Εστίαση: Ερωτηματικά για το αν θα λειτουργήσουν καφέ – μπαρ
Εν αναμονή βρίσκονται οι επιχειρήσεις των καφέ - μπαρ για το αν θα καταφέρουν να λειτουργήσουν από Δευτέρα 3 Μάϊου.
Εν αναμονή της έκδοσης ΚΥΑ του υπουργείου Ανάπτυξης η οποία θα διευκρινίζει ζητήματα που έχουν προκύψει μετά τις ανακοινώσεις της προηγούμενης Παρασκευής σχετικά με το άνοιγμα της εστίασης, βρίσκονται οι επιχειρήσεις, με έντονη φημολογία να διακινείται τις τελευταίες ώρες στα social media περί μη λειτουργίας τη Δευτέρα 3/5 των μπαρ να φουντώνει δημιουργώντας έντονο κλίμα ανασφάλειας στους επαγγελματίες της εστίασης.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» εξετάζεται από την κυβέρνηση, το ενδεχόμενο να επιτραπεί τελικώς από την ερχόμενη Δευτέρα 3 Μαΐου και η λειτουργία των καφέ-μπαρ, των καταστημάτων δηλαδή που έχουν κύριο κωδικό αριθμό δραστηριότητας (ΚΑΔ) 56.30.10.04.
Πρόκειται για ένα από τα σημεία εκείνα των αποφάσεων για την επαναλειτουργία της εστίασης που έχει προκαλέσει πολλή συζήτηση και πολλές αντιδράσεις, καθώς απαγορεύει σε επιχειρήσεις της κατηγορίας να λειτουργήσουν τη Δευτέρα του Πάσχα, επιτρέποντας στην ουσία την ίδια ώρα σε άλλες που παρέχουν όμοιες υπηρεσίες να ανοίξουν κανονικά.
Οι τελικές ρυθμίσεις, πάντως, θα περιληφθούν στη σχετική κοινή υπουργική απόφαση, η οποία αναμένεται να εκδοθεί έως τη Μεγάλη Πέμπτη. Στην απόφαση αυτή εξάλλου, σύμφωνα με την «Κ», θα διευκρινίζεται ότι επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων και σε ημιυπαίθριους χώρους, αρκεί αυτοί να είναι ανοικτοί και όχι σε κλειστό χώρο χωρίς τζάμια, όπως είχε ισχύσει πέρυσι.
Εντωμεταξύ τρία ζητήματα λειτουργίας της εστίασης με αφορμή την επανέναρξη της δραστηριότητας στις 3 Μαΐου, διατυπώνουν τα μέλη της «Πρωτοβουλία Estiasi Greece» σε ανακοίνωση τους.
Ειδικότερα, αναφορικά με την αδειοδότηση κοινόχρηστων χώρων σημειώνεται από την Πρωτοβουλία, ότι επιβάλλεται νομοθετική παρέμβαση από το υπουργείο Εσωτερικών, σε συνεννόηση με τους δήμους, προκειμένου να δοθεί παράταση στις άδειες του 2020 μέχρι τέλος Μαΐου, ώστε να υπάρξει εύλογο διάστημα έκδοσης των αδειών του 2021.
Αναφορικά με την εξαίρεση των ΚΑΔ 56.30.10.04 για την επαναλειτουργία σε εξωτερικούς χώρους τονίζεται στην ανακοίνωση, ότι η εξαίρεση αυτή «εγείρει ζητήματα αθέμιτου ανταγωνισμού, αφού τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος λειτουργούν με βάση τις άδειες τους και όχι τους ΚΑΔ, οι οποίοι επελέγησαν για τυπικούς φορολογικούς λόγους. Έτσι, θα έχουμε σε γειτονικά καταστήματα σερβίρισμα ποτών σε όσους έχουν ΚΑΔ 56.10 και απαγόρευση σε όσους έχουν ΚΑΔ 56.30».
Τέλος ζητούν διευκρινίσεις αναφορικά με τους ημιυπαίθριους καθώς μια παράταση ωραρίου έως τις 12 τα μεσάνυχτα.
«Οι επισημάνσεις λόγω του περιορισμένου χρόνου απαιτούν άμεσες λύσεις», καταλήγει η ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας.
Τι ανοίγει από τη Δευτέρα του Πάσχα
Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν την περασμένη Παρασκευή, από τη Δευτέρα 3 Μαΐου επιτρέπεται να ανοίξουν τα καταστήματα του κλάδου της εστίασης που έχουν κάποιον από τους ακόλουθους ΚΑΔ:
- 56.10 (εστιατόρια),
- 56.30.10.03 (υπηρεσίες που παρέχονται από αναψυκτήριο),
- 56.30.10.06 (υπηρεσίες που παρέχονται από καφενείο χωρίς τεχνικά και μηχανικά παιχνίδια),
- 56.30.10.07 (υπηρεσίες καφετέριας),
- 56.30.10.14 (υπηρεσίες που παρέχονται από καφενείο).
Δεν επιτρέπεται να ανοίξουν οι επιχειρήσεις:
- με κύριο ΚΑΔ 56.21 (υπηρεσίες τροφοδοσίας για εκδηλώσεις, δηλαδή επιχειρήσεις catering),
- με ΚΑΔ 56.30 (υπηρεσίες ποτών, μπαρ) και
- οι οκταψήφιοι.
Έτσι σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της προηγούμενης Παρασκευής, από τη Δευτέρα 3 Μάϊου θα επιτρέπεται να λειτουργεί κανονικά ένα κατάστημα με κύριο ΚΑΔ 56.30.10.07 (καφετέρια), που το βράδυ μπορεί να σερβίρει και ποτά, αλλά εάν δίπλα βρίσκεται ένα καφέ-μπαρ με κύριο ΚΑΔ 56.30.10.04, που έως το απόγευμα μπορεί να σερβίρει καφέ και το βράδυ ποτά, δεν επιτρέπεται να λειτουργήσει, σύμφωνα με τις έως τώρα ανακοινώσεις.
Σε ανάρτηση του στο Twitter ο Αλέξης Χαρίτσης, τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτικής Συμμαχία αναφέρει:
«Ακόμα περιμένουν χιλιάδες επιχειρήσεις να διορθωθεί η εξαίρεση ΚΑΔ από το άνοιγμα της εστίασης. Δεν έφτανε η ανεπαρκής στήριξη, η εστίαση έχει τώρα να αντιμετωπίσει και την παροιμιώδη ανεπάρκεια του “επιτελικού” κράτους που νοθεύει τον ανταγωνισμό και δημιουργεί νέες αδικίες»