Διεθνή

FBI: Αποκάλυψε «σχέδιο δολοφονίας» της βασίλισσας Ελισάβετ

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών των ΗΠΑ έδωσε στη δημοσιότητα σειρά αρχείων που σχετίζονται με την τέως μονάρχη του Ηνωμένου Βασιλείου, μετά το θάνατό της

Parallaxi
fbi-αποκάλυψε-σχέδιο-δολοφονίας-της-β-576834
Parallaxi

Στόχος πιθανής απόπειρας δολοφονίας έγινε η βασίλισσα Ελισάβετ κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψής της στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1983, αποκαλύπτουν έγγραφα του FBI.

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών των ΗΠΑ έδωσε στη δημοσιότητα σειρά αρχείων που σχετίζονται με την τέως μονάρχη του Ηνωμένου Βασιλείου, μετά το θάνατό της τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Σε αυτά αποκαλύπτεται ο τρόπος που το FBI κινήθηκε για να προστατεύσει την ασφάλεια της Ελισάβετ, υπό το φόβο απειλών του ΙRA.

H απειλή για τη δολοφονία «αποκαλύφθηκε» σε αστυνομικό του Σαν Φρανσίσκο ο οποίος, σύμφωνα με τα έγγραφα, θαμώνας σε ιρλανδέζικη παμπ, προειδοποίησε τους ομοσπονδιακούς πράκτορες για ένα τηλεφώνημα από έναν άνδρα που είχε γνωρίσει στο χώρο.

Σύμφωνα με τον αστυνομικό, ο άνδρας του είχε πει πως αναζητούσε εκδίκηση για την κόρη του «που είχε σκοτωθεί στη Βόρεια Ιρλανδία από πλαστική σφαίρα».

Η απειλή είχε προκύψει στις 4 Φεβρουαρίου του 1983, περίπου ένα μήνα προτού η βασίλισσα και ο σύζυγός της, πρίγκιπας Φίλιππος ταξιδέψουν στην άλλη όχθη του Ατλαντικού.

Σύμφωνα με το έγγραφο «ο άνδρας θα αποπειράτο να προκαλέσει κακό στη βασίλισσα Ελισάβετ είτε ρίχνοντας κάποιο αντικείμενο από τη γέφυρα Golden Gate πάνω στο βασιλικό σκάφος Brittania, είτε θα προσπαθούσε να τη σκοτώσει κατά την επίσκεψή της στο Εθνικό Πάρκο Γιοσέμιτι».

Ως μέτρο μετά την απειλή, η μυστική υπηρεσία αποφάσισε να «κλείσει τα πεζοδρόμια στο Golden Gate Bridge καθώς το σκάφος πλησίαζε». Είναι ασαφές το τι μέτρα ελήφθησαν στο Γιοσέμιτι, ωστόσο η επίσκεψη του βασιλικού ζεύγους στο πάρκο πραγματοποιήθηκε βάσει προγράμματος.

Το αρχείο των 102 σελίδων αναρτήθηκε στο Vault, την ιστοσελίδα πληροφοριών του FBI, μετά από σχετικό αίτημα που υποβλήθηκε από αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Πολλές από τις επισκέψεις της Ελισάβετ στην Αμερική, μεταξύ αυτών και το ταξίδι της στη δυτική ακτή το 1983, έγιναν ενώ η ένταση στη Βόρεια Ιρλανδία ήταν στα ύψη.

Σύμφωνα με τα έγγραφα, κατά το ταξίδι της στη Νέα Υόρκη το 1976, ένας πιλότος προσήχθη επειδή πέταξε με ένα μικρό αεροπλάνο πάνω από το Battery Park, φέροντας πανό που έγραφε «Αγγλία, φύγε από την Ιρλανδία».

Όπως προκύπτει από τα αρχεία, το FBI παρέμεινε σε επιφυλακή υπό το φόβο αυτού που θεωρούσε πραγματικό ενδεχόμενο απειλών κατά της Ελισάβετ.

Υπενθυμίζεται πως ο δεύτερος ξάδερφός της, Λόρδος Μαουντμπάτεν είχε χάσει τη ζωή του μετά από έκρηξη βόμβας του IRA στο σκάφος του, ανοιχτά των ακτών της Ιρλανδίας, το 1979.

Πηγή: BBC / kathimerini.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα