Ο Ερντογάν αρνήθηκε βοήθεια και ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν νεκροί στα σύνορα Ελλάδας

Διάψευση από Ελλάδα

Parallaxi
ο-ερντογάν-αρνήθηκε-βοήθεια-και-ισχυρ-341247
Parallaxi

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε σήμερα ότι απέρριψε την ευρωπαϊκή βοήθεια ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ για τη φιλοξενία των μεταναστών και προσφύγων στην Τουρκία.

«Μιλάμε μαζί τους, μας λένε: “Θα σας στείλουμε ένα δισεκατομμύριο ευρώ”. Ποιον προσπαθείτε να ξεγελάσετε; (…) Δεν θέλουμε πλέον αυτά τα χρήματα» δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου στην Άγκυρα που παραχώρησε με τον τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ.

Ο Ερντογάν κατηγόρησε τις ελληνικές αρχές ότι σκότωσαν δύο μετανάστες που επιχείρησαν να παραβιάσουν τα σύνορα με την Τουρκία. «Σήμερα, Έλληνες στρατιώτες σκότωσαν δύο μετανάστες και τραυμάτισαν άλλον ένα σοβαρά» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Άμεση ήταν η απάντηση της Ελλάδας στον Τούρκο πρόεδρο. Με νέο tweet στα αγγλικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, τόνισε ότι σχετικές αναφορές περί πυρών εναντίον ατόμων που προσπάθησαν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα αποτελούν «χονδροειδή και εσκεμμένη παραπληροφόρηση: fake news.»

Τούρκος ΥΠΕΣ: Η Ελλάδα να φερθεί ανθρώπινα στους πρόσφυγες

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, ανέφερε ότι ο αριθμός των προσφύγων/μεταναστών που έχουν αποχωρήσει από τα σύνορα της Αδριανούπολης έχει φτάσει στους 117.677. Μάλιστα λίγο νωρίτερα, κάλεσε την Ελλάδα να φερθεί ανθρώπινα στους πρόσφυγες. Σημείωσε ότι η Τουρκία αναγκάστηκε να επωμιστεί μόνη της αυτό το φορτίο, τονίζοντας πως διαχειρίστηκαν με ευσυνειδησία το ζήτημα, γι’ αυτό και φιλοξενούνται περίπου 4 εκατομμύρια πρόσφυγες, από τους οποίους οι 3,6 εκατομμύρια είναι Σύροι.

«Αυτό που πρέπει να κάνουν οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι ξένες μη κυβερνητικές οργανώσεις μετά από αυτά τα τελευταία γεγονότα, είναι να στείλουν τους εκπροσώπους τους στα σύνορα της Ελλάδας και να δουν και να καταγράψουν την απάνθρωπη συμπεριφορά κατά των μεταναστών. Καλούμε τους Έλληνες αξιωματούχους να συμπεριφερθούν, σύμφωνα με το δίκαιο και κυρίως τη συνθήκη της Γενεύης του 1951 και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και το σημαντικότερο να φερθούν με ανθρωπιά».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας απαντώντας σε όσα ψεύδη λέει ο Ταγίπ Ερντογάν και οι γείτονες έκανε την εξής ανάρτηση στο Twitter:

«No shots have been fired by Greek border forces against any individuals attempting to enter Greece illegally. The contrary amounts to no more than gross and deliberate misinformation: Fake News. #fakenews #fakeTurkishPropagan».

Ανεπίσημη μετάφραση: «Κανείς πυροβολισμός δεν υπήρξε από τις ελληνικές συνοριακές δυνάμεις απέναντι σε άτομα που επιχειρούν να εισέλθουν παράνομα στην Ελλάδα. Οτιδήποτε άλλο, δεν συνιστά παρά χυδαία και σκόπιμη παραπληροφόρηση: Ψευδείς ειδήσεις».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα