Featured

Έτσι θα γίνει το πάρκο Πασαλίδη στην Καλαμαριά

Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση για την ανάπλαση του

Parallaxi
έτσι-θα-γίνει-το-πάρκο-πασαλίδη-στην-κα-653867
Parallaxi

«Πράσινο φως» για τη χρηματοδότηση του έργου της ριζικής ανάπλασης του Πάρκου Πασαλίδη, που θα αλλάξει την εικόνα της περιοχής, πήρε ο Δήμος Καλαμαριάς, από την ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Ε.Π. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, μετά την κατάθεση του σχετικού αιτήματος στην πρόσκληση «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΧΩΡΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ».

Μετά τη θετική εξέλιξη της έγκρισης χρηματοδότησης για την ολοκλήρωση του έργου «Ανακατασκευής του πάρκου Πασαλίδη», δρομολογούνται μέσα στο επόμενο διάστημα σειρά από δράσεις και παρεμβάσεις οι οποίες θα αλλάξουν ριζικά την όψη του πάρκου Πασαλίδη με στόχο να γίνει ελκυστικό και φιλόξενο για όλους τους πολίτες.

Τι θα αλλάξει

Το συγκεκριμένο πάρκο, είναι ένας από τους σημαντικότερους χώρους πρασίνου και αναψυχής της ευρύτερης περιοχής ο οποίος εξυπηρετεί τις ανάγκες, μιας από τις πλέον πυκνοδομημένες περιοχές της Καλαμαριάς.

Για το λόγο αυτό αποφασίστηκαν πολλές αλλαγές με πρώτη την αποξήλωση και αντικατάσταση της παιδικής χαράς. Επίσης η υπάρχουσα βρύση θα μεταφερθεί σε νέο σημείο, ενώ θα απομακρυνθούν σχεδόν όλες οι τσιμεντένιες κατασκευές όπως το καθιστικό και οι εσωτερικοί διάδρομοι. Παράλληλα και πριν την τελική διαμόρφωση του πάρκου θα εκτελεστούν χωματουργικές εργασίες για τη διαμόρφωση της στάθμης του εδάφους σύμφωνα με τη μελέτη.

Πως θα είναι το νέο πάρκο 

Ο νέος σχεδιασμός του Πάρκου αφορά σε ένα ολοκληρωμένο και λειτουργικό χώρο πρασίνου σε αστικό ιστό, εμβαδού 1.714 τ.μ. και περιλαμβάνει:

α) τον εκσυγχρονισμό της παιδικής χαράς με σύγχρονο εξοπλισμό ώστε να προσελκύσει χρήστες όλων των ηλικιών και να ικανοποιεί όλες τις συνθήκες ασφαλείας.

β) τη διασφάλιση της προσβασιμότητας σε όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως κινητικών προβλημάτων, με την κατάργηση των ήδη υπαρχόντων σκαλοπατιών, την αποφυγή των μεγάλων υψομετρικών διαφορών και τη δημιουργία ραμπών, εκεί όπου κρίνεται απαραίτητο.

γ) την περίφραξη του χώρου και τη δημιουργία μόνο δύο εισόδων επί του πεζόδρομου ώστε να αποφευχθεί πιθανή ανεξέλεγκτη έξοδος νηπίων σε δρόμους που κυκλοφορούν αυτοκίνητα.

δ) τη μείωση των σκληρών επιφανειών, ώστε να εμπλουτίζεται από τα όμβρια ύδατα ο υδροφόρος ορίζοντας και να μειωθούν τα πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή.

Πόσο πράσινο θα είναι το νέο πάρκο

Ένας από τους στόχους της μελέτης, είναι και η δημιουργία ενός χώρου ιδιαίτερης αισθητικής και περιβαλλοντικής αξίας καθώς και η βελτίωση του μικροκλίματος συνολικά της περιοχής. Η επιφάνεια στην οποία θα εγκατασταθεί το πράσινο είναι συνολικά 805,62 τμ από το συνολικό εμβαδό των 1.714 τ.μ. του πάρκου. Θα φυτευτούν εκ νέου δένδρα, θάμνοι και χλοοτάπητας ενώ στο πλαίσιο αυτό η Υπηρεσία Πρασίνου διαπίστωσε πως συνολικά 10 δέντρα εντός του χώρου έχουν ξεπεράσει τον χρόνο ζωής τους και παρουσιάζουν σήψεις γεγονός που σημαίνει πως θα απομακρυνθούν και θα αντικατασταθούν με νέα.

Έτσι θα φυτευτούν περιμετρικά δένδρα, θάμνοι και φυτά με σκοπό να εναρμονιστούν με τα υπάρχοντα, εξασφαλίζοντας παράλληλα τη σκίαση του χώρου κατά τους θερινούς μήνες, ενώ η επιλογή θα γίνει με βασικά κριτήρια τη διατήρηση του χαρακτήρα της περιοχής και τις υπάρχουσες θέσεις φύτευσης. Ένα εξίσου σημαντικό κριτήριο στην συγκεκριμένη επιλογή είναι και η ασφάλεια των μικρών παιδιών καθώς η ύπαρξη της παιδικής χαράς σημαίνει πως θα επιλεγούν δέντρα που δεν είναι τοξικά και επικίνδυνα για την υγεία των παιδιών. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα, για τις παιδικές χαρές είναι υποχρεωτικό να αφαιρεθούν ορισμένοι θάμνοι και φυτά, οι οποίοι αποτελούν κίνδυνο για τη σωματική ακεραιότητα των παιδιών.

Γ. Δαρδαμανέλλης: Στόχος η συνολική αναβάθμιση του χώρου

«Σχεδιάσαμε την ανάπλασή του Πάρκου, ένα έργο ύψους 613.609,44 € ευρώ και την καταθέσαμε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για χρηματοδότηση. Μετά την έγκριση της χρηματοδότησης που επισφραγίστηκε, ευχαριστούμε την Περιφέρεια για την πάντα καλή συνεργασία και προχωράμε στην επιτάχυνση των ρυθμών υλοποίησης του έργου. Στόχος μας είναι να αναβαθμίσουμε τον χώρο πλήρως, να τον καταστήσουμε σημαντικό πυρήνα πρασίνου και αναψυχής, ασφαλή για παιδιά και ενήλικες και με αναπτυξιακό πρόσημο προς όφελος των πολιτών, που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στην περιοχή» ανέφερε στη δήλωσή του ο δήμαρχος Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλλης.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα