Ερντογάν – Gazprom: Συζητήσεις για κόμβο αερίου στην Τουρκία

Ο Ρώσος πρόεδρος πρότεινε τον Οκτώβριο η Τουρκία να γίνει βάση για προμήθειες φυσικού αερίου.

Parallaxi
ερντογάν-gazprom-συζητήσεις-για-κόμβο-αερ-886756
Parallaxi

Ο επικεφαλής του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού φυσικού αερίου Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, συναντήθηκε με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη και συζήτησαν τις προοπτικές για τον τουρκικό κόμβο φυσικού αερίου καθώς και τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στην Τουρκία, ανακοίνωσε σήμερα η Gazprom.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πρότεινε τον Οκτώβριο η Τουρκία να γίνει βάση για προμήθειες φυσικού αερίου, αφού οι αγωγοί Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα υπέστησαν ζημιές τον Σεπτέμβριο από εκρήξεις. Μια ιδέα με την οποία ο Τούρκος πρόεδρος έχει δηλώσει ότι συμφωνεί.

Ο Πούτιν έχει επανειλημμένα πει ότι ένας κόμβος φυσικού αερίου θα μπορούσε να δημιουργηθεί στην Τουρκία αρκετά γρήγορα, προβλέποντας ότι πολλοί Ευρωπαίοι πελάτες θα εμφανιστούν σε μια τέτοια αγορά. Όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία μέχρι πρότινος βασιζόταν στη Ρωσία για περίπου το 40% των αναγκών της σε φυσικό αέριο, επιδιώκει να απογαλακτιστεί από τη ρωσική ενέργεια μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο Ερντογάν είχε πει προηγουμένως οι ρωσικές και τουρκικές ενεργειακές αρχές θα συνεργαστούν για να καθορίσουν την καλύτερη τοποθεσία για το πιθανό κέντρο διανομής φυσικού αερίου, προσθέτοντας ότι η περιοχή της Θράκης στα σύνορα με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία φαίνεται να είναι το καλύτερο σημείο.

Η Τουρκία φιλοξενεί επτά διεθνείς αγωγούς φυσικού αερίου και ένας από τους τρόπους με τους οποίους το ρωσικό αέριο φτάνει στην Ευρώπη είναι μέσω του διπλού αγωγού φυσικού αερίου TurkStream. Με συνολική χωρητικότητα 31,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, κάθε γραμμή έχει ετήσια δυναμικότητα 15,75 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων.

Ο Ερντογάν την Κυριακή θα συναντηθεί με τον Πούτιν, προαναγγέλλοντας πως θα συζητήσει μαζί του για τη συμφωνία μεταφοράς σιτηρών.

Πηγή: efsyn.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα