Διεθνή

Φονική έκρηξη-Κωνσταντινούπολη: Συνελήφθη η γυναίκα που άφησε τη βόμβα

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 81 τραυματίστηκαν

Parallaxi
φονική-έκρηξη-κωνσταντινούπολη-συνε-934934
Parallaxi

Το πρόσωπο που άφησε τη βόμβα η οποία προκάλεσε χθες Κυριακή την πολύνεκρη έκρηξη στον πεζόδρομο Ιστικλάλ, στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, συνελήφθη από την αστυνομία, ανακοίνωσε ο τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, σύμφωνα με ανάρτηση του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu στο Twitter.

Συνελήφθησαν επίσης άλλοι 21 ύποπτοι, πρόσθεσε.

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 81 τραυματίστηκαν εξαιτίας της έκρηξης, η οποία, όπως το έθεσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναδίδει την οσμή της «τρομοκρατίας».

Ανάμεσα στους 6 νεκρούς είναι και ένας πατέρας με την 3χρονη κόρη του, οι οποίοι βρίσκονταν στο σημείο της έκρηξης.

Πρόκειται για την 9χρονη Ecrin και τον πατέρα της Yusuf Meydan, οι οποίοι έκαναν βόλτα στην πλατεία Ταξίμ. Όπως έγινε γνωστό, ο Meydan εργαζόταν στο Υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικών Υπηρεσιών της Τουρκίας.

Εκτός από την 9χρονη και τον πατέρα της, σκοτώθηκαν η 38χρονη Arzu Özsoy με την 16χρονη κόρη της Yağmur Uçar, ο 40χρονος Adem Topkara και η σύζυγός του, η 29χρονη Mukaddes Elif Topkara.

Όσον αφορά τους 81 τραυματίες ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας είπε ότι πέντε βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και άλλων δύο η κατάσταση της υγείας του κρίνεται σοβαρή.

Ο Tούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού κατηγόρησε σήμερα το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) για την επίθεση που διαπράχθηκε χθες Κυριακή στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, η οποία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον έξι ανθρώπους.

«Βάσει των συμπερασμάτων μας, η τρομοκρατική οργάνωση PKK είναι υπεύθυνη» για την έκρηξη της βόμβας, ανέφερε ο κ. Σοϊλού, ανακοινώνοντας τη σύλληψη προσώπου που φέρεται να τοποθέτησε τον εκρηκτικό μηχανισμό.

Ο κ. Σοϊλού δεν διευκρίνισε το φύλο του προσώπου που συνελήφθη.

«Η εκτίμηση που έχουμε είναι ότι η εντολή για την έκρηξη δόθηκε από το Κομπάνι. Το άτομο που έβαλε την βόμβα πέρασε από το Αφρίν» πρόσθεσε ο κ. Σοϊλού ανακοινώνοντας ότι πριν τη σύλληψη του ατόμου που φέρεται να άφησε τη βόμβα, είχαν συλληφθεί άλλα 20 άτομα.

Όσον αφορά του τραυματίες ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας είπε ότι πέντε βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και άλλων δύο η κατάσταση της υγείας του κρίνεται σοβαρή ενώ πρόσθεσε ότι «είδαμε τι μήνυμα ήθελαν να μας στείλουν με την κίνησή τους αυτή. Το πήραμε. Μην ανησυχείτε, θα πληρώσουν βαριά για ό,τι έκαναν».

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι ο πρώτος που μίλησε για τη μυστηριώδη γυναίκα που φέρεται να εμπλέκεται στη βομβιστική επίθεση έχοντας πυροδοτήσει τη βόμβα.

«Θα ήταν λάθος να πούμε ότι πρόκειται σίγουρα για τρομοκρατία, αλλά οι πρώτες ενδείξεις και οι πληροφορίες που μας μετέφερε ο πρώτος μου κυβερνήτης είναι ότι υπάρχει μια οσμή τρομοκρατίας εδώ. Οι πρώτες εκτιμήσεις είναι ότι μια γυναίκα έπαιξε ρόλο σε ό,τι συνέβη. Τόσο ο αρχηγός της αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης όσο και ο κυβερνήτης μας ερευνούν την έκρηξη και οι κάμερες από το σημείο αναλύονται. Στη συνέχεια θα κάνουμε τις τελικές ανακοινώσεις» υποστήριξε ο Ερντογάν.

Το χρονικό της επίθεσης

Η ώρα ήταν λίγο μετά τις τέσσερις το απόγευμα. Κάτοικοι και τουρίστες είχαν βγει σε έναν πολυσύχναστο πεζόδρομο στην κεντρική περιοχή της πλατείας Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη όταν ξαφνικά άκουσαν έναν εκκωφαντικό ήχο και είδαν την έκρηξη.

Αμέσως πανικόβλητοι άρχισαν να τρέχουν για να προστατευθούν ενώ όσοι ήταν πολύ κοντά στην τσάντα που εξερράγη, δεν πρόλαβαν να αντιδράσουν και έχασαν τη ζωή τους.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα