Featured

Έσπασε το ψυχολογικό όριο των 20 εκ. κρουσμάτων

Όλες οι πληροφορίες για τον ιό στον κόσμο σήμερα.

Parallaxi
έσπασε-το-ψυχολογικό-όριο-των-20-εκ-κρου-639342
Parallaxi

Η εικόνα της πανδημίας σήμερα αυτή την ώρα

Η εικόνα της πανδημίας χθες την ίδια ώρα

Πάνω από 20 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα Σχεδόν 734.000 νεκροί εξαιτίας της COVID-19 παγκοσμίως – Τι καταγράφει το Γαλλικό

Πάνω από είκοσι εκατομμύρια (20.000.000) είναι πλέον τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό που έχουν καταγραφεί σε διεθνές επίπεδο, τα μισά και πλέον εκ των οποίων έχουν διαγνωστεί στην αμερικανική ήπειρο, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, που βασίζεται σε επίσημες πηγές, ως σήμερα στη 01:15 (ώρα Ελλάδας).

Συνολικά, έχουν ανακοινωθεί επίσημα τουλάχιστον 20.002.577 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και 733.842 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19.

Πάνω από τέσσερις στις δέκα περιπτώσεις μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό έχουν διαγνωστεί ως αυτό το στάδιο στις ΗΠΑ και τη Βραζιλία, τις δύο χώρες που πλήττονται περισσότερο στον πλανήτη, με 5.075.678 κρούσματα (163.282 θανάτους) και 3.057.470 μολύνσεις (101.752 νεκρούς) αντίστοιχα.

Είναι η ανοσοποιητική θρόμβωση η αιτία για τη σοβαρή εξέλιξη του κορωνοϊού;

Είναι η ανοσοποιητική θρόμβωση ο λόγος εξαιτίας του οποίου οι άνθρωποι πεθαίνουν από την Covid-19; Γιατί σε μερικά άτομα η εξέλιξη είναι τόσο δυσάρεστη; Γερμανοί ερευνητές πιστεύουν ότι έχουν βρει την απάντηση.

Παρόλο που η πανδημία του κορωνοϊού είναι παρούσα εδώ και πολλούς μήνες, εξακολουθούν να υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με τον κορωνοϊό. Ένα από αυτά είναι γιατί ακριβώς ο Covid-19 έχει τόσο σοβαρή εξέλιξη σε ορισμένα από τα μολυσμένα άτομα που τα οδηγεί στο θάνατο; Ερευνητές πιστεύουν ότι έχουν βρει μια νέα απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Τι κρύβεται όμως πίσω από αυτό που ονομάζουν «ανοσοποιητική θρόμβωση»;

Μια ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Φρίντριχ Αλεξάντερ του Έρλανγκεν-Νυρεμβέργης πιστεύει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα θα μπορούσε να παίζει ρόλο στο εάν η εξέλιξη της ασθένειας είναι σοβαρή. Οι ερευνητές εξέτασαν ασθενείς προσβεβλημένους από Covid-19, οι οποίοι έπρεπε να νοσηλευτούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και διαπίστωσαν ότι αυτά εμφανίζουν μεγαλύτερο αριθμό συγκεκριμένων ανοσοκυττάρων, των ουδετερόφιλων κοκκιοκυττάρων. Φαίνεται, λοιπόν, πως ο κορωνοϊός ενεργοποιεί ιδιαίτερα αυτόν τον τύπο λευκών αιμοσφαιρίων.

Σύμφωνα με τους ερευνητές που συνεργάζονται με την ερευνητική ομάδα του Μόριτς Λέπκες, αυτό πρέπει να προκαλεί τον σχηματισμό δομών στα αιμοφόρα αγγεία, οι οποίες μοιάζουν με δίχτυα. Στην πραγματικότητα, αυτά τα δίχτυα (επιστημονικά Neutrophil Extracellular Traps / ΝΕΤ / εξωκυττάρια ουδετεροφιλικά δίκτυα) «αιχμαλωτίζουν» εισβολείς όπως τα βακτήρια και οι ιοί, έτσι ώστε να μπορούν να τα καταπολεμήσουν.

Στην περίπτωση της Covid-19, ωστόσο, τα δίχτυα αυτά μπορεί να προκαλέσουν συχνότερα την απόφραξη τα λεπτών αιμοφόρων αγγείων των πνευμόνων. Όπως και στη θρόμβωση, το αποτέλεσμα είναι να μην τροφοδοτείται πλέον το σώμα επαρκώς με οξυγόνο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ερευνητές μιλούν για μια «ανοσοποιητική θρόμβωση» στη μελέτη τους, η οποία δημοσιεύθηκε στο ειδικό περιοδικό “EBioMedicine by The Lancet”.

Αυτή η θρόμβωση δεν έχει ληφθεί υπόψη στη μέχρι τώρα θεραπεία σοβαρών περιπτώσεων Covid 19. Αλλά, όπως αναφέρει το (ιατρικό περιοδικό) «Αerzteblatt», τα ευρήματα των ερευνητών θα μπορούσαν να έχουν αντίκτυπο στη μελλοντική θεραπεία: «Οι ερευνητές βλέπουν ως μια θεραπευτική προσέγγιση για σοβαρές περιπτώσεις COVID-19 την καθυστέρηση της συσσωμάτωσης των ουδετερόφιλων κοκκιοκυττάρων και την αποτροπή αυξημένου σχηματισμού εξωκυττάριων ουδετεροφιλικών δικτύων (NETs)».

Τα φάρμακα δεξαμεθαζόνη (Dexamethason) ή ηπαρίνη (Heparin), για παράδειγμα, θα μπορούσαν να βοηθήσουν. «Η ηπαρίνη χρησιμοποιείται ήδη σε ασθενείς με COVID-19 για την πρόληψη της θρόμβωσης. Ωστόσο, είναι πιθανό η τυπική δόση να μην επαρκεί για την πρόληψη της θρόμβωσης από τα NET», κατά το προαναφερθέν ιατρικό περιοδικό.

ΗΠΑ: Ακόμη 541 νεκροί – Τουλάχιστον 48.405 τα νέα κρούσματα

Άλλοι τουλάχιστον 541 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19 στις ΗΠΑ τις προηγούμενες 24 ώρες, ενώ το ίδιο διάστημα επιβεβαιώθηκαν τουλάχιστον 48.405 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με βάση την καταμέτρηση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, η οποία βασίζεται στις ανακοινώσεις των υγειονομικών αρχών των πολιτειών.

Στη χώρα που υφίσταται μακράν το βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία του κορωνοϊού στον πλανήτη, ο απολογισμός έχει πλέον φθάσει τους 163.160 νεκρούς ενώ οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί είναι 5,11 εκατομμύρια, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Νωρίτερα, το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς έδωσε λίγο διαφορετικό ημερήσιο απολογισμό, κάνοντας λόγο για 457 νεκρούς και πάνω από 44.000 μολύνσεις σε 24 ώρες και 163.370 νεκρούς συνολικά, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Παρά το γεγονός ότι συνεχίζουν να καταγράφονται σε ημερήσια βάση δεκάδες χιλιάδες μολύνσεις από τον νέο κορωνοϊό, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες Δευτέρα αξίωσε, για πολλοστή φορά, να ανοίξουν τα σχολεία στη χώρα του.

Το σχέδιο Τραμπ για τη στήριξη των πολιτών Εν μέσω των συνεχιζόμενων επικρίσεων που δέχεται για τον τρόπο που αντιμετωπίζει την πανδημία του κορωνοϊού, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποκάλυψε το Σάββατο το νέο σχέδιο της κυβέρνησής του για να προσφερθεί βοήθεια σε εκατομμύρια Αμερικανούς που απειλούνται με έξωση από τα σπίτια τους και πλήττονται από την ανεργία εξαιτίας της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης.

«Αρκετά. Θα σώσουμε αμερικανικές θέσεις εργασίας και θα πάμε να βοηθήσουμε τους Αμερικανούς εργαζομένους», δήλωσε ο δισεκατομμυριούχος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις εγκαταστάσεις γηπέδου γκολφ που του ανήκει στο Μπέντμινστερ, στο Νιου Τζέρζι.

Ο Τραμπ υπέγραψε κατόπιν τέσσερα διατάγματα που προβλέπουν το πάγωμα των μισθολογικών φορολογικών εισφορών, την χορήγηση επιδομάτων ανεργίας ύψους 400 δολαρίων ανά εβδομάδα, την προστασία ενοικιαστών και δανειοληπτών που απειλούνται με έξωση και την αναστολή της καταβολής δόσεων φοιτητικών δανείων.

Καθώς οι ΗΠΑ όδευαν να διαβούν το όριο των 5 εκατομμυρίων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, ενώ οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 έχουν πλέον ξεπεράσει τους 160.000, ο Λευκός Οίκος και οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο διεξήγαγαν επί δύο εβδομάδες εξαντλητικές διαπραγματεύσεις για ένα νέο, γιγαντιαίο πρόγραμμα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας.

Όμως, ενώ απομένουν λιγότεροι από τρεις μήνες προτού να διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές, κι ενώ η ισχύς των πρώτων μέτρων στήριξης εξέπνευσε την 31η Ιουλίου, οι συνομιλίες αποδείχθηκαν άκαρπες.

Ο Τραμπ, που κατά τις δημοσκοπήσεις βρίσκεται πολύ πίσω από τον Δημοκρατικό αντίπαλό του Τζο Μπάιντεν, διαβεβαίωσε ότι η απόφασή του να παρακάμψει το Κογκρέσο και να υπογράψει τα διατάγματα θα επιτρέψει να «διανεμηθούν γρήγορα» τα κεφάλαια.

Στην πραγματικότητα, οι αποφάσεις αυτές μάλλον θα αμφισβητηθούν στη δικαιοσύνη, καθώς το αμερικανικό Σύνταγμα προβλέπει ότι είναι το Κογκρέσο εκείνο που παίρνει αποφάσεις για τα δημοσιονομικά των ΗΠΑ.

Τραμπ: Να απαγορεύεται ο επαναπατρισμός Αμερικανών που υπάρχουν υποψίες ότι έχουν κορωνοϊό

Η κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ μελετά το ενδεχόμενο να απαγορεύεται σε πολίτες και μόνιμους κατοίκους των ΗΠΑ ο επαναπατρισμός τους εάν υπάρχουν «εύλογες» υποψίες πως έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό.

Αυτό δήλωσε ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. Κατά τον αξιωματούχο, έχει καταρτιστεί ήδη σχέδιο, που πάντως δεν έχει οριστικοποιηθεί και ενδέχεται να αλλάξει, ώστε η κυβέρνηση να αποκτήσει τη δυνατότητα να απαγορεύει την είσοδο σε πρόσωπα που υπάρχουν «εύλογες υποψίες» πως έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό ή φέρουν άλλες μολυσματικές ασθένειες.

Μέτρα Τραμπ

Ο Τραμπ επέβαλε σειρά μέτρων με την οποία περιορίστηκε η μετανάστευση αφότου η πανδημία άρχισε να εξαπλώνεται, ενώ επέτρεψε στην αστυνομία συνόρων να απελαύνει ουσιαστικά αμέσως παράτυπους μετανάστες που συλλαμβάνονται στα σύνορα, χωρίς την τήρηση των συνηθισμένων νομικών διαδικασιών. Το Ρόιτερς μετέδωσε τον Μάιο πως η κυβέρνηση Τραμπ φοβόταν πως πολίτες με διπλή υπηκοότητα, αμερικανική και μεξικανική, μπορεί να μετακινηθούν μαζικά προς τις ΗΠΑ αν η επιδημιολογική κατάσταση στο Μεξικό χειροτερέψει, κλιμακώνοντας ακόμη περισσότερο την πίεση για τα αμερικανικά νοσοκομεία.

Το σχέδιο για την επιβολή του μέτρου, την ύπαρξη του οποίου αποκάλυψε η εφημερίδα The New York Times χθες, προβλέπει πως θα το ανακοινώσουν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), σύμφωνα με τον αξιωματούχο που μίλησε στο Ρόιτερς. Η task force του Τραμπ για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού δεν αναμένεται να προχωρήσει σε κάποια κίνηση εντός της εβδομάδας, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Οι ΗΠΑ είναι η χώρα που υφίσταται μακράν το βαρύτερο πλήγμα στον κόσμο από την πανδημία του κορωνοϊού καθώς έχουν καταγράψει τουλάχιστον 163.160 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 5,11 εκατομμυρίων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, κατά την καταμέτρηση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς. Τα CDC δεν απάντησαν αμέσως όταν τους ζητήθηκε σχόλιο. Ο Όμαρ Τζαντουάτ, στέλεχος της οργάνωσης υπεράσπισης των πολιτικών ελευθεριών ACLU ειδικευμένο στα ζητήματα που αφορούν τα δικαιώματα των μεταναστών, έκρινε ότι η απαγόρευση σε πολίτες των ΗΠΑ να εισέρχονται στην πατρίδα τους θα αποτελούσε αντισυνταγματικό μέτρο και «άλλο ένα βαρύ σφάλμα» της κυβέρνησης μέσα σε μια χρονιά «που είδαμε ήδη παρά πολλά».

Ο Τζο Μπάιντεν έχει χαρακτηρίσει το σχέδιο της κυβέρνησης του Τραμπ «σειρά ημίμετρων».

«Ακόμη μια κυνική προσπάθεια αποφυγής των ευθυνών του» είδε στην κίνηση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου, εκτιμώντας πως η χώρα έχει ανάγκη έναν «αληθινό ηγέτη», ικανό να διαπραγματευθεί με το Κογκρέσο.

Ο μεγιστάνας των ακινήτων, που προσκάλεσε μέλη του κλαμπ γκολφ του να παρακολουθήσουν τη συνέντευξη Τύπου, εκμεταλλεύθηκε την ευκαιρία που του προσέφερε η τελετή υπογραφής των διαταγμάτων αυτών για να επιτεθεί με σφοδρότητα στους αντιπάλους του.

Προκαλώντας ηχηρές επιδοκιμασίες και γέλια στο κοινό των γκόλφερ, ο Τραμπ χαρακτήρισε «τρελή» τη Δημοκρατική πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι, «ακροαριστερό» τον κεντρώο Δημοκρατικό υποψήφιο Τζο Μπάιντεν, ενώ υποστήριξε πως η αντιπολίτευση έχει σκοπό να «κλέψει» στις προεδρικές εκλογές.

Μία από τις κύριες υποσχέσεις του είναι ότι παρατείνεται ως το τέλος της χρονιάς η βοήθεια του ομοσπονδιακού κράτους στους ανέργους, πέραν αυτής που τους δίνεται από κάθε πολιτεία.

Ωστόσο, μολονότι η παράταση της χορήγησης των επιδομάτων αυτών, που αποτρέπει τον κίνδυνο εκατομμύρια νοικοκυριά να περιπέσουν στη φτώχεια, δεν ήταν αντικείμενο του διαλόγου στο Κογκρέσο, το ύψος τους ήταν ένα από τα μήλα της έριδας: οι Ρεπουμπλικάνοι πρότειναν να μειωθεί στα 200 δολάρια, οι Δημοκρατικοί ζητούσαν να ανέρχεται σε 600.

Ο Τραμπ ανήγγειλε ότι το ποσό θα είναι 400 δολάρια την εβδομάδα, πάντως αυτό σημαίνει πρακτικά πως περιορίζεται στα 300, καθώς το ομοσπονδιακό κράτος καταβάλλει το 75% και κάθε πολιτεία το υπόλοιπο 25%.

Άλλο μέτρο προβλέπει το πάγωμα των φορολογικών μισθολογικών εισφορών για τους Αμερικανούς οι αποδοχές των οποίων δεν υπερβαίνουν τα 100.000 δολάρια ετησίως. «Αν είμαι ο νικητής την 3η Νοεμβρίου, έχω την πρόθεση να ακυρώσω τις εισφορές αυτές», υποσχέθηκε ο πρόεδρος.

Όμως το μέτρο, στο οποίο εναντιώνονται πολλοί Ρεπουμπλικάνοι όπως και Δημοκρατικοί, απλώς αναβάλλει την καταβολή των εισφορών, δεν τις ακυρώνει.

Ο Τραμπ ανέθεσε εξάλλου στους υπουργούς Στέγης και Υγείας και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) να «εγγυηθούν» ότι οι ενοικιαστές και οι οφειλέτες στεγαστικών δανείων «θα μπορέσουν να μείνουν σπίτια τους», ενώ το τέταρτο διάταγμά του αναβάλλει την αποπληρωμή δόσεων φοιτητικών δανείων ως το τέλος της χρονιάς και μειώνει το επιτόκιό τους στο 0%.

Οι Δημοκρατικοί ασκούσαν πίεση για να καταρτιστεί ένα πολύ πιο φιλόδοξο πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας, ύψους 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, να ενισχυθούν τα αμερικανικά ταχυδρομεία ενόψει προεδρικών εκλογών, καθώς και να παραταθεί το επίδομα ανεργίας 600 δολαρίων ανά εβδομάδα, μεταξύ άλλων.

Απέρριψαν το σχέδιο των Ρεπουμπλικάνων, το κόστος του οποίου θα ανέλθει σε 1 τρισ. δολάρια.

Στο 1,4 αυξήθηκε ο ρυθμός αναπαραγωγής του ιού στη Δανία

Την περασμένη εβδομάδα, καταγράφηκαν μολύνσεις σε 67 από τους 98 δήμους της Δανίας. Η Δανία κατέγραψε νέα αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 την προηγούμενη εβδομάδα με τον ρυθμό αναπαραγωγής να ανέρχεται σε 1,4, έγινε σήμερα γνωστό από τον υπουργό Υγείας της χώρας.

«Ο ιός κυκλοφορεί μέσα στην κοινωνία μας για μία ακόμη φορά», είπε ο Μάγκνους Χένικε σε δημοσιογράφους.

Την περασμένη εβδομάδα, καταγράφηκαν μολύνσεις σε 67 από τους 98 δήμους της Δανίας. Η Άαρχους, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, είχε τον μεγαλύτερο αριθμό νέων κρουσμάτων.

Ισπανία: Ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού ξεπέρασε εκείνον της Βρετανίας

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση υπεραμύνεται των χειρισμών της στην πανδημία Η κυβέρνηση της Ισπανίας υπεραμύνθηκε των χειρισμών της στην πανδημία του νέου κορονοϊού σήμερα, αφότου τα επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι η χώρα ξεπέρασε τη Βρετανία ως η χώρα της Δυτικής Ευρώπης με τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων Covid-19.

«Κατάλληλα μέτρα λαμβάνονται για τον έλεγχο της πανδημίας σε συντονισμό» με τις περιφέρειες, επισημαίνει η κυβέρνηση σε μια ανακοίνωση, αφότου ειδικοί έθεσαν υπό αμφισβήτηση τις πολιτικές της. «Τα στοιχεία δείχνουν πως είμαστε πολύ ενεργοί στην ιχνηλάτηση και τον εντοπισμό του ιού».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, 1.486 νέα κρούσματα διαγνώστηκαν την προηγούμενη ημέρα, με αποτέλεσμα το σύνολο των κρουσμάτων να ανέλθει σε 322.980 σε σύγκριση με 311.641 στη Βρετανία.

Η νόσος Covid-19 στοίχισε τη ζωή σε 65 ανθρώπους στην Ισπανία τις τελευταίες 7 ημέρες. Περισσότεροι από 28.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει στη χώρα από τις επιπτώσεις του νέου κορονοϊού, ενώ στη Βρετανία έχουν αποβιώσει περισσότεροι από 46.000.

Η κυβέρνηση επισήμανε επίσης ότι έχει υποβάλει σε τεστ σχεδόν 7,5 εκατομμύρια ανθρώπους από την έναρξη της πανδημίας, με πάνω από 400.000 τεστ να έχουν διενεργηθεί μονάχα την περασμένη εβδομάδα.

Σε μια επιστολή που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Lancet την περασμένη εβδομάδα, μια ομάδα ειδικών του υγειονομικού τομέα στην Ισπανία τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής μιας ανεξάρτητης αξιολόγησης της διαχείρισης της κρίσης από την κυβέρνηση αναφέροντας σειρά αρνητικών στοιχείων.

Ένας εκ τους υπογράφοντες, ο Ιλδεφόνσο Ερνάντες Αγκουάδο, ένας καθηγητής δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο Miguel Hernandez του Αλικάντε επισήμανε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι η έλλειψη πιστοποιημένου προσωπικού ιχνηλάτησης επιτρέπει στην ασθένεια να διασπείρεται απαρατήρητη.

«Ορισμένες περιοχές δεν κατανόησαν πως αυτό ήταν το κλειδί τους μήνες μετά το lockdown και μακροπρόθεσμα», υπογράμμιζε, προτείνοντας οι Αρχές να ξεκινήσουν τις προσλήψεις και την εκπαίδευση νέου προσωπικού όσο το δυνατόν συντομότερα.

Υποχρεωτική πλέον η μάσκα στα πιο πολυσύχναστα σημεία του Παρισιού

Όπως οι Βέλγοι ή οι Ισπανοί πριν απ’ αυτούς, οι Παριζιάνοι οφείλουν από το πρωί της Δευτέρας -και παρά τον καύσωνα- να φορούν μάσκα στις πιο πολυσύχναστες συνοικίες της γαλλικής πρωτεύουσας με στόχο να εμποδισθεί η αναζωπύρωση του κορωνοϊού.

Το μέτρο αφορά περισσότερους από εκατό δρόμους σχεδόν σε όλα τα διαμερίσματα της πόλης. Πρόκειται κυρίως για τις προκυμαίες του Σηκουάνα, τις πολύ τουριστικές συνοικίες όπως ο Λόφος της Μονμάρτης, τις εμπορικές οδούς.

«Σ’ αυτόν τον δρόμο τη φοράμε, σ’ αυτόν όχι! Πιστεύετε πως έχουν όλοι στο κεφάλι έναν χάρτη του Παρισιού; Και αυτοί οι κακόμοιροι οι τουρίστες, που ήδη δεν έχουμε πολλούς, δεν θα καταλαβαίνουν τίποτε», αγανακτεί ο Ντιντιέ, που διατηρεί ένα καφέ στην οδό Φομπούρ Σεν-Ντενί.

Το μέτρο αυτό, που έχει διάρκεια ενός μήνα, αλλά μπορεί να παραταθεί, ελήφθη, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές, για να σταματήσει η νέα διάδοση του ιού που δημιουργεί φόβους για ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας.

Για ορισμένους, η υποχρέωση αυτή, η οποία αποφασίσθηκε σε μια περίοδο καύσωνα, ισοδυναμεί με τιμωρία. Η 24χρονη Καμίλ, πωλήτρια για το καλοκαίρι σ’ ένα κατάστημα βιολογικών προϊόντων της πρωτεύουσας, πιστεύει πως «το να επιβάλλεις τώρα τη μάσκα στους εξωτερικούς χώρους, μέσα στον Αύγουστο, μέσα στον καύσωνα, ενώ αυτό θα μπορούσε να είχε γίνει πριν από μήνες, είναι απλούστατα γελοίο».

Όμως αν και πολλοί είναι αυτοί που γκρινιάζουν, σε πολλές από τις προβλεπόμενες ζώνες οι μάσκες ήταν σήμερα το πρωί σαφώς περισσότερες απ’ ό,τι τις προηγούμενες ημέρες, διαπίστωσε μια δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Καθιστώντας υποχρεωτική τη μάσκα, το Παρίσι ακολουθεί το παράδειγμα άλλων γαλλικών πόλεων όπως η Νίκαια, η Μασσαλία ή η Λίλλη, αλλά και άλλων χωρών, από το Βέλγιο μέχρι τη Ρουμανία ή και σχεδόν το σύνολο της Ισπανίας, που από το τέλος Ιουλίου ενίσχυσαν τα υγειονομικά μέτρα.

Από την πλευρά τους, οι Ιταλοί ανησυχούν για την κατάσταση στους Ευρωπαίους γείτονές τους. «Γαλλία, Ισπανία, Βαλκάνια: η Ιταλία είναι περικυκλωμένη», προειδοποιεί σήμερα η εφημερίδα Il Corriere della Sera.

Η Ιταλική χερσόνησος κατέγραψε χθες, Κυριακή, δύο νεκρούς, τον χαμηλότερο απολογισμό από τις 21 Φεβρουαρίου, την ημερομηνία που είχαν ανακοινωθεί οι πρώτοι θάνατοι στην επικράτειά της. Μολονότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων είναι λιγότερο καλός (+463 σε 24 ώρες), η κατάσταση παραμένει υπό έλεγχο, σύμφωνα με τις αρχές.

Στο μεταξύ, στη Γερμανία, δεκάδες χιλιάδες παιδιά επιστρέφουν αυτή την εβδομάδα στα σχολεία σε τέσσερα ομόσπονδα κρατίδια.

Στο Βερολίνο, όπου τα σχολεία άνοιξαν σήμερα για τη νέα σχολική χρονιά, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί φορούσαν μάσκα, με εξαίρεση τις αίθουσες διδασκαλίας και το προαύλιο.

Βραζιλία: 703 θάνατοι – 22.048 κρούσματα μόλυνσης σε 24 ώρες Ειδικοί εκτιμούν ότι τα στοιχεία που ανακοινώνει η κυβέρνηση είναι πολύ υποτιμημένα

Το βραζιλιάνικο υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε τη Δευτέρα 10 Αυγούστου ότι το προηγούμενο εικοσιτετράωρο κατέγραψε άλλους 703 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 22.048 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στη γιγαντιαία χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει πλέον φθάσει τους 101.752 νεκρούς επί συνόλου 3.057.470 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί. Η χώρα υφίσταται το δεύτερο βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία στην υφήλιο, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ.

Ειδικοί εκτιμούν ότι τα στοιχεία που ανακοινώνει η κυβέρνηση είναι πολύ υποτιμημένα.

Γερμανία: Τέσσερις θάνατοι εξαιτίας – 966 κρούσματα σε 24 ώρες Τι καταγράφει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ

Άλλοι 4 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19 το προηγούμενο εικοσιτετράωρο στη Γερμανία, όπου παράλληλα επιβεβαιώθηκαν 966 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στην ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης ανέρχεται πλέον σε 9.201 νεκρούς επί συνόλου 217.293 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί, σύμφωνα με το ινστιτούτο, που είναι ειδικευμένο στις λοιμώδεις νόσους.

Φινλανδία: 14ήμερη καραντίνα και τεστ για ταξιδιώτες από χώρες «υψηλού κινδύνου» «Αν κάποιος δεν τηρήσει τη 15μερη καραντίνα μπορεί να του επιβληθεί φυλάκιση τριών μηνών ή πρόστιμο»

Υποχρεωτικά τεστ κορωνοϊού και καραντίνα στους ταξιδιώτες από ορισμένες χώρες υψηλού κινδύνου θα επιβάλει η Φινλανδία, όπως ανακοίνωσε χθες Δευτέρα 10 Αυγούστου η αρμόδια υπουργός, αφού οι 24 από τους 157 επιβάτες που έφτασαν στην πόλη Τούρκου από τη Βόρεια Μακεδονία βρέθηκαν θετικοί στην Covid-19.

Η διεξαγωγή των τεστ, σε εθελοντική βάση, οργανώθηκε το Σάββατο για όλους τους επιβάτες που έφτασαν στη χώρα με πτήση από τα Σκόπια. Οι φινλανδικές αρχές είχαν διαπιστώσει ότι οι πτήσεις από τη Βόρεια Μακεδονία και το Βουκουρέστι της Ρουμανίας ήταν οι δύο βασικές πηγές των πρόσφατων νέων εστιών που εντοπίστηκαν στη Φινλανδία, σύμφωνα με την υπουργό Οικογενειακών Υποθέσεων και Κοινωνικών Υπηρεσιών, Κρίστα Κιούρου.

«Η επιδημία προέρχεται από τα Βαλκάνια», είπε η Κιούρου, αναφερόμενη στην πρόσφατη, μικρή αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα της.

Η υποχρεωτική καραντίνα των δύο εβδομάδων και η πιθανή εξέταση τυχαίου δείγματος των επιβατών κατά την άφιξή τους στη Φινλανδία θα εφαρμοστεί για όλους όσοι φτάνουν από χώρες όπου καταγράφονται πάνω από 8-10 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους τις δύο τελευταίες εβδομάδες. Σήμερα, από τον κανόνα αυτόν εξαιρούνται μόνο 25 χώρες, όπως η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Ελλάδα και η Νορβηγία, όπου ο αριθμός των νέων μολύνσεων παραμένει χαμηλός.

Την περασμένη εβδομάδα η Φινλανδία κατέγραφε 2,3 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους. Συνολικά, από την αρχή της πανδημίας, έχουν εντοπιστεί στη χώρα 7.601 κρούσματα και από αυτούς τους ανθρώπους οι 333 πέθαναν.

Αν κάποιος δεν τηρήσει τη 15μερη καραντίνα μπορεί να του επιβληθεί φυλάκιση τριών μηνών ή πρόστιμο, πρόσθεσε η υπουργός.

Κίνα: 44 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 24 ώρες Εκ των οποίων 31 ήταν «εισαγόμενα»

Το υπουργείο Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη 11 Αυγούστου ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Δευτέρα ενημερώθηκε για 44 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στην ηπειρωτική Κίνα, έναντι 49 την προηγουμένη, εκ των οποίων 31 ήταν «εισαγόμενα», κατά τον όρο που χρησιμοποιεί όταν αναφέρεται στον εντοπισμό ανθρώπων που έχουν προσβληθεί μεταξύ ταξιδιωτών που φθάνουν στην επικράτεια από το εξωτερικό, ενώ τα υπόλοιπα 13 ήταν περιπτώσεις εντόπιας μετάδοσης.

Τα 13 κρούσματα εντόπιας μετάδοσης διαγνώστηκαν όλα στην αυτόνομη περιφέρεια Σιντζιάνγκ, όπου ζει το μεγαλύτερο μέρος της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Δεν διαπιστώθηκε κανένας νέος θάνατος εξαιτίας της COVID-19.

52 ασθενείς κρίθηκε ότι αποθεραπεύτηκαν κι έλαβαν εξιτήρια από νοσοκομεία. Εξακολουθούν να νοσηλεύονται 794, οι 44 σε σοβαρή κατάσταση.

Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας στη χώρα όπου έκανε την εμφάνισή του ο νέος κορωνοϊός τον Δεκέμβριο ανέρχεται σε 4.634 νεκρούς επί συνόλου 84.712 ανθρώπων που προσβλήθηκαν.

Κολομβία: Ξεπέρασαν τους 13.000 οι νεκροί Τα κρούσματα μόλυνσης πλησιάζουν τα 400.000

Με βάση νεότερο επίσημο απολογισμό που δημοσιοποιήθηκε χθες Δευτέρα 10 Αυγούστου, η Κολομβία ξεπέρασε το όριο των 13.000 θανάτων εξαιτίας της COVID-19 από την 6η Μαρτίου, όταν εντοπιζόταν το πρώτο κρούσμα μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό στο κράτος των Άνδεων.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε άλλους 312 θανάτους, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορονοϊού να φθάνει ως εδώ τους 13.154 νεκρούς τους πέντε μήνες της υγειονομικής κρίσης.

Μέχρι χθες η Κολομβία των 50 εκατομμυρίων κατοίκων είχε επιβεβαιώσει 397.623 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Από το σύνολο αυτό, 221.485 άνθρωποι αποθεραπεύθηκαν, κατά την ίδια πηγή.

Η κυβέρνηση ενισχύει τη δυνατότητα των υγειονομικών αρχών να κάνουν τεστ, καθώς η ταχύτητα εξάπλωσης του ιού μοιάζει να έχει αυξηθεί αυτόν τον μήνα. Περίπου χίλιοι επιπλέον θάνατοι ασθενών διαπιστώθηκαν από την Παρασκευή.

Η Μπογοτά, η πρωτεύουσα των οκτώ εκατομμυρίων κατοίκων, είναι η κύρια εστία της πανδημίας του κορονοϊού, με το 34,4% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης. Η Κολομβία κατατάσσεται στην 4η θέση ως προς τους αριθμούς των θανάτων και των μολύνσεων στην περιφέρεια της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, πίσω από τη Βραζιλία, το Μεξικό και το Περού.

Ο πρόεδρος Ιβάν Ντούκε παρέτεινε ως την 30ή Αυγούστου τα περιοριστικά μέτρα που είχε επιβάλει την 25η Μαρτίου σε όλη τη χώρα, αλλά με πολλές εξαιρέσεις, ιδίως στις κοινότητες οι οποίες πλήττονται λιγότερο, στο πλαίσιο της προσπάθειας της κυβέρνησής του να υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας.

Αυστραλία: Άλλοι 19 θάνατοι – 331 κρούσματα μόλυνσης στη Βικτόρια σε 24 ώρες

Οι Αρχές στην πολιτεία με τον δεύτερο μεγαλύτερο πληθυσμό στην Αυστραλία, στη Βικτόρια, κατέγραψαν μικρή αύξηση των νέων μολύνσεων από τον SARS-CoV-2 σήμερα Τρίτη 11 Αυγούστου, δίνοντας τροφή στις ελπίδες που εκφράζονται ότι η κατάσταση σταθεροποιείται αφού το δεύτερο κύμα της πανδημίας τις ανάγκασε να θέσουν ξανά την πόλη της Μελβούρνης σε lockdown.

Οι υπηρεσίες υγείας της Βικτόριας ανακοίνωσαν ότι κατέγραψαν 19 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 331 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 τις προηγούμενες 24 ώρες. Την προηγουμένη, είχαν ανακοινώσει ισάριθμους θανάτους και 322 μολύνσεις.

Ο ημερήσιος απολογισμός των μολύνσεων στη Βικτόρια έφθασε στην κορύφωσή του, τα 725, την 5η Αυγούστου και βαίνει μειούμενος τις τελευταίες ημέρες, μετά την επιβολή αυστηρού περιορισμού στη Μελβούρνη τη 19η Ιουλίου.

Σε εθνικό επίπεδο, η Αυστραλία καταγράφει περίπου 22.000 μολύνσεις και 332 θανάτους εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Ο απολογισμός αυτός είναι σημαντικά πιο χαμηλός από εκείνους άλλων ανεπτυγμένων κρατών.

Πέραν των δύο μεγαλύτερων πολιτειών, της Βικτόριας και της Νέας Νότιας Ουαλίας, ο ιός, διαβεβαιώνουν οι αρχές, έχει ουσιαστικά εξαλειφθεί.

Μεξικό: 705 θάνατοι – 5.558 κρούσματα μόλυνσης σε 24 ώρες Το Μεξικό βρίσκεται στην 3η θέση της παγκόσμιας κατάταξης ως προς τον αριθμό των θανάτων πίσω από τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία

Το μεξικανικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε τη Δευτέρα 10 Αυγούστου ότι το προηγούμενο εικοσιτετράωρο κατέγραψε άλλους 705 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 5.558 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα των 127 εκατομμυρίων κατοίκων έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 53.003 νεκρούς επί συνόλου 485.836 μολύνσεων.

Στελέχη της μεξικανικής κυβέρνησης έχουν επισημάνει επανειλημμένα ότι ο αριθμός των ανθρώπων οι οποίοι έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό μάλλον στην πραγματικότητα είναι πολύ υψηλότερος από τα κρούσματα τα οποία έχουν επιβεβαιωθεί με εργαστηριακές εξετάσεις.

Το Μεξικό βρίσκεται στην 3η θέση της παγκόσμιας κατάταξης ως προς τον αριθμό των θανάτων εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, πίσω από τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα