Top

Φωτιά στην Εύβοια: Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες- Νέα αναζωπύρωση στις Γούβες

Για έκτη ημέρα ο πύρινος εφιάλτης δοκιμάζει τόσο τους κατοίκους όσο και του πυροσβέστες στην Εύβοια.

Parallaxi
φωτιά-στην-εύβοια-συνεχίζεται-η-μάχη-μ-798403
Parallaxi

Οργή και τρόμος για τους κατοίκους της Εύβοιας που βλέπουν λεπτό το λεπτό της φλόγες να απειλούν τις ζωές και τις περιουσίες τους. Γούβες και Πευκί όπως είδαμε βρίσκονται σε πύρινο κλοιό με τους κατοίκους να αναζητούν σωτηρία στη θάλασσα. Εκατοντάδες πολίτες ντόπιοι και παραθεριστές έσπευσαν στο λιμάνι της Αιδηψού για να μπουν σε ένα από τα 7 φερυ μπόουτ που τους μεταφέρουν στην Αρκίτσα. Άλλοι φεύγουν με την αγωνία για το τί θα απογίνουν τα σπίτια τους άλλοι τα είδαν να μετατρέπονται σε στάχτες.

Να φύγουν μακριά από την φλεγόμενη Εύβοια δια θαλάσσης προσπαθούν κάτοικοι και τουρίστες. Οι κάτοικοι σε απόγνωση και οργισμένοι. Για έκτη ημέρα ο πύρινος εφιάλτης δοκιμάζει τόσο τους κατοίκους όσο και του πυροσβέστες στην Εύβοια.

Χωριά έχουν εκκενωθεί άλλα βρίσκονται σε πύρινο κλοιό. Η φωτιά σαρώνει τα πάντα σπίτια, δασικές εκτάσεις, καλλιέργειες και ό,τι άλλο βρει στο διάβα της.

Δύο είναι τα μέτωπα στην Βόρεια Εύβοια. Το ένα μεγάλο εκτείνεται από την περιοχή Αγριοβότανο έως και την pεριοχή Σήμια, ενώ ένα δεύτερο μέτωπο βρίσκεται νοτιότερα στις περιοχές: ΣΠΑΘΑΡΙ, ΤΡΟΥΠΗ, ΚΑΛΥΒΙΑ

To πρωί δόθηκε εντολή εκκένωσης των περιοχών Πευκί, Αρτεμίσιο, Βουλίκι και Γούβες. Οι φλόγες ξεπροβάλλουν στο βουνό πάνω από το Πευκί.

Νέα αναζωπύρωση στις Γούβες

Τεράστιες γλώσσες φωτιάς ξεπηδούν σε διάφορες περιοχές της Εύβοιας, ακόμη και σε χωριά που οι κάτοικοι νόμιζαν ότι κατάφεραν να σώσουν.

Πανικός έχει προκληθεί από την νέα αναζωπύρωση στις Γούβες, ενώ πολλά και επικίνδυνα είναι και τα μέτωπα στο Αρτεμίσιο προμηνύοντας άλλη μια δραματική νύχτα.

Οι καταγγελίες των κατοίκων για ελλιπή βοήθεια από τον κρατικό μηχανισμό συνεχίζονται για έκτη ημέρα, με τις προσπάθειες τόσο των ίδιων όσο και των δυνάμεων της πυροσβεστικής να αντιμετωπίσουν την φωτιά να δυσχεραίνεται από τις διακοπές νερού.

Γ. Καμίνης: «Η Εύβοια αυτή τη στιγμή παραμένει για, 6η ημέρα εγκαταλελειμμένη, στο έλεος της πυρκαγιάς»

Τρεις στόχους θέτει, με αφορμή τις πυρκαγιές, ο βουλευτής Επικρατείας και κοινοβουλευτικός τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Καμίνης, μέσω ανάρτησής του στο facebook: πρώτον, να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για τον περιορισμό της πυρκαγιάς, δεύτερον, την επιστροφή της κανονικής ενημέρωσης, όπως αναφέρει, και τρίτον, την οργάνωση της επόμενης ημέρας.

«Η καταστροφή στην Εύβοια είναι ολοκληρωτική και συνεχίζεται ακάθεκτη, χωρίς να φαίνεται οποιαδήποτε δυνατότητα να περιοριστεί από τις δυνάμεις που διαθέτει η Πολιτεία. Το αίσθημα απόλυτης εγκατάλειψης, αδυναμίας και απόγνωσης που εκφράζουν ανοιχτά πλέον οι άνθρωποι είναι ένα βαρύτατο τραύμα στο ίδιο το συμβόλαιο της κοινωνικής μας συνύπαρξης. Ένα τραύμα καθόλου εύκολο να επουλωθεί στο μέλλον», σημειώνει ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής και προσθέτει:

«Δεν υπάρχει καλύτερο παράδειγμα από τις καταγγελίες ότι κάτοικοι που εγκατέλειπαν την περιοχή κλήθηκαν να πληρώσουν εισιτήριο στο φέρι μπόουτ που θα τους μετέφερε. Δεν έχουμε καν καταφέρει να προβλέψουμε το πιο απλό. Κρατική οργάνωση και ιδιωτικός τομέας σε ένα χορό ανικανότητας και έλλειψης ενσυναίσθησης, που υποσκάπτει ακόμη και την ελάχιστη εμπιστοσύνη προς τους θεσμούς της οργανωμένης πολιτείας αλλά και μεταξύ των ίδιων των πολιτών».

Όπως επισημαίνει, «το πρώτιστο αυτή η στιγμή είναι να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για τον περιορισμό της πυρκαγιάς. Ό,τι και όσο χρειαστεί, χωρίς άλλες φαιδρές δικαιολογίες, εκτός τόπου και χρόνου infographics και επικλήσεις στη σφοδρότητα της κατάστασης. Σε άλλα μέτωπα στην Ελλάδα, στη Μεσσηνία, την Ηλεία και την Αρκαδία, η κατάσταση μοιάζει να ξεφεύγει εξίσου αδικαιολόγητα.

To δεύτερο είναι η επιστροφή της κανονικής ενημέρωσης. Τη θέση των διαγγελμάτων και των ενημερώσεων να πάρουν κανονικές συνεντεύξεις τύπου, όπου δημοσιογράφοι θα θέτουν ερωτήματα, ενίοτε σκληρά, και θα ασκούν κριτική χωρίς οι υπερευαίσθητοι υπουργοί μας να παρεξηγούνται. Έτσι, για παράδειγμα, μπορεί να μάθουμε πόσα και ποια εναέρια μέσα επιχειρούν σε κάθε περιοχή, τι πλάνο υπήρξε εξαρχής για τον περιορισμό της πυρκαγιάς και ποια μέσα επιχείρησαν όλες τις προηγούμενες ημέρες, πόσα χιλιόμετρα αντιπυρικές ζώνες είχαν διανοιγεί τα προηγούμενα χρόνια, σε ποια μέτωπα δραστηριοποιείται η βοήθεια των εκατοντάδων πυροσβεστών και των πτητικών μέσων που προσέφεραν χώρες του εξωτερικού κ.λπ.

Το τρίτο και σημαντικότερο είναι η οργάνωση της επόμενης ημέρας. Ήδη εκδηλώνεται ένα συγκινητικό κύμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης από απλούς πολίτες προς τους πληγέντες και εκτοπισμένους. Είναι ο σπόρος στον οποίο πρέπει να βασιστούμε. Η Πολιτεία έχει χρέος να οργανώσει, να δώσει κατευθύνσεις για το πού μπορεί να κατευθυνθεί αυτή η συγκλονιστική βοήθεια για να μεγιστοποιηθεί το όφελος, χωρίς να γυρεύει να οικειοποιηθεί τις προσφορές ή να μπερδέψει ακόμη περισσότερα τα πράγματα».

Σύμφωνα με τον Γ. Καμίνη, «αυτή η συζήτηση δεν μπορεί να ξεκινήσει αν δεν γίνουν πρώτα τα δύο παραπάνω. Η Εύβοια αυτή τη στιγμή παραμένει, για 6η ημέρα εγκαταλελειμμένη, στο έλεος της πυρκαγιάς».

Μάχη για να σωθεί το Ασμήνι

Το χωρίο Ασμήνι έχει εκκενωθεί αλλά αρκετοί κάτοικοι παραμένουν εκεί για να δώσουν τη μάχη τους. Πρόκειται για ένα χωριό μια ανάσα από το Πευκί.

«Να μην το ζήσει κανείς αυτό. Εναέρια μέσα δεν ήρθαν ποτέ», λέει κάτοικος του χωριού εμφανώς φορτισμένη. Οι ντόπιοι είναι σε κατάσταση πανικού. Πούλμαν βρίσκονται εκεί για να τους μεταφέρουν στην Αιδηψό. Τα πάντα έχουν καλυφθεί από έναν πυκνό μαύρο καπνό. Το χωριό είναι περικυκλωμένο.

Κυκλωμένο από τις φλόγες ήταν τα Ελληνικά από το πρωί της Κυριακής, με τις φλόγες να μπαίνουν το απόγευμα μέσα στο χωριό.

Παρά τις απέλπιδες προσπάθειες των πυροσβεστών και των κατοίκων του χωριού να προστατέψουν τις περιουσίες τους, η φωτιά μπήκε στα Ελληνικά, με την πύρινη λαίλαπα να κατακαίει ό,τι βρίσκει μπροστά του.

Στο Πευκί η πυρκαγιά

Απίστευτες εικόνες εκτυλίσσονται στη Βόρεια Εύβοια, με την πυρκαγιά να καίει μεγάλα δέντρα στο Πευκί. Η πυρκαγιά βρίσκεται ένα βήμα πριν από τη θάλασσα, αφού «έσπασε» τη γραμμή άμυνας των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Την ίδια στιγμή εκκενώνονται σπίτια και μεταφέρονται άνθρωποι στα καράβια που βρίσκονται στην προβλήτα. Οι πυκνοί καπνοί έχουν σκεπάσει τον ουρανό και έχουν δημιουργήσει αποπνικτική ατμόσφαιρα.

Η πυρκαγιά έχει δημιουργήσει τεράστιο μέτωπο στην περιοχή με ιδιαίτερα μεγάλη βλάστηση και έχει φτάσει στον περιφερειακό δρόμο, ενώ οι κάτοικοι με κλαδιά, νερό, λάστιχα, μαζί με τους πυροσβέστες, προσπαθούν να μετριάσουν τις ζημιές.

Πριν από λίγο στους Γαλατσάδες εκτυλίχτηκε το ίδιο σκηνικό. Οι πολίτες και οι πυροσβέστες κατέσβησαν τις φλόγες στις αυλές τους. Παρόμοιες εικόνες εκτυλίσσονται και στο χωριό Γούβες και στο Αρτεμίσιο, όπου οι κάτοικοι κατάφεραν και αντιμετώπισαν το κύμα της φωτιάς από το χωριό τους με τις ελάχιστες ζημιές.

Ασθενοφόρα μεταφέρουν ηλικιωμένους στην παραλία

Τεράστια επιχείρηση Λιμενικού, Αστυνομίας και ΕΚΑΒ να μετακινηθούν πολίτες με κινητικά προβλήματα προς την παραλία στο Πευκί Ευβοίας, όπου έχει δέσει το φέρι μποτ «Αιδηψός».

Ο Λιμενάρχης Αιδηψού, Σωτήρης Δανίκας, μιλώντας στην ΕΡΤ, εξήγησε πως δεν έχουν ακόμη αναχωρήσει πλοία από την παραλία στο Πευκί Ευβοίας. Όπως τόνισε, οι κάτοικοι ήθελαν να παραμείνουν στην παραλία του χωριού με την ελπίδα πως η εξέλιξη με το μέτωπο της φωτιάς θα ήταν καλύτερη.

Πολίτες αναμένουν στις ξαπλώστρες στην παραλία, με την ελπίδα πως εθελοντές και πυροσβέστες θα καταφέρουν να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά, η οποία ωστόσο έχει ήδη κάψει σπίτια στο Πευκί.

Έκτακτη ενημέρωση στις 21:30 από τον Ν. Χαρδαλιά για την εξέλιξη των πυρκαγιών

Έκτακτη ενημέρωση θα πραγματοποιηθεί στις 21:30 από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά για την εξέλιξη των πυρκαγιών.

Με πληροφορίες από Newsbomb.gr/ ΑΠΕ ΜΠΕ/ Iefimerifa.gr/ Μega/ In.gr

Διαβάστε επίσης:

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Εύβοια – Καίγονται σπίτια στο Πευκί

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα