Ελλάδα

Φωτιά Βίλια: Η εικόνα της καταστροφής από δορυφόρο

Πολύ σοβαρή καταγγελία για την πυρκαγιά - «Το πράγμα δεν ξέφυγε, είναι καθαρά εμπρησμός»

Parallaxi
φωτιά-βίλια-η-εικόνα-της-καταστροφής-α-802923
Parallaxi
Η φωτιά όπως φαίνεται από τη Μάνδρα / Εικόνα Facebook

Αποκαρδιωτική είναι η εικόνα της καταστροφής στα Βίλια όπως φαίνεται από το διάστημα. Την ίδια στιγμή η φωτιά ακόμα μαίνεται στην περιοχή μετατρέποντας στρέμματα δασικής έκτασης σε στάχτη.

Όπως αναφέρει το Εθνικό Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, ο δορυφόρος Sentinel-2 κατέγραψε ιδιαίτερα εντυπωσιακές και ταυτόχρονα αποκαρδιωτικές εικόνες από την πυρκαγιά στα Βίλια Αττικής στις 12:20 της Τετάρτης 18/08.

Μία τέτοια είναι και η εικόνα που παρουσιάζεται παρακάτω. Σε αυτή φαίνονται με κόκκινες και πορτοκαλί αποχρώσεις οι εκτιμήσεις για τα ενεργά μέτωπα της πυρκαγιάς καθώς και ο καπνός από αυτή.

Η εικόνα της φωτιάς από το διάστημα

Ο πυκνός αυτός καπνός καθιστά την προσπάθεια εκτίμησης της καμένης έκτασης δύσκολη και αυξάνει την πιθανότητα λάθους.

Με επιφύλαξη που σχετίζεται με την παρουσία του πυκνού καπνού, η εκτίμηση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, για το μέγεθος της καμένης έκτασης έως το μεσημέρι της Τετάρτης 18/08 είναι τα 75.000 στρέμματα.

Καταγγελία: «Η αναζωπύρωση ήταν εμπρησμός»

Πολύ σοβαρή καταγγελία για τη φωτιά στα Βίλια.

Ο Δημήτρης Πιπίκιος πρόεδρος του συνδέσμου Ελλήνων εφέδρων στρατιωτικών υποστήριξε μιλώντας στο OPEN ότι αναζωπύρωση στη φωτιά στα Βίλια είναι εμπρησμός, ότι βρέθηκαν γκαζάκια και πως συνελήφθη μια γυναίκα. «Το πράγμα δεν ξέφυγε, είναι καθαρά εμπρησμός», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας μάλιστα για τις δραματικές στιγμές από το πύρινο μέτωπο που μαίνεται στα Βίλια, δήλωσε ότι «είναι πόλεμος, σας το λέω ανοιχτά».

Χρυσοχοΐδης: Τα εναέρια μέσα έχουν πετάξει ήδη διπλάσιες ώρες από πέρυσι

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενημέρωσε για την πορεία των πυρκαγιών σήμερα, με σημαντικότερη αυτή στα Βίλια, στη Δυτική Αττική.

Η ενημέρωση γίνεται χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι σήμερα είχαμε 42 νέες φωτιές.

Η φωτιά στα Βίλια

Η φωτιά στα Βίλια αναζωπυρώθηκε το μεσημέρι και όπως είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης έχει αποτραπεί η είσοδος της φωτιάς στον οικισμό.

Οδικό δίκτυο δεν υπάρχει και δυσχεραίνεται η πρόσβαση σε συγκεκριμένα σημεία.

Παρά τις αντίξοες συνθήκες, τόσο οι επίγειες όσο και οι εναέριες δυνάμεις συνεχίζουν να επιχειρούν. Τη μάχη δίνουν 427 πυροσβέστες, 9 πεζοπόρα τμήματα και 149 οχήματα.

Ο υπουργός απάντησε και σε αναφορές της αντιπολίτευσης όσον αφορά τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης, τα εναέρια πέταξαν και σήμερα και «ήταν όλα αξιόμαχα και δυναμικά».

Συνολικά επιχείρησαν 29 εναέρια μέσα, συμπεριλαμβανομένου του Beriev.

Ειδικά για το τελευταίο, υπογράμμισε ότι το θέμα της ασφάλειας δεν μπορεί να είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης και οι κανόνες του κατασκευαστή ακολουθούνται κατά γράμμα.

Υπενθύμισε δε ότι ένα παρόμοιο αεροπλάνο κατέπεσε στην Τουρκία πριν από λίγες ημέρες.

Διπλάσιες οι ώρες πτήσεις φέτος σε σχέση με πέρυσι

Στη συνέχεια ανέφερε πως κατά τη διάρκεια της περσυνής αντιπυρικής περιόδου τα εναέρια μέσα πέταξαν συνολικά 3.161 ώρες, ενώ φέτος ήδη 6.190 ώρες, γεγονός που δείχνει την μεγάλη αύξηση των πυρκαγιών που καλείται να αντιμετωπίσει η πολιτεία.

Τέλος ανέφερε ότι οι συλλήψεις για εμπρησμούς είναι ήδη πολλές.

Πληροφορίες: in.gr / ethnos.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα