Top

Η Ευρώπη δοκιμάζεται την ώρα που η Βραζιλία τα κατάφερε με τα κρούσματα

Πορείες διαμαρτυρίας σε πολλές χώρες

Parallaxi
η-ευρώπη-δοκιμάζεται-την-ώρα-που-η-βραζ-846132
Parallaxi

H εικόνα της πανδημίας σήμερα στον κόσμο

Η εικόνα την ίδια ώρα χθες

Πάνω από 40.000 κρούσματα στη Γερμανία και 75 θάνατοι σε μία ημέρα

Για ανάγκη αύξησης των εμβολιασμών και κοινωνικής αποστασιοποίησης έκανε λόγο ο Λόταρ Βίλερ Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 42.727 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 5.354.942, κατά τα δεδομένα που δημοσιοποίησε σήμερα Κυριακή το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.

Οι θάνατοι 75 ασθενών εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας στη χώρα στους 99.062 νεκρούς μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Καθώς οι αριθμοί κρουσμάτων και θανάτων παραμένουν σε υψηλά επίπεδα τις τελευταίες εβδομάδες, χθες ο επικεφαλής του Ινστιτούτου, ο Λόταρ Βίλερ προειδοποίησε για τον κίνδυνο και πέμπτου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού, αν δεν αυξηθούν γρήγορα τα ποσοστά εμβολιασμού και δεν περιοριστούν οι επαφές.

Σύμφωνα με τα μοντέλα που εξετάζει το Ινστιτούτο, «αν δεν τηρηθούν με συνέπεια οι περιορισμοί και δεν αυξηθούν οι εμβολιασμοί, θα έχουμε και πέμπτο κύμα», δήλωσε ο Λόταρ Βίλερ στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) και χαρακτήρισε «πικρό» το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν αποφασίσει περισσότεροι άνθρωποι «να κάνουν αυτό το εύκολο βήμα και να εμβολιαστούν». Η περαιτέρω εξέλιξη του χειμώνα «εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από αυτό που συμβαίνει τώρα», πρόσθεσε και επανέλαβε ότι πρέπει να ακυρωθούν μεγάλες εκδηλώσεις σε κλειστούς αλλά και ανοιχτούς χώρους.

Ο επικεφαλής του επιστημονικού Ινστιτούτου τάχθηκε ακόμη υπέρ της προληπτικής δράσης, ακόμη και στα κρατίδια στα οποία δεν σημειώνεται έξαρση της πανδημίας. «Εκεί έχουμε την ευκαιρία να διατηρήσουμε χαμηλά τον αριθμό των κρουσμάτων. Όπου οι αριθμοί είναι πολύ μεγάλοι, στην πραγματικότητα είναι πλέον πάρα πολύ αργά», τόνισε και διευκρίνισε ότι ο εμβολιασμός δεν επηρεάζει τον αριθμό των κρουσμάτων τόσο γρήγορα όσο ο περιορισμός των επαφών. Παρόλα αυτά, «το εμβόλιο είναι η διέξοδος από την πανδημία και προσφέρει πολύ υψηλό επίπεδο προστασίας», συνέχισε, για να καταλήξει: «Πολλοί δεν αντιλαμβάνονται πλήρως ότι δεν υπάρχει 100% προστασία και ότι η προστασία από τη μόλυνση δεν είναι τόσο υψηλή όσο η προστασία από τη σοβαρή νόσηση».

«Εμβόλια υπάρχουν για όλους», διαβεβαιώνει ο υπ. Γενς Σπαν

Ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν διαβεβαίωσε σήμερα ότι υπάρχει επάρκεια εμβολίων για τον ενισχυτικό εμβολιασμό, μετά τη διαρροή οδηγίας του για περιορισμό της χρήσης του σκευάσματος των BioNTech/Pfizer και προώθησης του αντίστοιχου της Moderna, καθώς μεγάλα αποθέματα του τελευταίου πλησιάζουν στην ημερομηνία λήξης τους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, παρά τον περιορισμό, «υπάρχει αρκετό εμβόλιο για όλους». Ενδεικτικά, τρία εκατομμύρια εμβόλια BioNTech/Pfizer έχουν αποθηκευτεί σε κέντρα εμβολιασμού και ιατρεία, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα παραδοθούν επιπλέον 5,9 εκατομμύρια και 15 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του έτους.

Παράλληλα, μέχρι το τέλος του έτους θα είναι διαθέσιμες 26 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων της Moderna και, συνολικά, θα μπορούν μέχρι τότε να πραγματοποιηθούν έως και 50 εκατομμύρια εμβολιασμοί. «Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, αυτό αρκεί προκειμένου να καλύψει τη ζήτηση αυτού του διαστήματος», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η απόφαση πάντως του υπουργείου Υγείας εξακολουθεί να προκαλεί κριτική, κυρίως για τον κίνδυνο να προκαλέσει σημαντική καθυστέρηση στην εμβολιαστική εκστρατεία. Ο εκπρόσωπος των ιατρών ασφαλιστικών ταμείων Αντρέας Γκάσεν δήλωσε στην BILD ότι «μένουμε άναυδοι με την υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία τη μία μέρα ανακοινώνει με πολύ “ταρατατζούμ” τη μεγάλη εμβολιαστική καμπάνια και την επόμενη περιορίζει την παράδοση των εμβολίων της BioNTech σε 30 την εβδομάδα για κάθε ιατρείο».

Ο ίδιος επισήμανε ακόμη ότι με αυτόν τον τρόπο «επιτείνεται η ανασφάλεια των πολιτών, ενώ οι γιατροί μένουν εκτεθειμένοι». Στο ίδιο πνεύμα, από την Ένωση Ιατρών Ασφαλιστικών Ταμείων της Βαυαρίας ανακοινώθηκε ότι η απόφαση του Γενς Σπαν συνιστά «σαμποτάζ» στις προσπάθειες για αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού. «Εμείς ανταποκρινόμαστε, ο κ. Σπαν όχι», αναφέρεται στην ανακοίνωση και του αντίστοιχου φορέα της Θουριγγίας.

Από την πλευρά των κομμάτων, ο εκπρόσωπος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) για θέματα Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ χαρακτήρισε «λάθος» την απόφαση, «ιδιαίτερα σε μια στιγμή με τόσα κρούσματα» και ανέφερε ότι η ημερομηνία λήξης των εμβολίων της Moderna ήταν γνωστή εδώ και καιρό και θα έπρεπε η κυβέρνηση να είχε φροντίσει προκειμένου να διατεθούν εγκαίρως σε άλλες χώρες.

Αυστρία: Χιλιάδες διαδήλωσαν κατά των μέτρων – «Συγγνώμη» από τον Κάγκελάριο στους εμβολιασμένους

Περισσότερα από 38.000 άτομα διαδήλωσαν σήμερα στο κέντρο της Βιέννης κατά του γενικού lockdown που επανέρχεται από τη Δευτέρα και της επικείμενης γενικής υποχρέωσης εμβολιασμού, την ώρα που στη χώρα σημειώνεται νέο αρνητικό ρεκόρ, με περισσότερα από 15.000 κρούσματα και 31 θανάτους από επιπλοκές του κορονοϊού.

Ο Καγκελάριος Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ ζήτησε χθες συγγνώμη από το 65% των πολιτών που έχουν εμβολιαστεί, ενώ ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος υπερασπίστηκε την απόφαση για υποχρεωτικό εμβολιασμό, κάνοντας λόγο για επί της ουσίας «υποχρέωση ανθρωπιάς».

Στις διαδηλώσεις που διοργανώθηκαν σήμερα στην αυστριακή πρωτεύουσα πραγματοποιήθηκαν δέκα συλλήψεις, ενώ κατατέθηκαν και τουλάχιστον άλλες τόσες μηνύσεις, στη βάση του νόμου περί απαγόρευσης (της χρήσης ναζιστικών συμβόλων). Πολλοί διαδηλωτές έφεραν στα ρούχα τους κίτρινο αστέρι, με την επιγραφή «ανεμβολίαστος» και κάποιοι κρατούσαν πλακάτ με τις φράσεις «Έτσι ξεκίνησε το 1938» και «Σάλενμπεργκ=Μένγκελε». Στη διαδήλωση μοιράστηκαν ακόμη λίστες με «ανεπιθύμητους» δημοσιογράφους.

«Όταν κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης – η οποία συνδιοργανώνεται από κόμμα που εκπροσωπείται στο Κοινοβούλιο (ενν. το ακροδεξιό FPÖ) – και αστυνομικοί δέχονται επίθεση ενώ διαπράττονται εγκληματικές πράξεις βάσει του νόμου περί απαγόρευσης, αυτό είναι απαράδεκτο. Η προσπάθεια ταύτισης των διαδηλωτών με τα θύματα του ναζιστικού καθεστώτος είναι όχι μόνο κακόγουστη, αλλά υποτιμά τα εγκλήματα των ναζί και προσβάλλει τα εκατομμύρια των θυμάτων της ναζιστικής δικτατορίας και τους συγγενείς τους», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Καρλ Nεχάμερ, μιλώντας στην εφημερίδα Der Standard.

Το Σάββατο «θα παραλύσουμε την πόλη», ήταν το σύνθημα – πρόσκληση οργανώσεων αρνητών του κορονοϊού και των εμβολίων κατά της Covid-19, στους οποίους περιλαμβάνεται και το ακροδεξιό FPÖ. «Σε συνεργασία με διάφορα κινήματα, για την ελευθερία», αναφερόταν στο κάλεσμα του FPÖ. Στην καμπάνια κινητοποίησης των πολιτών συμμετείχε ο ίδιος ο αρχηγός του κόμματος, Χέρμπερτ Κικλ, ο οποίος βρίσκεται σε καραντίνα, καθώς έχει προσβληθεί από κορονοϊό: «Η κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα εν ψυχρώ στη δικτατορία», δήλωσε και χαρακτήρισε αντισυνταγματική την υποχρέωση εμβολιασμού. Στις διαδηλώσεις είχε προαναγγείλει ότι θα λάβει μέρος ο πρώην αρχηγός του FPÖ και πρώην Αντικαγκελάριος Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ως «ανήσυχος πολίτης».

Χθες στα γραφεία πολλών αυστριακών ΜΜΕ έφθασαν ηλεκτρονικά μηνύματα που καλούσαν σε «ένοπλη αντίσταση ενάντια στην τρέλα του κορονοϊού». Ο αποστολέας έκανε λόγο για «ελευθερία ή θάνατο» και απαιτούσε να μη γίνει lockdown και υποχρεωτικός εμβολιασμός. «Οι ελεύθεροι άνθρωποι θα βάλουν τέρμα στη δικτατορία του κορονοϊού» ανέφερε ο συντάκτης της επιστολής, στην οποία περιλαμβάνονταν ακόμη απειλές κατά της ζωής του Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ και του υπουργού Υγείας Βόλφγκανγκ Μουκστάιν και φωτογραφίες όπλων. Η έρευνα για τον αποστολέα είναι σε εξέλιξη. Στις διαδηλώσεις συμμετείχαν μεταξύ άλλων το νεοσύσταστο σκεπτικιστικό απέναντι στα εμβόλια κόμμα MFG, αλλά και ακροδεξιές και νεοναζιστικές οργανώσεις. Μεταξύ των μηνυμάτων που διαδίδονταν τα τελευταία 24ωρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν και οι «σοβαρές» προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο ακούσιου «εμβολιασμού» των διαδηλωτών από τα ελικόπτερα της αστυνομίας, ακόμη και για βίαιο εμβολιασμό στα πόδια, από κρατικούς υπαλλήλους οι οποίοι κρύβονται κάτω από τα καλύμματα φρεατίων στον δρόμο.

Χθες ο κ. Σάλενμπεργκ, σε συνέντευξή του στην αυστριακή δημόσια τηλεόραση ORF, απολογήθηκε για το επικείμενο lockdown σε εκείνους οι οποίοι, όπως είπε, «τα έκαναν όλα σωστά». Ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Αλεξάντερ Φαν ντερ Μπέλεν από την πλευρά του υπερασπίστηκε την απόφαση ομοσπονδίας και κρατιδίων με το βλέμμα στην κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία όλης της χώρας. Έκανε μάλιστα λόγο για «σωστή αν και καθυστερημένη» επιλογή και τάχθηκε υπέρ του γενικού υποχρεωτικού εμβολιασμού, τον εμβολιασμού, μιλώντας για «υποχρέωση ανθρωπιάς».

Στα νοσοκομεία της χώρας η κατάσταση επιδεινώνεται διαρκώς και είναι χαρακτηριστικό ότι το ένα τρίτο των μη-επειγουσών επεμβάσεων έχει ήδη ακυρωθεί. Το υπουργείο Υγείας προειδοποίησε χθες κλινικές στην ‘Ανω Αυστρία και στο Σάλτσμπουργκ, τα δύο περισσότερο επιβαρυμένα κρατίδια, για το ενδεχόμενο εκδηλώσεων διαμαρτυρίας. Για τον λόγο αυτό έχει αυξηθεί και η αστυνομική παρουσία στα συγκεκριμένα νοσοκομεία.

Στο μεταξύ η αυστριακή κυβέρνηση προετοιμάζεται για την εφαρμογή του υποχρεωτικού εμβολιασμού για όλους, το αργότερο από τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστά, θα προβλέπονται εξαιρέσεις από την υποχρέωση, για τα άτομα τα οποία για ιατρικούς λόγους δεν μπορούν να εμβολιαστούν και για τις εγκύους. Ειδικά για τους αναρρώσαντες, αναμένεται να προσδιοριστεί ακριβώς το διάστημα απαλλαγής τους από την υποχρέωση εμβολιασμού. Σύμφωνα πάντως με το προσχέδιο του Νόμου, το οποίο επικαλείται η Standard, ο αναγκαστικός εμβολιασμός αποκλείεται. Ασαφές παραμένει από ποια ηλικία θα ισχύει η νέα πρόνοια, καθώς στην Αυστρία εμβολιάζονται ήδη και τα παιδιά, στο πλαίσιο της διαδικασίας «off label», όπως και το εάν η νέα νομοθεσία θα αφορά αποκλειστικά άτομα με αυστριακή υπηκοότητα ή όλους όσοι βρίσκονται στη χώρα, κάτι που θα είχε επιπτώσεις και στον τουρισμό.

Ο κ. Σάλενμπεργκ διευκρίνισε ότι ενδεχόμενες παραβάσεις θα συνιστούν διοικητικό αδίκημα. Στα επαγγέλματα Υγείας συζητείται πρόστιμο ύψους 3600 ευρώ ή ποινές στέρησης της ελευθερίας για τέσσερις εβδομάδες. Αντίστοιχα, όσοι δεν κάνουν ενισχυτικό εμβολιασμό, θα πρέπει να πληρώσουν πρόστιμο έως και 1450 ευρώ.

Το εγχείρημα ωστόσο χαρακτηρίζεται «τιτάνιο» από αναλυτές και ΜΜΕ, καθώς, προκειμένου η πολιτεία να γνωρίζει ποιος παραβιάζει τον Νόμο, πρέπει προηγουμένως να γνωρίζει ποιος δεν έχει ακόμη εμβολιαστεί. Μία από τις λύσεις που συζητούνται είναι η ενημέρωση όλων όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί με επιστολή, στην οποία θα τίθεται χρονική προθεσμία για να εμβολιαστούν, διαφορετικά θα υφίστανται τις συνέπειες. Εναλλακτικά, θα μπορούσε να απαγορευτεί στους εργοδότες να απασχολούν ανεμβολίαστα άτομα.

Ολλανδία: Νέα επεισόδια στη Χάγη σε διαδήλωση κατά των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας

Σε μια δημοφιλή περιοχή της Χάγης όπου έχει έδρα η ολλανδική κυβέρνηση, το Σάββατο το βράδυ πολλές εκατοντάδες άνθρωποι πέταξαν πέτρες και διάφορα αντικείμενα σε αστυνομικούς και έβαλαν φωτιά σε ποδήλατα, ενώ οι αρχές προχώρησαν σε τουλάχιστον μια σύλληψη.

Συγκρούσεις ξέσπασαν το βράδυ του Σαββάτου στη Χάγη στο τέλος μιας διαδήλωσης ενάντια στα νέα μέτρα της ολλανδικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της αναζωπύρωσης της πανδημίας Covid-19, την επομένη του «οργίου βίας» που ξέσπασε στο Ρότερνταμ, όπου 51 άτομα συνελήφθησαν και πολλοί τραυματίστηκαν.

Η Ολλανδία επανέφερε ένα μερικό lockdown την περασμένη εβδομάδα για να αντιμετωπίσει ένα ξέσπασμα κρουσμάτων της Covid-19, με μια σειρά υγειονομικών περιορισμών που επηρεάζουν ιδιαίτερα τον κλάδο της εστίασης, με τα εστιατόρια να υποχρεώνονται να κλείνουν στις 20:00. Η κυβέρνηση τώρα σχεδιάζει να απαγορεύσει την είσοδο σε ορισμένους χώρους για τους μη εμβολιασμένους, συμπεριλαμβανομένων των μπαρ και των εστιατορίων.

Στο Άμστερνταμ, παρόμοια διαδήλωση κατά των μέτρων που ήταν προγραμματισμένη να γίνει χθες Σάββατο ακυρώθηκε από τους διοργανωτές του United We Stand μετά το χάος της Παρασκευής στο Ρότερνταμ.

Πλήθη μερικών εκατοντάδων ταραξιών πυρπόλησαν αυτοκίνητα, έριξαν πυροτεχνήματα και πέταξαν πέτρες στην αστυνομία κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας που έγινε την Παρασκευή, το βράδυ. Η αστυνομία απάντησε με προειδοποιητικά πυρά και με τη χρήση αντλιών νερού υπό πίεση.

Ο δήμαρχος του Ρότερνταμ, Άχμεντ Αμπουτάλεμπ , χαρακτήρισε τα επεισόδια της Παρασκευής ένα «όργιο βίας».

Μεξικό: 227 θάνατοι – 3.306 κρούσματα τις προηγούμενες 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 227 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 3.306 κρούσματα του SARS-CoV-2. Με 292.372 θανάτους αφότου εκδηλώθηκε στην επικράτειά του, το Μεξικό των 126 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφει τον τέταρτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού παγκοσμίως σε απόλυτους αριθμούς.

Τα καταγεγραμμένα κρούσματα έχουν φθάσει τα 3.862.137, πάντα σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου, που όμως στελέχη του παραδέχονται πως είναι πολύ υποτιμημένα σε σχέση με την πραγματικότητα.

Βραζιλία: Ο χαμηλότερος αριθμός ημερήσιων θανάτων μετά τον Απρίλιο του 2020 καταγράφηκε τις προηγούμενες 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 217 ασθενείς με την COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 8.833 κρούσματα του SARS-CoV-2, καθώς η εκστρατεία εμβολιασμού μειώνει τη μετάδοση και τους θανάτους σε επίπεδα που είχαν να καταγραφούν από τις πρώτες εβδομάδες εμφάνισης της πανδημίας στη χώρα τον Απρίλιο του 2020. Το υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι το 70% του επιλέξιμου πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως και το 90% έχει λάβει μια πρώτη δόση. Χθες Σάββατο, το υπουργείο ξεκίνησε μια εκστρατεία για να προσεγγίσει 21 εκατομμύρια Βραζιλιάνους που δεν έχουν προσέλθει να λάβουν τη δεύτερη τους δόση εμβολίου.

Με 612.587 νεκρούς αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορονοϊού στην επικράτειά του, το μεγαλύτερο κράτος της Λατινικής Αμερικής με 212 εκατομμύρια κατοίκους καταγράφει τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων στον πλανήτη σε απόλυτα μεγέθη, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ. Τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν φθάσει τα 22.012.150 · η Βραζιλία παραμένει τρίτη στην παγκόσμια κατάταξη ως προς τον αριθμό των καταγεγραμμένων μολύνσεων από τον ιό, πίσω από τις ΗΠΑ και την Ινδία, σύμφωνα τουλάχιστον με τα επίσημα δεδομένα των κυβερνήσεων.

Xάρη στην πρόοδο της πορείας εμβολιασμού του πληθυσμού – που ξεκίνησε αρχικά με πολύ αργούς ρυθμούς – η υγειονομική κρίση στη χώρα αποκλιμακώνεται τους τελευταίους μήνες.

Ο κυλιόμενος μέσος όρος των θανάτων που διαπιστώνονται ανά 24ωρο τις τελευταίες 14 ημέρες υποχώρησε στους 228, ο χαμηλότερος από τις 26 Απριλίου 2020, ενάμιση μήνα μετά τον πρώτο επιβεβαιωμένο θάνατο από Covid-19 στη Βραζιλία.

Αυτό συγκρίνεται με τους σχεδόν 3.000 θανάτους ανά 24ωρο στη χώρα, όταν η πανδημία έφθανε στην κορύφωση, τον περασμένο Απρίλιο 2021.

Το Ρίο ντε Ζανέιρο, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Βραζιλίας, η οποία επλήγη σφοδρά από την πανδημία, δεν είχε ούτε ένα νέο κρούσμα ατόμου με Covid-19 που νοσηλεύτηκε σε δημόσια νοσοκομεία χθες Σάββατο, ανακοίνωσε η υγειονομική αρχή της πόλης. Πρόσθεσε ότι το 76,5% του επιλέξιμου πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως. «Η επιστήμη νικά στην πόλη του Ρίο ντε Ζανέιρο», ανέφερε στο Twitter.

ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα