Η ΕΥΑΘ προειδοποιεί για το λάθος που κάνουμε όλοι στο σπίτι αυτές τις μέρες

Ο παγετός μας ωθεί σε τακτικές που δεν είναι πάντα ορθές ανά περίπτωση.

Parallaxi
η-ευαθ-προειδοποιεί-για-το-λάθος-που-κά-396965
Parallaxi

Με τον παγετό στη Θεσσαλονίκη να βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, η ΕΥΑΘ προειδοποιεί για δύο λανθασμένες τακτικές που ακολουθούμε σε σπίτια και επαγγελματικούς χώρους με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα.

Στην παραπάνω εικόνα, προβάλλεται μία χαρακτηριστική περίπτωση απολύτως εκτεθειμένου και ακάλυπτου υδρόμετρου στη Βιομηχανική Περιοχή στη Σίνδο που έσπασε από την παγωνιά, στην κακοκαιρία του Ιανουαρίου 2019. Το ίδιο ισχύει και για την επόμενη εικόνα:

«Προφυλάξτε, έστω και αυτήν την ώρα, τα υδρόμετρα και τις σωληνώσεις σας και, σε περίπτωση προβλήματος, καλέστε 11124 ή δηλώστε το ηλεκτρονικά στο http://vlaves.eyath.gr/. Έχουμε ακόμη παγωνιά “μπροστά” μας!», σημειώνει η ΕΥΑΘ.

Η πιο σημαντική προειδοποίηση, όμως, αφορά τις βρύσες στο σπίτι και την τακτική να τις αφήνουμε ανοιχτές.

«Η ΕΥΑΘ υπενθυμίζει στους καταναλωτές της ότι η μόνωση των ιδιωτικών υδραυλικών μας εγκαταστάσεων είναι ο μόνος ενδεικνυόμενος τρόπος προφύλαξής τους από την παγωνιά! Συνιστάται λοιπόν στους πολίτες να μην αφήνουν τις βρύσες τους ανοιχτές και να μη σπαταλούν άσκοπα νερό αυτήν την ώρα (για πλύσιμο πεζοδρομίων, μπαλκονιών ή αυτοκινήτων, για παράδειγμα). Δεν έχουν σημειωθεί μέχρι τώρα θραύσεις αγωγών από την παγωνιά, οπότε εκτιμάται ότι η αύξηση της κατανάλωσης κατά 10% που παρατηρείται τις τελευταίες ώρες, χωρίς να είναι ανησυχητική, οφείλεται σε αυτήν ακριβώς την αγωνία των καταναλωτών να προστατεύσουν τις σωληνώσεις τους.

Ωστόσο: μία βρύση που αφήνει μισό χιλιοστό νερό να τρέχει, “ξοδεύει” άσκοπα 20 λίτρα την ώρα ή 100 λίτρα νερό μέσα σε 5 ώρες και, ακόμη χειρότερα, 10.000 κυβικά μέτρα νερό ξοδεύονται, αν αφήσουν μία βρύση τους ανοιχτή 100.000 νοικοκυριά! Αν μάλιστα αυτή η συμπεριφορά υιοθετηθεί και από τους 520.000 καταναλωτές του Πολεοδομικού Συγκροτήματος, η απαιτούμενη ποσότητα νερού θα αυξηθεί κατά 52.000 κυβικά μέτρα, γεγονός που ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα στη διανομή του πόσιμου ύδατος!», αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΥΑΘ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι πρέπει να προσέξετε για να μην παγώσουν οι σωλήνες του φυσικού αερίου

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα