Ελλάδα

Αττική: Συνεχείς αναζωπυρώσεις στους Θρακομακεδόνες- Βρέθηκαν γκαζάκια σε πάρκο

Για οργανωμένο σχέδιο κάνει λόγο ο Γ. Πατούλης.

Parallaxi
αττική-συνεχείς-αναζωπυρώσεις-στους-797743
Parallaxi

UPDATE- 11.13: Συγκλονίζει πρωταθλητής για όσα βίωσε στη φωτιά στη Βαρυμπόμπη:

O Έλληνας σπρίντερ, Πάνος Τριβιζάς περιέγραψε όσα βίωσε στην φωτιά στην Βαρυμπόμπη.

Παρακάτω όσα είπε στον τηλεοπτικό σταθμό Open:

UPDATE- 10. 34- Οι φωτιές στην Αττική τώρα:
Σύμφωνα με το news24/7, το μέτωπο στην πλευρά της Πάρνηθας αναζωπυρώνεται συνεχώς στην περιοχή των Θρακομακεδόνων, εντός του αστικού ιστού και πάνω από την Ιπποκράτειο Πολιτεία.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ανοιχτό παραμένει το μέτωπο στην περιοχή της Μαλακάσας, στον Άγιο Στέφανο και πέριξ της Λίμνης Μαραθώνα.

Οι άνεμοι όσο περνάει η ώρα ενισχύονται με βόρεια κατεύθυνση και υπάρχει πάντα ο κίνδυνος μεγάλων αναζωπυρώσεων.
Αναφορικά με το Ποικίλο Όρος η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με χθες το απόγευμα και βράδυ. Δεν φαίνεται να κινδυνεύει η Πετρούπολη πλέον, ενώ υπάρχουν δυνάμεις στο σημείο. Στο Σούνιο η φωτιά έχει πλέον οριοθετηθεί.
Update- 10.28:

Σε μερική αποκατάσταση της υδροδότησης στη Βόρεια Αττική έχει προχωρήσει η ΕΥΔΑΠ, μετά από την άμεση κινητοποίηση των συνεργείων της Εταιρείας.

Συγκεκριμένα, η υδροδότηση της πλειοψηφίας των βορείων προαστίων, με εξαίρεση τον Άγιο Στέφανο, το Πολυδένδρι καθώς και κάποιες περιοχές με μεγάλο υψόμετρο, έχει αποκατασταθεί.

Δεδομένου ότι η υδροδότηση των παραπάνω περιοχών γίνεται έχοντας θέσει σε λειτουργία εφεδρικά συστήματα τροφοδότησης, η ΕΥΔΑΠ συνιστά στους κατοίκους των παραπάνω περιοχών να καταναλώνουν νερό με τη μέγιστη δυνατή σύνεση.

Τα συνεργεία της Εταιρείας καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο η όχληση των καταναλωτών και να αποκατασταθεί πλήρως η υδροδότηση στο σύνολο των περιοχών της Αττικής.

Update- 10.18:

Αυτήν την ώρα σημειώνεται ύφεση, μικρή ωστόσο, στην περιοχή των Θρακομακεδόνων. Αναφορικά με την Μακακάσα, εντοπίζονται διάσπαρτες εστίες, έξι σε αριθμό.

Update- 10.10:

Στις αυλές των σπιτιών έχουν φτάσει σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι φλόγες στους Θρακομακεδόνες.

Update- 9.44: 

Nέο μέτωπο στη Μαλακάσα. Ειδικότερα, από την κάτω πλευρά της Εθνικής Οδού ξέσπασε νέα φωτιά. Πάντως, οι πυροσβεστικές δυνάμεις πέτυχαν την κατάσβεσή της ήδη από την αρχή.

Update- 09. 16:
Οι αστυνομικοί πραγματοποιούν ελέγχους σε κάθε σπίτι στους Θρακομακεδόνες, απομακρύνοντας τους κατοίκους που απέμειναν στον οικισμό. Την ώρα αυτή, η αναζωπύρωση στην περιοχή είναι μεγάλη, καίει δέντρα και σπίτια, ενώ πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Συνεχείς είναι οι αναζωπυρώσεις στους Θρακομακεδόνες με την Πυροσβεστική να δίνει τεράστια μάχη.

Καπνοί υπάρχουν για την  ακρίβεια πάνω από τους Θρακομακεδόνες, όπου πραγματοποιούνται συνεχείς ρίψεις νερού ενώ επιχειρούν πεζοπόρα τμήματα.
Κάποια σπίτια έχουν ήδη παραδοθεί στις φλόγες και άλλα έχουν υποστεί ζημιές. Τεράστια μάχη για να μην προχωρήσει η φωτιά στην περιοχή.

Με το πρώτο φως της ημέρας επιχειρούν τα εναέρια μέσα και κάνουν ρίψεις νερού για να μπορέσουν να κατασβέσουν τη φωτιά. Σε όλο το μήκος της περιοχής υπάρχουν διάσπαρτα “καντηλάκια”. Ανησυχία υπάρχει για τους ισχυρούς ανέμους οι οποίοι θα πνέουν σήμερα.

Η φωτιά βρίσκεται λίγο πιο πάνω από την πλατεία των Θρακομακεδόνων”, είπε πριν από λίγο στον τηλεοπτικό αέρα εθελοντής πυροσβέστης. 
Έσβησε η φωτιά στον Ωρωπό – Μικροεστίες στη Μαλακάσα

“Το μέτωπο στον κόμβο του Μαρκοπούλου έχει κατασβεστεί. Υπάρχει μια μικρή αναζωπύρωση στο ύψος της Μαλακάσας, πάνω από την Εθνική Οδό, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί τώρα, γιατί μπορεί να εξελιχθεί και να γίνει επικίνδυνη”.

Αυτό ανέφερε πριν από λίγα λεπτά ο Δήμαρχος Ωρωπού, Γιώργος Γιασημάκης, στην ΕΡΤ.

Πατούλης: Υπάρχει σχέδιο πίσω από τις φωτιές 
βόρεια Αττική Δημήτρης Καιρίδης
Βόρεια Αττική- Εικόνα: Δημήτρης Καιρίδης/ Facebook

Για σχέδιο πίσω από τις πυρκαγιές στην Αττική, κάνει λόγο ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης.

«Θα πρέπει να ελεγχθούν όλες οι καταγγελίες. Μέσα στο Πεδίο του Άρεως μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ήταν καθαρή απόπειρα εμπρησμού. Όλα αυτά φαίνεται ότι δεν είναι τυχαία. Προφανώς πίσω από αυτά υπάρχει ένα σχέδιο. Θυμίζει το 2007 με τις φωτιές και όσο περνούν οι μέρες αυτό επιβεβαιώνεται» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ο περιφερειάρχης, τόνισε ότι υπάρχει καλύτερη ενημέρωση στους πολίτες και με τα μηνύματα του 112.

«Υπάρχει όμως τώρα η δυνατότητα της ειδοποίησης. Ο πολίτης μπορεί να καταλάβει τι πρέπει να κάνει. Κανείς δε μπορεί να σβήσει τίποτα με ένα λάστιχο. Είναι μεγάλος ο κίνδυνος και το θερμικό φορτίο που έχει δημιουργηθεί. Άρα θα πρέπει οι οδηγίες από την Πυροσβεστική να τηρούνται».

Σύμφωνα με τον ίδιο βρέθηκαν γκαζάκια μέσα στο πάρκο «Αντώνης Τρίτσης».

Η εικόνα των πυρκαγιών στην Πελοπόννησο

«Στο πάρκο Τρίτση βρέθηκαν κάποια γκαζάκια. Όλα αυτά μαρτυρούν ότι υπάρχει μία διάθεση και δεν είναι τίποτα τυχαίο τελικά».

Σημείωσε ότι τα σοβαρά μέτωπα είναι στην Μαλακάσα και ο φόβος είναι μην περάσει στον Ωρωπό ενώ το άλλο στις Θρακομακεδόνες. «Θα πρέπει να πέσουν πολλές δυνάμεις στην Αττική» είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε και στην βοήθεια των άλλων χωρών.

«Τώρα είναι η ώρα της μάχης. Η επόμενη μέρα θα πρέπει να δοθεί μάχη για την επούλωση των τραυμάτων σε κάθε πολίτη αλλά το δεύτερο, εμένα με φοβίζει το κομμάτι των πλημμυρών τις επόμενες ημέρες», είπε μεταξύ άλλων.

Νέες διακοπές ρεύματος σήμερα στην Αττική

Επτά περιοχές της Αττικής στο σκοτάδι, δεκάδες χωριά σε Ηλεία, Μεσσηνία, Φωκίδα, Μάνη χωρίς ηλεκτροδότηση, ενώ προβλήματα συνεχίζουν να παρατηρούνται σε Κω και Λέρο.

Οι κυλιόμενες διακοπές που ξεκίνησε χθες το μεσημέρι ο ΔΕΔΔΗΕ για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που προκάλεσε η πυρκαγιά στο Κρυονέρι κοντά στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης του ΑΔΜΗΕ, παραμένουν οι… εφεδρείες του διαχειριστή για να αποφευχθεί ένα γενικευμένο μπλακάουτ. Μέχρι αργά χθες το βράδυ χωρίς ηλεκτρικό ήταν τα Κιούρκα, οι Αφίδνες, ο Αγιος Στέφανος, η Ιπποκράτειος Πολιτεία, τα Βασιλικά κτήματα, η Ροδόπολη και η Δροπηγή. Την ίδια στιγμή στο σκοτάδι παραμένουν δεκάδες χωριά στην Ηλεία, την Μεσσηνία, την Φωκίδα, την Μάνη ενώ προβλήματα συνεχίζουν να παρατηρούνται στα νησιά Κω-Λέρο.

Στην Αττική, η ένταση και επιμονή της φωτιάς στο βόρειο σύνορο του Κρυονερίου έβγαλαν και χθες από το σύστημα τα κυκλώματα που τροφοδοτούν το ΚΥΤ Αγίου Στεφάνου και αποτελούν νευραλγικές γραμμές της υψηλής τάσης για την ηλεκτροδότηση του δικτύου.

Έτσι αποφασίστηκε να ενεργοποιηθεί το «μπουτόν» που αφαιρεί φορτία από το σύστημα, με εξαίρεση κρίσιμες υποδομές (π.χ νοσοκομεία).

Attiki 1
Eικόνα: E sterea/ Facebook

Οι διακοπές ξεκίνησαν χθες το μεσημέρι. Οι μισοί καταναλωτές ηλεκτροδοτήθηκαν λίγη ώρα αργότερα και οι υπόλοιποι το απόγευμα. Το μέτρο των κυλιόμενων διακοπών παραμένει στο τραπέζι -όποτε το απαιτήσουν οι ανάγκες- και οι έκτακτες συνθήκες. Αν η πυρκαγιά συνεχίσει και σήμερα το καταστροφικό της έργο στην περιοχή, θα ενεργοποιηθεί εκ νέου το σχέδιο άμυνας του συστήματος ηλεκτροδότησης για ένα νέο κύκλο διακοπών, μέχρι να ομαλοποιηθεί το ισοζύγιο παραγωγής-ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.

Η αποκατάσταση του δικτύου διανομής (ΔΕΔΔΗΕ) που παρουσιάζει σοβαρές υλικές ζημιές και είχε ξεκινήσει και στην Αττική την προηγούμενη Τρίτη, δυσχεραίνεται πλέον από τα πολλαπλά πύρινα μέτωπα που επεκτείνονται σε όλη την χώρα.

Με βάση το πρόγραμμα περικοπών του ΔΕΔΔΗΕ που δεν αναμένεται να τροποποιηθεί σήμερα, οι περιοχές που προβλέπεται να «σκοτεινιάσουν» εφόσον «πιεστεί» ξανά το ΚΥΤ Αγίου Στεφάνου είναι:

-Βριλήσσια, Χαλάνδρι, Πάτημα Χαλανδρίου, Πεντέλη, Γέρακας, Πολύδροσο

-Βούλα, Βάρη, Βουλιαγμένη, Βάρκιζα, Καβούρι, Γλυφάδα, Λαγονήσι, Αγία Μαρίνα

-Κηφισιά, Πεύκη, Νέο Ηράκλειο, Μεταμόρφωση, Μαρούσι, Μενίδι, Νέα Φιλαδέλφεια, Λυκόβρυση, Γαλάτσι, Άνω Κυψέλη, Παλαιό Ψυχικό, Φιλοθέη, Νέα Ιωνία, Άγιοι Ανάργυροι, Ίλιον, Νέα Χαλκηδόνα, Καματερό, Περισσός, Άνω Πατήσια

– Ηλιούπολη, Άλιμος, Καλαμάκι, Άγιος Δημήτριος, Καλλιθέα, Νέος Κόσμος, Νέα Σμύρνη, Αργυρούπολη, Υμηττός, Γλυφάδα, Δάφνη, Καρέας, Παλαιό Φάληρο, Ελληνικό

– Μαρκόπουλο, Πόρτο Ράφτη, Βραυρώνα, Κορωπί, Καλύβια, Παιανία, Κερατέα

– Κάλαμος, Βαρνάβας, Αφίδνες, Πολυδένδρι, Μαλακάσα, Ιπποκράτειος Πολιτεία

– Νέα Μάκρη, Μαραθώνας, Σχοινιάς, Κάτω Σούλι, Μάτι, Άγιος Ανδρέας, Πικέρμι, Ραφήνα, Καλλιτεχνούπολη, Διόνυσος

– Εκάλη, Νέα Ερυθραία, Άγιος Στέφανος, Δροσιά, Σταμάτα, Ροδόπολη, Διόνυσος, Άνοιξη, Βαρυμπόμπη, Κρυονέρι

– Σπάτα, Μαρκόπουλο, Λούτσα, Κορωπί

Ο ΔΕΔΔΗΕ συνιστά λελογισμένη χρήση των ηλεκτρικών συσκευών κατά τη διάρκεια των ακραίων καιρικών συνθηκών, η οποία όπως σημειώνει μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην εξοικονόμηση ενέργειας, διασφαλίζοντας την ασφάλεια και την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων των καταναλωτών.

Κατά τη διάρκεια των διακοπών του ηλεκτρικού ρεύματος, ο ΔΕΔΔΗΕ εφιστά την προσοχή στους πολίτες στα ακόλουθα:

– Να αποφεύγουν τη χρήση ανελκυστήρων προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο εγκλωβισμού τους.

– Για λόγους ασφαλείας, όλοι οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η ηλεκτροδότηση μπορεί να επανέλθει ανά πάσα χρονική στιγμή και άρα όλες οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις θα πρέπει να θεωρούνται διαρκώς «υπό τάση».

Τέλος υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες παρακαλούνται κατά τις ώρες αιχμής 13:00-15:00 και 18:00-22:00 να:

– Αποφεύγουν τη χρήση των ηλεκτροβόρων συσκευών (πλυντήριο, φούρνος, θερμοσίφωνας κ.λπ.) και να τη μεταθέτουν κατά τις λοιπές ώρες (εκτός αιχμής).

– Ρυθμίζουν τη θερμοκρασία των κλιματιστικών στους 26 βαθμούς.

Στο Συντονιστικό στο Χαλάνδρι μεταβαίνει ο πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Χαλάνδρι.

Σημειώνεται ότι από χτες έχουν ενταχθεί στις δυνάμεις πυρόσβεσης, πυροσβέστες και αεροσκάφη που έχουν φτάσει από την Γαλλία, την Ουκρανία, καθώς και από την Κύπρο που έφτασαν πρώτοι προχτές ανταποκρινόμενοι στο αίτημα της χώρας μας για βοήθεια στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας.

Εκατό Ουκρανοί είναι ήδη στην Εύβοια, 82 Γάλλοι στην Αττική, μαζί με 40 Κύπριους πυροσβέστες, όπως επίσης και τα δύο γαλλικά αεροσκάφη και ένα ακόμα καναντέρ από την Κροατία, ενώ από σήμερα εντάσσονται στις δυνάμεις πυρόσβεσης 16 Ισραηλινοί πυροσβέστες και τα δύο σουηδικά αεροσκάφη air tractor, ενώ αναμένονται σήμερα από την Ρουμανία 112 πυροσβέστες με 23 οχήματα και τρία ελικόπτερα σούπερ πούμα από την Ελβετία.

Αστεροσκοπείο: Νέα αύξηση στο Λεκανοπέδιο Αττικής στα μικροσωματίδια 

Aύξηση των επιπέδων των επιβλαβών αιωρούμενων στην ατμόσφαιρα μικροσωματιδίων PM2.5 (λεπτά εισπνεόμενα σωματίδια, με διάμετρο περί τα 2,5 μικρόμετρα) καταγράφεται σχεδόν σε όλο το Λεκανοπέδιο Αττικής, με μεγαλύτερη επιβάρυνση στα Βόρεια και Ανατολικά διαμερίσματα, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ).

«Nα κλείσουν οι κάτοικοι τα παράθυρα και τις πόρτες των κατοικιών τους και αν πρέπει να εξέλθουν, να χρησιμοποιούν μάσκες N95, ΚΝ95 ή FFP2, που παρέχουν προστασία από τα σωματίδια PM2.5», τονίζει το ΕΑΑ.

Τα στοιχεία για τα σωματίδια προέρχονται από το δίκτυο αισθητήρων του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΙΕΠΒΑ/ΕΑΑ), που λειτουργεί στο πλαίσιο της Εθνικής Ερευνητικής Υποδομής ΠΑΝΑΚΕΙΑ της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής.

Με πληροφορίες από ΣΚΑΪ/ newsbomb/ ΕΡΤ/ news24/7 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα