Ευρώπη – Ασία: Σε επίπεδα ρεκόρ οι τιμές σε φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια

Υπάρχουν φόβοι ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα αντιμετωπίσουν προβλήματα εφοδιασμού αυτό το χειμώνα.

Parallaxi
ευρώπη-ασία-σε-επίπεδα-ρεκόρ-οι-τιμέ-342329
Parallaxi

Σε «πονοκέφαλο» για την Ευρώπη και την Ασία φαίνεται να εξελίσσονται οι αυξήσεις των τιμών σε φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια, οι οποίες προκλήθηκαν από την παγκόσμια κρίση προσφοράς, με τα προβλήματα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να βρίσκονται προ των πυλών.

Σύμφωνα με τους Financial Times, οι τιμές του φυσικού αερίου βρίσκονται ήδη σε επίπεδα ρεκόρ για την εποχή, ενώ είναι περίπου πενταπλάσιες σε σχέση με δυο χρόνια πριν. Υπάρχουν φόβοι ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα αντιμετωπίσουν προβλήματα εφοδιασμού αυτό το χειμώνα, καθώς η ζήτηση είναι μεγαλύτερη, επειδή οι πάροχοι φυσικού αερίου δεν μπόρεσαν να γεμίσουν τις αποθήκες τους το καλοκαίρι.

Ο Cassim Mangerah, της Centrica (εμπορία ενέργειας), είπε στους FT ότι ένας παρατεταμένος ή ιδιαίτερα κρύος χειμώνας πιθανόν να ανεβάσει τις τιμές, με ορισμένες αρμόδιες εταιρείες να περιορίσουν την παραγωγή τους αναγκαστικά. Ένα σενάριο εφιαλτικό με φόντο την πανδημία και φόβους για μια νέα αύξηση κρουσμάτων αυτό το χειμώνα.

Το καλοκαίρι η διαδικασία του εφοδιασμού έγινε χειρότερη για την Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τον Tom Marzec-Manser έναν αναλυτή συμβουλευτικής εταιρίας της ενέργειας. «Αυτός είναι ο λόγος που οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται», είπε. «Οι βιομηχανίες που απορρίπτουν την παραγωγή στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι κάτι μακρινό, αν και αν συμβεί αυτό μπορεί να είναι μόνο για μικρό χρονικό διάστημα στην κορύφωση της χειμερινής ζήτησης».

Το φυσικό αέριο, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, στη θέρμανση και στη βιομηχανία, είχε μεγάλη ζήτηση παγκοσμίως το 2021. Ο παρατεταμένος χειμώνας στην Ευρώπη και την Ασία εξάντλησε τα επίπεδα αποθήκευσης, ενώ οι χώρες δίνουν όλο και περισσότερο προτεραιότητα στη χρήση αερίου έναντι του άνθρακα καθώς αποτελεί μια πιο οικολογική λύση.

Οι ασιατικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας και της Κίνας, αυξάνουν τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), το οποίο μπορεί να μετακινηθεί σε δεξαμενόπλοια και έχει βοηθήσει στην παγκοσμιοποίηση μιας αγοράς που προηγουμένως βασίζονταν περισσότερο σε αγωγούς και συνδέσεις με το πετρέλαιο για την τιμολόγηση.

Τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη και την Ανατολική Ασία

Αλλά η μεγάλη ζήτηση συνεχίστηκε όλο το καλοκαίρι χάρη στις υψηλές θερμοκρασίες στην Ασία που ενισχύουν τη ζήτηση κλιματισμού, αλλά και σε πολλές χώρες οι οποίες βρίσκονται υπό περιβαλλοντική πίεση, ώστε να μειώσουν την εξάρτηση από τον άνθρακα.

«Η Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτουν αρκετό φυσικό αέριο αυτή τη στιγμή για να ικανοποιήσουν την καθημερινή ζήτηση, αλλά δεν έχουμε αρκετό για να γεμίσουμε τους αποθηκευτικούς χώρους», δήλωσε ο Mangerah. «Εάν υπάρχει μεγάλος και κρύος χειμώνας, με βάση το πού βρισκόμαστε σήμερα, τότε θα μπορούσαμε να έχουμε πρόβλημα. Θα πρέπει να προσελκύσουμε LNG σχεδόν ανεξάρτητα από την τιμή για να διασφαλίσουμε ότι η ζήτηση μπορεί να καλυφθεί».

Ευρωπαϊκή χρήση αποθήκευσης αερίου

Ένας πιο ήπιος ή συντομότερος χειμώνας θα μπορούσε να μειώσει τις τιμές του φυσικού αερίου, αλλά υπάρχουν μακροπρόθεσμες ανησυχίες για τον εφοδιασμό.

Η Ρωσία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φυσικού αερίου στην Ευρώπη, έχει επικριθεί για την αποστολή χαμηλότερων προμηθειών φέτος, πριν από την έναρξη του αγωγού Nord Stream 2 στη Γερμανία. Η Gazprom, ο κρατικός προμηθευτής μονοπωλιακών αγωγών της Ρωσίας, ανέφερε αυτήν την εβδομάδα ότι η εκκίνηση του Nord Stream 2 αργότερα φέτος δεν θα αυξήσει αμέσως τον προγραμματισμένο εφοδιασμό στην Ευρώπη.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη, η άνοδος των τιμών του άνθρακα, η οποία αυξάνει το κόστος για τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και τη βιομηχανία της χρήσης ρυπογόνων καυσίμων, έχει αυξήσει κατά καιρούς τη ζήτηση για φυσικό αέριο. Οι τιμές του άνθρακα στην ΕΕ είναι διπλάσιες από το επίπεδο πριν από την πανδημία και το αντίστοιχο συμβόλαιο άνθρακα του Ηνωμένου Βασιλείου μετά το Brexit βρίσκεται σε παρόμοια επίπεδα.

Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας ανακάμπτει από τα χαμηλά επίπεδα λόγω Covid-19

Η διάθεση των εμβολίων και η επαναλειτουργία καταστημάτων και υπηρεσιών τους πρώτους έξι μήνες του 2021 αύξησαν τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, ειδικά σε χώρες που επλήγησαν περισσότερο από τους κοινωνικούς περιορισμούς το 2020. Σε 12μηνη βάση, η κατανάλωση ενέργειας της Γαλλίας στο τέλος του Ιουνίου 2021 αυξήθηκε κατά 3,2% από ό, τι πριν από ένα χρόνο. Η Ιταλία και η Ισπανία, αντίστοιχα, σημείωσαν αύξηση 2,4% και 1,5% αντίστοιχα.

Παρά τους απογοητευτικούς αριθμούς τον Απρίλιο και τον Μάιο για τη βιομηχανική παραγωγή, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας ανέκαμψε επίσης εντυπωσιακά, με αύξηση 3%. Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Κάτω Χώρες ανέφεραν αρνητική ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο, αλλά είναι πιθανό να γίνει πάλι θετική το τρίτο τρίμηνο.

Από την άλλη η Fitch Ratings αύξησε τις υποθετικές τιμές φυσικού αερίου (βασιζόμενες σε παράγοντες όπως ο καιρός για παράδειγμα) για το 2021 και το 2022 λόγω των ισχυρών ετήσιων τιμών, της ανάκαμψης των προκλήσεων ζήτησης και προσφοράς.

Υποθέσεις τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου

Δείτε επίσης

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα