Top

Φωτιά στον Σχίνο Κορινθίας: Εντολή για εκκένωση στο Αλεποχώρι

Η αστυνομία καλεί τους κατοίκους του χωριού μέσω των μεγαφώνων των περιπολικών να κατευθυνθούν προς τα Μέγαρα.

Parallaxi
φωτιά-στον-σχίνο-κορινθίας-εντολή-για-762198
Parallaxi
Στιγμιότυπο Βίντεο

Νέα εντολή, αυτή τη φορά για εκκένωσης στο Αλεποχώρι εξαιτίας της φωτιάς που μαίνεται από το βράδυ της Τετάρτης 19 Μαΐου στο Σχίνο Κορινθίας έδωσε η αστυνομία. Η αστυνομία καλεί τους κατοίκους του χωριού μέσω των μεγαφώνων των περιπολικών να κατευθυνθούν προς τα Μέγαρα.

Νωρίτερα, δόθηκε εντολή για εκκένωση για προληπτικούς λόγους εξαιτίας της φωτιάς. Όλοι οι πολίτες που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του οικισμού Αιγειρούσες – Ντουράκος, καλούνται να απομακρυνθούν άμεσα μέσω του παραλιακού δρόμου με κατεύθυνση Αλεποχώρι – Μέγαρα. Επίσης, σημειώνεται ότι εστάλη και μήνυμα μέσω του Ευρωπαϊκού Αριθμού Έκτακτης Ανάγκης 112 για την προληπτική απομάκρυνση των πολιτών στην παραπάνω περιοχή.

Σημειώνεται πως εκκενώθηκαν ακόμα τρεις οικισμοί στην περιοχή εξαιτίας της πυρκαγιάς και συγκεκριμένα η ορεινή πλευρά του Αλεποχωρίου, η Κάτω Πεύκη και το Χάνι Δερβενίων, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας εκκενώθηκαν οι οικισμοί Σχίνος, Αγία Σωτήρα, Βαμβακιές, Μαυρολίμνη, Μάζι και Παρασκευά, καθώς και δύο Ιερές Μονές, του Αγίου Ιωάννη και της Αγίας Παρασκευής.

Ο καπνός και η στάχτη από τη δασική πυρκαγιά του Σχίνου Κορινθίας έχουν μεταφερθεί πάνω από το λεκανοπέδιο της Αθήνας έως τις Κυκλάδες και την Ικαρία, εξαιτίας των ισχυρών δυτικών-βορειοδυτικών ανέμων, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε το βράδυ της Τετάρτης σε δασική περιοχή ανατολικά του Σχίνου στην Κορινθία. Από τις μετρήσεις του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo προκύπτει ότι κατά την ώρα έναρξης της πυρκαγιάς, στην ευρύτερη περιοχή έπνεαν ΔΒΔ άνεμοι με ένταση 5-6 μποφόρ και ριπές έως τα 61 χιλιόμετρα την ώρα. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο πλησιέστερος στην πυρκαγιά αυτόματος μετεωρολογικός σταθμός βρίσκεται στον Ισθμό, σύμφωνα με τους επιστήμονες του ΕΑΑ-meteo, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η παρουσία ακόμη ισχυρότερων ανέμων στην περιοχή της πυρκαγιάς, εξαιτίας και της ίδιας της παρουσίας αυτής («η φωτιά δημιουργεί το δικό της καιρό»).

Δήμαρχος Μεγαρέων: Βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης-πολεμικού μετώπου

«Βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και πολεμικού μετώπου», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Γρηγόρης Σταμούλης και συνεχίζει: «Δυστυχώς η φωτιά μέσα στο δάσος δεν ελέγχεται, με τους δυνατούς ανέμους γίνεται ανεξέλεγκτη. Εμείς από τις 10 χτες το βράδυ, όταν ξέσπασε η φωτιά στο Σχίνο Λουτρακίου, τεθήκαμε σε επιφυλακή, γιατί ήταν και τέτοιοι οι άνεμοι που δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να φτάσει το μέτωπο στην περιοχή μας. Και από τις 3 τη νύχτα βρισκόμαστε στο πόδι. Κινητοποιήθηκε αμέσως η υπηρεσία της Πολιτικής Προστασίας και όταν κατά τις 12 αναζωπυρώθηκε το μέτωπο, ζητήσαμε άμεση εκκένωση περιοχών για προληπτικούς λόγους, λόγω της δυσμενούς εξελίξεως που έπαιρνε η πυρκαγιά στα Γεράνεια όρη και κατευθυνόταν προς συγκεκριμένους οικισμούς».

Όπως είπε ο κ. Σταμούλης, εμφανίζεται εξασθένηση των ανέμων, ωστόσο τις αμέσως επόμενες ώρες αναμένεται να υπάρξει ενίσχυση και να διατηρηθούν οι άνεμοι δυνατοί όλο το βράδυ. «Με τη φωτιά ποτέ δεν μπορείς να είσαι ήσυχος. Είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα για τις δυσκολίες που ενδεχομένως προκύψουν».

Τέλος, σχετικά με την επέμβαση των δυνάμεων πυρόσβεσης, ο δήμαρχος Μεγαρέων τόνισε: «Ευτυχώς ο κρατικός μηχανισμός κινητοποιήθηκε άμεσα, τόσο η πυροσβεστική, όσο και οι εναέριες δυνάμεις και είμαστε σε διαρκή συνεννόηση».

Με πληροφορίες από ethnos.gr / ΑΠΕ / skai.gr

Διαβάστε επίσης:

Tεράστια πυρκαγιά στην Κορινθία-Κάηκαν σπίτια και βάρκες

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα