Εθνική Τραγωδία: 40 ώρες μετά τις φονικές πυρκαγιές στην Αττική

Όλα τα επίσημα στοιχεία μέχρι αυτή την ώρα.

Parallaxi
εθνική-τραγωδία-40-ώρες-μετά-τις-φονικέ-345383
Parallaxi

Tους 76 έφθασε ο τραγικός απολογισμός των νεκρών στο κεφάλαιο της εθνικής τραγωδίας την οποία βιώνει σύσσωμη η Ελλάδα τα τελευταία εικοσιτετράωρα έπειτα από τις φονικές πυρκαγιές στην Αττική σε Μάτι, Κινέτα, Ραφήνα, Νέο Βουτζά και Αγία Μαρίνα. Σχεδόν σαράντα ώρες μετά από το ξέσπασμα της πρώτης εστίας φωτιάς και η κοινωνία προσπαθεί να μαζέψει τα κομμάτια της μπροστά στη θέα της καταστροφής και της οδύνης. Το κύμα αλληλεγγύης απλών πολιτών από όλη την επικράτεια είναι συγκινητικό, οι μαρτυρίες των πληγέντων συγκλονίζουν, η ένταση για την απόδοση ευθυνών σιγοβράζει στους κόλπους φορέων και οι αριθμοί παγώνουν το αίμα της κοινής γνώμης.

ΔΕΙΤΕ: Θεσσαλονίκη: Σε ποια σημεία συγκεντρώνονται είδη πρώτης ανάγκης για την Αττική

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία το πρωί της Τετάρτης, οι φονικές πυρκαγιές άφησαν στο πέρασμά τους 76 νεκρούς71 τραυματίες 10 εκ των οποίων διασωληνωμένοι και 23 παιδιά νοσηλευόμενα με την κατάσταση της υγείας τους να κρίνεται μη κρίσιμη.

Εικόνες: Νίκος Καλογερικος

Τεράστια αγωνία για αγνοούμενους όσο περνάνε οι ώρες

Μεγαλώνει η αγωνία για τους αγνοούμενους όσο περνάνε οι ώρες. Η πυροσβεστική κάνει έκκληση στους συγγενείς να καλούν στο 199 και να δηλώνουν τα οικεία τους πρόσωπα τα οποία αγνοούνται. Με ιδιωτική πρωτοβουλία δημιουργήθηκε στο διαδίκτυο πλατφόρμα στην οποία ήδη έχουν αναρτηθεί περισσότερα από 30 πρόσωπα τα οποία αγνοούνται. Στη συγκεκριμένη βάση δεδομένων μπορεί να μπει και να ανεβάσει τα στοιχεία του δικού του αγνοούμενου ο κάθε πολίτης, σημειώνοντας και το σημείο όπου βρισκόταν τη στιγμή της πυρκαγιάς.

Ανυπολόγιστες υλικές ζημιές – Φόβοι ότι οι νεκροί θα ξεπεράσουν τους 100

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου το Κόκκινο Λιμανάκι κάηκε κατά 50% και το Μάτι κάηκε κατά 98% με περισσότερα από 1.500 σπίτια να έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Στην Κινέτα, σύμφωνα με τον δήμαρχο Μεγαρέων περίπου 200 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές, αλλά σε μικρό ποσοστό αυτών η καταστροφή είναι ολοσχερής. Στην Ραφήνα και τη Νέα Μάκρη είναι σε εξέλιξη ακόμα η αυτοψία χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία μέχρι στιγμής για την κατάσταση των υλικών καταστροφών.

Ο δήμαρχος Ραφήνας Πικερμίου, Βαγγέλης Μπουρνούς, δήλωσε χθες πως όσο περνούν οι ώρες φοβάται πως ο αριθμός των νεκρών θα ξεπεράσει τους 100.

Για τρίτη ημέρα παραμένουν σε εξέλιξη οι πυρκαγιές στα μέτωπα της Κινέτας και της Καλλιτεχνούπολης

Οι πυρκαγιές στην Κινέτα και την Καλλιτεχνούπολη παραμένουν σε πλήρη εξέλιξη για τρίτη ημέρα. Στην ευρύτερη περιοχή της Κινέτας, η φωτιά έχει πλέον δύο μέτωπα, το ένα προς τους Αγίους Θεοδώρους και το άλλο προς Αλεποχώρι. Σημειώνεται, ότι χθες εκκενώθηκαν με προτροπή των τοπικών Αρχών, τρεις οικισμοί στο Λουτράκι (Λεοντάρι, Νέα Πολιτεία και Κατσιβίρι), καθώς και κατασκήνωση στο Αλεποχώρι.

Στο σημείο επιχειρούν αυτή την ώρα 176 πυροσβέστες με 74 οχήματα, 37 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 20 υδροφόρες, 3 μηχανήματα του Στρατού, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας υπάρχει και η αρωγή των εναέριων μέσων, 3 ελικοπτέρων και 2 αεροσκαφών.

Παράλληλα, για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Καλλιτεχνούπολη Αττικής, επιχειρούν τώρα 196 πυροσβέστες με 96 οχήματα, 90 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 12 εθελοντές με 6 οχήματα, 10 υδροφόρες, 5 μηχανήματα του Στρατού και 1 ελικόπτερο.

Κλιμάκια συνεχίζουν την αυτοψία στις πληγείσες περιοχές

Τα καμένα αυτοκίνητα ξεκίνησαν να απομακρύνονται ήδη από χθες το βράδυ την ώρα που κλιμάκια συνεχίζουν την αυτοψία στις πληγείσες περιοχές. Με το λιμενικό να σαρώνει ταυτόχρονα την θαλάσσια περιοχή γύρω από τις περιοχές για τυχόν ανεύρεση ανθρώπων που διέφυγαν μέσω θαλάσσης, πεζοπόρο κλιμάκιο χτενίζει τις δασικές περιοχές από όπου πέρασε η φωτιά ενώ πυροσβεστική και αστυνομία ελέγχουν εξονυχιστικά ένα προς ένα τα κτίσματα στις περιοχές.

Τριήμερο Εθνικό Πένθος

Η ανείπωτη τραγωδία που κόστισε ανθρώπινες ζωές και κατέκαψε την Αττική οδήγησε τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να κηρύξει χθες την χώρα σε τριήμερο εθνικό πένθος. Ήδη, από χθες το πρωί, αρκετές καλλιτεχνικές παραγωγές αλλά και γραφεία Δήμων ξεκίνησαν να εκδίδουν ανακοινώσεις σχετικά με τις αναβολές προγραμματισμένων εκδηλώσεων στη σκιά της μεγάλης καταστροφής. Μπορείτε να τις δείτε όλες ΕΔΩ.

Οι ελαφρύνσεις και η ενίσχυση στους πληγέντες 

Έκτακτη οικονομική βοήθεια ύψους 20 εκατ. ευρώ, από εθνικούς πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, για την αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών στις περιοχές που έχουν πληγεί από τις καταστροφικές πυρκαγιές, ενέκρινε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, μετά από αίτημα του υπουργείου Εσωτερικών.

Κοντά στους δοκιμαζόμενους πολίτες της Αττικής που επλήγησαν από τις φοβερές πυρκαγιές βρίσκονται οι εταιρείες παροχής κινητής και σταθερής τηλεφωνίας. Όλες οι εταιρείες θα παρέχουν στους συνδρομητές τους δωρεάν χρόνο ομιλίας προς σταθερά και κινητά, αλλά και διάθεση δεδομένων για τις αυξημένες ανάγκες επικοινωνίας τους. Παράλληλα, αναστέλλουν κάθε διαδικασία για οριστική ή προσωρινή φραγή για όλες τις συνδέσεις συμβολαίου κινητής, σταθερής και συνδρομητικής τηλεόρασης των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

Τη διαγραφή των οφειλών για Ηλεκτρική Ενέργεια (ανταγωνιστική χρέωση λογαριασμού), η οποία έχει καταναλωθεί από 1/1/2018 έως σήμερα, για τις οικίες και τα καταστήματα που καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές καθώς και για τις οικίες των οικογενειών των θυμάτων της τραγωδίας αποφάσισε η διοίκηση της ΔΕΗ.

Ανακοίνωσε παράλληλα ότι για παλαιότερες οφειλές θα υπάρξουν πολύ γενναίες ρυθμίσεις. Η διοίκηση της ΔΕΗ εκφράζει επίσης τη βαθιά θλίψη της για τα θύματα της πύρινης λαίλαπας που έπληξε τη χώρα και ιδιαίτερα την Αττική και τη συμπαράστασή της στις οικογένειες των θυμάτων, καθώς και σε όσους συμπολίτες μας υπέστησαν υλικές καταστροφές.

Το Υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ανακοινώνουν ότι για τη διευκόλυνση των πληγέντων από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές στις περιοχές της Ανατολικής και Δυτικής Αττικής, προχωρούν στις ακόλουθες ενέργειες:

Ø Για τους φορολογούμενους, που υπάγονται στη Δ.Ο.Υ. Παλλήνης και στη Δ.Ο.Υ. Ελευσίνας, προωθούνται διατάξεις για:

Ø Παράταση υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2017 έως και Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2018.

Ø Καταβολή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2017 σε τέσσερις μηνιαίες δόσεις, με πρώτη δόση έως και 28 Σεπτεμβρίου 2018, δεύτερη δόση έως και 31 Οκτωβρίου 2018, τρίτη δόση έως και 30 Νοεμβρίου 2018 και τέταρτη και τελευταία δόση έως και 31 Δεκεμβρίου 2018,

Ø Παράταση υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων φορολογικού έτους 2017 έως και Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2018.

Ø Καταβολή του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων φορολογικού έτους 2017 σε τρεις μηνιαίες δόσεις, με πρώτη δόση έως και 31 Οκτωβρίου 2018, δεύτερη δόση έως και 30 Νοεμβρίου 2018 και τρίτη και τελευταία δόση έως και 31 Δεκεμβρίου 2018.

Επιπλέον, για τους φορολογούμενους που υπάγονται στις δύο παραπάνω ΔΟΥ, προωθούνται αποφάσεις για:

Ø Παράταση υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ, των οποίων η προθεσμία έληγε την 31 Ιουλίου 2018, έως και 28 Σεπτεμβρίου 2018, με αντίστοιχη παράταση καταβολής του φόρου.

Ø Παράταση απόδοσης παρακρατούμενων φόρων έως και 28 Σεπτεμβρίου 2018.

Ø Παράταση για την υποβολή μεταβολών στις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9), τα οποία επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές έως τέλος του τρέχοντος έτους.

Επίσης, για τους κατοίκους των πληγεισών περιοχών, προωθείται απόφαση για την αναστολή καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, που έληξαν ή θα λήξουν εντός εξαμήνου από την έκδοσή της. Περαιτέρω, προωθούνται διατάξεις, που προβλέπουν απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ του έτους, κατά το οποίο επήλθε η καταστροφή, για τα ακίνητα, που βρίσκονται σε περιοχές, οι οποίες πλήττονται από σεισμό, πυρκαγιά ή πλημμύρα και έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ή υποστεί λειτουργικές ζημιές, που τα καθιστούν μη κατοικήσιμα.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων φορολογικού έτους 2017 των υπολοίπων περιοχών της χώρας, θα δοθεί παράταση έως και 30 Ιουλίου 2018.

Καταγραφή ζημιών από την πυρκαγιά στην Αττική – Πού πρέπει να απευθύνονται οι πολίτες

Η Περιφέρεια Αττικής, με ανακοίνωση της, ενημερώνει ότι για την καταγραφή των ζημιών που υπέστησαν οι επιχειρήσεις στις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές της Ανατολικής Αττικής, οι πολίτες θα πρέπει να απευθύνονται στη Διεύθυνση Ανάπτυξης Ανατολικής Αττικής στα τηλέφωνα: 213 2005301, 213 2005289, 213 2005305, 213 2005288, 213 2005292. Ήδη πραγματοποιούνται αυτοψίες. Οι πληγέντες μπορούν να ενημερώνονται και από τους κατά τόπους δήμους.

Μαρτυρίες που συγκλονίζουν

Τα απομεινάρια μιας ανείπωτης τραγωδίας αποκαλύφθηκαν με το πρώτο φως της ημέρας xθες και συνεχίζουν σήμερα στις περιοχές που «σάρωσε» η φονική πυρκαγιά που ξέσπασε στην Πεντέλη. Την ορμητικότητα της φωτιάς περιγράφει χαρακτηριστικά ο κ. Θεόφιλος Λ. τονίζοντας ότι «μέσα σε μισή ώρα είχε κατακαεί ο Νέος Βουτζάς από την κορυφή, με τις φλόγες να σαρώνουν τα πάντα στην πλαγιά που βρίσκεται ο οικισμός».

Κρανίου τόπος, μόνο έτσι μπορεί να περιγραφεί το σκηνικό, με τους καπνούς να συνεχίζουν να βγαίνουν από τα σπίτια, κόποι χρόνων να έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, καμένα αυτοκίνητα να συνθέτουν το σκηνικό, οι ρίζες των πεύκων να σιγοκαίνε ακόμη και αρκετές κολώνες της ΔΕΗ να κρέμονται από τα σύρματα και να φλέγονται στη βάση τους. Δείτε τις μαρτυρίες που συγκλονίζουν ΕΔΩ.

Τεράστια η ανταπόκριση του κόσμου σε όλη τη χώρα

Το κύμα αλληλεγγύης προς τους ανθρώπους που είδαν τη ζωή τους να καταστρέφεται από την φονική πυρκαγιά στην Αττική έχει αναπτυχθεί σε διάφορες περιοχές της χώρας. Και στη Θεσσαλονίκη, η διάθεση των πολιτών να βοηθήσουν με είδη πρώτης ανάγκης είναι έντονη και για αυτόν ακριβώς τον λόγο υπάρχουν αρκετές τοπικές επιχειρήσεις και σύλλογοι που απευθύνουν κάλεσμα για συγκέντρωση ειδών.

ΔΕΙΤΕ ΠΟΥ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΟΝΤΑΙ ΕΙΔΗ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ. 

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα