Top

Euroferry Olympia: Έτσι ξεκίνησε η φωτιά στο πλοίο – Παγώνουν οι έρευνες για αγνοούμενους

Πώς ξεκίνησε η φωτιά στο πλοίο

Parallaxi
euroferry-olympia-έτσι-ξεκίνησε-η-φωτιά-στο-πλοίο-π-885558
Parallaxi

euroferry fire

Οι αρχές προσπαθούν να διερευνήσουν τα αίτια της φωτιάς στο «Euroferry Olympia», τη στιγμή που κορυφώνεται η αγωνία για τους 12 αγνοούμενους στο πλοίο, το οποίο φλέγεται για σχεδόν 40 ώρες.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η φωτιά ξεκίνησε από φορτηγό, το οποίο βρισκόταν στο γκαράζ του πλοίου.

Αυτό αποκάλυψε ο εκπρόσωπος της πλοιοκτήτριας εταιρείας, μιλώντας στον Alpha, ο οποίος ωστόσο διευκρίνισε πως αυτές είναι οι πρώτες πληροφορίες και πως για να μπορέσουμε να είμαστε σίγουροι θα πρέπει να γίνει έρευνα για να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια.

«Παγώνουν» οι έρευνες για τους αγνοούμενους στο φλεγόμενο Euroferry Olympia- Σε κλίση το πλοίο

Εκρήξεις ακούγονται από το πλοίο Euroferry Olympia που συνεχίζει να φλέγεται καθώς ρυμουλκείται προς την Κασσιόπη.

Με την φωτιά να κατακαίει το καράβι, οι άνδρες της πυροσβεστικής δίνουν μάχη ώστε να μην βυθιστεί καθώς όπως μεταδίδει ο απεσταλμενος του ΣΚΑΙ απο το νερό που έχουν ρίξει οι δυνάμεις πάνω του, έχει πάρει μια κλίση.

Ωστόσο η κλίση αυτή είναι προς το παρόν ελεγχόμενη και δεν δημιουργεί πρόβλημα.

Οι άνδρες της ΕΜΑΚ περιμένουν να πέσει η θερμοκρασία που έχει προκαλέσει το τεράστιο θερμικό φορτίο της πυρκαγιάς προκειμένου να ανέβουν σε αυτό και να επιχειρήσουν να εντοπίσουν τους αγνοούμενους επιβάτες.

Οι απαγορευτικές θερμοκρασίες που έχουν αναπτυχθεί πάνω στο πλοίο, ενδεικτικά όπως αναφέρει η πυροσβεστική η θερμοκρασία στο κατάστρωμα αγγίζει τους 600 βαθμούς κελσίου, καθιστούν αδύνατο το να συνεχιστούν οι επιχειρήσεις εντοπισμού και διάσωσης.

Οι έρευνες της ΕΜΑΚ πανω στο πλοιο θα μπορεσουν να συνεχισθούν μόλις σβήσουν όλες οι μικροεστίες.

Σε κάθε περίπτωση φόβοι εκφράζονται για το ενδεχόμενο ύπαρξης επιπρόσθετων αγνούμενων λαμβάνοντας υπ’ όψιν πως συχνό φαινόμενο σε αυτά τα δρομολόγια είναι η ύπαρξη λαθρεπιβατών.

Στη Βόρεια Κέρκυρα ρυμουλκείται φλεγόμενο το «Euroferry Olympia»

Την ίδια ώρα, ρυμουλκούμενο καταφθάνει το Euroferry Olympia στη Βόρεια Κέρκυρα στη θέση «Στενό» καθώς σύμφωνα πληροφορίες ο καιρός αναμένεται να χαλάσει τις επόμενες ημέρες και κρίθηκε αναγκαίο.

Οι ναυαγοσωστικές εταιρείες που έχουν σπεύσει σε συνεργασία με τις Αρχές, έχουν ξεκινήσει από νωρίς του Σαββάτου να μεταφέρουν το πλοίο σε ασφαλέστερο σημείο ώστε να είναι προστατευμένο σε περίπτωση που ο καιρός αλλάξει προς το χειρότερο.

Παράλληλα, συνεχίζεται η κατάσβεση της πυρκαγιάς στο πλοίο από τα ρυμουλκά καθώς και τα πυροσβεστικά πλοία της Πυροσβεστικής. Καθώς το πλοίο ρυμουλκείται βόρεια της Κέρκυρας, οι θερμοκρασίες πάνω σε αυτό «αγγίζουν» τους 550 βαθμούς Κελσίου.

Βασικό μέλημα είναι τόσο να σβήσει η φωτιά, όσο και το πλοίο να μην βυθιστεί. Η επιχείρηση κατάσβεσης θα διαρκέσει μέρες, ενώ, προτού το πλοίο προσεγγίσει σε λιμάνι, θα πρέπει να έχει γίνει απάντληση των πετρελαιοειδών.

Θρίλερ με τη ρυμούλκηση του Euroferry Olympia – Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι έρευνες Νωρίτερα έγινε γνωστό πως ο Εισαγγελέας διέταξε προκαταρκτική κατεπείγουσα εξέταση και δίνει ειδικές οδηγίες για τις έρευνες για να βρεθούν τα αίτια της φωτιάς στο πλοίο Euroferry Olympia, όπου και ζητήθηκε να καταθέσουν όλοι πριν φύγουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, όποιος καταθέτει, φεύγει, ενώ πριν λίγες ώρες έφυγαν οι πρώτοι επιβάτες και οδηγοί που κατέθεσαν.

Σημειώνεται ότι την εκτέλεση της προκαταρκτικής την έρευνα την έχει το Λιμεναρχείο, όπου εκεί πηγαίνουν και καταθέτουν.

Θρίλερ με τη ρυμούλκηση του πλοίου

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο εσωτερικό του πλοίου επικρατούν θερμοκρασίες πάρα πολύ υψηλές που φτάνουν τους 500-600 βαθμών Κελσίου, ενώ στις δεξαμενές του, το Euroferry Olympia φέρεται να έχει πάνω από 700 τόνους καύσιμα. Ήδη έχουν ξεκινήσει ενέργειες για το ξεκίνημα της ρυμούλκησης, με τους άντρες του λιμενικού να κάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να διασφαλιστεί πως όταν ξεκινήσει η ρυμούλκηση δεν θα υπάρξει πρόβλημα από τους ανέμους.

Την ίδια ώρα οι συγγενείς των 12 αγνοούμενων ζουν το δικό τους δράμα. Ανάμεσά τους και 3 Έλληνες οδηγοί.

Ο γιος αγνοούμενου, Ηλίας Γεροντιδάκης , μίλησε στην ΕΡΤ για τις ώρες αγωνίας που περνούν. Ο ίδιος μίλησε με τον πατέρα του, λίγο μετά τη 01:30 τα ξημερώματα της Παρασκευής, λίγο πριν επιβιβαστεί στο πλοίο και, όπως είπε στην κάμερα, δεν ήταν σίγουρος για την ασφάλεια του πλοίου και ίσως να έμενε μέσα στο φορτηγό.

«Οι οδηγοί κοιμούνταν στα φορτηγά γιατί το πλοίο είναι τραγικό» -Τι λέει κόρη αγνοούμενου

Ώρες αγωνίας εξακολουθούν βιώνουν οι οικογένειες των 12 αγνοούμενων στο πλοίο Euroferry Olympia που τυλίχθηκε στις φλόγες ανοιχτά της Κέρκυρας. Αυτό που περιμένουν είναι ένα τηλέφωνο από τους οικείους τους προκειμένου να τελειώσει το θρίλερ που ζουν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, όταν δηλαδή το πλοίο (ιταλικής σημαίας) που εκτελούσε το δρομολόγιο Ηγουμενίτσα – Μπρίντεζι παραδόθηκε στις φλόγες. Πλέον το πλοίο ρυμουλκείται, με ιδιαίτερα χαμηλή ταχύτητα, στο λιμάνι της Κέρκυρας.

Η κυρία Βασιλική Γεροντιδάκη, ο πατέρας της οποίας είναι επαγγελματίας οδηγός και η τύχη του αγνοείται αναφέρθηκε μιλώντας στο iefimerida.gr στις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στο συγκεκριμένο πλοίο.

«Τελευταία φορά που επικοινώνησαμε με τον πατέρα μας ήταν πριν μπει στο πλοίο. Έκτοτε δεν έχουμε κανένα νέο. Μας ενημερώνουν για την πορεία των ερευνών, ωστόσο οι θερμοκρασίες μέσα στο πλοίο είναι ακόμα πολύ υψηλές με αποτέλεσμα να μην μπορούν να μπουν. Αυτήν την ώρα το τραβούν προς τα έξω», σημειώνει χαρακτηριστικά η κυρία Γεροντιδάκη, καταγγέλλοντας όπως προαναφέρθηκε τις συνθήκες που επικρατούν μέσα στο Euroferry Olympia.

Όπως λέει στο iefimerida.gr η κόρη του κ. Γεροντιδάκη «οι συνθήκες που επικρατούν στο πλοίο είναι τραγικές. Έχω ταξιδέψει και εγώ με το συγκεκριμένο πλοίο και το έχω διαπιστώσει. Η αναλογία των καμπινών σε σύγκριση με τους επαγγελματίες οδηγούς που μπαίνουν στο πλοίο είναι πολύ μικρή, με αποτέλεσμα αρκετοί να αναγκάζονται να κοιμούνται στα φορτηγά. Εκτός αυτού πολλοί και από άποψη υγιεινής επιλέγουν να κοιμηθούν μέσα στα οχήματά τους. Το πλοίο είναι βρώμικο, έχει κοριούς και τώρα με τον κορωνοϊό τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα».

Με πληροφορίες από Newsbomb.gr, ΕΡΤ, Alpha, iefimerida.gr, ΣΚΑΙ

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα