Ελλάδα

Φωτιά στη Χαλκιδική – Σε εξέλιξη μεγάλο πύρινο μέτωπο στη Σιθωνία

Στην περιοχή πνέουν μέχρι και αυτή την ώρα ισχυροί άνεμοι.

Parallaxi
φωτιά-στη-χαλκιδική-σε-εξέλιξη-μεγάλ-352947
Parallaxi
Εικόνα Αρχείου

Ανεξέλεγκτη μαίνεται δασική πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα στη Σιθωνία Χαλκιδικής. Η φωτιά ξέσπασε από κολόνα της ΔΕΗ σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, λίγο μετά τον Πλατανίτσι, και κατευθύνεται ανεξέλεγκτη προς τη Σάρτη. 

Οι αρχές έκλεισαν την εθνική οδό στο ύψος του Αρμενιστή και δεν υπάρχει πρόσβαση προς τη Σάρτη, καθώς η φωτιά μαίνεται στον δρόμο προς τη θάλασσα με την πυροσβεστική υπηρεσία να δίνει μάχη να μην περάσουν οι φλόγες το “φράγμα” του δρόμου προς το βουνό και ο κίνδυνος να επεκταθεί η φωτιά στο υπόλοιπο πόδι.

Ο ουρανός στην περιοχή της Σιθωνίας έχει γεμίσει καπνούς που είναι ορατοί από μεγάλη απόσταση, ακόμα και από τον Άγιο Νικόλαο και τις παρυφές της Νικήτης, ενώ στον οικισμό της Σάρτης υπάρχει διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος και δεν λειτουργεί η κινητή τηλεφωνία.

Το έργο της πυρόσβεσης δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν και φτάνουν κατά διαστήματα τα 7 μποφόρ. Η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής είναι μεγάλη, καθώς στην περιοχή βρίσκονται ήδη 45 πυροσβέστες με 20 οχήματα, όπως επίσης εθελοντές πυροσβέστες, ενώ οι χερσαίες πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύονται συνεχώς. Στην περιοχή επιχειρούν αυτή την ώρα τέσσερα αεροσκάφη, τύπου Καναντέρ ενώ σπεύδουν ενισχύσεις, προκειμένου να αναπτυχθεί δύναμη 60 πυροσβεστών.

Σε ετοιμότητα ο δήμος Σιθωνίας

Το μέτωπο της φωτιάς είναι μεγάλο, λόγω των ισχυρών ανέμων, ενώ την κατάσταση δυσχεραίνει η διακοπή ηλεκτροδότησης στην περιοχή, όπως ανέφερε στο ραδιόφωνο του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο FM” ο αντιδήμαρχος Σιθωνίας, Πάρης Ντέμπλας.

«Η κατάσταση είναι δύσκολη, πνέουν ισχυροί άνεμοι, η φωτιά είναι πάνω από τη Σάρτη […], Υπάρχει μία ετοιμότητα, το Κοινοτικό Κατάστημα είναι ανοιχτό, χωρίς ρεύμα και τηλέφωνο και αυτό, είναι το μεγάλο μειονέκτημά μας. Δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε μεταξύ μας» ανέφερε.

Ο αντιδήμαρχος Σιθωνίας εκτίμησε ότι χωρίς ρεύμα σύντομα ενδέχεται να διακοπεί και το νερό και σημείωσε: «εκκενώσεις μέχρι τώρα δεν έχουμε κάνει αν και με την αστυνομία είπαμε να ενημερώσουμε όσους βρίσκονται πάνω από το επαρχιακό κύκλωμα της Σάρτης, ώστε να απομακρυνθούν».

Οι πρώτες εκκενώσεις (11.40)

Αυτή την ώρα καίει λαγκαδιές πάνω από την Σάρτη και στο σημείο επιχειρούν δύο ελικόπτερα. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η πυρκαγιά πλησιάζει το χωριό της Σάρτης, βρίσκεται από την άνω πλευρά του βουνού και εκκενώθηκε μοναστήρι κοντά στο Μαρμαρά.

Έκκληση ΕΛ.ΑΣ – Αποφυγή κυκλοφορίας στην ευρύτερη περιοχή της Σάρτης (12.50)

Παρακαλούνται οι πολίτες και οι οδηγοί που κινούνται στη Σιθωνία Χαλκιδικής, να μην προσεγγίζουν και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στην ευρύτερη περιοχή της Σάρτης, ώστε να διευκολύνεται το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων που επιχειρούν στην περιοχή για την κατάσβεση δασικής πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη και να ακολουθούν τις οδηγίες – υποδείξεις των αστυνομικών.

Σημειώνεται ότι για τον παραπάνω λόγο από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Χαλκιδικής, έχει αποκλειστεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην Επαρχιακή Οδό Βουρβουρού – Συκιάς.

Διαβάστε τις εξελίξεις εδώ:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα