Ελλάδα

Eurostat: 1 στους 6 νέους στην Ελλάδα με σοβαρές υλικές και κοινωνικές στερήσεις

Μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, το υψηλότερο ποσοστό καταγράφηκε στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα στην τρίτη θέση

Parallaxi
eurostat-1-στους-6-νέους-στην-ελλάδα-με-σοβαρές-υ-749789
Parallaxi

Μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, το υψηλότερο ποσοστό καταγράφηκε στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα στην τρίτη θέση

Το 7% των νέων ηλικίας 15 έως 29 ετών στην Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετώπισε σοβαρές υλικές και κοινωνικές στερήσεις το 2020, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat.

Ειδικότερα, στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό είναι υπερδιπλάσιο του μέσου όρου της ΕΕ, με 16%, δηλαδή ένας στους έξι νέους 15 έως 29 ετών αντιμετωπίζει σοβαρές υλικές στερήσεις.

Σε σύγκριση με το 2019, το ποσοστό αυξήθηκε κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες. Όσον αφορά στο ποσοστό σοβαρής υλικής και κοινωνικής στέρησης στο σύνολο του πληθυσμού της ΕΕ ήταν το ίδιο (7%).

Μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, το υψηλότερο ποσοστό νέων που υπέστησαν σοβαρές υλικές και κοινωνικές στερήσεις το 2020 καταγράφηκε στη Ρουμανία (24%), ακολουθούμενη από τη Βουλγαρία (21%) και την Ελλάδα (16%).

Από την άλλη πλευρά, το ποσοστό ήταν μικρότερο από 3% σε 11 από τα 26 κράτη μέλη με διαθέσιμα στοιχεία: Λουξεμβούργο, Κροατία, Εσθονία, Φινλανδία, Σλοβενία, Πολωνία, Ολλανδία, Τσεχία, Κύπρος, Σουηδία και Αυστρία.

Συγκρίνοντας το 2020 με το 2019, οι μεγαλύτερες αυξήσεις στο ποσοστό σοβαρής υλικής και κοινωνικής στέρησης για τους νέους καταγράφηκαν στη Ρουμανία, την Ιρλανδία και τη Γερμανία (+3 ποσοστιαίες μονάδες. Ενώ, οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν στη Σλοβακία (κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες), στη Φινλανδία, στην Ελλάδα και στην Κροατία (κατά 1 ποσοστιαία μονάδα).

Συγκρίνοντας το 2020 με το 2019 μεταξύ των υποηλικιακών ομάδων, η Ρουμανία κατέγραψε τις μεγαλύτερες αυξήσεις στα ποσοστά των ατόμων ηλικίας 15-19 ετών και των ατόμων ηλικίας 25-29 ετών που αντιμετώπιζαν σοβαρές υλικές και κοινωνικές στερήσεις (περίπου +4 ποσοστιαίες μονάδες). Όσον αφορά τους νέους 20-24 ετών, η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στην Ιρλανδία (+5 π.μ.).

Στο άλλο άκρο της κλίμακας, οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν στη Σλοβακία (-4 π.μ. στους νέους 15-19 ετών), στη Μάλτα (-3 π.μ. μεταξύ των νέων 20-24 ετών) και στην Ελλάδα (-2 π.μ. μεταξύ των ατόμων 25-29 ετών).

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα