Διεθνή

Φόβοι ότι η χαλάρωση στην Ευρώπη θα φέρει νέα αύξηση κρουσμάτων

Οι σημερινές εξελίξεις της πανδημίας.

Parallaxi
φόβοι-ότι-η-χαλάρωση-στην-ευρώπη-θα-φέρ-0
Parallaxi
Πηγή: United Memorial Medical Care

Πάνω από 1,5 εκατ. οι νεκροί, σχεδόν 65 εκατ. μολύνσεις σε όλον τον κόσμο από την αρχή της πανδημίας

Οι νεκροί από την Covid-19, από την έναρξη της πανδημίας, ξεπέρασαν και επισήμως το 1,5 εκατομμύριο σε όλον τον κόσμο ενώ τα κρούσματα ανέρχονται περίπου στα 65 εκατομμύρια, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η καταμέτρηση αυτή βασίζεται στους επίσημους απολογισμούς που ανακοινώνουν οι υγειονομικές αρχές.

Στις 20.45 σήμερα (ώρα Ελλάδας) είχαν καταγραφεί 1.500.038 θάνατοι σε όλον τον κόσμο και 64.774.705 μολύνσεις.

Η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική είναι η περιοχή του κόσμου με τους περισσότερους θανάτους (452.263) και ακολουθούν η Ευρώπη (430.060) και η Βόρεια Αμερική (ΗΠΑ και Καναδάς) με 286.946.

Πρωθυπουργός Γαλλίας: Καλεί τους Γάλλους να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού

Ο Πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ζαν Καστέξ, κάλεσε σήμερα τους συμπολίτες του να εμβολιαστούν “όσο το δυνατόν περισσότεροι”, μια “πράξη αλτρουισμού” για να “προστατεύσουν τους άλλους”, ακόμα κι αν υπενθύμισε ότι ο εμβολιασμός κατά του νέου κορωνοϊού δεν θα είναι υποχρεωτικός.

“Πρέπει επίσης να αποκτήσουμε ανοσία κατά των φόβων”, χάρη στην “γνώση”, είπε από την πλευρά του ο Υπουργός Υγείας, Ολιβιέ Βεράν.

Ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 στη Γαλλία θα είναι δωρεάν και θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο για 1 εκατομμύριο ηλικιωμένους σε μονάδες φροντίδας, τον Φεβρουάριο για 14 εκατομμύρια ευάλωτους πολίτες και κατόπιν την άνοιξη για το σύνολο του πληθυσμού, ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός της χώρας.

Χάρη στις παραγγελίες που έγιναν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, “η Γαλλία θα έχει στην διάθεσή της ενδεχομένως 200 εκατομμύρια δόσεις, γεγονός που θα επέτρεπε τον εμβολιασμό 100 εκατομμυρίων ανθρώπων”, καθώς το εμβόλιο απαιτεί έως σήμερα 2 δόσεις με διαφορά κάποιων εβδομάδων, διευκρίνισε ο Καστέξ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Για να εγγυηθεί την δωρεάν διάθεση του εμβολίου, η κυβέρνηση προέβλεψε το ποσό του 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ στον προϋπολογισμό για την κοινωνική ασφάλιση του 2021. “Πρωταρχικός στόχος μας είναι να εγγυηθούμε ότι η Γαλλία θα έχει επαρκή αριθμό εμβολίων για τον πληθυσμό της”, υπογράμμισε ο Καστέξ.

Η στρατηγική εμβολιασμού “θα παρουσιαστεί στην Εθνοσυνέλευση” τον Δεκέμβριο, πρόσθεσε ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης. Η εκστρατεία εμβολιασμού θα ξεκινήσει με τα δύο εμβόλια που θα είναι διαθέσιμα στην καλύτερη των περιπτώσεων τις τελευταίες ημέρες του Δεκεμβρίου ή από τον Ιανουάριο, μετά την έγκριση από τις ευρωπαϊκές και γαλλικές αρχές, το εμβόλιο των Pfizer/BioNtech και το εμβόλιο της Moderna, συμπλήρωσε ο Γάλλος Πρωθυπουργός.

Ο Καστέξ διαβεβαίωσε τους πολίτες ότι τα εγκεκριμένα εμβόλια θα είναι ασφαλή. Εξάλλου, ο Ζαν Καστέξ συνέστησε έναν αριθμό 6 ενηλίκων στο τραπέζι, χωρίς να προσμετρούνται τα παιδιά, για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. “Η κυκλοφορία του ιού συνεχίζει να μειώνεται, εβδομάδα με εβδομάδα”, δήλωσε με ικανοποίηση ο Πρωθυπουργός της Γαλλίας, αναφέροντας το ενδεχόμενο “τις επόμενες ημέρες τα ημερήσια κρούσματα να μειωθούν κάτω των 10.000 κατά μέσο όρο”.

Ιταλία: Ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ανακοίνωσε επίσημα τα νέα περιοριστικά μέτρα για τις γιορτές

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, σε τηλεοπτικό του μήνυμα, ανακοίνωσε επίσημα πριν από λίγο τα νέα περιοριστικά μέτρα τα οποία θα ισχύσουν κατά την περίοδο των γιορτών.

Επιβεβαιώνεται ότι από τις 21 Δεκεμβρίου μέχρι και τις 6 Ιανουαρίου θα απαγορευθεί η μετακίνηση από την μια περιφέρεια στην άλλη, ενώ τα Χριστούγεννα, στις 26 Δεκεμβρίου και την παραμονή Πρωτοχρονιάς, ο κάθε Ιταλός θα πρέπει να παραμείνει στον τόπο της μόνιμης κατοικίας του.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα συνεχίσει να ισχύει από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί, ενώ την Πρωτοχρονιά θα διαρκέσει περισσότερο, και θα λήξει στις 7 το πρωί. Φυσικά, δεν θα οργανωθούν υπαίθριες συναυλίες και γιορτές.

Τα εστιατόρια θα μπορούν να μένουν ανοικτά μέχρι τις 6 το απόγευμα, όπως και τα καφέ, καθ΄όλη την περίοδο των γιορτών. Σε ό,τι αφορά το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, απαγορεύεται κάθε είδους δείπνο, συμπεριλαμβανομένων αυτών στα εστιατόρια των ξενοδοχείων.

Παράλληλα, ο Ιταλός πρωθυπουργός ζήτησε από τους συμπατριώτες του να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά μέσα στο σπίτι, μόνον με τα πρόσωπα με τα οποία μοιράζονται την ίδια στέγη. «Δεν πρόκειται για επιβολή, αλλά με τον τρόπο αυτό θα προστατέψουμε τους γονείς και τους παππούδες μας», τόνισε ο Κόντε.

Ο Κόντε επιβεβαίωσε, επίσης, ότι τα εμπορικά καταστήματα θα μπορούν να μένουν ανοικτά μέχρι τις 9 το βράδυ, για να ευνοηθεί η αγορά των δώρων και να αποφευχθεί, συγχρόνως, η πολυκοσμία. Τα δε λύκεια στην Ιταλία θα ξανανοίξουν τις πύλες τους, με επιστροφή των μαθητών στα θρανία στις 7 Ιανουαρίου. «Θα είναι σίγουρα, διαφορετικά Χριστούγεννα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα τα ζήσουμε με λιγότερα έντονο τρόπο», κατέληξε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.

Ιρλανδία: Η απότομη πτώση των κρουσμάτων πιθανόν να σταματήσει μετά την άρση της καραντίνας

Η απότομη πτώση των κρουσμάτων της Covid-19 στην Ιρλανδία είναι πιθανό να σταματήσει μετά τη λήξη την 1η Δεκεμβρίου της αυστηρής καραντίνας έξι εβδομάδων, ανακοίνωσε σήμερα ανώτερος αξιωματούχος της υγείας.

“Δεν θα περίμενα να μειωθούν περαιτέρω οι αριθμοί των κρουσμάτων την ερχόμενη εβδομάδα ή τις ερχόμενες 10 ημέρες”, δήλωσε ο Φίλιπ Νόλαν, πρόεδρος της Ιρλανδικής Συμβουλευτικής Ομάδας Επιδημιολογικής Μοντελοποίησης, στους δημοσιογράφους μετά την ανακοίνωση ενός επταήμερου ημερήσιου μέσου όρου νέων κρουσμάτων 254, λιγότερα από τα σχεδόν 1.200 πριν από έξι εβδομάδες.

Ο αριθμός αναπαραγωγής της COVID-19 της Ιρλανδίας, ο οποίος μετρά τον αριθμό των ανθρώπων που μολύνονται από κάθε θετικό κρούσμα κυμαίνεται σήμερα μεταξύ 0,8 και 1, αλλά είναι πιθανό να αυξηθεί κατά την περίοδο των Χριστουγέννων καθώς αυξάνονται οι κοινωνικές επαφές, δήλωσε ο Νόλαν.

Κύπρος: Νέο αρνητικό ρεκόρ με 2 θανάτους και 348 νέα κρούσματα

Τον θάνατο δύο ασθενών με COVID-19 και 348 νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε την Πέμπτη 3/12 το υπουργείο Υγείας Κύπρου.

Πρόκειται για γυναίκα, ηλικίας 87 ετών, με υποκείμενα νοσήματα, η οποία νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και άντρα, ηλικίας 87 ετών, με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό, ο οποίος νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, μετά από μεταφορά του από το Κέντρο Αποκατάστασης Εκάλη στην Λεμεσό.

Συνεπώς, ο συνολικός αριθμός των θανάτων με τελική αιτία τη νόσο COVID-19 ανέρχεται σε 54, 36 άντρες (67%) και 18 γυναίκες (33%), με μέσο όρο ηλικίας τα 76 έτη.

Επιπλέον, το υπουργείο Υγείας ενημέρωσε ότι πραγματοποιήθηκαν σήμερα συνολικά 9.923 τεστ για ανίχνευση της νόσου COVID-19, με 3.525 εργαστηριακές διαγνώσεις να διενεργούνται με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και 6.398 με τη μέθοδο της ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test).

Συνεπώς και με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 11.523. Συνολικά, στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ νοσηλεύονται 124 ασθενείς COVID-19.

Ρουμανία: Μπότες μεγέθους 75 που «θα πατήσουν κάτω τον κορονοϊό» φτιάχνει ένας τσαγκάρης στην Τρανσυλβανία

Ο Γκριγκόρε Λουπ είπε ότι τα παπούτσια που έφτιαξε τον Μάιο, μεγέθους… 75, πουλήθηκαν σε όλον τον κόσμο και βοήθησαν να επιβιώσει η επιχείρησή του στην πόλη Κλουτζ της Τρανσυλβανίας

Ένας Ρουμάνος τσαγκάρης, ο οποίος είχε φτιάξει τεράστια παπούτσια για να βοηθήσει τους ανθρώπους να τηρούν τις αποστάσεις κατά το πρώτο κύμα της Covid-19, παρουσίασε τώρα τη νέα του συλλογή: γιγαντιαίες χειμωνιάτικες μπότες που «θα πατήσουν κάτω» το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Κάνε like στη σελίδα του circogreco.gr στο Facebook

Ο Γκριγκόρε Λουπ είπε ότι τα παπούτσια που έφτιαξε τον Μάιο, μεγέθους… 75, πουλήθηκαν σε όλον τον κόσμο και βοήθησαν να επιβιώσει η επιχείρησή του στην πόλη Κλουτζ της Τρανσυλβανίας. Άρχισε να τα κατασκευάζει όταν διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι στέκονταν πολύ κοντά ο ένας στον άλλο και δεν τηρούσαν τις αποστάσεις. Δύο άνθρωποι που φορούν τα δικά του παπούτσια και στέκονται ο ένας απέναντι στον άλλο θα τηρούν αναγκαστικά απόσταση δύο μέτρων μεταξύ τους. Εκτός από τις «κανονικές» παραγγελίες, ο Λουπ δέχτηκε παραγγελίες και από καλλιτέχνες -όπως από μια βελγική χορευτική ομάδα και ένα αμερικανικό ροκ συγκρότημα- αλλά και από ανθρώπους που απλώς έχουν πολύ μεγάλα πόδια.

«Πήρα πολλές παραγγελίες από ανθρώπους με μεγάλες πατούσες. Υπέθεσαν ότι αφού μπορώ να φτιάξω παπούτσι μεγέθους 75, μπορώ να φτιάξω και μέγεθος 50», είπε χαρακτηριστικά.

Τώρα ο Λουπ φτιάχνει μπότες, επίσης μεγέθους 75, ώστε και στο κρύο οι πολίτες σαν τηρούν τις αποστάσεις. Το κάθε ζευγάρι κοστίζει μόνο 150 ευρώ. «Σε σύγκριση με τα παπούτσια, οι μπότες είναι ψηλότερες, επενδεδυμένες με γούνα και έχουν πιο χοντρές σόλες. Για να φτιαχτούν χρειάζεται τόσο δέρμα όσο για τρία ζευγάρια κανονικά παπούτσια», εξήγησε.

Η Ρουμανία, που έχει καταγράψει 492.211 κρούσματα και 11.876 θανάτους από την αρχή της πανδημίας, έκλεισε σχολεία, θέατρα και εστιατόρια, επέβαλε απαγόρευση της κυκλοφορίας και υποχρεωτική χρήση μάσκας στους δημόσιους χώρους για να αντιμετωπίσει το δεύτερο κύμα.

«Νομίζω ότι στην αρχή ο κόσμος δεν το καταλάβαινε, αλλά αφότου έγιναν υποχρεωτικές οι μάσκες στον δρόμο, η κατάσταση δείχνει κάπως πιο σταθερή. Το εμβόλιο θα μας απαλλάξει απ’ όλο αυτό», είπε ο τσαγκάρης, ο οποίος φτιάχνει δερμάτινα παπούτσια επί παραγγελία εδώ και σχεδόν 40 χρόνια. Πριν από την πανδημία βασιζόταν σε παραγγελίες που του έδιναν θέατρα, όπερες και σύλλογοι παραδοσιακών χορών, όμως όλες αυτά σταμάτησαν αφού διακόπηκαν οι παραστάσεις λόγω της Covid-19.

ΑΠΕ ΑΓ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα