Επικαιρότητα

Ετοιμάζονται και στη Θεσσαλονίκη οι αγρότες με τα τρακτέρ τους

Βγήκαν στις πλατείες χωριών και αποφασίζουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Parallaxi
ετοιμάζονται-και-στη-θεσσαλονίκη-οι-α-879652
Parallaxi

Στις πλατείες των χωριών της ανατολικής Θεσσαλονίκης – Επανομή, Βασιλικά, Μεσημέρι, Σχολάρι – αλλά και στη Θέρμη, οι συγκεντρώσεις την Κυριακή για τους αγρότες της ανατολικής Θεσσαλονίκης με τα τρακτέρ τους, διεκδικώντας λύση στα προβλήματα επιβίωσης που δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν, εξαιτίας μεταξύ άλλων του αυξημένου κόστους παραγωγής, αλλά και της διαδικασίας αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ.

Όπως επεσήμανε σχετικά ο Γενικός Γραμματέας του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Κοσμάς Στεφανίδης, η απόφαση για «κατέβασμα» των τρακτέρ και των αγροτικών οχημάτων στις πλατείες των χωριών της ανατολικής Θεσσαλονίκης, ελήφθη την Παρασκευή από τους εκπροσώπους των αγροτικών συνεταιρισμών της περιοχής και του αγροκτηνοτροφικού συλλόγου, κατά τη διάρκεια ανοιχτής σύσκεψης στην Επανομή, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 70 άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα.

Τη Δευτέρα αναμένεται να συσταθεί το συντονιστικό όργανο των αγροτών, ώστε να συγκεκριμενοποιηθούν οι λεπτομέρειες των κινητοποιήσεών τους.

«Αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα με το κόστος παραγωγής, με το πετρέλαιο να έχει ξεπεράσει το 1,5 ευρώ και τις τιμές των λιπασμάτων να έχουν υπερτριπλασιαστεί μέσα σε έναν χρόνο. Επιπλέον, ειδικά στην περιοχή μας που καλλιεργούνται κυρίως κηπευτικά και δεν έχουμε δέντρα, κάτι που σημαίνει ότι οι αποζημιώσεις μας για τις ζημίες πρέπει να είναι ακόμα πιο άμεσες, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τον ΕΛΓΑ. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τον αγροτικό τομέα πρόσφατα, δεν μας ικανοποιούν. Διεκδικούμε να αναληφθεί μέριμνα για τη μείωση του κόστους του ρεύματος και των λιπασμάτων, να καταργηθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής, να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, ο οποίος θα πρέπει να επιδοτείται από το κράτος, και να αποζημιωνόμαστε 100%» τόνισε ο κ.Στεφανίδης.

«Είμαστε σε μια περίοδο που επαναλαμβάνεται το φαινόμενο των αγροτικών κινητοποιήσεων, καθώς αυτήν την περίοδο δεν γίνονται και πολλές καλλιεργητικές εργασίες», είπε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στύλιος μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Ο Γιώργος Στύλιος είπε ακόμη πως «οι αγροτικές κινητοποιήσεις υποκινούνται από συγκεκριμένο κόμμα. Οι αγρότες που πρωτοστατούν ανήκουν στο ΚΚΕ, είναι γνωστό σε όλους αυτό».

Όπως σημείωσε ο κ. Στύλιος, ενώ οι αγρότες ζεσταίνουν τις μηχανές των τρακτέρ τους και έχουν σχεδιάσει τα πρώτα μπλόκα σε κεντρικές οδικές αρτηρίες, «είμαστε σε διαρκή διάλογο με τους αγρότες. Σε σχέση με την αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, που αυξάνει το κόστος παραγωγής, έχει υπογραφεί η απόφαση για μεγάλη επιδότηση των αγροτών για τους λογαριασμούς ρεύματος. Το αγροτικό πετρέλαιο καταργήθηκε το 2016 από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και επανήλθε φέτος για πάνω από 220.000 αγρότες, που θα έχουν πετρέλαιο με τιμή μειωμένη κατά 25%. Υπάρχει επιδότηση για την αγορά ζωοτροφών. Υπάρχουν μέτρα μόνιμου χαρακτήρα που έχουν ήδη αποφασιστεί».

«Πιστεύουμε πως με τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί έχει ικανοποιηθεί η πλειοψηφία των αγροτών», εκτίμησε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επισημαίνοντας ακόμη πως «με τα μέτρα στήριξης που λαμβάνονται, θα υπάρξει και αποκλιμάκωση των τιμών των αγροτικών προϊόντων».

ΠΗΓΕΣ: ethnos.gr / OPEN / ANT1

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα