Έσβησε η φωτιά στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης

Πώς είναι στην υγεία τους οι φοιτητές που διαμένουν στις εστίες του Πανεπιστημίου.

Parallaxi
έσβησε-η-φωτιά-στο-πανεπιστήμιο-της-κρ-362404
Parallaxi

«Έσβησε η φωτιά στο Πανεπιστήμιο μας», δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Αχιλλέας Ζώρας.

Η κινητοποίηση ήταν μεγάλη, άμεση με θετικά αποτελέσματα ανέφερε επισημαίνοντας ότι: «Όλα δείχνουν πως δεν υπάρχει πρόβλημα με κάποιον φοιτητή δεδομένου ότι η φωτιά αφορούσε στο βόρειο κτήριο των φοιτητικών εστιών. Ερευνούμε όλα όμως τα ενδεχόμενα διότι για παράδειγμα δεν γνωρίζουμε αν κάποιος από τους φοιτητές φιλοξενούσε κάποιο άλλο άτομο».

«Μιλάμε για μία υπεράνθρωπη προσπάθεια με τις δυνάμεις πυρόσβεσης να δρουν αστραπιαία και έτσι αποσοβήθηκαν τα χειρότερα. Η κοινωνία του Ηρακλείου ευχαριστεί και τον υπαρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος τον κ. Τζώρβα, ο οποίος έφτασε με ελικόπτερο στο Ηράκλειο και συμμετείχε στην επιχείρηση και τον συντονισμό της. Εντολή του πρωθυπουργού από την πρώτη στιγμή αλλά και του υπουργού Παιδείας κ. Γαβρόγλου ήταν να στηριχθούν οι φοιτητές, να προστατευθούν και να υπάρχει συνεχής ροή ενημέρωσης προς τους ίδιους», ανέφερε ο κ. Βαρδάκης.

«Όλα ήταν υπεράνθρωπα για να μπορέσουμε να φτάσουμε στο αποτέλεσμα αυτό» είπε ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης, τονίζοντας ότι «αν ξέφευγε η φωτιά λίγο πιο ανατολικά, εκεί υπήρχε κτήριο με μεγάλη ποσότητα οινοπνευμάτων και εύφλεκτων υλικών. Μιλάω για χώρο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας όπου φυλάσσεται ο πλούτος χρόνων και όπως όλοι είπαμε και συμφωνήσαμε, η καταστροφή θα ήταν μεγάλη και οι συνέπειες ανεξέλεγκτες».

Για ακόμη μία φορά όπως επισημάνθηκε στη σύσκεψη του ΣΟΠΠ του οργάνου της Πολιτικής Προστασίας, τα ελικόπτερα έκαναν απόλυτη δουλειά, συνεισέφεραν τα μέγιστα και αναδείχθηκε για ακόμη μία φορά η ανάγκη το ελικόπτερο ΕΡΙΚΣΟΝ να σταθμεύει στην Κρήτη. «Έχουμε γίνει επαίτες για αυτό το θέμα που είναι καίριο για την Πολιτική προστασία του νησιού», είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο κ. Κουκιαδάκης λέγοντας χαρακτηριστικά πως: «ακόμη και ο διοικητής Πυροσβεστικής Κρήτης, Μανώλης Δαμουλάκης, είπε κάποια στιγμή ότι, σήμερα βοήθησε και ο θεός. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν την ανάγκη η πολιτεία να λάβει απόφαση ώστε το Πυροσβεστικό Ελικόπτερο να βρίσκεται στην Κρήτη».

Αυτή την ώρα ενημερώνονται από τους αρμόδιους της πυροσβεστικής ο πρύτανης και μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας ενώ όπως επισήμανε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Λεονταράκης: «Ξεκινάμε καταγραφή των ζημιών σε γραφεία, εργαστήρια και εστίες. Θα ληφθούν μέτρα και από την περιφέρεια για τους φοιτητές που θα έχουν μείνει χωρίς στέγη και όπου μπορούμε θα ενισχύσουμε και θα βοηθήσουμε».

Επόπτες υγείας της Περιφέρειας εξετάζουν τυχόν επικινδυνότητα του καπνού για τους πολίτες και όπως είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης, θα μεταβεί στο Ηράκλειο για τον ίδιο λόγο και κλιμάκιο του Δημόκριτου από την Αθήνα.

«Όλοι οι φοιτητές που διαμένουν στις φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο, είναι καλά στην υγεία τους και έχουν επικοινωνήσει με τις αρχές», δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης μετά από την ενημέρωση που είχε επισήμως, όπως επισήμανε, από τον Αστυνομικό Διευθυντή Κρήτης Κωσταντίνο Λαγουδάκη.

Οι φοιτητές έχουν επικοινωνήσει και με τους οικείους τους αλλά και με άλλους φοιτητές και ως εκ τούτου όλα δείχνουν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα είπε ο κ. Κουκιαδάκης, επιβεβαιώνοντας παράλληλα την πληροφορία ότι πυροσβέστες σπάζοντας τα παράθυρα των εστιών ερευνούσαν τα δωμάτια για τον εντοπισμό τυχόν εγκλωβισμένων προσώπων.

Οι φοιτητές αυτή την ώρα βρίσκονται στο Γυμναστήριο των Βουτών όπου τους παρέχονται όλες οι βοήθειες, δίπλα τους βρίσκονται και ψυχολόγοι ενώ σύμφωνα με τον κ. Κουκιαδάκη το θέμα της σίτισης έχει εξασφαλισθεί, ενώ γίνονται και οι απαιτούμενες ενέργειες για τη στέγαση τους με πρώτη κίνηση τη μίσθωση δωματίων ξενοδοχείων.

Στο μεταξύ, κλειστά θα παραμείνουν αύριο, Δευτέρα τρία νηπιαγωγεία και δύο δημοτικά για προληπτικούς λόγους που σχετίζονται με τη φωτιά στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης, στη Λεωφόρο Κνωσού.

Με απόφαση της αρμόδιας αντιδημαρχείας του δήμου Ηρακλείου, τα σχολεία που θα παραμείνουν κλειστά είναι το 72ο και 78ο νηπιαγωγεία Ηρακλείου καθώς και τα 20ο και 56ο δημοτικά σχολεία.

Παράλληλα, με εντολή του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστα Γαβρόγλου, μετέβη στην Κρήτη κλιμάκιο του Ιδρύματος Νεολαίας και δια Βίου Μάθησης, που διαχειρίζεται ζητήματα φοιτητικής μέριμνας με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Δημήτρη Ζέρβα.

Η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στους χώρους του πανεπιστημίου σήμερα, Κυριακή, έχει προκαλέσει εκτεταμένες καταστροφές και ο κ. Γαβρόγλου βρίσκεται ήδη σε επικοινωνία με τις αρχές του Ιδρύματος.

Μάλιστα, ο υπουργός θα μεταβεί στο Ηράκλειο, όπου αύριο, σύμφωνα με πληροφόρηση από το υπουργείο, αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα για την άμεση αποκατάσταση της λειτουργίας του πανεπιστημίου, την άμεση βοήθεια στους φοιτητές που επλήγησαν, για τη στέγασή τους και την αποκατάσταση των καταστροφών στις εστίες.

Aύριο, Δευτέρα, ο κ. Γαβρόγλου θα συναντηθεί με τις πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Κρήτης, τον Περιφερειάρχη, τον Δήμαρχο, εκπροσώπους της Ένωσης Ξενοδόχων και άλλους φορείς της πόλης.

Να σημειωθεί ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν στην περιοχή με πυροσβέστες να ελέγχουν όλους τους χώρους δεδομένου όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, τόσο ο πρύτανης Αχιλλέας Ζώρας αλλά και οι Ευριπίδης Κουκιαδάκης μαζί με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Βαρδάκη, «ο χώρος του Πανεπιστημίου πολλές φορές χρησιμοποιείται και από άτομα άστεγα. Δεν υπάρχει κάποια πληροφορία για θύμα, αλλά έχουμε την υποχρέωση να ελέγξουμε όλους τους χώρους ώστε να είμαστε πλήρως ασφαλείς ότι όλα πήγαν καλά, χωρίς ούτε έναν τραυματισμό ή κάποιο θύμα».

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα