκλεγμένους εκπροσώπους των εργαζομένων στο ΔΣ. Επιμένω στην διατυπωμένη και στο ΔΣ θέση μου, ότι η μοναδική οικονομική σχέση που πρέπει να έχει ο εργαζόμενος με την εταιρεία στην οποία εργάζεται είναι ο μισθός του για την εργασία που παρέχει. Ιδιαίτερα για τους εκλεγμένους εκπροσώπους των εργαζομένων, η όποια επιπλέον αμοιβή «νοθεύει» τη σχέση εργοδότη – εργαζόμενου η οποία πρέπει να είναι ξεκάθαρη. Για αυτό και δηλώνω ότι αρνούμαι να πάρω αυτά τα χρήματα.

Το ζητούμενο δεν είναι να μην αυξηθούν οι αμοιβές για τις θέσεις ευθύνης, αλλά να υπάρχουν στοιχειώδεις δικαιοσύνη και αναλογικότητα. Η αποδεδειγμένη πλέον αποτυχία του ενιαίου μισθολογίου, δεν διορθώνεται με εξαιρέσεις και διεύρυνση των ανισοτήτων. Η Κυβέρνηση πρέπει να παραδεχτεί την κατάρρευση του στην πράξη και να το αποσύρει.

Πρέπει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για μισθολογικές αυξήσεις αντίστοιχες των αναγκών μας και Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με θεσμικούς και οικονομικούς όρους.

Η ώρα των ανακοινώσεων έχει παρέλθει, τώρα είναι η ώρα της πράξης. Θα συναντηθούμε στους χώρους εργασίας για ενημέρωση και συντονισμό της αντίδρασης μας.

Συναδελφικά Γιάννης Δάρρας, Εκπρόσωπος εργαζομένων στο ΔΣ της ΕΡΤ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα