Ελλάδα

Εξάρχεια: Χρήση χημικών κατά των κατοίκων

Για τη διαφωνία τους με την κατασκευή του σταθμού Μετρό στην πλατεία

Parallaxi
εξάρχεια-χρήση-χημικών-κατά-των-κατοί-899254
Parallaxi

Με τη συνδρομή των δυνάμεων καταστολής και οι εργασίες στην πλατεία Εξαρχείων, παρά την ξεκάθαρη διαφωνία των κατοίκων που καταγγέλλουν τον δήμο Αθηναίων για την επερχόμενη απώλεια δημόσιου χώρου που αναμένεται να επιφέρει η κατασκευή του σταθμού Μετρό στο σημείο αλλά και στα ευρύτερα πλάνα τουριστικοποίησης κι αλλαγής του χαρακτήρα της περιοχής.

Για ακόμα μία μέρα αυτή αποκλείστηκε τις πρώτες πρωινές ώρες από άνδρες των ΜΑΤ, οι οποίοι προχώρησαν ακόμα και στη χρήση χημικών σε νέους και μεγάλους ανθρώπους, που βρέθηκαν εκεί για να υπερασπιστούν τη γειτονιά τους και το δημόσιο χώρο μετά από τα καλέσματα για καθημερινές κινητοποιήσεις με στόχο να αποτραπούν τα επίμαχα σχέδια.

Μάλιστα, μέλη συνεργείων έκοψαν δέντρα στην πλατεία, ενώ μπουλντόζες έκαναν την εμφάνισή τους και φορτηγά μετέφεραν μεγάλους τσιμεντόλιθους και λάμες για την περίφραξη του χώρου όπου έφτασαν και ένστολοι της δημοτικής αστυνομίας.

«4:30 τα ξημερώματα σήμερα, με πλήρη αποκλεισμό της πλατείας Εξαρχείων από ΜΑΤ και άλλες αστυνομικές δυνάμεις, ξεκίνησε η προσπάθεια της καταστροφής της μόνης πλατείας της γειτονιάς μας. Θα μας βρουν απέναντί τους» αναφέρει σε μήνυμά της στο Twitter η πρωτοβουλία «Όχι μετρό στην πλατεία Εξαρχείων».

«Η πλατεία χρειάζεται ζωή, ελευθερία, δημιουργία, όχι σταθμό μετρό» έγραφε το πανό των συγκεντρωμένων, που εδώ και καιρό έχουν εκφράσει την κάθετη αντίθεσή τους και στις εργασίες ανάπλασης περίπου 40 στρεμμάτων στον Λόφο του Στρέφη, στο πλαίσιο δωρεάς, ύψους 1,15 εκατομμυρίου ευρώ, από την εταιρεία επενδύσεων ακινήτων «Prodea Investments».

Όπως σημείωνε πρόσφατα η «Εφημερίδα των Συντακτών», η ανάπλαση έχει δεχτεί κριτική για εργαλειοποίησή της προς όφελος της κτηματαγοράς και μιας ανεξέλεγκτης τουριστικής ανάπτυξης, ενώ η ίδια η διαχειριστική μελέτη του Δήμου Αθηναίων για τον λόφο περιέχει αναφορές που παραπέμπουν στη λογική του gentrification («εξευγενισμός» γειτονιάς), καθώς καταγράφει στα εκτιμώμενα οικονομικά οφέλη την «αύξηση της αξίας της ακίνητης περιουσίας στην περιοχή πλησίον του Λόφου Στρέφη, συνδυαστικά με την αναβάθμιση της συνολικής περιοχής».

Πηγή: efsyn.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα