Featured

Έτσι έχασε η Καλιφόρνια τον έλεγχο

H Golden State ήταν σε καλύτερη κατάσταση από ό, τι το μεγαλύτερο μέρος της χώρας . Τώρα, το ξέσπασμα πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο.

Parallaxi
έτσι-έχασε-η-καλιφόρνια-τον-έλεγχο-586940
Parallaxi

H Καλιφόρνια βρίσκεται στα πρόθυρα να σπάσει νέο ρεκόρ ασθενών: 17.750 νοσηλευόμενους ασθενείς με Covid-19 σε μία μέρα και συνολικά 23.633 νεκρούς. Είναι μία σοκαριστική αλλαγή των πραγμάτων για την «Χρυσή Πολιτεία» (Golden State), μία πολιτεία που μέχρι τώρα είχε διαχειριστεί  με τον καλύτερο τρόπο την πανδημία συγκριτικά με το μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Τον Οκτώβριο, όταν η χειμερινή έξαρση της πανδημίας άρχισε να εμφανίζεται στις ΗΠΑ, οι ερευνητές της δημόσιας υγείας της Καλιφόρνιας εξέφρασαν μία κάποια αισιοδοξία για το πολυπληθέστερο κράτος της χώρας τους, ότι θα μπορούσε να αποφύγει την αύξηση των κρουσμάτων. Στα τέλη του Οκτώβρη, η Καλιφόρνια είχε 2.991 νοσηλευόμενα άτομα, ο χαμηλότερος αριθμός από τις 10 Απριλίου μέχρι τώρα. Ωστόσο, η κατάσταση άλλαξε γρήγορα καθώς στις 23 Νοεμβρίου, οι κρατικές νοσηλείες διπλασιάστηκαν σε πάνω από 6.000.

Αυτό που ακολούθησε αποτέλεσε και το χειρότερο σενάριο. Ο τεράστιος αριθμός ασθενών στα νοσοκομεία της Καλιφόρνιας αποτελεί ένδειξη της άσχημης κατάστασης της πολιτείας. Το χειρότερο όμως είναι το πόσο γρήγορα έφτασε στους 18.000 νοσηλευόμενους κατά τη τελευταία και τρέχουσα έξαρση του κορονοϊού. Όταν η Νέα Υόρκη έφτασε στο απόγειο των κρουσμάτων, φάνηκε να έχει αύξηση κατά 12% από την προηγούμενη βδομάδα. Στην Καλιφόρνια, αντίθετα, οι νοσηλείες αυξήθηκαν κατά 27% σε σχέση με την προηγούμενη βδομάδα. Και με τα κρούσματα να αυξάνονται, θα ακολουθήσουν και περισσότερες νοσηλείες.

Το 34% των ασθενών της πολιτείας βρίσκονται στο Λος Άντζελες, η πιο πυκνοκατοικημένη πόλη. Στις 21 Δεκεμβρίου, 620 άτομα ανά ένα εκατομμύριο, νοσηλεύτηκαν με COVID-19, το πέμπτο υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των κομητειών της Καλιφόρνιας. Η κομητεία San Bernardino που βρίσκεται στα ανατολικά του Λος Άντζελες, έδειξε ακόμα υψηλότερο ποσοστό νοσηλείας, με 766 ανά ένα εκατομμύριο άτομα. Η κομητεία Orange, νότια του Λος Άντζελες είχε 561 ανά εκατομμύριο, ενώ η κομητεία Riverside, 540 ανά εκατομμύριο. Μαζί, τα τέσσερα αυτά κράτη φιλοξένησαν περισσότερους από 11.000 ασθενείς πολίτες της Καλιφόρνιας στα νοσοκομεία τους. Μόνο ένα άλλο κράτος της Καλιφόρνιας, το Στανισλάους, με περισσότερους από 500.000 κατοίκους, είχε πιο υψηλό ποσοστό από το Λος Άντζελες. Το Στάνισλαους, πρόκειται για ένα κέντρο παραγωγής τροφίμων ανατολικά του Σαν Φρανσίσκο, με πολλούς ανθρώπους που ανήκουν στο υγειονομικό προσωπικό, από τους οποίους πολλοί ζουν σε άθλιες συνθήκες και εργάζονται υπερωρίες.

Η περιοχή Bay Area του Σαν Φρανσίσκο, τα πηγαίνει καλύτερα από τη Νότια Καλιφόρνια. Το Σαν Φρανσίσκο, με πληθυσμό περίπου 900.000, έχει τώρα μόνο 175 νοσηλευόμενους ανά εκατομμύριο, με ποσοστό του ενός τρίτου απ’ ότι έχει το Λος Άντζελες. Εντωμεταξύ, τα νοσοκομεία στη κοιλάδα San Joaquin και της Νότιας Καλιφόρνια είναι ουσιαστικά γεμάτα. Η Καλιφόρνια έχει πολύ μικρά περιθώρια για λάθη. Συγκριτικά, η Πολωνία έχει σχεδόν τον ίδιο πληθυσμό αλλά τριπλάσιο αριθμό νοσοκομειακών κρεβατιών.

Γιατί λοιπόν, η Καλιφόρνια, η οποία ήταν παράδειγμα της αποτελεσματικής διαχείρισης του ιού, τώρα φαίνεται να μην τα καταφέρνει; Κάποιοι ειδικοί το δικαιολόγησαν λόγω της κούρασης που έχουν προκαλέσει τα λοκντάουν. Η ημέρα των ευχαριστιών (Thanksgiving) δεν υπάρχει περίπτωση να είναι η μόνη αιτία, καθώς τα κρούσματα άρχισαν να αυξάνονται ήδη από τις αρχές του Νοέμβρη. Η ξαφνική αλλαγή της πορείας της πολιτείας ήταν πολύ έντονη και τα αίτια παραμένουν ακόμη ασαφή. Όμως, ήρθε η ώρα να ζήσει ο κόσμος μία πιο φωτεινή περίοδο και να βγει μέσα από τον σκοτεινό χειμώνα. Το μόνο που χρειάζεται είναι υπομονή.

ΠΗΓΗ: www.theatlantic.com

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα