Top

Ευρωκοινοβούλιο: Ναζιστικός χαιρετισμός από Βούλγαρο ευρωβουλευτή

Οι αντιδράσεις - Τι υποστήριξε ο ίδιος.

Parallaxi
ευρωκοινοβούλιο-ναζιστικός-χαιρετι-884629
Parallaxi

Σε ναζιστικό χαιρετισμό προέβη ο Βούλγαρος ευρωβουλευτής του ECR, Angel Dzhambazki, εντός της αίθουσας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο 43χρονος ευρωβουλευτής, που έχει εκλεγεί με το εθνικιστικό VMRO, θέλησε με αυτόν τον προκλητικό τρόπο να δηλώσει τη διαφωνία του, κατά τη διάρκεια συζήτησης για το κράτος δικαίου στην Πολωνία και την Ουγγαρία.

Σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου επικυρώθηκε ο μηχανισμός που επιτρέπει το μπλοκάρισμα ευρωπαϊκών κονδυλίων προς εκείνες τις χώρες της ΕΕ που παραβιάζουν το κράτος δικαίου. Η Ουγγαρία και η Πολωνία είχαν αμφισβητήσει τον νόμο, και προσφύγει στο ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ, το οποίο όπως ήταν αναμενόμενο, απέρριψε τις αιτιάσεις τους.

Ο Angel Dzhambazki στη σύντομη παρέμβασή του, ανέφερε σχετικά: “Δεν θα μας πείτε τι να κάνουμε και πώς να το πράξουμε. Ζήτω ο Orban και το Fidesz, ζήτω ο Kaczynski και το PiS”. Ο ίδιος έχει διατυπώσει σεξιστικές και ξενοφοβικές θέσεις σε ομιλίες του στο ευρωκοινοβούλιο, ενώ το 2020 είχε λάβει μέρος στις βίαιες κινητοποιήσεις εναντίον του Boyko Borissov. Παράλληλα, έχει συλληφθεί καθώς προσπάθησε να ταξιδέψει στις Βρυξέλλες έχοντας πάνω του όπλο. Στην Ευρώπη, ο Κατσίνσκι στην Πολωνία και ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν στην Ουγγαρία αναδεικνύονται σε εμπνευστές της “σκληρής δεξιάς”, και αποτελούν παραδείγματα για τον Ερίκ Ζεμούρ και τη Μαρί Λε Πεν στη Γαλλία και τον Ματέο Σαλβίνι και την Τζόρτζια Μελόνι στην Ιταλία.

Το περιστατικό παρακάτω:

Αντιδράσεις

Από τη θέση του προεδρεύοντα στην Ολομέλεια, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρης Παπαδημούλης, ξεκίνησε την πρωινή συνεδρίαση στο Στρασβούργο καταδικάζοντας την απαράδεκτη ενέργεια.

Η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πίνα Πιτσιέρνο δήλωσε ότι το θεσμικό όργανο θα ελέγξει με τις κάμερες τι συνέβη στη συγκεκριμένη περιοχή του Κοινοβουλίου, για να δει αν υπήρξε ή όχι φασιστικός χαιρετισμός.

«Δεν επιτρέπουμε σε καμία περίπτωση φασιστικές χειρονομίες και σύμβολα. Αν έχει γίνει κάτι τέτοιο, είναι εξαιρετικά σοβαρό και θα υπάρξουν κυρώσεις», προειδοποίησε.

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσολα έγραψε στο Twitter ότι «ένας φασιστικός χαιρετισμός στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι απαράδεκτος για μένα – πάντα και παντού».

«Προσβάλλει εμένα και όλους τους άλλους στην Ευρώπη», πρόσθεσε. «Εμείς συμβολίζουμε το αντίθετο. Είμαστε η Βουλή της δημοκρατίας. Αυτή η χειρονομία προέρχεται από το πιο σκοτεινό κεφάλαιο της ιστορίας μας και πρέπει να μείνει εκεί».

Μετά τη «θύελλα» αντιδράσεων, ο ίδιος ο Dzhambazki υποστήριξε πως η χειρονομία του ήταν ένας απλός χαιρετισμός που παρερμηνεύτηκε ως ναζιστικός. Αναλυτικά έγραψε στο Twitter:

«Όταν μπερδεύετε έναν απλό χαιρετισμό με έναν ναζιστικό χαιρετισμό, έχετε ένα πραγματικό πρόβλημα του νόμου του Γκόντγουιν. Το γεγονός ότι κάποιος διαφωνεί μαζί σου δεν σημαίνει ότι είναι Ναζί. Ζητώ συγγνώμη αν ο αθώος χαιρετισμός μου προσέβαλε κάποιον, αλλά αυτή είναι μια σοβαρή περίπτωση Reductio ad absurdum»

 Με πληροφορίες από news247.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα