Top

Φόβοι και καμπανάκια ειδικών στην Ελλάδα

Μεγάλο δίλλημα: Οικονομία ή υγεία;

Parallaxi
φόβοι-και-καμπανάκια-ειδικών-στην-ελλ-705928
Parallaxi

Νέες προειδοποιήσεις ειδικών για το τρίτο κύμα που έρχεται και ταυτόχρονα απογοήτευση του εμπορικού κόσμου

corona

Σαρηγιάννης σε ΣΚΑΪ: Αν ανοίξουν λιανεμπόριο και γυμνάσια θα έχουμε 2000 κρούσματα

Για το άνοιγμα των σχολείων και των άλλων δραστηριοτήτων, καθώς και για την εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα, μίλησε στον ΣΚΑΪ ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης Καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής.

Για το άνοιγμα των σχολείων και των άλλων δραστηριοτήτων , καθώς και για την εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα, μίλησε στον ΣΚΑΪ ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης Καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής.

Ο κ. Σαρηγγιάννης εξήγησε ότι αν ανοίξουν το λιανικό εμπόριο και τα γυμνάσια ταυτόχρονα θα έχουμε μεγαλύτερα διασπορά και μπορεί να φτάσουμε τα 2000 κρούσματα τη μέρα. Αυτό, όπως τόνισε, δεν θα το αντέξει το σύστημα υγείας. «Αυτό θα είναι η αρχή του τρίτου κύματος, το οποίο αν το αφήναμε να εξελιχθεί, τέλος Μαρτίου θα βλέπαμε την κορύφωση.»

Παράλληλα, αν μείνουν ανοιχτά μόνο τα δημοτικά θα πάμε καλά, είπε.

Ο κ. Σαρηγιάννης προτείνει να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 18 Ιανουαρίου με τη μέθοδο click away και με επιδοτήσεις για την απολύμανση του αέρα των εσωτερικών χώρων. Να μην ανοίξει η δευτεροβάθμια εκπαίδευση, εκτός ίσως από την Γ’ Λυκείου. «Ταυτόχρονο άνοιγμα δευτεροβάθμιας και λιανεμπορίου θα είναι προβληματικό.»

Στις 11-12 του μηνός περιμένουμε τα αποτελέσματα της Πρωτοχρονιάς, προσέθεσε η κα Παγώνη.

Σχετικά με τους εμβολιασμούς και την ανοσία της αγέλης, ο κ. Σαρηγιάννης είπε ότι περιμένουμε ανοσία στο τέλος του χρόνου, στην καλή περίπτωση.

«Λόγω του καιρού και με δεδομένο ότι δεν κάνουμε κανονικό άνοιγμα, αν πάμε έτσι, τον Ιούνιο θα έχουμε μια σημαντική μείωση των κρουσμάτων.», επεσήμανε.

Τέλος, ο καθηγητής εκτίμησε πως προς το φθινόπωρο θα δούμε καλυτέρευση της κατάστασης του επιδημιολογικού φορτίου. «Όλα αυτά που συζητάμε αφορούν το στέλεχος που είχαμε μέχρι τώρα στη χώρα. Αν το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού αρχίσει να εξαπλώνεται και να κυριαρχεί, τότε οι υπολογισμοί ξαναρχίζουν από την αρχή. Αυτά που λέω δεν θα ισχύουν.», τόνισε.

Παπαευαγγέλου: Φόβοι για την αύξηση εισαγωγών στις ΜΕΘ Αττικής

Οι επισημάνσεις της καθηγήτριας λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, Βάνας Παπαευαγγέλου επιβεβαιώνουν το ρεπορτάζ του ethnos.gr Ησημαντική αύξηση εισαγωγών ασθενών στις ΜΕΘ της Αττικής λόγω κορονοϊού ανησυχεί ιδιαίτερα τις υγειονομικές Αρχές στη χώρα μας, όπως ανέφερε η καθηγήτρια λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού σήμερα Παρασκευή. Το γεγονός δεν αφήνει περιθώρια για εφησυχασμό, τόνισε μεταξύ άλλων η κ. Παπαευαγγέλου.

Μεγάλη αύξηση εισαγωγών στις ΜΕΘ Αττικής Οι επισημάνσεις της κ. Παπαευαγγέλου επιβεβαιώνουν το ρεπορτάζ του ethnos.gr με βάση το οποίο μπροστά στο πιο εφιαλτικό σενάριο στην Αττική βρίσκονται τα τελευταία 24ωρα οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας αλλά και των υγειονομικών αρχών, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του, καταγράφεται ραγδαία αύξηση των εισαγωγών στις ΜΕΘ λόγω κορονοϊού που αγγίζει το 15%.

Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές έλεγαν στο ethnos.gr, ότι τις τελευταίες ημέρες οι εισαγωγές ειδικά στα νοσοκομεία της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (2η ΥΠΕ) δηλαδή σε αυτά που βρίσκονται στο μέτωπο της παραλιακής, του Πειραιά και της Δυτικής Αθήνας, καταγράφεται μία αξιοσημείωτη αύξηση στις εισαγωγές στις ΜΕΘ οι οποίες μάλιστα βαίνουν συνεχώς αυξανόμενες. Στο υπουργείο Υγείας λένε οι ίδιες πηγές του ethnos.gr, έχει σημάνει συναγερμός προκειμένου να ετοιμασθεί το σύστημα Υγείας, καθώς εκτιμάται ότι από την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει περαιτέρω αύξηση που θα οφείλεται στις συναντήσεις των εορτών.

Άλλωστε μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί ακόμη η επίπτωση των εορτών και η πιθανή διασπορά. Αυτή των Χριστουγέννων αναμένεται να φανεί ξεκάθαρα τα επόμενα 24ωρα, ενώ το υπουργείο Υγείας είναι σε αναμονή για τα κρούσματα που θα προκύψουν από την Πρωτοχρονιά που υπολογίζονται για την επόμενη εβδομάδα. Ο μεγάλος φόβος βέβαια των αρμοδίων είναι για μία πιθανή αύξηση από τα Φώτα εξαιτίας των πολιτών που συγκεντρώθηκαν στις εκκλησίες αλλά και της Θείας Κοινωνίας που πραγματοποιήθηκε σε πολλούς ναούς, αναφέρουν πληροφορίες του ethnos.gr.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι οι αυξημένες εισαγωγές στις ΜΕΘ των Νοσοκομείων της Αττικής και ειδικά σε αυτά της 2ης ΥΠΕ, δεν προέρχονται από πολίτες που διαμένουν στη Δυτική Αττική όπου το επιδημιολογικό φορτίο είναι ιδιαιτέρως αυξημένο γι αυτό άλλωστε και βρίσκεται σε σκληρό lockdown, αλλά από όλες τις περιοχές της Αττικής και ειδικά από όσες βρίσκονται στην παραλιακή ζώνη, περιγράφουν πηγές στο ethnos.gr.

Λινού στον ΑΝΤ1: Δεν θα υπάρξει πρόβλημα στα σχολεία αν τηρηθούν τα μέτρα

Τι είπε η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας για τον αριθμό των τεστ και τον εμβολιασμό απέναντι στον κορονοϊό.

Λινού στον ΑΝΤ1: Δεν θα υπάρξει πρόβλημα στα σχολεία αν τηρηθούν τα μέτρα Την πεποίθηση πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα με το άνοιγμα των σχολείων, εφόσον τηρηθούν τα προβλεπόμενα μέτρα προφύλαξης, εξέφρασε η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, στην εκπομπή “Πρωινοί Τύποι” του ΑΝΤ1. Παράλληλα, επεσήμανε πως χρειάζεται ειδική πρόβλεψη για τα παιδιά που σιτίζονται στα σχολεία.

Η κα Λινού τόνισε επίσης πως είναι λίγα τα τεστ ανίχνευσης κορονοϊού που διενεργούνται, εξηγώντας πως μόνο με επαρκή αριθμό θα μπορέσουν οι επιστήμονες να εκτιμήσουν σωστά την κατάσταση.

Σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό κατά της COVID-19, είπε πως «είναι πάρα πολύ χαμηλός ο αριθμός των εμβολίων» και ότι η διαδικασία – με τα σημερινά δεδομένα – θα είναι χρονοβόρα.

Ερωτηθείσα σχετικά με τα “λάθη” που ενδεχομένως έγιναν αναφορικά με τη διασπορά του ιού στη Θεσσαλονίκη, η κα Λινού δήλωσε πως θεωρεί ότι ήταν η έλλειψη των τεστ που οδήγησε σε λάθος πληροφόρηση για την επιδημιολογική εικόνα στην περιοχή.

Καββαθάς στο MEGA: Kινδυνεύει με λουκέτο το 50% των επιχειρήσεων εστίασης – Χρειάζεται ειδικό πρόγραμμα στήριξης

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ ζήτησε από την κυβέρνηση να δεσμευθεί, εάν δεν δοθεί το ποσό του 1,5 δισ. στους ενδιαφερόμενους, να υπάρξει παράταση, ώστε να ενταχθούν στο μέτρο οι έμποροι και οι βιοτέχνες

Περιοριστικές χαρακτήρισε τις προθεσμίες για την τελευταία επιστρεπτέα προκαταβολή ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, μιλώντας στο «MEGA Σαββατοκύριακο».

Ζήτησε, μάλιστα, από την κυβέρνηση να δεσμευθεί, εάν δεν δοθεί το ποσό του 1,5 δισ. στους ενδιαφερόμενους, να υπάρξει παράταση, ώστε να ενταχθούν στο μέτρο οι έμποροι και οι βιοτέχνες.

Σχετικά με την παράταση των περιοστικών μέτρων, υποστήριξε ότι «αντί να προχωρήσουμε στο άνοιγμα της αγοράς, κλείνουμε την αγορά. Μια αγορά που έχασε την εορταστική περίοδο, χάνει και την εκπτωτική περίοδο που ξεκινά την Δευτέρα. Υπάρχει και το θέμα των επιταγών».

Ακόμα, έκανε λόγο για «παλινωδίες» στο τρόπο ανοίγματος της αγοράς τον Δεκέμβριο.

Την ίδια ώρα, έκρουσε τον κώδωνα κινδύνου, σχετικά με την εστίαση.

«Η εστίαση παραμένει κλειστή χωρίς προοπτική ανοίγματος και χωρίς κανένα μέτρο στήριξης του κλάδου. Χρειάζεται ειδικό πρόγραμμα στήριξης. Αν δεν γίνει αυτό θα κλείσει το 50% των επιχειρήσεων» τόνισε, λέγοντας ότι στην εστίαση απασχολούνται 330.000 άτομα, ενώ έμμεσα, αφορά ένα εκατομμύριο κόσμο.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα