Φωτιά Αττική: Εκτός ελέγχου η κατάσταση – Συνεχείς αναζωπυρώσεις

Εκκενώνονται οικισμοί - Πολλά τα ενεργά μέτωπα - Οι τελευταίες εξελίξεις

Parallaxi
φωτιά-αττική-εκτός-ελέγχου-η-κατάστασ-796777
Parallaxi

Συνεχείς είναι οι αναζωπυρώσεις στην φωτιά που καίει την Αττική, με την κατάσταση να φαίνεται ανεξέλεγκτη.

17:20

Από την Λίμνη Μαραθώνα προς Σταμάτα κατευθύνεται η φωτιά

17:17

Στα ύψη τα αιωρούμενα σωματίδια – Ενεργοποιείται το 1110

Την ανάγκη λήψης μέτρων για την προστασία των κατοίκων λόγω της συγκέντρωσης αιωρούμενων μικροσωματιδίων και αιθάλης ως αποτέλεσμα της φωτιάς στην Αττική επισημαίνει ο Γιώργος Πατούλης.

«Αναγκαία η λήψη μέτρων προστασίας από όλους τους κατοίκους της Αττικής», τονίζει ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, απευθύνοντας έκκληση για περιορισμό των μετακινήσεων και χρήση ειδικών μασκών.

«Αναγκαία η λήψη μέτρων προστασίας από όλους τους κατοίκους της Αττικής», τονίζει ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, απευθύνοντας έκκληση για περιορισμό των μετακινήσεων και χρήση ειδικών μασκών.

Τα αιωρούμενα μικροσωματίδια PM 2.5 (μεγέθους κόκκου άμμου) και αιθάλης, εξακολουθούν να συγκεντρώνονται σε πολύ υψηλά επίπεδα στην ατμόσφαιρα πάνω από το λεκανοπέδιο, με ιδιαίτερη πυκνότητα στον βόρειο και κεντρικό τομέα, καθώς και στον Πειραιά, σύμφωνα με την καταγραφή της χαρτογράφησης τους από την περιφέρεια και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Με εντολή του περιφερειάρχη, ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας, Γ. Κεχρής ενεργοποίησε το τηλεφωνικό κέντρο 1110 της περιφέρειας και του ΙΣΑ, προκειμένου οι πολίτες να ενημερώνονται όλο το 24ωρο για την αντιμετώπιση αναπνευστικών προβλημάτων από το τοξικού νέφος που προκάλεσαν οι πυρκαγιές.

Με αφορμή την ανησυχητική αυτή εικόνα ο περιφερειάρχης καλεί τους κατοίκους να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και σε περίπτωση που πρέπει να εξέλθουν των κατοικιών τους να χρησιμοποιούν μάσκες N95, ΚΝ95 ή FFP2, οι οποίες παρέχουν προστασία από τα σωματίδια PM 2.5. Σημειώνει ότι είναι σημαντικό να ακολουθούν τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης σύμφωνα με τις οδηγίες της περιφέρειας, του ΙΣΑ και του υπουργείου Υγείας.

Ο κ. Πατούλης ενημερώνει ότι ενεργοποιήθηκε το 1110 για την φροντίδα των ευπαθών ομάδων και επισημαίνει ότι η περιφέρεια σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών παρακολουθεί συνεχώς την εξέλιξη του φαινομένου.

Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ατμόσφαιρας

Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ατμόσφαιρας στην Αττική σύμφωνα με τις μετρήσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών παρουσιάζονται ως εξής: Καθ΄όλη τη διάρκεια της νύχτα (της 6ης Αυγούστου) οι συγκεντρώσεις των PM2.5 παρέμειναν σε μέτρια επίπεδα (περίπου στα 20 μg m-3) με μια μικρή επιβάρυνση στον βόρειο τομέα. Μεταξύ 7.00 και 11.00 το πρωί, υπήρξε απότομη αύξηση των συγκεντρώσεων, αρχικά στον Πειραιά και τον κεντρικό τομέα και κατόπιν σε όλο το λεκανοπέδιο, με ωριαίες τιμές που ξεπέρασαν τα 100 μg m-3, ωστόσο αρκετά χαμηλότερες από τα επίπεδα της πρώτης ημέρας τη φωτιάς, όταν τα μέγιστα ωριαία επίπεδα ξεπερνούσαν τα 300 μg m-3.

Μετά τις 11.00 παρατηρείται σταδιακή βελτίωση, με τα επίπεδα στον κεντρικό και όρειο τομέα να χαρακτηρίζονται μέτρια (περίπου στα 20 μg m-3), ενώ στο υπόλοιπο λεκανοπέδιο παραμένουν σχετικά χαμηλότερα.

Επισημαίνεται, ότι τα επίπεδα της σωματιδιακής ρύπανσης μπορούν να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή ανάλογα με την κατεύθυνση και ένταση των ανέμων που επικρατούν στην περιοχή.

17:08 

Πλησιάζει τη Λίμνη Μαραθώνα η φωτιά

17:00 

Συγκλονίζουν οι εικόνες που έρχονται από την περιοχή:

16:52

Στο Twitter μιλούν για φωτιά στην Πετρούπολη.

16:41

Η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής:

16:33

Νέο πύρινο μέτωπο εκδηλώθηκε πριν από λίγα λεπτά στα Ανω Λιόσια.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι φλόγες φαίνεται να απειλούν τα Άνω Λιόσια καθώς ένα νέο πύρινο μέτωπο είναι σε εξέλιξη πίσω από το νέο κοιμητήριο Ανω Λιοσίων στη Ζωφριά.

Επί τόπου βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις του Δήμου Φυλής με πυροσβεστικά και υδροφόρα οχήματα.

16:32

Κίνδυνος να περάσει η φωτιά την Εθνική οδό και να κάψει μέρος του Αγίου Στεφάνου. Η πυροσβεστική έχει στήσει επιχείρηση για την κατάσβεση του μετώπου.

16:05

Φωτιά τώρα στο Ποικίλο Όρος, πίσω από το Καματερό

16:02

Συναγερμός για ύποπτα ευρήματα στον Υμηττό

Όσο σε όλη τη χώρα μαίνονται ανεξέλεγκτες οι φωτιές στο φως ήρθε μία πολύ σοβαρή καταγγελία του δημάρχου Ελληνικού – Αργυρούπολης, Ιωάννη Κωνσταντάτου. Σύμφωνα με τον ίδιο, στον Υμηττό εντοπίστηκε μηχανισμός ο οποίος εσκεμμένα θα έκανε ζημιά στο βουνό.

Όπως είπε ο κ. Κωνσταντάτος στο Open, το πρωί της Παρασκευής, 6 Αυγούστου, η πρωινή βάρδια των εθελοντών πυροσβεστών του Υμηττού απειλήθηκε. Οι εθελοντές είδαν μία αντανάκλαση σε απόκρημνο σημείο, πάνω από το δάσος, και κινήθηκαν προς τα εκεί για να διερευνήσουν τι συμβαίνει.

Στη σημείο, βρήκαν μεγεθυντικό φακό, στερεωμένο σε μία βάση και τοποθετημένο πάνω σε ξερά χόρτα. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, πρόκειται για ξεκάθαρο σχέδιο εμπρησμού του Υμηττού. Οι εθελοντές έβγαλαν φωτογραφίες τον μηχανισμό και ενημέρωσαν άμεσα την Aσφάλεια Αττικής οι άντρες της οποίας παρέλαβαν τα ευρήματα. Θα διενεργηθεί έρευνα για να διαπιστωθεί εάν όντως πρόκειται για σχέδιο εμπρησμού.

Μήνυμα από το 112 προς τους κατοίκους των οικισμών

Αργά το μεσημέρι της Παρασκευής 6 Αυγούστου εστάλη σχετικό μήνυμα προς τους κατοίκους των οικισμών Πευκόφυτο και Ποντίων Αγίου Στεφάνου

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν γίνει αναφορές στην Πυροσβεστική για εγκλωβισμένα άτομα στους παραπάνω οικισμούς που γίνεται επιχείρηση από την Αστυνομία και την Πυροσβεστική για να απομακρυνθούν.

Σύμφωνα με το μήνυμα του 112 οι κάτοικοι καλούνται να εκκενώσουν προς Αθήνα μέσω λεωφόρου Θησέως και προς Κηφισιά.

Σε πλήρη εξέλιξη και τα υπόλοιπα μέτωπα – Κάηκαν σπίτια στο Κρυονέρι

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται επίσης τα μέτωπα στις Αφίδνες όπου η φωτιά έχει προξενήσει ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις, στο Κρυονέρι όπου οι φλόγες πέρασαν μέσα από αυλές σπιτιών και στην Ιπποκράτειο Πολιτεία.

Εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα εντοπίζεται και στη Μαλακάσα, που σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας ο οποίος μίλησε στο ΑΠΕ ΜΠΕ, υπάρχει «μεγάλο μέτωπο». «Υπάρχει μεγάλο μέτωπο από την πλευρά της Μαλακάσας και το Κρυονέρι, έχουν ενισχυθεί οι άνεμοι και είναι δύσκολη η κατάσταση. Η φωτιά έχει περάσει την εθνική και κατευθύνεται προς Πολυδένδρι-Καπανδρίτι αλλά από τη δεξιά πλευρά τους».

Όπως μετέδωσε μάλιστα ο δημοσιογράφος του ethnos.gr, Κώστας Ασημακόπουλος οι φλόγες τύλιξαν νωρίτερα την Παρασκευή εργοστάσιο με εύφλεκτα υλικά με αποτέλεσμα να σημειώνονται συνεχώς εκρήξεις. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ρίχνουν όλο το βάρος των επιχειρήσεων στο εργοστάσιο προκειμένου να μην ξεφύγει η φωτιά. Το εργοστάσιο είναι στο φανάρι του Καπανδριτίου ενώ οι καπνοί έχουν σκεπάσει ολόκληρο τον Αττικό ουρανό.

Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβέστες και στις Αφίδνες, όπου σημειώθηκαν ισχυρότατες εκρήξεις στις Αφίδνες σε επιχείρηση αλουμινίου, στον παράδρομο της εθνικής οδού στο ύψος των διοδίων.

Eπιχειρούν 450 πυροσβέστες με 40 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, 3 Ε/Π και 7Α/Φ. Συνδρομή παρέχουν 40 πυροσβέστες από τη Κύπρο, ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, η ΕΛ.ΑΣ., εθελοντές πυροσβέστες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

Πληροφορίες: ΑΠΕ / ethnos.gr / news247.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα