Διεθνή

Έσπασε το ψυχολογικό όριο των 100 εκ. κρουσμάτων

Νέα lockdown και προβληματισμός για τα εμβόλια στον κόσμο

Parallaxi
έσπασε-το-ψυχολογικό-όριο-των-100-εκ-κρου-715426
Parallaxi

Η εικόνα της πανδημίας σήμερα στον κόσμο

Η εικόνα την ίδια ώρα χθες

Περισσότερα από 100 εκατ. τα κρούσματα παγκοσμίως

Περισσότεροι από 100 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί με τον νέο κορωνοϊό μετά την εμφάνισή του για πρώτη φορά στην Κίνα τον Δεκέμβριο του 2019, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, που βασίζεται σε επίσημα στοιχεία χωρών.

Μέχρι τις 23:30 ώρα Ελλάδας, έχουν καταγραφεί συνολικά 100.010.798 κρούσματα, και 2.151.242 θάνατοι. Η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνθηκαν με τον ιό, ανάρρωσαν, ωστόσο ένα μέρος διατηρεί συμπτώματα για αρκετές εβδομάδες ή και μήνες.

Αυτός ο αριθμός διαγνωσμένων κρουσμάτων, ωστόσο, αντικατοπτρίζει μόνο ένα κλάσμα του πραγματικού αριθμού των λοιμώξεων. Ορισμένες χώρες πραγματοποιούν τεστ μόνο σε σοβαρές περιπτώσεις, άλλες δίνουν προτεραιότητα στην ιχνηλάτηση και πολλές φτωχές χώρες έχουν περιορισμένη ικανότητα πραγματοποίησης τεστ.

Ισλανδία: Ξεκίνησε η έκδοση των πρώτων ψηφιακών «πιστοποιητικών εμβολιασμού»

Η Ισλανδία εξέδωσε την Τρίτη τα πρώτα «πιστοποιητικά» εμβολιασμού, τα οποία έχουν ως στόχο να διευκολύνουν τις μετακινήσεις των προσώπων που έχουν εμβολιαστεί για τον Covid-19, ανακοίνωσαν οι Αρχές.

Περίπου 4.800 άνθρωποι που έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου μπορούν προς το παρόν να αποκτήσουν αυτά τα ψηφιακά πιστοποιητικά, μετά την ενεργοποίηση, την περασμένη Πέμπτη, μιας ειδικής διαδικτυακής υπηρεσίας, ανέφερε το υπουργείο Υγείας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Ο στόχος είναι να διευκολύνουμε τις μετακινήσεις των ανθρώπων μεταξύ των χωρών, ώστε (οι ταξιδιώτες) να παρουσιάζουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά τον έλεγχο στα σύνορα και να εξαιρούνται από τα περιοριστικά μέτρα που θέτει η κάθε χώρα», πρόσθεσε.

Προς το παρόν πάντως, για τους Ισλανδούς κατόχους του πιστοποιητικού, η αξία του παραμένει μόνο στη θεωρία, αφού δεν αναγνωρίζεται διεθνώς. Όμως, εφόσον αναγνωριστεί, η Ισλανδία σκοπεύει να επιτρέπει την είσοδο, χωρίς έλεγχο, όσων διαθέτουν πιστοποιητικά από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Χώρου Σένγκεν ή ακόμη και εκείνα που ενδεχομένως να εκδίδει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η Ισλανδία δεν είναι μέλος της Ε.Ε., όμως ανήκει στον Χώρο Σένγκεν.

Η έκδοση τέτοιων πιστοποιητικών εμβολιασμού ή «διαβατηρίων» συζητείται τις τελευταίες ημέρες στους κόλπους της Ε.Ε., ωστόσο κάποιες χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία θεωρούν πρόωρη τη συζήτηση αυτήν.

ΗΠΑ: Η πανδημία κόστισε 240 δις δολάρια στη βιομηχανία εστιατορίων το 2020

Η βιομηχανία εστιατορίων στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής απώλεσε έσοδα ύψους 240 δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ Μαρτίου και Δεκεμβρίου 2020, λόγω της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μια έκθεση της Εθνικής Ομοσπονδίας Εστιατορίων, η οποία δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα.

Ο δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης μετά τον κλάδο της υγείας, τα εστιατόρια, κατέγραψαν 2,5 εκατομμύρια λιγότερες θέσεις εργασίας στα τέλη Δεκεμβρίου από ό,τι πριν την πανδημία.

Τον Απρίλιο, στην κορύφωση των απαγορευτικών μέτρων με την επιβολή κατ’οίκον περιορισμού, 8 εκατομμύρια άνθρωποι που απασχολούνταν σε μπαρ και εστίαση απολύθηκαν.

«Αντί να συνεχίζουν να αγωνίζονται σε ένα εξαιρετικά αβέβαιο επιχειρηματικό περιβάλλον, πολλοί εστιάτορες αποφάσισαν να κατεβάσουν ρολά», ανέφερε η Ομοσπονδία.

Τον Δεκέμβριο, «110.000 εστιατόρια και μπαρ έκλεισαν για μεγάλο χρονικό διάστημα ή οριστικά».

Η πλειονότητα των εστιατορίων που έκλεισαν οριστικά ήταν καλά εδραιωμένες επιχειρήσεις που λειτουργούσαν για 16 χρόνια. Το 16% αυτών δραστηριοποιούνταν πάνω από 30 χρόνια.

Τα εστιατόρια που έχουν επιβιώσει είναι εκείνα που μπόρεσαν να εξορθολογίσουν τα μενού τους, να οργανώσουν υπαίθρια γεύματα, να κάνουν εκπτώσεις ή αποφάσισαν να προσφέρουν γεύματα σε πακέτο και αλκοόλ.

Η Ομοσπονδία υπογραμμίζει ότι θα χρειαστεί χρόνος για να ανακάμψει ο κλάδος από αυτήν την κρίση. «Το 2020 ήταν η πιο δύσκολη χρονιά στην ιστορία των επιχειρήσεων εστιατορίων», σημειώνει η έκθεση.

Ωστόσο, «αυτή η βιομηχανία, με επιχειρηματίες με ανθεκτικότητα, θα ανακάμψει», επειδή οι καταναλωτές είναι πρόθυμοι να επιστρέψουν σε εστιατόρια.

«Τα εστιατόρια αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του κοινωνικού ιστού: έξι στους δέκα ενήλικες λένε ότι τα εστιατόρια είναι μέρος του τρόπου ζωής τους», σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη για λογαριασμό της Ομοσπονδίας.

Προς το παρόν, τα περισσότερα από τα ανοιχτά εστιατόρια έχουν πολύ περιορισμένη χωρητικότητα στους εσωτερικούς τους χώρες, εξαιτίας των περιορισμών για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Στόχος ο εμβολιασμός 300 εκατ. Αμερικανών έως το τέλος του καλοκαιριού

Οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να παραγγείλουν 200 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις εμβολίων κατά του Covid-19 με στόχο τον εμβολιασμό 300 εκατομμυρίων ανθρώπων έως το τέλος του καλοκαιριού, δήλωσε την Τρίτη ένας ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Με αυτές τις αγορές, οι μισές από τις οποίες του εμβολίου των Pfizer/Biotech και οι άλλες μισές του εμβολίου της Moderna, «οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διαθέτουν επαρκείς δόσεις για να εμβολιάσουν πλήρως 300 εκατομμύρια Αμερικανούς έως το τέλος του καλοκαιριού», δηλαδή σχεδόν ολόκληρη τη χώρα, εξήγησε ο αξιωματούχος.

Με αρνητικό τεστ κορωνοϊού η είσοδος στη Βουλγαρία από την Παρασκευή

Οι ταξιδιώτες που φθάνουν στη Βουλγαρία αεροπορικώς, δια ξηράς ή δια θαλάσσης, θα είναι υποχρεωμένοι από τις 29 Ιανουαρίου να φέρουν αρνητικό τεστ COVID-19 ώστε να εισέλθουν στη χώρα, ανακοίνωσε την Τρίτη το υπουργείο Υγείας, καθώς η βαλκανική χώρα προσπαθεί να συγκρατήσει την εξάπλωση μιας πιο μεταδοτικής παραλλαγής του νέου κορωνοϊού.

Οι οδηγοί φορτηγών και λεωφορείων καθώς και τα πληρώματα αεροπλάνων εξαιρούνται από αυτή την οδηγία, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη Απριλίου.

Τα τεστ PCR θα πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί εντός 72 ωρών πριν από την άφιξη, διευκρίνισε το υπουργείο. Οι Βούλγαροι υπήκοοι που επιστρέφουν στην πατρίδα τους και δεν έχουν αρνητικό τεστ θα πρέπει να τίθονται σε απομόνωση για 10 ημέρες.

Η Βουλγαρία κατέγραψε πτώση σε ημερήσιες μολύνσεις τις τελευταίες εβδομάδες και θα ανοίξει ξανά εμπορικά κέντρα και γυμναστήρια την 1η Φεβρουαρίου, ενώ τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα ξεκινήσουν μαθήματα σε σχολικές αίθουσες σε ένα ειδικό εκ περιτροπής καθεστώς από τις 4 Φεβρουαρίου, ανέφερε το υπουργείο.

Επίσης, το υπουργείο επέτρεψε σε εστιατόρια και καφετέριες να ανοίξουν από την 1η Μαρτίου στο 50% της χωρητικότητάς τους, αλλά μπαρ και νυχτερινά κέντρα θα παραμείνουν κλειστά.

Ορισμένοι ιδιοκτήτες εστιατορίων και μπαρ, που πλήττονται σκληρά από την αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων τους που ισχύει από τα τέλη Νοεμβρίου, θέλουν να αρχίσουν εκ νέου να εξυπηρετούν πελάτες από τον Φεβρουάριο και σχεδιάζουν διαδήλωση σήμερα Τετάρτη στο κέντρο της Σόφιας.

Χάκερς από τη Βόρεια Κορέα φέρεται να έκλεψαν πληροφορίες από τη Δύση για το εμβόλιο κορονοϊού

Όπως αποκαλύπτει έκθεση, την οποία επικαλείται ο ιστότοπος Daily NK της Νότιας Κορέας, η Πιονγιάνγκ προσπαθεί να χαράξει τον δικό της δρόμο μέσα από… χακαρίσματα.

Οι κλινικές δοκιμές για εμβόλια κορωνοϊού βασίζονται σε κλεμμένες, όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση, πληροφορίες από φαρμακευτικές εταιρείες της Δύσης.

Η εξέλιξη του εμβολίου φέρεται να βασίζεται κατά βάση σε υποκλοπές από ομάδα χάκερ.

Ήδη το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν, που σκεπάζει με πέπλο μυστηρίου τα ακριβή δεδομένα της πανδημίας, έχει εισέλθει στην τρίτη φάση κλινικών δοκιμών.

Η επίσπευση των διαδικασιών εκτυλίσσεται ενώ η Πιονγιανγκ δεν έχει αναφέρει κρούσματα κορονοϊού, εκείνο όμως που έκανε ήταν να εξαπολύσει επιθετική ρητορική, που προήλθε από την αδερφή του Κιμ, ενάντια στη Σεούλ η οποία μίλησε για απόκρυψη στοιχείων.

Πηγή στη Βόρεια Κορέα αποκάλυψε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ότι η διαδικασία υποκλοπής οργανώθηκε από ειδικό οργανισμό, γεγονός που σήμανε συναγερμό σε ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Νότια Κορέα.

Η ομάδα των χάκερ με την ονομασία «Bureau 325», λειτουργεί υπό το Γενικό Γραφείο Αναγνώρισης, υπηρεσία πληροφοριών της Βόρειας Κορέας.

Δίνει άμεση αναφορά στην Κιμ Γιονγκ Τζο, αδερφή του Κιμ, που επίσης συντονίζει τις εργασίες της ομάδας.

Δεν είναι, πάντως, σαφές ακόμη ποια στοιχεία φέρεται να έχει υποκλέψει η Βόρεια Κορέα.

Καταγράφηκαν 75 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Κίνα

Το κινεζικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι έως τα μεσάνυχτα χθες Τρίτη ενημερώθηκε για τον εντοπισμό 75 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2 στην ηπειρωτική Κίνα, έναντι 82 την προηγουμένη.

Κατά τα στοιχεία του υπουργείου, τα 55 από τα νέα κρούσματα του νέου κορωνοϊού οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα, έναντι 69 την προηγουμένη.

Ο αριθμός των επιλεγόμενων ασυμπτωματικών φορέων που εντοπίστηκαν χθες — το Πεκίνο δεν τους συμπεριλαμβάνει στα επιβεβαιωμένα κρούσματα — αυξήθηκε σε 61, από 57 την προηγουμένη.

Στα νοσοκομεία της Κίνας νοσηλεύονται 1.862 ασθενείς με τον COVID-19 (–23 σε σχέση με την προηγουμένη), εκ των οποίων 111 βρίσκονται σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση (+1).

Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας στη χώρα όπου έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του ο νέος κορωνοϊός τον Δεκέμβριο του 2019 ανέρχεται σε 4.636 νεκρούς επί συνόλου 89.272 μολύνσεων.

Γερμανία: 982 νεκροί και πάνω από 13.200 κρούσματα σε 24 ώρες

Ο αριθμός των κρουσμάτων του SARS-CoV-2 που έχουν επιβεβαιωθεί στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 13.202 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 2.161.279, δείχνουν σήμερα Τετάρτη τα δεδομένα τα οποία συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης στη χώρα. Το ίδιο διάστημα, άλλοι 982 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού να φθάνει τους 53.972 νεκρούς ως αυτό το στάδιο, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Γαλλία: Αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού εν μέσω φόβων για ένα νέο lockdown

Ο ημερήσιος αριθμός των νέων κρουσμάτων Covid-19 στη Γαλλία παρέμεινε την Τρίτη 26 Ιανουαρίου πάνω τα 20.000 κατά μέσο όρο για τέταρτη συναπτή ημέρα, την ώρα που οι νοσηλείες συνεχίζουν να αυξάνονται φθάνοντας σε υψηλό 8 εβδομάδων, στις 27.041, εντείνοντας τους φόβους για ένα τρίτο πανεθνικό λοκντάουν.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συνεχίζει να ελπίζει ότι η νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας, από τις 6 το απόγευμα τοπική ώρα, που επιβλήθηκε πριν από 11 ημέρες, θα σταθεί αρκετή για να τεθεί υπό έλεγχο η αύξηση των νέων μολύνσεων.

Παρά τις εκκλήσεις ορισμένων γιατρών και υγειονομικών για την επιβολή ενός νέου λοκντάουν, η υπουργός Επικρατείας αρμόδια για τη Βιομηχανία Ανιές Πανιέ-Ρουνασέρ δήλωσε νωρίτερα πως δεν υπάρχει ανάγκη να ληφθεί απόφαση για ένα τέτοιο μέτρο, σε αυτή τη φάση.

Ο Γάλλος πρόεδρος θα ηγηθεί του εβδομαδιαίου υπουργικού συμβουλίου αύριο και μια συνέντευξη τύπου της κυβέρνησης για την Covid-19 έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη.

Οι γαλλικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν 22.086 νέα κρούσματα κορονοϊού για το τελευταίο 24ωρο σήμερα, ένας αριθμός πολύ υψηλότερος από τα χθεσινά 4.240.

Η κυβέρνηση θέλει ο αριθμός αυτός να μειωθεί κάτω των 5000 προκειμένου να θεωρήσει ότι η πανδημία έχει τεθεί υπό πλήρη έλεγχο.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ για Covid-19 αυξήθηκε επίσης, στους 3.081, παραμένοντας πάνω από το όριο των 3000 για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα.

Το σύνολο των μολύνσεων ανέρχεται αυτή τη στιγμή σε 3.079.943, το έκτο υψηλότερο παγκοσμίως.

Ο απολογισμός των νεκρών αυξήθηκε κατά 612, στους 74.106, ο έβδομος υψηλότερος παγκοσμίως, έπειτα από μια αύξηση 445 χθες.

Βρετανία: Αστυνομικοί παραβίασαν το lockdown και πήγαν για κούρεμα

Μια ομάδα 31 αστυνομικών στο Λονδίνο βρίσκεται αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο να επιβληθεί πρόστιμο 200 λιρών στον καθένα, αφότου παραβίασαν τους αυστηρούς κανονισμούς του lockdown κατά του Covid-19 και πήγαν να κουρευτούν, εν ώρα υπηρεσίας.

Η Μητροπολιτική Αστυνομία έκανε γνωστό ότι ξεκίνησε έρευνα, έπειτα από καταγγελίες που έλαβε ότι αστυνομικοί πήγαν για κούρεμα σε κουρείο στον σταθμό Bethnal Green, στο ανατολικό Λονδίνο.

Βάσει των περιορισμών του lockdown, που επιβλήθηκαν στις 5 Ιανουαρίου, τα κομμωτήρια και τα κουρεία βρίσκονται μεταξύ των επιχειρήσεων που έχουν κλείσει, για να αποτραπεί η διασπορά του νέου κορωνοϊού.

Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι 31 αστυνομικοί, που πήγαν για κούρεμα την περασμένη εβδομάδα, θα πρέπει να τιμωρηθούν με πρόστιμο 200 λιρών και οι δύο εξ αυτών που το οργάνωσαν θα βρεθούν στο μικροσκόπιο των Αρχών για παράβαση καθήκοντος.

«Είναι βαθιά απογοητευτικό και εξοργιστικό ότι αστυνομικοί μου δεν στάθηκαν στο ύψος των προσδοκιών τηρώντας τους κανονισμούς κατά του Covid-19», δήλωσε ο αστυνομικός διευθυντής Μάρκους Μπάρνετ.

«Αν και οι αστυνομικοί έκαναν δωρεά χρημάτων για φιλανθρωπικούς σκοπούς στο πλαίσιο του κουρέματος, αυτό δεν δικαιολογεί το γεγονός ότι πήραν μια πολύ κακή απόφαση».

Περού: Υπέκυψε εθελόντρια από κορωνοϊό που είχε λάβει ψευδοφάρμακο

Εθελόντρια στην κλινική δοκιμή στο Περού του υποψήφιου εμβολίου για τον νέο κορωνοϊό της κινεζικής Sinopharm Group Co Ltd πέθανε αφού εκδήλωσε πνευμονία που οφειλόταν στην COVID-19, ανακοίνωσε το Πανεπιστήμιο Καγιετάνο Ερέδια, το οποίο έχει αναλάβει τη διεξαγωγή της μελέτης.

Το πανεπιστήμιο διευκρίνισε ωστόσο πως, κατόπιν άδειας των περουβιανών εποπτικών αρχών, αποφασίστηκε να αποσφραγιστούν τα προσωπικά δεδομένα της και μπόρεσε να εξακριβωθεί ότι ανήκε στην ομάδα στην οποία χορηγήθηκε πλασίμπο -ψευδοφάρμακο- και όχι το εμβόλιο.

«Είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι ο θάνατος της συμμετέχουσας (στη δοκιμή τρίτης φάσης) δεν είχε σχέση με το εμβόλιο, καθώς έλαβε ψευδοφάρμακο, κατά συνέπεια θα ενημερώσουμε τους αρμόδιους φορείς και θα συνεχίσουμε (…) την κλινική μελέτη» ανέφερε το ίδρυμα.

Ο Χερμάν Μάλαγα, επικεφαλής ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Καγιετάνο Ερέδια, δήλωσε τηλεφωνικά στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι η θανούσα ήταν διαβητική.

Σύμφωνα με τον κ. Μάλαγα, έχουν πλέον χορηγηθεί και οι δύο δόσεις είτε του εμβολίου ή του ψευδοφάρμακου στους 12.000 εθελοντές και οι ερευνητές οι οποίοι διεξάγουν τη δοκιμή του εμβολίου της Sinopharm παρακολουθούν το πώς αντιδρούν οι οργανισμοί τους.

Ο θάνατος της εθελόντριας δεν αναμένεται να έχει επίπτωση στη δοκιμή, πρόσθεσε, «αυτά μπορεί να συμβούν, η COVID είναι θανατηφόρα ασθένεια. Το μήνυμά μας προς όλους τους εθελοντές είναι να προσέχουν, διότι ούτε εμείς ξέρουμε αν έχουν πάρει το εμβόλιο ή το ψευδοφάρμακο».

Το πανεπιστήμιο τόνισε πως στην εθελόντρια προσφέρθηκαν «όλες οι απαραίτητες ιατρικές φροντίδες για να αντιμετωπιστούν η ασθένεια και οι επιπλοκές της» και ότι η γυναίκα «έδινε μάχη για τη ζωή της» για πάνω από μία εβδομάδα. «Πρόκειται για οδυνηρή απώλεια και εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στην οικογένειά της» προσέθεσε στο κείμενο.

Τον Δεκέμβριο, είχε ανασταλεί προσωρινά η δοκιμή του υποψήφιου εμβολίου της Sinopharm έπειτα από «σοβαρό αρνητικό συμβάν» σε εθελοντή.

Στη Βραζιλία, η κλινική δοκιμή του υποψήφιου εμβολίου της Sinovac, άλλης μιας κινεζικής φαρμακευτικής, ανεστάλη προτού επιτραπεί να συνεχιστεί στα τέλη της περασμένης χρονιάς έπειτα από θάνατο εθελοντή, που όμως οι αρχές στο Σαν Πάουλου συμπέραναν πως οφειλόταν σε αυτοκτονία.

Πλησιάζουν τους 219.000 οι νεκροί στη Βραζιλία

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 61.963 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ άλλοι 1.214 ασθενείς με τον COVID-19 υπέκυψαν.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει φθάσει μέχρι στιγμής τους 218.878 νεκρούς επί συνόλου 8.933.356 εκατομμυρίων μολύνσεων, κατά τα επίσημα δεδομένα.

Η χώρα κατατάσσεται δεύτερη παγκοσμίως ως προς τον αριθμό των θυμάτων της πανδημίας και τρίτη ως προς τον αριθμό των μολύνσεων σε απόλυτα μεγέθη.

Κολομβία: Τριήμερο εθνικό πένθος στη μνήμη του υπουργού Άμυνας και όλων των θυμάτων του κορωνοϊού

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε κήρυξε τριήμερο «εθνικό πένθος» για να τιμηθεί «η μνήμη του Κάρλος Χολμς Τρουχίγιο Γκαρσία και όλων των άλλων θυμάτων» της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Ο Κάρλος Χολμς Τρουχίγιο, ο υπουργός Άμυνας του Ιβάν Ντούκε, ανακοινώθηκε χθες Τρίτη πως πέθανε εξαιτίας επιπλοκών της ιογενούς πνευμονίας που παρουσίασε μετά τη μόλυνσή του από τον νέο κορωνοϊό. Ήταν 69 ετών.

Υπήρξε υπουργός Παιδείας (1992-1994), Εσωτερικών (1997-1998), κατόπιν Εξωτερικών (2018-2019), προτού αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της Άμυνας.

Το προεδρικό διάταγμα αναφέρεται ακόμη στα πάνω από 51.700 θύματα εξαιτίας του COVID-19 στην Κολομβία, χώρα που έχει καταγράψει πάνω από 2 εκατομμύρια κρούσματα του SARS-CoV-2. Κάνει λόγο για «γεγονός που θλίβει το έθνος», καλεί τους πολίτες να «στοχαστούν για τον αντίκτυπο της πανδημίας στην κοινωνία μας» και να φροντίσουν να υπάρχουν «οι συνθήκες και οι συμπεριφορές» που απαιτούνται για «να περιοριστούν οι επιπτώσεις της». Εκφράζει τα συλλυπητήρια του αρχηγού του κράτους σε «όλες τις οικογένειες» που έχασαν μέλη εξαιτίας της πανδημίας.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο πρόεδρος είπε πως ο θάνατος του υπουργού του τον «γεμίζει πόνο» και έκρινε ότι η χώρα «έχασε έναν από τους καλύτερούς της άνδρες».

Ο Χολμς Τρουχίγιο εισήχθη σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) την 15η Ιανουαρίου.

Μεταξύ άλλων, από τον νέο κορωνοϊό έχουν μολυνθεί στην Κολομβία η πρώτη κυρία Μαρία Χουλιάνα Ρουίς (τον Νοέμβριο) και η αντιπρόεδρος Μάρτα Λουσία Ραμίρες (τον Οκτώβριο). Ο Ιβάν Ντούκε δεν έχει μολυνθεί. Ο αρχηγός του κράτους υποβάλλεται σχεδόν καθημερινά σε τεστ, καθώς έχει υψηλό επίπεδο έκθεσης και πολυάσχολο πρόγραμμα.

Βολιβία: Νέα περιοριστικά μέτρα στη Λα Πας

Η πόλη Λα Πας, η πρωτεύουσα της Βολιβίας, θα επιβάλλει από αύριο Πέμπτη περιοριστικά μέτρα στις μεταφορές, στα εμπορικά καταστήματα και στις τράπεζες, καθώς πασχίζει να ελέγξει το δεύτερο κύμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Θα εφαρμοστεί «νέα σειρά περιοριστικών μέτρων για να επιβραδυνθεί η κλιμάκωση των μολύνσεων» από τον SARS-CoV-2, τόνισε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε η δημοτική αρχή της πόλης των περίπου 945.000 κατοίκων.

Ο δήμος επιδιώκει «να μειωθούν οι συναθροίσεις» σε πρακτικά όλες «τις οικονομικές δραστηριότητες» από Δευτέρα ως Σάββατο.

Τα αυτοκίνητα θα κυκλοφορούν εκ περιτροπής, ανάλογα με τους αριθμούς των πινακίδων τους. Η πρόσβαση στις αγορές και στις τράπεζες θα επιτρέπεται βάσει των αριθμών των δελτίων ταυτότητας τις μονές και τις ζυγές μέρες.

Σκοπός είναι «να μειωθεί η αύξηση» του αριθμού των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων «κατά 50%», εξήγησε ο γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου που είναι αρμόδιος για την οικονομική ανάπτυξη, ο Σέρχιο Σίλες.

Η πρωτεύουσα είναι η περιοχή που υφίσταται το δεύτερο βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία μετά την περιφέρεια Σάντα Κρους (ανατολικά), τον πνεύμονα της βολιβιανής οικονομίας.

Η Βολιβία, χώρα 11,5 εκατομμυρίων κατοίκων, έχει καταγράψει επίσημα πάνω από 200.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 και πάνω από 10.000 θανάτους εξαιτίας του COVID-19.

Η χώρα της νότιας Αμερικής ήδη επέβαλλε αυστηρά περιοριστικά μέτρα όταν ήρθε αντιμέτωπη με το πρώτο κύμα, μετά την εκδήλωση της πανδημίας στην επικράτειά της τον Μάρτιο, προτού τα χαλαρώσει προοδευτικά.

Τα χερσαία σύνορα παραμένουν κλειστά. Απαγορεύθηκε η είσοδος σε ταξιδιώτες προερχόμενους από την Ευρώπη από την 25η Δεκεμβρίου ως τη 15η Φεβρουαρίου. Οι αφίξεις αεροπορικώς από τον υπόλοιπο κόσμο επιτρέπονται μεν, αλλά με την προϋπόθεση ότι οι ταξιδιώτες είναι εφοδιασμένοι με αρνητικό αποτέλεσμα τεστ PCR.

Αυξήθηκαν τα κρούσματα κορωνοϊού στην Κούβα

Το υπουργείο Υγείας της Κούβας ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 786 κρούσματα του SARS-CoV-2, αριθμός άνευ προηγουμένου μέχρι στιγμής, ενώ υπέκυψαν άλλοι τρεις ασθενείς με τον COVID-19.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού έχει φθάσει τους 200 νεκρούς επί συνόλου 22.614 μολύνσεων στη χώρα της Καραϊβικής.

Οι υγειονομικές αρχές της Κούβας εκφράζουν έντονη ανησυχία, καθώς τα κρούσματα έως τώρα τον Ιανουάριο είναι σχεδόν τριπλάσια από αυτά του Δεκεμβρίου, ενώ μέσα στον τρέχοντα μήνα έχουν σημειωθεί 51 θάνατοι, ο βαρύτερος απολογισμός από τον Απρίλιο του 2020, όταν είχαν καταγραφεί 57.

Ο επικεφαλής επιδημιολόγος του υπουργείου Υγείας Φρανσίσκο Ντουράν είπε ότι η εξέλιξη της επιδημιολογικής κατάστασης προκαλεί συναγερμό και τόνισε πως όλοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση και να τηρούν τα προληπτικά μέτρα που έχουν τεθεί σε εφαρμογή.

Η επαρχία της Αβάνας, που συνεχίζει να αποτελεί το επίκεντρο της πανδημίας, χθες κατέγραψε 344 μολύνσεις από τον νέο κορωνοϊό.

Η Κούβα μπόρεσε να ελέγξει το πρώτο κύμα της πανδημίας, αλλά δυσκολεύεται να αναχαιτίσει το δεύτερο.

1.743 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο στο Μεξικό

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες άλλοι 1.743 ασθενείς με τον COVID-19 υπέκυψαν, ενώ επιβεβαιώθηκαν 7.165 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα έχει φθάσει ως εδώ τους 152.016 νεκρούς επί συνόλου 1.788.905 μολύνσεων.

Ο υφυπουργός Υγείας Ούγο Λόπες Γκατέλ ενημέρωσε ότι ο πρόεδρος της χώρας, ο 67χρονος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, που ανακοίνωσε την Κυριακή πως μολύνθηκε από τον νέο κορωνοϊό, συνεχίζει να έχει ήπια συμπτώματα — πονοκέφαλο και πυρετό —, πάντως γενικά τα «πάει καλά».

Ακόμη, ο Λόπες Γκατέλ, αρμόδιος για τον συντονισμό των προσπαθειών αντιμετώπισης της πανδημίας, ανέφερε ότι το ρωσικό εμβόλιο για τον νέο κορωνοϊό Sputnik V ενδέχεται να λάβει άδεια κατεπείγουσας χρήσης εντός ημερών. Αξιωματούχοι δήλωσαν νωρίτερα χθες ότι η χώρα ίσως παραλάβει μια πρώτη παρτίδα 200.000 δόσεων του εμβολίου μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Συνολικά, η χώρα θα προμηθευτεί 24 εκατομμύρια δόσεις του προϊόντος αυτού.

Το Μεξικό ξεπέρασε το τραγικό ορόσημο των 150.000 θανάτων μία ημέρα νωρίτερα.

Σε απόλυτους αριθμούς, το Μεξικό καταγράφει τον τέταρτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας παγκοσμίως, με βάση τα επίσημα δεδομένα. Μόνο οι ΗΠΑ, η Βραζιλία και η Ινδία — κράτη με πολύ μεγαλύτερους πληθυσμούς από τον μεξικανικό (126 εκατ.) — έχουν ανακοινώσει υψηλότερους αριθμούς θανάτων ως εδώ.

Η χώρα οδεύει μέσα στα προσεχή εικοσιτετράωρα να ξεπεράσει τον απολογισμό της Ινδίας (153.587 θάνατοι έως χθες Τρίτη) και να βρεθεί στην τρίτη θέση της μακάβριας παγκόσμιας κατάταξης αυτής.

Κι αυτό ενώ κορυφαία στελέχη του υπουργείου Υγείας αναγνωρίζουν ότι οι αριθμοί των θανάτων και των κρουσμάτων στην πραγματικότητα μάλλον είναι πολύ υψηλότεροι από αυτούς που ανακοινώνονται επίσημα.

Ξεπέρασαν τα 200.000 τα κρούσματα στην Τυνησία

Το υπουργείο Υγείας της Τυνησίας ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 2.026 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ υπέκυψαν άλλοι 83 ασθενείς με τον COVID-19.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα της βόρειας Αφρικής έχει φθάσει μέχρι στιγμής τους 6.370 νεκρούς επί συνόλου 200.662 μολύνσεων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Στα νοσοκομεία της Τυνησίας έχουν εισαχθεί για νοσηλεία 2.183 ασθενείς με τον COVID-19, οι 420 σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), κατά τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας.

ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα