Facebook και Twitter αρνήθηκαν αίτημα της Πελόζι να κατεβάσουν fake news βίντεο που ανέβασε ο Τραμπ
Η απόρριψη του αιτήματος της Pelosi έρχεται εν μέσω διαλόγου σχετικά με την υπευθυνότητα των τεχνολογικών γιγάντων για την αποτροπή της διάδοσης fake news.
Το Facebook και το Twitter αρνήθηκαν το αίτημα της ομιλητή Nancy Pelosi να αφαιρέσει ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε από τον Donald Trump. Το εν λόγω βίντεο δείχνει ότι κατ’ επανάληψη σκίζει τον λόγο του Trump ενώ αυτός τιμούσε τον Tuskegee Airman και άλλους παρευρισκόμενους.
“Ο Αμερικανός λαός ξέρει ότι ο Πρόεδρος δεν έχει κανένα φραγμό στο να τους λέει ψέματα – αλλά είναι κρίμα να βλέπουμε το Twitter και το Facebook, πηγές ειδήσεων για εκατομμύρια ανθρώπους, να κάνουν το ίδιο”, δήλωσε στο Twitter το Drew Hammill, επικεφαλής του προσωπικού της Pelosi. “Το τελευταίο ψεύτικο βίντεο της Pelosi είναι σκόπιμα σχεδιασμένο για να παραπλανήσει και να πει ψέματα στον αμερικανικό λαό και κάθε μέρα που αυτές οι πλατφόρμες αρνούνται να το καταργήσουν είναι μια άλλη υπενθύμιση ότι ενδιαφέρονται περισσότερο για τα συμφέροντα των μετόχων τους παρά για τα συμφέροντα του κοινού.”
Το εν λόγω πεντάλεπτο βίντεο, με τίτλο τις λέξεις “ΙΣΧΥΡΕΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΧΙΛΙΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΑΠΟ ΤΗ NANCY PELOSI”, κυκλοφόρησε στο Twitter από το Trump την Πέμπτη. Το βίντεο δείχνει την Pelosi να σκίζει ένα χαρτί αντίγραφο της αμφιλεγόμενης ομιλίας του Trump, αλλά τη δείχνει να το σκίζει την ώρα που ο Trump εγκωμιάζει τους παρευρισκόμενους. Στην πραγματικότητα, η Pelosi έσκισε την ομιλία του Trump μετά την λήξη της ομιλίας του.
This video @realDonaldTrump posted is triggering Pelosi and so many Democrats, it’s definitely worth sharing! https://t.co/BTYBC1YtP1
— Ronna McDaniel (@GOPChairwoman) February 9, 2020
Η απόρριψη του αιτήματος της Pelosi, το οποίο έχει προκαλέσει αντιδράσεις, έρχεται εν μέσω εντατικοποιημένου διαλόγου σχετικά με την υπευθυνότητα των τεχνολογικών γιγάντων για την αποτροπή της διάδοσης παραπλανητικών ή τελείως ψευδών πληροφοριών κατά τις προεδρικές εκλογές του 2020.
Οι Δημοκρατικοί του Κογκρέσου κάλεσαν αυτές τις εταιρείες να υποχωρήσουν, αλλά κάποιοι συντηρητικοί υποστηρίζουν ότι μια τέτοια παρέμβαση θα μπορούσε να σιωπά τις σωστές απόψεις, ανέφεραν οι New York Times.
Το Twitter ανακοίνωσε πρόσφατα έναν νέο κανόνα: “Δεν μπορείτε να μοιραστείτε παραπλανητικά συνθετικά ή χειραγωγούμενα μέσα που είναι πιθανό να προκαλέσουν βλάβη. Επιπλέον, μπορούμε να επισημάνουμε τα Tweets που περιέχουν συνθετικά και χειραγωγούμενα μέσα για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να κατανοήσουν την αυθεντικότητα των μέσων ενημέρωσης και να παράσχουμε ένα πρόσθετο πλαίσιο», αλλά θα ισχύσει μέτα τις 5 Μαρτίου.
Το Facebook ανακοίνωσε τον Ιανουάριο μια νέα πολιτική που απαγορεύει τα deepfake βίντεο που έχουν χειριστεί τεχνητή νοημοσύνη, αλλά ο κανόνας ισχύει μόνο για παραπληροφόρηση που παράγεται από την τεχνητή νοημοσύνη, όχι shallow fakes – παραπλανητικά βίντεο που δημιουργούνται μέσω συμβατικών τεχνικών επεξεργασίας.
Ο Andy Stone, εκπρόσωπος του Facebook, απέρριψε την κριτική του Hammill, απαντώντας στο Twitter: “Συγγνώμη, προτείνεις ότι ο Πρόεδρος δεν έκανε αυτές τις παρατηρήσεις και η Ομιλιτής δεν έσκισε την ομιλία;”
Ο Hammill απάντησε: “Σε ποιον πλανήτη ζείτε; αυτό είναι παραπλανητικά αλλοιωμένο. Κατεβάστε το.”, ενώ ο Stone επιβεβαίωσε ότι η θέση δεν παραβίασε την πολιτική του Facebook σχετικά με το βίντεο που χειρίστηκε. Το Facebook δήλωσε σε ηλεκτρονικό μήνυμα την Κυριακή ότι δεν είχε κάποιο σχόλιο αλλά διατήρησε ότι δεν παραβίασε τις πολιτικές του.
Η Lindsay McCallum, εκπρόσωπος Τύπου Twitter, επεσήμανε το Σάββατο ότι η νέα πολιτική του Twitter σχετικά με τη σήμανση επεξεργασμένου υλικού θα αλλάξει τα μίντια για πάντα, σύμφωνα με τους New York Times. Το Twitter δεν απάντησε αμέσως σε ένα αίτημα για σχολιασμό.
Σύμφωνα με τους New York Times, ο Tim Murtaugh, εκπρόσωπος της καμπάνιας Trump, δήλωσε: “Αν η Νάνσι Πελόζι φοβάται τις εικόνες που σκίζει την ομιλίας, ίσως δεν έπρεπε να σκίσει την ομιλία.” Ο Murtaugh είπε επίσης ότι αυτό το βίντεο ήταν προφανής παρωδία.
Με πληροφορίες από Guardian