Ευρωπαϊκές χώρες περνούν στην άρση των μέτρων – Τι γίνεται με τα εμβόλια;
Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως.
Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως.
Covid-19-Εμβόλιο: Διαφορετικές ρυθμίσεις χορήγησης με ηλικιακά κριτήρια του εμβολίου της AstraZeneca στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ενέκρινε το εμβόλιο της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης για άτομα ηλικίας άνω των 18 ετών.
Ωστόσο, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες περιορίζουν την χρήση του μόνο στα άτομα κάτω των 65 ετών, λόγω έλλειψης επαρκών δεδομένων για ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας στις κλινικές δοκιμές.
Η βρετανική ρυθμιστική αρχή έλαβε περισσότερα στοιχεία κλινικών δοκιμών από την AstraZeneca που υποστηρίζουν την θέση του Λονδίνου ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό και στις μεγαλύτερες ηλικίες, ανακοίνωσε σήμερα βρετανός αξιωματούχος.
Ακολουθεί ο κατάλογος των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης οι ρυθμιστικές αρχές των οποίων έχουν εκδώσει ειδικές συστάσεις για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού για το βρετανικό εμβόλιο.
Χώρες που συνιστούν την χρήση του εμβολίου για άτομα ηλικίας από 18 έως 64 ετών:
ΑΥΣΤΡΙΑ: Η Επιτροπή Εμβολιασμών συνιστά την χορήγηση του εμβολίου σε άτομα κάτω των 65 ετών.
ΓΑΛΛΙΑ: Η Ανωτάτη Αρχή Υγείας (HAS) θεωρεί ότι άτομα ηλικίας 50 έως 65 ετών με υποκείμενα προβλήματα υγείας και το υγειονομικό προσωπικό πρέπει να έχουν προτεραιότητα στην πρόσβαση.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Η Επιτροπή Εμβολιασμών συνιστά την χρήση του εμβολίου της AstraZeneca σε άτομα μέχρι 64 ετών.
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο πρέπει να χορηγηθεί κατά προτίμησιν στους κάτω των 65 ετών, αλλά και ότι ο εμβολιασμός για τους μεγαλύτερους δεν πρέπει να καθυστερήσει εάν το εμβόλιο της AstraZeneca είναι το μόνο διαθέσιμο.
ΕΛΛΑΔΑ: Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνιστά την χρήση του εμβολίου για άτομα έως 64 ετών.
Χώρες που έχουν δώσει διαφορετικές οδηγίες σε σχέση με την ηλικία:
ΙΤΑΛΙΑ: Χορήγηση κατά προτίμησιν για άτομα ηλικίας κάτω των 55 ετών.
ΠΟΛΩΝΙΑ: Χορήγηση του εμβολίου μόνο για άτομα ηλικίας 18 έως 60 ετών.
ΙΣΠΑΝΙΑ: Εγκεκριμένο για χρήση σε άτομα 18 έως 55 ετών.
ΒΕΛΓΙΟ: Η ρυθμιστική αρχή δεν συνιστά την χρήση του εμβολίου της AstraZeneca σε άτομα μεγαλύτερα των 55 ετών.
Covid-19–Βρετανία: ΄Ολοι οι μετανάστες που ζουν στη χώρα θα εμβολιαστούν ανεξαρτήτως αν έχουν το νόμιμο δικαίωμα διαμονής και εργασίας
Οι μετανάστες που ζουν στη Βρετανία θα δικαιούνται να εμβολιαστούν κατά της COVID-19 ανεξαρτήτως αν έχουν το νόμιμο δικαίωμα διαμονής και εργασίας στη χώρα, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση προσθέτοντας ότι το εμβόλιο δεν θα οδηγήσει σε ελέγχους στους ανθρώπους αυτούς.
Η εφημερίδα Daily Mail σε ρεπορτάζ της αναφέρει ότι όσοι ζουν στη Βρετανία και έχουν εισέλθει στη χώρα παράτυπα θα κληθούν να επικοινωνήσουν με τον γιατρό της περιοχής τους ώστε να εμβολιαστούν όταν έρθει η σειρά τους.
Ερωτηθείσα για το ρεπορτάζ, το οποίο χαρακτηρίζει “αμνηστεία” το σχέδιο αυτό της κυβέρνησης, μια κυβερνητική επρόσωπος απάντησε: “Τα εμβόλια κατά του κορονοϊού θα χορηγηθούν σε όλους όσοι ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο δωρεάν και ανεξάρτητα από το καθεστώς παραμονής τους στη χώρα”.
“Όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους ενός γενικού γιατρού θα ενημερωθούν με την πρώτη ευκαιρία και συνεργαζόμαστε στενά με τους εταίρους μας και με εξωτερικούς οργανισμούς για να έρθουμε σε επαφή με εκείνους που δεν είναι εγγεγραμμένοι σε γενικό γιατρό ώστε να διασφαλίσουμε ότι και αυτοί θα εμβολιαστούν”, είπε η εκπρόσωπος.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι ασθενείς που εμβολιάζονται, λαμβάνουν θεραπεία για covid-19 ή υποβάλλονται σε τεστ για κορονοϊό, δεν υποβάλλονται σε έλεγχο για το καθεστώς παραμονής τους. Η Βρετανία έχει ήδη χορηγήσει την πρώτη δόση του εμβολίου σε περισσότερους από 12 εκατομμύρια πολίτες.
Το πρόγραμμα εμβολιασμού εξελίσσεται γρηγορότερα σε σχέση με τους ευρωπαίους εταίρους της, εν μέρει επειδή η Βρετανία ήταν η πρώτη που ενέκρινε τα εμβόλια από την Pfizer και την AstraZeneca.
Η στρατηγική εμβολιασμού της χώρας δεν θέτει επισήμως ως προτεραιότητα τους μετανάστες, αλλά τους πιο ηλικιωμένους και τους ευάλωτους.
Ωστόσο, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες έχουν θέσει ως προτεραιότητα τον εμβολιασμό των προσφύγων και μεταναστών δεδομένου του κινδύνου οι νεοαφιχθέντες σε κέντρα φιλοξενίας αιτούντων ασύλου να οδηγήσουν σε εξάπλωση των μολύνσεων.
Στη Γερμανία οι αιτούντες άσυλο έχουν περιληφθεί στην δεύτερη ομάδα αυτών που θα εμβολιαστούν, μαζί με ανθρώπους άνω των 70 ετών και με αστυνομικούς, και θα ξεκινήσουν να εμβολιάζονται τον Μάρτιο, σύμφωνα με την κυβερνητική στρατηγική εμβολιασμού.
Διασπορά της μετάλλαξης και διαδηλώσεις για τα περιοριστικά μέτρα στον κόσμο
Αυστρία-Covid-19: Στην πλειονότητα τους οι Αυστριακοί δεν πιστεύουν ότι εφέτος θα κάνουν καλοκαιρινές διακοπές στη θάλασσα
“Θα μπορέσουμε να πάμε καλοκαιρινές διακοπές φέτος; Και αν ναι, πού ; “, ήταν το ερώτημα αντιπροσωπευτικής δημοσκόπησης για λογαριασμό της αυστριακής μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδας “Heute” και, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιεύει στο σημερινό της φύλλο, τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων υπολογίζουν ότι εφέτος τις καλοκαιρινές διακοπές θα τις περάσουν στο εσωτερικό.
“Οι Αυστριακοί εμφανίζονται να έχουν μια πολύ ρεαλιστική εκτίμηση, προσβλέπουν στο καλοκαίρι με πολύ υποτονικές προσδοκίες και ειδικότερα οι ηλικιωμένοι είναι σκεπτικοί”, τονίζει σε σημερινές δηλώσεις της η υπεύθυνη της δημοσκόπησης Αλεξάντρα Ζιγλ.
Το 65% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το πολύ να μπορέσει να κάνει διακοπές στην Αυστρία και μόνον το ένα τρίτο των Αυστριακών μπορεί να φανταστεί ότι εφέτος θα είναι και πάλι εφικτές κλασικές διακοπές δίπλα στη θάλασσα, για παράδειγμα στην Ιταλία ή στην Ελλάδα — για την οποία, σύμφωνα με ταξιδιωτικούς πράκτορες, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και προκρατήσεις, όσο αυτές είναι δυνατές.
Ακόμη πιο αισιόδοξο εμφανίζεται ένα ποσοστό 11% των ερωτηθέντων, οι οποίοι ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να κάνουν διακοπές εφέτος ακόμη και εκτός Ευρώπης, ενώ ο ένας στους δέκα Αυστριακούς πιστεύει ότι εφέτος δεν θα έχει καν διακοπές.
Covid-19-Ουκρανία: Το Κίεβο διαπραγματεύεται την προμήθεια εμβολίων από το πλεόνασμα άλλων χωρών
Η Ουκρανία, η οποία ευελπιστεί να εμβολιάσει τον μισό πληθυσμό της κατά του κορονοϊού μέχρι τις αρχές του 2022, βρίσκεται σε συνομιλίες με άλλες χώρες, ανάμεσά τους και την Πολωνία, για να λάβει κάποια από τα εμβόλιά τους κατά της covid-19, όπως δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Μια από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης η Ουκρανία έχει μείνει πίσω σε σχέση με άλλες χώρες της ηπείρου στην έναρξη του εμβολιαστικού της προγράμματος κατά της COVID-19, που μέχρι σήμερα έχει προκαλέσει πάνω από 1,24 εκατομμύρια κρούσματα στη χώρα και 23.644 θανάτους.
Η χώρα έχει δημόσια ζητήσει από την ΕΕ και τα μέλη της βοήθεια για να μπορέσει να εξασφαλίσει εμβόλια αντιστεκόμενη ταυτόχρονα στην αγορά του ρωσικού εμβολίου Sputnik V εξαιτίας των τοξικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από την Μόσχα το 2014.
“Βρισκόμαστε τώρα σε άμεσες διαπραγματεύσεις με χώρες που θα μας δώσουν το πλεόνασμα των εμβολίων τους. Έχουμε ήδη επαφές με την Πολωνία”, είπε ο Ζελένσκι σε τηλεοπτική του ενημέρωση.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο, την περασμένη εβδομάδα το Κίεβο εξασφάλισε συνολικά 20 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου από το Ινστιτούτο Serum της Ινδίας και από το παγκόσμιο πρόγραμμα εμβολίων COVAX scheme.
Η Ουκρανία αναμένει ακόμη να παραλάβει πέντε εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου από την κινεζική Sinovac.
Η κυβέρνηση έχει εκφράσει ανησυχία για την αποτελεσματικότητά του, αλλά ο Ζελένσκι είπε ότι εκτιμά πως είναι υψηλής ποιότητας αναφέροντας μάλιστα ότι το χρησιμοποιεί η Τουρκία.
Η Ουκρανία σχεδιάζει να ξεκινήσει τους εμβολιασμούς στα μέσα Φεβρουαρίου παρότι η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι ο μισός πληθυσμός δεν προτίθεται να εμβολιαστεί.
Ο Ζελένσκι, ο οποίος μολύνθηκε με κορονοϊό τον περασμένο χρόνο, είπε ότι ο ίδιος θα εμβολιαστεί αλλά όχι στο πρώτο κύμα εμβολιασμών.
Νότια Αφρική-κορονοϊός: Η Πρετόρια ελπίζει να παραλάβει αυτήν την εβδομάδα κάποιες δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson
Η Νότια Αφρική ελπίζει να λάβει ορισμένες δόσεις του εμβολίου κατά της COVID-19 της Johnson & Johnson γύρω στα τέλη αυτής της εβδομάδας, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος Νοτιοαφρικανός αξιωματούχος της υγείας, μετά την προσωρινή αναστολή της χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης στη χώρα λόγω απογοητευτικών στοιχείων από δοκιμή του.
Το εμβόλιο της Johnson & Johnson’s (J&J) ταιριάζει καλά σε αυτό το στάδιο, δήλωσε στο κρατικό δίκτυο SABC ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του νοτιοαφρικανικού υπουργείου Υγείας Άνμπαν Πιλάι, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει πόσες δόσεις του εμβολίου θα λάβει σύντομα η χώρα.
Προηγουμένως ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόζα είχε δηλώσει ότι η χώρα του είχε εξασφαλίσει 9 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της J&J οι οποίες θα άρχιζαν να φτάνουν το δεύτερο τρίμηνο του έτους.
Το εμβόλιο της J&J δεν έχει ακόμη λάβει έγκριση για χρήση στη Νότια Αφρική, αν και η αμερικανική εταιρεία έχει ξεκινήσει με την ρυθμιστική αρχή της χώρας SAHPRA διαδικασία υποβολής αιτήματος για τη διάθεση του εμβολίου της.
Ο Πιλάι σημείωσε ότι το εμβόλιο της J&J έχει δείξει σε δοκιμές ότι είναι πολύ αποτελεσματικό στην αποτροπή της νοσηλείας και του θανάτου και πρόσθεσε ότι είναι ένα πλεονέκτημα το γεγονός ότι πρόκειται για ένα μονοδοσικό εμβόλιο που μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία ψυγείου.
“Επομένως πιστεύουμε ότι θα είναι ένα καλό εμβόλιο αυτή τη χρονική στιγμή για τη Νότια Αφρική”, συμπλήρωσε.
Χθες, Κυριακή, η νοτιοαφρικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αναστέλλει προσωρινά μια ευρείας κλίμακας διάθεση του εμβολίου της AstraZeneca στους εργαζόμενους στο σύστημα υγείας της χώρας έπειτα από προκαταρκτικά στοιχεία κλινικής δοκιμής τα οποία έδειξαν ότι προσέφερε “ελάχιστη προστασία” κατά της ήπιας προς μέτρια λοίμωξης που προκαλεί το παραλλαγμένο στέλεχος 501Y.V2 του νέου κορονοϊού το οποίο ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Νότια Αφρική.
Η δοκιμή αυτή δεν αξιολογούσε την αποτελεσματικότητα του εμβολίου αυτού κατά της σοβαρής λοίμωξης και τα πορίσματά της δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους.
Η AstraZeneca, η οποία παρασκεύασε το εμβόλιο αυτό μαζί με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, σημειώνει ότι πιστεύει πως το εμβόλιό της μπορεί να προστατεύει κατά της εκδήλωσης σοβαρής νόσου και έχει ήδη αρχίσει να το προσαρμόζει κατά του παραλλαγμένου στελέχους 501Y.V2 που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Νότια Αφρική.
Ερωτηθείς αν το μέγεθος του δείγματος της δοκιμής του εμβολίου της AstraZeneca ήταν αρκετά μεγάλο για να μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα από αυτήν, ο Πιλάι σημείωσε: “Δεν πιστεύω ότι μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι το εμβόλιο δεν λειτουργεί, αλλά επίσης δεν έχουμε τα δεδομένα για να πούμε ότι βεβαιότατα θα λειτουργεί. Αυτό που έχουμε είναι πιθανοί δείκτες”.
Η νοτιοαφρικανική κυβέρνηση χρειάζεται να έχει μια “ευρύτερη συζήτηση” με ντόπιους και διεθνείς επιστήμονες για να ερμηνεύσει τα δεδομένα της δοκιμής και να πει ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να προχωρήσει, κατέληξε.
Η Νότια Αφρική, η οποία έχει καταγράψει τον υψηλότερο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στην Αφρική και πάνω από 46.000 θανάτους από την COVID-19 ελπίζει να εμβολιάσει 40 εκατομμύρια ανθρώπους, ήτοι τα δύο τρίτα του πληθυσμού της, για να επιτύχει κάποιο επίπεδο συλλογικής ανοσίας.
Covid-19: Ευρωπαϊκές χώρες προχωρούν σε χαλάρωση κάποιων μέτρων κατά του κορονοϊού, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως η πανδημία παραμένει απειλητική
Χαλάρωση κάποιων από τα μέτρα που έχουν επιβάλει για την προστασία από τον κορονοϊό, προγραμματίζουν αυτή την εβδομάδα χώρες της Ευρώπης και το Ισραήλ. Ωστόσο η πανδημία της Covid-19 παραμένει απειλητική, καθώς ειδικοί κάνουν λόγο για ένα ισχυρό τρίτο κύμα.
Στην Αυστρία το lockdown χαλαρώνει με την επαναλειτουργία των σχολείων, των μουσείων και των καταστημάτων. Ανάμεσα στα καταστήματα που ανοίγουν είναι και τα κομμωτήρια,αλλά μόνο για πελάτισσες και πελάτες με πρόσφατο αρνητικό τεστ.
Στην Ολλανδία λειτουργούν και πάλι από σήμερα οι παιδικοί σταθμοί και τα Δημοτικά σχολεία. Το Σάββατο η χώρα ξεπέρασε το ένα εκατομύριο επιβεβαιωμένες μολύνσεις από την αρχή της πανδημίας.
Στη Ρουμανία ξανανοίγουν αυτή την εβδομάδα τα σχολεία.
Η Σλοβενία ανοίγει και πάλι τα χιονοδρομικά κέτρα και μερικά καταστήματα, ενώ χαλάρωσε τους περιορισμούς που επιβάλλει σε όσους εισέρχονται στη χώρα.
Στη Δανία ανοίγουν και πάλι τα Δημοτικά.
Η Γαλλία ανακοίνωσε χθες, Κυριακή, μείωση των νέων μολύνσεων Covid-19 για τέταρτη διαδοχική ημέρα. Ωστόσο στη χώρα ισχύει αυστηρό lockdown. Οι πολιτιστικοί χώροι παραμένουν κλειστοί, τα μπαρ και τα εστιατόρια απαγορεύεται να σερβίρουν πελάτες στους χώρους τους και ισχύει αυστηρή απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα.
Το αποτέλεσμα είναι ότι γάλλοι τουρίστες έχουν αρχίσει να περνούν τα σύνορα με την Ισπανία με προορισμό τη Μαδρίτη, όπου τα μπαρ και τα εστιατόρια είναι ανοικτά και ο κόσμος μπορεί να μένει έξω μέχρι τις 10 το βράδυ.
Η Πορτογαλία, τα νοσοκομεία της οποίας δέχονται ισχυρή πίεση εξαιτίας της πανδημίας, απέρριψε την προσφορά της ισπανικής περιφέρειας της Γαλικίας να βοηθήσει υποδεχόμενη ασθενείς, λέγοντας πως είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την κατάσταση.
Στην Τσεχία, η υπουργός Εργασίας Γιάνα Μαλακόβα έκανε έκκληση να ανοίξουν τα σχολεία υποστηρίζοντας πως οι συνέπειες της πανδημίας είναι χειρότερες απ’ αυτές του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου. «Ακόμη και ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος δεν είχε προκαλέσει τόσες αναταράξεις όσες τη Covid. Τα παιδιά πήγαιναν σχολείο», δήλωσε στη διάρκεια τηλεοπτικής συζήτησης.
Η Βρετανία ανακοίνωσε πως δεν θα θεσπίσει διαβατήρια εμβολιασμού κατά της Covid-19. Ωστόσο οι πολίτες θα μπορούν να ζητούν απόδειξη του εμβολιασμού τους από τον γιατρό τους, αν τη χρειάζονται για να ταξιδέψουν σε άλλες χώρες.
Το Ισραήλ άρχισε να βγαίνει από το τρίτο lockdown που είχε επιβάλει με φόντο μια επιθετική εκστρατεία εμβολιασμού του πληθυσμού του. Τα κομμωτήρια άνοιξαν και πάλι στη χώρα, οι πελάτες επέστρεψαν σε ορισμένα καταστήματα και οι πολίτες μπορούν πλέον να επεκτείνουν τις μετακινήσεις τους πέραν του ενός χιλιομέτρου.
Γερμανία: Κατά του ενδεχομένου χαλάρωσης των περιορισμών τάσσονται πολιτικοί ενόψει των αποφάσεων της Τετάρτης
Κατά του ενδεχομένου χαλάρωσης των μέτρων που λαμβάνονται για τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού τοποθετούνται όλο και περισσότεροι ενόψει της νέας τηλεδιάσκεψης που θα έχει μεθαύριο, Τετάρτη, η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ με τους πρωθυπουργούς των ομόσπονδων κρατιδίων, με θέμα την «στρατηγική επαναλειτουργίας» της αγοράς και της κοινωνίας μετά την 14η Φεβρουαρίου. Για «μερικές ακόμη δύσκολες εβδομάδες», προειδοποίησε ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν.
«Οι αριθμοί είναι ακόμη πολύ υψηλοί για συγκεκριμένα βήματα χαλάρωσης», δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ, παρά το γεγονός ότι ο δείκτης των νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών έχει πέσει στο 76, στο χαμηλότερο σημείο από τις 25 Οκτωβρίου. «Απόλυτη προτεραιότητα» για τον κ. Αλτμάιερ έχει η περαιτέρω μείωση του δείκτη – κάτω από το 50 – «και όχι η χαλάρωση των περιορισμών». Μιλώντας πάντως στην BILD, ο υπουργός Οικονομίας σημείωσε ότι γίνεται ήδη η επεξεργασία «στρατηγικής ανοίγματος», αλλά προς το παρόν είναι νωρίς για συγκεκριμένες αποφάσεις.
Στο ίδιο πνεύμα, ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν τόνισε, μιλώντας στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, ότι δεν πιστεύει στον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, αλλά μόνο στο «βήμα-βήμα». «Όλοι θα θέλαμε έναν σχεδιασμό με ορίζοντα εξαμήνου, αλλά κάτι τέτοιο δεν μπορεί να υπάρξει σε αυτή την δυναμική, σε αυτή την πανδημία (…) Ο δείκτης θα πρέπει να πέσει κάτω από το 50 για να μπορούμε να μιλήσουμε για μέτρα χαλάρωσης», πρόσθεσε ο κ. Σπαν.
Αυτό το «βλέποντας και κάνοντας» προκαλεί εκνευρισμό, αλλά είναι το μόνο που βοηθά πραγματικά, συμφώνησε ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ, μιλώντας επίσης στο ARD. «Αυτή η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε τώρα δεν υπολογίζει τα χρονοδιαγράμματά μας», είπε χαρακτηριστικά, αλλά τόνισε ότι κατά την τηλεδιάσκεψη της Τετάρτης θα πρέπει να συζητηθεί και «μια προοπτική». «Είναι σημαντικό να δώσουμε έστω μικρά μηνύματα – για παράδειγμα σε ό,τι αφορά υπηρεσίες που προϋποθέτουν στενή επαφή, όπως τα κομμωτήρια», τόνισε.
Κεντρικό θέμα της τηλεδιάσκεψης θα αποτελέσει και η λειτουργία των σχολείων, τα οποία παραμένουν κλειστά από τον Δεκέμβριο. «Ενδεχόμενο άνοιγμα θα πρέπει να γίνει προσεκτικά και όχι οριζόντια», υποστήριξε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Χάιντς-Πέτερ Μάιντινγκερ στην WELT, καθώς δεν βρίσκονται όλες οι περιοχές στην ίδια κατάσταση. Σχέδιο για την επιστροφή των μαθητών στις σχολικές αίθουσες αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα η υπουργός Παιδείας ‘Ανγια Κάρλιτσεκ, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες της Frankfurter Allgemeine Zeitung, θα προβλέπει την απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων με ασφάλεια, ακόμη και σε περιόδους πανδημίας.
Ανάλογα μέτρα ασφαλούς λειτουργίας ζητούν από την Καγκελάριο και οι έμποροι, οι οποίοι, με επιστολή τους στην Καγκελάριο, τονίζουν την ανάγκη «οι αγορές αγαθών λιανικής να είναι εφικτές ακόμη και υπό συνθήκες πανδημίας». «Πρέπει όλοι να μάθουμε να ζούμε με τον ιό. Αυτό περιλαμβάνει και το άνοιγμα των καταστημάτων, ακόμη και πριν επιτευχθεί ο δείκτης 50», δήλωσε στην WELT ο Διευθυντής του Εμπορικού Επιμελητηρίου ( HDE) Στέφαν Γκεντ.
Το γενικό «lockdown» που έχει επιβάλει η Γερμανία ισχύει έως τις 14 Φεβρουαρίου και θα αναθεωρηθεί κατά την συνεδρίαση της ‘Αγγελα Μέρκελ με τους επικεφαλής των κρατιδιακών κυβερνήσεων την Τετάρτη.
Covid-19-Πορτογαλία: Η κυβέρνηση λέει ότι το εμβόλιο της AstraZeneca είναι προτιμότερο για τους κάτω των 65 ετών
Το υπουργείο Υγείας της Πορτογαλίας ανακοίνωσε σήμερα ότι το εμβόλιο της AstraZeneca θα πρέπει να χρησιμοποιείται κατά προτίμηση σε πολίτες κάτω των 65 ετών, όπως έχουν προτείνει και άλλες χώρες τις τελευταίες ημέρες εκφράζοντας αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητά του σε μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους.
Ωστόσο, σύμφωνα με το υπουργείο, ο εμβολιασμός ενός προσώπου 65 ετών ή και μεγαλύτερου δεν θα πρέπει να καθυστερήσει αν το μόνο διαθέσιμο εμβόλιο είναι αυτό της AstraZeneca.
Η Πορτογαλία έχει καταγράψει 765.414 κρούσματα κορονοϊού και 14.158 θανάτους.
Η πρώτη παρτίδα εμβολίων της AstraZeneca έφθασε την Κυριακή αριθμώντας 42.300 δόσεις.
Η χώρα έχει μέχρι στιγμής λάβει λιγότερο από 390.000 δόσεις το εμβολίου των Pfizer/BioNTech και 19.200 της Moderna, ανακοίνωσε το υπουργείο.
Η Γερμανία, η Γαλλία, η Αυστρία και η Νορβηγία έχουν όλες δηλώσει ότι θα το χορηγήσουν μόνο σε όσους είναι κάτω των 65 ετών, η Πολωνία κάτω των 60 και η Ισπανία και η Ιταλία κάτω των 55.
Covid-19-Ρωσία: 15.916 κρούσματα και 407 θάνατοι
Η Ρωσία σήμερα ανέφερε 15.916 νέα κρούσματα του κορονοϊού που καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο, ανάμεσά τους 1.728 στη Μόσχα, με τα οποία ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων σε εθνικό επίπεδο ανήλθε σε 3.983.197.
Οι αρχές επίσης ανέφεραν επιπλέον 407 θανάτους με τους οποίους ο επίσημος αριθμός των νεκρών από την έναρξη της πανδημίας ανήλθε σε 77.068.
Ισραήλ- covid-19: Από χθες η χώρα άρχισε να βγαίνει σταδικά από το τρίτο lockdown
Κομμωτήρια άνοιξαν, οι πελάτες επέστρεψαν στα καταστήματα και οι πολίτες μπορούν να μετακινηθούν σε απόσταση μεγαλύτερη του ενός χιλιομέτρου από το σπίτι τους: το Ισραήλ άρχισε χθες Κυριακή να άρει σταδιακά το τρίτο lockdown που είχε επιβληθεί στη χώρα από την αρχή της επιδημίας του κορονοϊού.
Τη νύκτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, η κυβέρνηση του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι από την Κυριακή θα χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ στα τέλη Δεκεμβρίου προκειμένου να ανασχεθεί η εξάπλωση ενός νέου κύματος covid-19, έπειτα από αυτό της άνοιξης και του καλοκαιριού.
Από χθες οι Ισραηλινοί μπορούν να μετακινηθούν σε απόσταση μεγαλύτερη του ενός χιλιομέτρου από το σπίτι τους. Τα εθνικά πάρκα και οι δρυμοί έχουν επίσης ανοίξει, όπως και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, όμως μόνο για οικογένειες.
Τα ξενοδοχεία παραμένουν κλειστά και τα εστιατόρια επιτρέπεται να δίνουν μόνο φαγητό για κατανάλωση στο σπίτι. Προς το παρόν κλειστά παραμένουν και τα σχολεία.
Οι διεθνείς πτήσεις έχουν ανασταλεί από τις 24 Ιανουαρίου προκειμένου να αποφευχθεί η εισαγωγή νέων παραλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού, και δεν αναμένεται να ξεκινήσουν πριν τις 20 Φεβρουαρίου στο διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ, όπως ανακοίνωσε η ισραηλινή κυβέρνηση την Παρασκευή. Κλειστά παραμένουν και τα χερσαία σύνορα της χώρας.
Ο Ισραηλινός υπουργός Μεταφορών Μίρι Ρεγκέβ δήλωσε χθες μιλώντας στο στρατιωτικό ραδιόφωνο ότι η κυβέρνηση θα επιτρέψει στους Ισραηλινούς που βρίσκονται στο εξωτερικό να επιστρέψουν στη χώρα τους με ειδικές πτήσεις που θα ξεκινήσουν μετά τις 20 Φεβρουαρίου.
Μαζική εκστρατεία εμβολιασμού
Από τα μέσα Δεκεμβρίου, έπειτα από μια συμφωνία με τη φαρμακευτική εταιρεία Pfizer βάσει της οποίας μοιράζεται τα ψηφιοποιημένα ιατρικά του δεδομένα, το Ισραήλ έχει εμβολιάσει κατά της covid-19 περισσότερους από 3,4 εκατομμύρια ανθρώπους (σχεδόν το 40% του πληθυσμού), εκ των οποίων περισσότερα από 2 εκατομμύρια έχουν ήδη λάβει τη δεύτερη δόση του εμβολίου.
Ωστόσο παρά την εκστρατεία εμβολιασμού και το lockdown, τον Ιανουάριο καταγράφηκαν οι περισσότεροι θάνατοι από covid-19 από την αρχή της πανδημίας στο Ισραήλ, με περισσότερους από 1.000 νεκρούς.
Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του υπουργείου Υγείας του Ισραήλ, στη χώρα των 9 εκατομμυρίων κατοίκων έχουν καταγραφεί επισήμως περισσότερα από 686.000 κρούσματα κορονοϊού και 5.074 θάνατοι.
Αυτή την περίοδο καταγράφονται στη χώρα κατά μέσο όρο περίπου 6.500 νέα κρούσματα κορονοϊού ημερησίως, έναντι περίπου 8.000 τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Καθώς το εμβόλιο κατά της covid-19 χρειάζεται χρόνο για να είναι αποτελεσματικό, οι ισραηλινές αρχές αναμένουν να δουν τον αριθμό των κρουσμάτων, και κυρίως των νοσηλειών, να μειώνεται τις επόμενες εβδομάδες.
“Τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά, μας επιτρέπουν να σώσουμε πολλές ζωές (…) Πηγαίνετε να εμβολιαστείτε!”, έγραψε στο Twitter o Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος έχει καλέσει επανειλημμένα τους πολίτες άνω των 50 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη να το κάνουν.
Ινδία: Ξεπέρασαν τους 155.000 οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, πάνω από 10,83 εκατ. κρούσματα του νέου κορονοϊού
Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 11.831 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που μολύνθηκαν από τον νέο κορονοϊό στη γιγαντιαία χώρα της Ασίας να φθάνει τους 10.838.194.
Το ίδιο διάστημα, ακόμη 84 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να αυξάνεται σε 155.080 νεκρούς ως αυτό το στάδιο. Είναι η τρίτη συνεχόμενη ημέρα που τα θύματα της πανδημίας έμειναν κάτω από το όριο των εκατό.
Τα επιλεγόμενα ενεργά κρούσματα ανέρχονται σε 148.609, κατά τα επίσημα δεδομένα. Συνολικά, 10.534.505 άνθρωποι έχει κριθεί ότι αποθεραπεύτηκαν.
Μέχρι τώρα έχουν εμβολιαστεί σχεδόν 5,8 εκατ. άνθρωποι, κυρίως μέλη του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού, από την έναρξη της εκστρατείας ανοσοποίησης στην Ινδία, περί τα μέσα του Ιανουαρίου.
Πηγή: ΑΠΕ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ