Top

Φωτιά- Εύβοια: Eκτός ελέγχου παραμένει η κατάσταση σε κεντρικά και βόρεια

Ακόμη 85 πολίτες μεταφέρθηκαν από την με ασφάλεια.

Parallaxi
φωτιά-εύβοια-eκτός-ελέγχου-παραμένει-η-798151
Parallaxi
Eικόνα: Η Εύβοια τη νύχτα από τη Γλώσσα Σκοπέλου/ Γιάννης Καρβέλης για metar.gr / Facebook

UPDATE- 10.41: 

Νέο μήνυμα του 112 σε κατοίκους για εκκένωση οικισμών.

Κλήθηκαν όπως μετέδωσε η ΕΡΤ πριν από λίγα λεπτά να εκκενώσουν Πευκί, Βουλίκι, Αρτεμίσιο και Γούβες.

UPDATE- 10.07:

Κατεύθυνση προς το Πευκί έχει πάρει αυτήν την ώρα η φωτιά. Στις ακτές της Β. Εύβοιας θα καταλήξει η τεράστια φωτιά που ισοπεδώνει το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της χώρας.

Οι άνεμοι άλλαξαν κατεύθυνση σε νότιους και νοτιοανατολικούς. Εξαιτίας αυτού δόθηκε ώθηση στο τεράστιο βόρειο μέτωπο.
Στην Ιστιαία εφόσον χρειαστεί υπάρχει πρόβλεψη και για πλωτά μέσα ακόμα και του Π.Ν. για την εκκένωση των κατοίκων, από τις ακτές της Β. Εύβοιας.
Ο καπνός από την Εύβοια όπως φαίνεται από τη Λάρισα. Πηγή: larissanet

UPDATE- 09: 49:

Όπως μεταδίδει το news 24/7, το πύρινο μέτωπο εκτείνεται στις περιοχές Γαλατσώνα, Γερακιού και Γούβες.


Εκτός ελέγχου παραμένει η κατάσταση στο κεντρικό και βόρειο κομμάτι της Εύβοιας.

Υπενθυμίζεται ότι εκεί, τα μέτωπα πυρκαγιάς προχωρούν, με αποτέλεσμα να έχουν χαθεί χιλιάδες στρέμματα πρασίνου και εκατοντάδες κατοικίες.

Λίγα λεπτά μετά τις εννέα η φωτιά βρίσκεται πολύ κοντά στα σπίτια στα Ελληνικά.

Ακόμη 85 πολίτες μεταφέρθηκαν από την Εύβοια με ασφάλεια με τη συνδρομή του Λιμενικού
Στο λιμάνι Ψαροπούλι Ευβοίας μεταφέρθηκαν εννέα πολίτες, οι οποίοι απεγκλωβίστηκαν από την παραλία Μαύρικα Ευβοίας από πλωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος εξαιτίας της πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή.
 Από εκεί συνολικά 63 άτομα έχουν μεταφερθεί με ασφάλεια από επιβατηγό τουριστικό σκάφος, στο λιμάνι της Σκιάθου, ενώ ακόμη 13 άτομα μεταφέρονται από επιβατηγό τουριστικό σκάφος, στο λιμάνι Πευκί Ευβοίας.
Δήμαρχος Ιστιαίας: “Είμαστε μόνοι μας – Το μόνο που δέχομαι είναι γελοία μηνύματα στο κινητό που μου λένε να εκκενώσω”
Έκκληση για βοήθεια έκανε ο δήμαρχος Ιστιαίας, Γιάννης Κοντζιάς μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Κυριακής (08/08).
«Είναι η χειρότερη μέρα. Ο δήμος Ιστιαίας περιμένει να ζήσει το ολοκαύτωμά του. Είμαστε μόνοι μας» τόνισε και επεσήμανε πως είναι η 5η μέρα που εκλιπαρεί για εναέρια μέσα.
Όπως είπε είναι στο μέτωπο των Γουβών και δεν επιχειρεί ακόμα ( 7.00π.μ.) κανένα εναέριο μέσο. «Δεν έχουν σηκωθεί τα εναέρια μέσα. Δέχομαι μόνο κάτι γελοία μηνύματα να δώσω εντολή εκκένωσης», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Κοντζιάς έκανε λόγο και για την απουσία πυροσβεστικών οχημάτων στα χωριά, απευθύνοντας έκκληση για βοήθεια. «Είναι η χειρότερη μέρα, περιμένουμε την καταστροφή μας», δήλωσε ο δήμαρχος, ζητώντας άμεση βοήθεια.
Ο δήμαρχος ανέφερε μάλιστα μιλώντας αυτή τη φορά στο Open και τα εξής:

Σπανός: «Αντιμετωπίσαμε από τις πρώτες ημέρες σοβαρό πρόβλημα με τα εναέρια μέσα»

Για τον εφιάλτη που ζει η Εύβοια μίλησε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός.

Σύμφωνα με το evima, o ίδιος ανέφερε:

«Αντιμετωπίσαμε από τις πρώτες ημέρες σοβαρό πρόβλημα με τα εναέρια μέσα. Και με τον αριθμό τους και με το συντονισμό τους. Θα μπορούσαν τα πράγματα να έχουν εξελιχθεί πολύ καλύτερα αν είχαμε εγκαίρως περισσότερα και πιο συντονισμένα εναέρια, αλλά και επίγεια μέσα.

»Δεν μπαίνουμε σε λογικές σύγκρισης με άλλες περιοχές. Είμαστε Έλληνες και ξέρουμε καλά τι γίνεται στη χώρα μας. Όμως, ως Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, βλέπω τον τόπο μου να καταστρέφεται και γι’ αυτόν οφείλω να πολεμήσω και να φωνάξω με όλη τη δύναμη της φωνής μου.

»Αντιμετωπίζουμε μια τεράστια πυρκαγιά και μια ακόμη πιο τεράστια καταστροφή. Φέρνει πόνο, θλίψη, οργή, σε κάθε άνθρωπο που δοκιμάζεται και όχι μόνο. Σύντομα, θα μιλήσουμε και για αυτάΌμως, τώρα πρέπει να δώσουμε τη μάχη. Με όλες μας τις δυνάμεις. Μέχρι το τέλος. Όλοι μαζί».

https://www.facebook.com/wysiwid/videos/228513615817318

«Βάλαμε σε μια βαλίτσα τη ζωή μας και φύγαμε»

Κάτοικοι από την περιοχή Γούβες κάνουν νέα έκκληση για βοήθεια.

«Το μέτωπο πλησιάζει. Υπάρχει σχέδιο εκκένωσης. Μας έχουν διώξει εδώ και οχτώ ώρες. Η φωτιά πλησιάζει τώρα τα βουνά γύρω από το χωριό. Είμαι μακριά από το σπίτι μου, είμαι στο Πευκί. Στο χωριό έχουν μείνει οι άντρες να σώσουν τις περιουσίες μας, τα γυναικόπαιδα φύγαμε. Δεν είναι ακόμα τραγική η κατάσταση εδώ, αλλά θέλω να τονίσω ότι είμαστε μόνοι μας. Σήμερα πέταξε μία φορά ένα αεροσκάφος, και ένα ελικόπτερο που έκανε μια αναγνωριστική πτήση. Έκτοτε τίποτα» σημείωσε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega η κ. Νάταλι Καρακιουλάφη και πρόσθεσε:

«Είναι οι ντόπιοι, με ό,τι μηχάνημα έχουν, με κλάρες και με τα χέρια τους να προσπαθούν να σώσουν τα σπίτια μας. Εκλιπαρούμε για εναέρια βοήθεια, να μείνει ένα κομμάτι πράσινο στη βόρεια Εύβοια. Με αυτά που βλέπω δεν έχω ελπίδες ότι θα σωθεί. Βάλαμε σε μια βαλίτσα τη ζωή μας, πήραμε τα κατοικίδιά μας και φύγαμε από τα σπίτια μας. Δεν ξέρω αν θα βρω το σπίτι μου όταν γυρίσω. Είμαστε μόνοι μας, ανήμποροι και προσευχόμαστε, σε όποιον Θεό πιστεύει ο καθένας».

Με πληροφορίες από ΣΚΑΪ/news 24/7 / AΠΕ-ΜΠΕ/ Mega / evima.gr / ΕΡΤ
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα