Top

ΕΣΘ: «Δεν είναι δυνατόν οι επιχειρήσεις να αποτελούν το εξιλαστήριο θύμα»

Η αντίδραση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης αναφορικά με τα νέα μέτρα.

Parallaxi
εσθ-δεν-είναι-δυνατόν-οι-επιχειρήσει-761236
Parallaxi

«Απογοήτευση αποτελούν τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για το λιανεμπόριο. Δεν είναι δυνατόν να επιβάλλεται στους καταστηματάρχες και τους υπαλλήλους τους να μετατραπούν σε ελεγκτές των καταναλωτών. Δεν είναι δυνατόν οι επιχειρήσεις να αποτελούν το εξιλαστήριο θύμα της επιδεινωμένης κατάστασης που προκαλεί η πανδημία covid-19», αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης:

Μεγάλο προβληματισμό και απογοήτευση αποτελούν τα νέα μέτρα της Κυβέρνησης για το λιανεμπόριο ύστερα από μια μακρόχρονη περίοδο lockdown κατά την οποία τηρήθηκαν ευλαβικά τα αυστηρά μέτρα που είχαν τεθεί στην αγορά.

Οι νέες προϋποθέσεις για την είσοδο του αγοραστικού κοινού στα εμπορικά καταστήματα το μόνο που θα επιφέρουν είναι σημαντική μείωση στον τζίρο των επιχειρήσεων, καθώς είναι δεδομένο ότι η αγοραστική κίνηση θα μειωθεί.

Δεν είναι δυνατόν να επιβάλλεται στους καταστηματάρχες και τους υπαλλήλους τους να μετατραπούν σε ελεγκτές των καταναλωτών. Αυτή η απόφαση της Κυβέρνησης προκαλεί σύγχυση και αμφίδρομη δυσαρέσκεια.

Είναι αδιανόητο για ποιο λόγο γίνεται διαχωρισμός των καταστημάτων από τα σουπερμάρκετ και τις συγκοινωνίες. Η ελεύθερη προσέλευση των καταναλωτών χωρίς ελέγχους αποτελεί κίνδυνο διασποράς για τα καταστήματα λιανικής ενώ για τις υπεραγορές τροφίμων και τις συγκοινωνίες, όχι;

Γιατί να μην εφαρμόζονται και στον κλάδο των τροφίμων οι έλεγχοι, εκεί όπου η προσέλευση είναι μεγάλη;

Τα μέσα μαζικής μεταφοράς στα οποία στοιβάζονται καθημερινά εκατοντάδες πολίτες χωρίς αποστάσεις, δεν αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο διασποράς;

Είναι δεδομένο ότι  προέχει η προστασία της ανθρώπινης ζωής όλων μας και της ασφάλειας των καταναλωτών και παραμένει και σήμερα η πρώτη προτεραιότητα των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων. Άλλωστε αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι δεν διαπιστώθηκαν στα δύο χρόνια της πανδημίας κρούσματα στους χώρους των επιχειρήσεών μας.

Δεν είναι δυνατόν όμως οι επιχειρήσεις να αποτελούν το εξιλαστήριο θύμα της επιδεινωμένης κατάστασης που προκαλεί η πανδημία covid-19.

Καλούμε την Κυβέρνηση να αναιρέσει άμεσα τα νέα μέτρα που αφορούν στο λιανεμπόριο, γιατί οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες δεν αντέχουν άλλη διάκριση εις βάρος τους. Και το σπουδαιότερο, δεν ανεχόμαστε πλέον με αδικαιολόγητες αποφάσεις που δεν έχουν καμία ελπίδα επίλυσης του προβλήματος, την επίσπευση της οικονομικής τους καταστροφής.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Ο.Ε.Π.Ε.Κ.Α.Μ.Θ. ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

Τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες από την Κυβέρνηση, βάζουν στο στόχαστρο για μια ακόμη φορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Εν μέσω των ενδιάμεσων εκπτώσεων, έρχεται μια απόφαση να αποτρέψει χιλιάδες καταναλωτές από την προσέλευσή τους στα εμπορικά καταστήματα, λόγω της υποχρέωσης των ανεμβολίαστων πολιτών να υποβάλλονται σε rapid test κάθε φορά που επισκέπτονται ένα κατάστημα.

Από την άλλη, καλείται ο υπάλληλος και ο επιχειρηματίας να μετατραπούν σε ελεγκτές και να έρχονται σε αντιπαράθεση με τους καταναλωτές που θα αρνούνται αυτή τη διαδικασία. Πώς είναι δυνατόν να μετατραπούν οι επιχειρηματίες και οι υπάλληλοι των καταστημάτων σε αστυνομικούς;

Η Κυβέρνηση θα πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί το εμπόριο να «πληρώσει το μάρμαρο» για μια ακόμη φορά. Η συγκεκριμένη απόφαση θα ενισχύσει μόνο το ηλεκτρονικό εμπόριο και τα πολυκαταστήματα και θα αποτελέσει χαριστική βολή για τις μικρές επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους.

Για μια ακόμη φορά προκαλείται αθέμιτος ανταγωνισμός εις βάρος των εμπορικών καταστημάτων και υπέρ των υπεραγορών τροφίμων που πωλούν βιομηχανικά είδη του εμπορίου.

Η Ομοσπονδία Εμπορίου Παραγωγικότητας και Επιχειρηματικότητας Κεντρικής – Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που εκπροσωπεί τριάντα επτά (37) πρωτοβάθμια Σωματεία, καλεί την Κυβέρνηση να πάρει πίσω άμεσα τα νέα περιοριστικά μέτρα που αφορούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, γιατί το μόνο που θα προσφέρουν είναι κάθετη μείωση στην προσέλευση του αγοραστικού κοινού και απώλεια εσόδων, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τις ήδη οικονομικά ταλαιπωρημένες από τη δωδεκαετή οικονομική και πανδημική κρίση, μικρομεσαίες επιχειρήσεις μας.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα