Top

Φωτιά Αττική: Συνεχείς εκκενώσεις οικισμών – Δυνατοί άνεμοι και αναζωπυρώσεις

Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής στα μέτωπα είναι πολύ ισχυρές.

Parallaxi
φωτιά-αττική-συνεχείς-εκκενώσεις-οικ-801724
Parallaxi
Εικόνα Facebook

Εκτός ελέγχου είναι οι φωτιές που ξέσπασε το πρωί της Δευτέρας 16 Αυγούστου στην Αττική και συγκεκριμένα σε Κερατέα και Βίλια. Σπίτια έχουν καεί στην περιοχή Μαρκάτι Κερατέας του Δήμου Λαυρεωτικής και περιουσίες πολιτών έχουν καταστραφεί από τις φλόγες. Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής στα μέτωπα είναι πολύ ισχυρές, τόσο οι επίγειες, όσο και οι εναέριες.

19:50 

Νέο μήνυμα εκκένωσης από το 112:

19:05

Η επίσημη ανακοίνωση της Πυροσβεστικής για την εξέλιξη των πυρκαγιών:

Από Ω/19:00/15-08-2021 έως Ω/19:00/16-08-2021 εκδηλώθηκαν 45 δασικές πυρκαγιές. Στις επιχειρήσεις κατάσβεσης συνδρομή παρέχουν και δυνάμεις που διατέθηκαν μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, οι Ένοπλες Δυνάμεις, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

Αναλυτικά:

• Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα το πρωί στην περιοχή Μαρκάτι Κερατέας είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν, 104 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων τριών (3) ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 40 οχήματα συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ, καθώς και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί και επιχειρούν περιοδικά 8 Α/Φ και 11 Ε/Π συμπεριλαμβανομένων 2 Ε/Π της Αεροπορίας Στρατού και 2 Ε/Π από τη Ρωσία. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

• Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στη Δ.Ε. Βιλίων είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν συνολικά 240 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων (4) ομάδων πεζοπόρων τμημάτων και 82 οχήματα συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ, καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα. Για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί και επιχειρούν περιοδικά 8 Α/Φ και 9 Ε/Π συμπεριλαμβανομένων 2 Ε/Π της Αεροπορίας Στρατού. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

• Στη δασική πυρκαγιά της Πάρνηθας, συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις για την διασφάλιση της περιμέτρου. Συνδρομή παρέχουν, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

• Στη δασική πυρκαγιά της Βόρειας Εύβοιας συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις. Επίσης περιοδικά επιχείρησαν 1 Ε/Π και 2 Α/Φ. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

• Στις δασικές πυρκαγιές της Αρχαίας Ολυμπίας Ηλείας και της Γορτυνίας Αρκαδίας, συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις που έχουν ενισχυθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από Αυστρία με 40 πυροσβέστες και 13 οχήματα. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Παραμένουν σε γενική επιφυλακή όλες οι Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος της Επικράτειας και συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και μικτές περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

18:58 

Δήμαρχος Σαρωνικού: Η αγωνία μας είναι να μην κινδυνεύσει ο Εθνικός Δρυμός του Σουνίου

Ως πολύ δύσκολή χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί στο πύρινο μέτωπο της Κερατέας ο Δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλλίπου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, λέγοντας ότι το τελικό στοίχημα είναι να μην περάσει η φωτιά στον Εθνικό Δρυμό του Σουνίου.

«Δίνουμε μάχη βρισκόμαστε στην Συντερίνα, όπου επιχειρούν 2 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα. Το μέτωπο είναι  μεγάλο το υπολογίζουμε στα 3με 4 χιλιόμετρα». Όπως είπε ο κ. Φιλλίπου αντιμετωπίζουν μια νέα αναζωπύρωση, καθώς  ο αέρας είναι πολύ δυνατός και τα εναέρια φεύγουν περιοδικά για να ρίξουν νερό και στο μέτωπο των Βιλίων και το μέλημα όλων μας είναι να μην καεί ο Εθνικός Δρυμός του Σουνίου που κινδυνεύει.

Όπως είπε ο Δήμαρχος Σαρωνικού, έχουν στηθεί αντιπυρικές ζώνες στον δρόμο που από Ανάβυσσο, οδηγεί σε Άγιο Κωνσταντίνο και Λαύριο και αν περάσει από εκεί τότε ο εθνικός Δρυμός του Σουνίου θα κινδυνεύσει.

Όπως τόνισε έχει σημειωθεί τεράστια καταστροφή αλλά έχουν καεί και κάποια σπίτια: «Έχει δυνατό αέρα, στο σημείο υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής και εθελοντές. Θα έχουμε μια πολύ δύσκολη νύκτα, αλλά ελπίζω ότι θα τα καταφέρουμε», πρόσθεσε.

18:56

Δείτε εδώ την εξέλιξη των πυρκαγιών στην Ελλάδα, σε πραγματικό χρόνο

18:07

Στο όρος Πατέρας πέρασε το πύρινο μέτωπο, σύμφωνα με τον Λευτέρη Κοσμόπουλο, αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής.

17:15

Εκτροπή εναέριων πυροσβεστικών μέσων προς την πυρκαγιά στα Βίλια, από άλλες περιοχές της χώρας γίνεται από την Πυροσβεστική, προκειμένου να ανακοπεί η πορεία της πυρκαγιάς που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις.

Οι φλόγες που εκτείνονται σε μεγάλο μέτωπο κατευθύνονται νότια, (γεωγραφικά προς τα Μέγαρα) καίγοντας παρθένο πευκοδάσος, ενώ υπενθυμίζεται ότι έχουν ήδη εκκενωθεί με μηνύματα του 112 έξι οικισμοί: Παλαιοχώρι, ‘Αγιος Γεώργιος, Κρύο Πηγάδι, Αγία Παρασκευή, Μικρό και Μέγα Βαθυχώρι.

Πριν από λίγο διακόπηκε από την Τροχαία η κυκλοφορία και επαρχιακή οδό Οινόης- Πόρτο Γερμενού, από την εθνική οδό Ελευσίνας- Θηβών, προς τα Βίλια. Σημειώνεται οτι η κυκλοφορία έχει διακοπεί στους περισσότερους δρόμους της περιοχής.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη επιχειρούν 5 ελικόπτερα και 8 αεροσκάφη, τα οποία θα ενισχυθούν, καθώς και ισχυρές επίγειες δυνάμεις, με την συνδρομή εθελοντών, καθώς και υδροφόρων και μηχανημάτων της περιφέρειας και των δήμων.

16:49

Για την εξέλιξη του πύρινου μετώπου στην Ανατολική Αττική μίλησε στην έκτακτη ενημέρωση του MEGA ο αντιπεριφερειάρχης Ανατ. Αττικής Θανάσης Αυγερινός. Όπως τόνισε το μέτωπο εντοπίζεται στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου, στην Καμάριζα, με την προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων να επικεντρώνεται στο να μην περάσει η φωτιά το δρόμο που ενώνει την Ανάβυσσο με το Λαύριο. «Εκεί είναι και το όριο του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας» συμπλήρωσε ο κ. Αυγερινός.

«Φαίνεται ότι ελέγχεται μέχρι στιγμής το μέτωπο και όλοι μαζί κάνουμε προσπάθεια να περιοριστεί εκεί η φωτιά» πρόσθεσε ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, υπογραμμίζοντας ότι σύμφωνα με την πρόγνωση των μετεωρολόγων οι καιρικές συνθήκες θα βοηθήσουν το έργο των πυροσβεστών.

16:47 

«Αν περάσει η φωτιά στην κάτω πλευρά του δρόμου, θα φτάσει στο Σούνιο»

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σαρωνικού, Πέτρο Φιλίππου, το μεγάλο μέτωπο είναι ανάμεσα σε Αγ. Κωνσταντίνο και Ανάβυσσο και γίνεται προσπάθεια να μην περάσει στην κάτω πλευρά του δρόμου.

«Βρισκόμαστε σε ένα σημείο στο δρόμο ανάμεσα σε Αγ. Κωνσταντίνο και Ανάβυσσο και οι δυνάμεις προσπαθούν να μην περάσει η φωτιά στην κάτω πλευρά του δρόμου γιατί θα καεί όλος ο δρυμός του Σουνίου» σημείωσε ο κ. Φιλίππου μιλώντας στο MEGA.

Μάλιστα, προειδοποίησε ότι αν περάσει η φωτιά από τον δρόμο, θα φτάσει μέχρι το Σούνιο κατακαίοντας δασικές εκτάσεις.

16:46 

Διακοπή κυκλοφορίας

Από την Τροχαία διακόπηκε η κυκλοφορία στους δρόμους της περιοχής και συγκεκριμένα:

  • Στην παλαιά λεωφόρο Λαυρίου- Κερατέας
  • Στην Λαυρίου – Καμάριζας στην περιοχή εργατικών κατοικιών προς οικισμό Αγιο Κωνσταντίνο
  • Στη Λαυρίου – Καμάριζας, από οικισμό Συντερίνας προς ‘Αγιο Κωνσταντίνο και
  • Λ. Λαυρίου και παλαιάς Λ. Λαυρίου

16:34

Δήμαρχος Μάνδρας-Ειδυλλίας: Υπάρχουν ενδείξεις για εμπρησμό

Σε πλήρη κινητοποίηση βρίσκεται ολόκληρος ο μηχανισμός του Δήμου Μάνδρας-Ειδυλλίας, για τη φωτιά που έχει ξεσπάσει στα Βίλια. Οι υδροφόρες και το προσωπικό συντρέχουν τις πυροσβεστικές δυνάμεις, στην προσπάθεια που κάνουν για να τη θέσουν υπό έλεγχο και να την περιορίσουν. Με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Χρήστος Στάθης τονίζει ότι, προς το παρόν, δεν απειλούνται κατοικίες, ωστόσο κάνει λόγο για ενδείξεις εμπρησμού.

«Γίνεται μια τεράστια προσπάθεια για να οριοθετηθεί η φωτιά, υπό πολύ δύσκολες συνθήκες. Δυστυχώς υπάρχουν ενδείξεις ότι πρόκειται για εμπρησμό, αλλά τούτη την ώρα αυτό που προέχει είναι να περιορίσουμε την έκτασή της», δήλωσε ο κ. Στάθης και πρόσθεσε: «Προς το παρόν δεν απειλούνται κατοικίες, αλλά κατακαίει το δάσος μας, στο οποίο τριάντα χρόνια τώρα δεν μας επιτρέπουν να φτιάξουμε αντιπυρικές ζώνες».

Για εμπρησμό σε ό,τι αφορά τη φωτιά που ξέσπασε το πρωί στη θέση Μαρκάτι της Κερατέας, έκανε λόγο και ο δήμαρχος Λαυρεωτικής, Δημήτρης Λουκάς, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Οι δυνατοί άνεμοι που φτάνουν τα 6 – 7 μποφόρ, δυσχεραίνουν το έργο της πυρόσβεσης και οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς. Σε Κερατέα και Βίλια έχουν εκκενωθεί οικισμοί, ωστόσο, πολλοί κάτοικοι παρέμειναν έξω από τα σπίτια τους και δίνουν μάχη με μάνικες, για να σώσουν τις περιουσίες τους. Συγκεκριμένα, στην Κερατέα έχουν εκκενωθεί οι οικισμοί Μαρκάτι, Συντερίνα, ενώ εκκενώθηκαν και ο Αγιος Κωνσταντίνος και η Καμαρίζα.

Η πυρκαγιά στην Κερατέα, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, έχει ανοίξει και εκτείνεται αυτή την ώρα σε όλο το τόξο Μερκάτι- Συντερίνα- ‘Αγιο Κωνσταντίνο, που έχουν εκκενωθεί, όπως και ο οικισμός Δημολάκι, καίει πευκοδάσος, ενώ έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί ζημιές σπίτια. Το ένα μέτωπο είναι στην κορυφογραμμή πάνω από τον ‘Αγιο Κωνσταντίνο, όπου επικεντρώνονται οι προσπάθειες για να μην περάσει στον εθνικό δρυμό.

Πολύ δύσκολη είναι η κατάσταση και στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου, όπου οι δυνατοί άνεμοι οδηγούν τη φωτιά στον Εθνικό Δρυμό Σουνίου. Σε περίπτωση που φτάσουν οι πύρινες φλόγες στην κατάφυτη έκταση, η καταστροφή θα είναι ανυπολόγιστη.

Αυτή τη στιγμή η φωτιά θεωρείται πολύ δύσκολο να ελεγχθεί, αφού οι πολύ ισχυροί άνεμοι εμποδίζουν τις ρίψεις από αέρος. Ο κεντρικός δρόμος που οδηγεί στον Άγιο Κωνσταντίνο, είναι αυτήν τη στιγμή κλειστός.

https://twitter.com/Sou1hern/status/1427252062983708673

Νέα εντολή για εκκένωση από Άγιο Γεώργιο προς Μάνδρα

Νέο μήνυμα από το 112 έστειλε η Πολιτική Προστασία για εκκένωση λόγω της φωτιάς στα Βίλια. Η εντολή είναι για τους πολίτες που βρίσκονται στον Άγιο Γεώργιο να κατευθυνθούν προς την Μάνδρα.

Μόλις ελάχιστα λεπτά αργότερα, δόθηκε εντολή εκκένωσης από το Μικρό ή Μέγα Βαθυχώρι προς την Ψάθα.

Ορατός από το διάστημα ο καπνός από τη φωτιά στην Κερατέα

Ορατός είναι από το διάστημα ο καπνός από την φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή της Κερατέας. Ο ευρωπαϊκός μετεωρολογικός δορυφόρος Meteosat-11 κατέγραψε εικόνες σαν αυτές που εξεργαστήκαμε στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr και σας παρουσιάζουμε παρακάτω. Ο καπνός έγινε για πρώτη φορά ορατός από τον δορυφόρο από λίγο μετά τις 11:00, οπότε και έφτασε πάνω από την θάλασσα (αριστερά). Παρασυρόμενος από τους ισχυρούς βόρειους ανέμους έφτασε λίγο πριν τις 13:00 στο ύψος των Σπετσών (δεξιά).

Πληροφορίες: ethnos.gr / ΑΠΕ / in.gr

Δείτε επίσης

Υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα