Top

FDA: Δίνει έγκριση για το εμβόλιο της Pfizer σε παιδιά από 5 και πάνω – Ρεκόρ θανάτων σήμερα στη Ρωσία

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊοὐ παγκοσμίως

Parallaxi
fda-δίνει-έγκριση-για-το-εμβόλιο-της-pfizer-σε-π-770719
Parallaxi
Πηγή: Unsplash

Ο FDA δίνει έγκριση στο σκεύασμα της Pfizer για παιδιά από 5 ετών

Έγκριση του εμβολίου των εταιρειών Pfizer και BioNTech κατά του κορονοϊού για παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών, αναμένεται να δώσει άμεσα ο αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA), όπως αναφέρουν οι New York Times, επικαλούμενη πηγές με με γνώση των σχεδίων του Οργανισμού.

Η απόφαση του FDA θα κάνει το εμβόλιο αυτό το πρώτο κατά της Covid-19 που εγκρίνεται για χορήγηση σε μικρά παιδιά στις ΗΠΑ.

Η έγκριση αναμένεται να καταστήσει διαθέσιμο το εμβόλιο Pfizer/ BioNTech σε 28 εκατομμύρια παιδιά – πολλά από τα οποία επιστρέφουν στο σχολείο σε δια ζώσης διδασκαλία μέσα στις επόμενες ημέρες.

Η αναμένομενη έγκριση του FDA έρχεται τρεις μέρες μετά αφότου μια επιτροπή ειδικών συμβούλων του Οργανισμού ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της χρήσης του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά της Covid-19 για αυτή την ηλιακή ομάδα.

Ρωσία: 44.265 άνθρωποι πέθαναν στη Ρωσία τον Σεπτέμβριο εξαιτίας της COCID-19/Ρεκόρ θανάτων σήμερα

Η Ρωσία κατέγραψε σήμερα 1.163 θανάτους από επιπλοκές της COVID-19, τον υψηλότερο ημερήσιο απολογισμό της πανδημίας, εν μέσω μιας ραγδαίας αύξησης νέων κρουσμάτων που έχει υποχρεώσει τις αρχές να επιβάλουν εκ νέου περιοριστικά μέτρα.

Οι αρχές της ρωσικής πρωτεύουσας διευκρίνισαν ότι τα εστιατόρια, τα ινστιτούτα αισθητικής, τα καταστήματα ρούχων ή επίπλων, οι αθλητικές εγκαταστάσεις, οι σχολές χορού και άλλες υπηρεσίες που κρίνονται “μη απαραίτητες” θα παραμείνουν κλειστές έως τις 7 Νοεμβρίου.

Τουλάχιστον 44.265 άνθρωποι πέθαναν στη Ρωσία τον Σεπτέμβριο εξαιτίας του κορονοϊού και συναφών αιτιών, ανεβάζοντας τον απολογισμό σε περίπου 462.000 από την έναρξη της πανδημίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή η κρατική στατιστική υπηρεσία Rosstat.

Ο αριθμός αυτός ήταν μειωμένος από το μέγιστο των 51.044 θανάτων τον Ιούλιο, αν και οι μολύνσεις και οι θάνατοι άρχισαν να αυξάνονται και πάλι στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου και έχουν αγγίξει επανειλημμένα επίπεδα ρεκόρ αυτόν τον μήνα, οδηγώντας τις αρχές να επαναφέρουν αυστηρότερους υγειονομικούς περιορισμούς.

ΕΡΕΥΝΑ: Το φάρμακο που βοηθά τους νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID

Ο συνολικός αριθμός των θανάτων εξαιτίας του κορονοϊού που ανακοίνωσε η Rosstat είναι σχεδόν διπλάσιος από τον αριθμό των 236.220 που έδωσε νωρίτερα σήμερα στην δημοσιότητα ο αρμόδιος κυβερνητικός φορέας για την αντιμετώπιση του κορονοϊου.

Οι αρχές αποδίδουν την ασυμφωνία αυτή στους αριθμούς στο ότι ο αρμόδιος φορέας αναφέρει σε καθημερινή βάση τους θανάτους εξαιτίας κορονοϊού που δεν χρειάζονται πρόσθετη επιβεβαίωση από τους ιατροδικαστές, ενώ η Rosstat δημοσιεύει πλήρη στοιχεία σε μηνιαία βάση.

Ορισμένοι επιδημιολόγοι λένε ότι η μέτρηση της υπερβάλλουσας θνησιμότητας είναι ο καλύτερος τρόπος για να εκτιμηθεί ο αριθμός των θανάτων κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας.

Με βάση τα νέα δεδομένα, το Reuters υπολόγισε ότι ο αριθμός των θανάτων στη Ρωσία μεταξύ Απριλίου 2020 και Σεπτεμβρίου 2021 υπερέβη τους 632.000 σε σύγκριση με το μέσο ποσοστό θνησιμότητας την περίοδο 2015-2019.

Οι ρωσικές αρχές αποδίδουν την έξαρση των κρουσμάτων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην Ρωσία στην πιο ιογενή μετάλλαξη Δέλτα και στην απροθυμία του κόσμου να κάνει το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V.

Ακόμα μεγαλύτερη η μετάδοση στα παιδιά

Ο αριθμός των παιδιών που νόσησαν από κορονοϊό στην Μόσχα κατά το νέο κύμα της πανδημίας αυξήθηκε σημαντικά σε σχέση με το προηγούμενο και είναι στην πραγματικότητα 2-3 φορές μεγαλύτερος, δήλωσε σήμερα ο δήμαρχος της πόλης Σεργκέι Σομπιάνιν.

Ο Σομπιάνιν επισήμανε ότι αυξήθηκε ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία και η πραγματικότητα αυτή απαιτεί νέες προσεγγίσεις για την θεραπεία των παιδιών, ιδιαίτερα αυτών που πάσχουν από χρόνια νοσήματα. Μιλώντας στο κανάλι «Ρωσία 1», ο Σομπιάνιν είπε ότι «τα παιδιά, που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, νοσούν πολύ βαριά και διαπιστώνουμε ότι η θνητότητα μεταξύ των παιδιών επίσης αυξήθηκε» και επεσήμανε ότι για τα παιδιά αυτά που πάσχουν από χρόνια νοσήματα «έχουν εισαχθεί νέα θεραπευτικά πρωτόκολλα και συνδυασμοί φαρμάκων».

Νωρίτερα η αντιδήμαρχος της Μόσχας Αναστασία Ράκοβα είχε δηλώσει ότι η νοσηρότητα μεταξύ των παιδιών στην πρωτεύουσα αυξήθηκε από τα 200-300 παιδιά στα 1.000 ημερησίως. Σύμφωνα με την ίδια, καθημερινά εισάγονται στα νοσοκομεία 20-30 παιδιά, ενώ καθ’ όλη την διάρκεια της πανδημίας μέχρι σήμερα έχουν νοσήσει 200.000 παιδιά.

Η Ράκοβα είπε ότι τα παιδιά νοσούν σοβαρά από την μετάλλαξη Δέλτα και ιδιαίτερα τα παιδιά ηλικίας 14-17 ετών, καθώς και εκείνα που πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα.

Νωρίτερα το γραφείο τύπου του δημάρχου και της κυβέρνησης της Μόσχας, ανακοίνωσε ότι αυτή την περίοδο ερευνάται η ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του εμβολίου Gam-Covid-VacM (Sputnik V) που προορίζεται για παιδιά. Στην πρώτη φάση των κλινικών δοκιμών συμμετείχαν 99 παιδιά (56 αγόρια και 43 κορίτσια) ηλικίας 12-17 ετών, εκ των οποίων τα 92 έλαβαν και τις δύο δόσεις του εμβολίου. Αυτή την στιγμή γίνεται προκαταρκτική επιλογή παιδιών εθελοντών για την δεύτερη φάση των δοκιμών.

ΗΠΑ: Η Moderna θα χορηγήσει 56,5 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις στην παγκόσμια Συμμαχία για το Εμβόλιο

Η φαρμακοβιομηχανία Moderna ανακοίνωσε σήμερα την επίτευξη μιας συμφωνίας με τη Συμμαχία για το Εμβόλιο (Gavi) για τη χορήγηση επιπλέον 56,5 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της για την Covid-19 κατά το δεύτερο τρίμηνο του επόμενου έτους σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Οι δόσεις αυτές θα προστεθούν στην προηγούμενη δέσμευση της Moderna για χορήγηση 60 εκατομμυρίων δόσεων, ανέφερε η εταιρεία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ethnos.gr

Δείτε ακόμη:

ΕΡΕΥΝΑ: Τι συμβαίνει με τα αντισώματα πλήρως εμβολιασμένων που νόσησαν

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα