Featured

Εργαζόμενοι σε αναστολή προς τη διοίκηση του ΑΧΕΠΑ: Με καθημερινό rapid test στη διάθεση σας αμισθί

Γιατροί και νοσηλευτές στα όρια της κατάρρευσης στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Φίλιππος Δεργιαδές
εργαζόμενοι-σε-αναστολή-προς-τη-διοίκ-843988
Φίλιππος Δεργιαδές
εικόνα SOOC

Πρόταση στη διοίκηση του ΑΧΕΠΑ να προσέλθουν αφιλοκερδώς στην εργασία τους, με καθημερινό rapid test για να βοηθήσουν στην μάχη της πανδημίας, κατέθεσαν 100 εργαζόμενοι του νοσοκομείου, που βρίσκονται σε αναστολή, την ώρα μάλιστα που σε όλα τα νοσοκομεία της πόλης η πληρότητα σε όλα τα τμήματα αγγίζει το 100% και οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ καθημερινά αυξάνονται.

«Προτείναμε στη διοίκηση να εργαστούμε αμισθί προκειμένου να βοηθήσουμε τους συναδέλφους μας και φυσικά τους ασθενείς του νοσοκομείου», τονίζει ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΑΧΕΠΑ, Χαράλαμπος Κοροξενός, επισημαίνοντας ότι οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή, ομόφωνα αποφάσισαν να τεθούν στο πλευρό των συναδέλφων τους και στη διάθεση του νοσοκομείου, καθώς κατανοούν απόλυτα την πιεστική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την έξαρση της πανδημίας. «Τους λέμε ότι με καθημερινό rapid test είμαστε στη διάθεση του νοσοκομείου χωρίς να πληρωνόμαστε ως κίνηση προσφοράς και αλληλεγγύης. Πάμε να βοηθήσουμε» τονίζει.

Την ίδια ώρα πάντως, οι πληροφορίες για την κατάσταση στα νοσοκομεία της πόλης, δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικές για τη συνέχεια και αυτό που έρχεται, με κυρίαρχο πρόβλημα την μεγάλη έλλειψη νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού.

 «Έχουμε γίνει λάστιχο»

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι μόλις πρόσφατα, γιατρός παραιτήθηκε από το ΑΧΕΠΑ μην αντέχοντας την πίεση και τις συνθήκες πλημμελούς νοσηλείας. Στο νοσοκομείο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρχαν 6 διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ, κυρίως στην Α Παθολογική Κλινική, ενώ στις ΜΕΘ δεν υπάρχει το απαραίτητο νοσηλευτικό προσωπικό. Οι πληροφορίες επίσης αναφέρουν ότι μετά την τελευταία εφημερία γιατρός κατέρρευσε κλαίγοντας για τις καταστάσεις που αντιμετώπισε. «Έχουμε γίνει λάστιχο και το μεγάλο πρόβλημα και έγκλημα είναι ότι δεν παρέχουμε τη σωστή φροντίδα στους ασθενείς», τονίζει νοσηλεύτρια του νοσοκομείου.

Στο Ιπποκράτειο οι ανάγκες σε νοσηλευτικό προσωπικό επίσης είναι τεράστιες, καθώς 120 εργαζόμενοι βρίσκονται σε αναστολή ενώ μόλις πρόσφατα αποφασίσθηκε και οι 30 ΜΕΘ του νοσοκομείου να γίνουν αποκλειστικά φροντίδας covid, ενώ οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ το πρωί της Δευτέρας, ήταν 7 άτομα. «Εξυπηρετούμε μόνο τα έκτακτα περιστατικά, όλα τα χειρουργεία στις κλινικές είναι καθηλωμένα και μένουν πίσω και οι ασθενείς στρέφονται στον ιδιωτικό τομέα», τονίζει ο Χρήστος Τζελέπης, πρόεδρος των εργαζομένων στο Ιπποκράτειο, και προσθέτει πως «όλα τα τμήματα του νοσοκομείου είναι καλυμμένα».

«Δεν ξέρουμε πως θα βγάλουμε το επόμενο 20ήμερο…»

Δύσκολη και πιεστική είναι η κατάσταση και στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου όπου όλες οι ΜΕΘ είναι γεμάτες, υπάρχουν 8 ασθενείς σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας και 4 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. «Προσπαθούμε να διατηρούμε το 11ωρο ξεκούρασης μεταξύ βαρδιών και δεν το πετυχαίνουμε», τονίζει ο πρόεδρος των εργαζομένων, Παναγιώτης Τουχίδης, και τονίζει πως «δεν ξέρουμε πως θα βγάλουμε το επόμενο 20ήμερο λόγω έλλειψης προσωπικού καθώς δημιουργούνται συνθήκες κραχ». Ωστόσο, σημειώνει πως οι ασθενείς εκτός ΜΕΘ αυξάνονται κυρίως μετά τις εφημερίες, όταν προκύπτουν πολλά περιστατικά.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στα άλλα νοσοκομεία της πόλης, όπως στο Παπανικολάου και στον Άγιο Παύλο όπως και στα νοσοκομεία Πολυγύρου, Έδεσσας  και Κατερίνης.

Αυξάνονται τα περιστατικά με τους αρνητές

Στο μεταξύ πολλοί από τους ασθενείς στα νοσοκομεία, εκτός από ανεμβολίαστοι. είναι και συνειδητοί αρνητές των εμβολίων και πιστεύουν σε διάφορες θεωρίες συνωμοσίας, τις οποίες δεν εγκαταλείπουν ακόμα και όταν βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ένας ασθενής αρνητής των εμβολίων, αρχικά αρνήθηκε να διασωληνωθεί και να λάβει οξυγόνο καθώς υποστήριζε ότι στις φιάλες δεν υπήρχε οξυγόνο αλλά …φωταέριο.

Μία ασθενής επίσης πέταξε το οξυγόνο και σηκώθηκε να φύγει διότι θεώρησε ότι την δηλητηριάζουν, αλλά δεν κατόρθωσε να απομακρυνθεί καθώς κατέρρευσε. Επίσης ένας άλλος προσπάθησε να τραβήξει video και φωτογραφίες διότι πίστευε ότι γιατροί και νοσηλευτές δεν φρόντιζαν τους ασθενείς και δεν παρείχαν νοσηλεία…

«Είναι πολλά τα περιστατικά που δημιουργούν αρνητικό κλίμα», λένε νοσηλευτές που καθημερινά δίνουν καθημερινά τη μάχη με τον θανατηφόρο κορονοϊό αλλά και με τον αθεράπευτο αρνητισμό κάποιων φανατικών…

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα