Φόβοι των λοιμωξιολόγων για παράταση lockdown – Πάνω από 5.500 χιλιάδες ενεργά κρούσματα στη Θεσσαλονίκη

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημία στη χώρα μας.

Parallaxi
φόβοι-των-λοιμωξιολόγων-για-παράταση-loc-678880
Parallaxi

Ραγδαία άυξηση κρουσμάτων σημειώνεται την τελευταία εβδομάδα. Συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη μέχρι εχθές (Πέμπτη 6/11) έχουν καταγεγραφεί 5.540 ενεργά κρούσματα.

Ετοιμάζονται οι υγειονομικές αρχές για παν ενδεχόμενο και στην περίπτωση που οι κλίνες ΜΕΘ αλλά και οι απλές κλίνες κορονοϊού στα δημόσια νοσοκομεία, γεμίσουν ασφυκτικά. Γι’ αυτό άλλωστε, με τροπολογία που προώθησε στην Βουλή ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, προβλέπεται η επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, στην περίπτωση που κριθεί απαραίτητο.

Ήδη, πάντως σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ethnos.gr, ο ΕΟΠΥΥ που θα κληθεί να αποζημιώσει τις ιδιωτικές κλινικές, αναμένεται σήμερα σε συνεδρίαση του ΔΣ να καθορίσει επ’ ακριβώς τις αμοιβές των κλινικών αλλά και του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού που θα απασχοληθεί με τους ασθενείς που θα μεταφερθούν από το ΕΣΥ.

Το σενάριο για αξιοποίηση ιδιωτικών κλινικών δε φαίνεται πάντως να είναι πολύ μακριά, καθώς οι νοσηλείες στο ΕΣΥ αυξήθηκαν ραγδαία τις τελευταίες ημέρες. Με βάση τα επίσημα στοιχεία, οι συνάνθρωποί μας, που νοσηλεύονται, αυξήθηκαν κατά 36% από 1.103 σε 1.503 ενώ οι διασωληνωμένοι, αυξήθηκαν κατά 34%, από 132 σε 177. Οι νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ και ΜΑΦ αυξήθηκαν κατά 33% τις τελευταίες 5 ημέρες από 157 σε 209.

Μεταφορά ασθενών με άλλα νοσήματα

Η πρώτη κίνηση που αναμένεται να γίνει από το υπουργείο Υγείας, τονίζουν έγκυρες πηγές του ethnos.gr, και ήδη προετοιμάζεται το σύστημα του ΕΟΠΥΥ, είναι να μεταφερθούν από το ΕΣΥ στις ιδιωτικές κλινικές ασθενείς που νοσηλεύονται για άλλα νοσήματα στα δημόσια νοσοκομεία και όχι για covid-19, προκειμένου να ελευθερωθούν κρεβάτια στο δημόσιο σύστημα.

Στην περίπτωση που επικρατήσει ασφυξία στο ΕΣΥ θα μεταφερθούν δηλαδή στις ιδιωτικές κλινικές ασθενείς που δεν πάσχουν από κορονοϊό και πρέπει π.χ. να χειρουργηθούν ή χρειάζονται ΜΕΘ.

Και ασθενείς με covid-19 στις ιδιωτικές κλινικές

Όμως και ασθενείς με covid-19 αν χρειασθεί θα μετακινηθούν στον ιδιωτικό τομέα. Γι’ αυτό και ο ΕΟΠΥΥ αναμένεται να προσδιορίσει την αποζημίωση των κλινικών αλλά και του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού στη σημερινή του συνεδρίαση. Όλα αυτά βέβαια στην περίπτωση που γεμίσει ασφυκτικά το ΕΣΥ και δεν επαρκούν οι κλίνες.

Επίσης, όπως τονίζουν έγκυρες πηγές του ethnos.gr, με βάση τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ, στις ιδιωτικές κλινικές θα μεταφέρονται και ηλικιωμένοι ασυμπτωματικοί ασθενείς θετικοί στον κορονοϊό, που χρειάζονται φροντίδα και νοσηλεία, στην περίπτωση που εξαντληθούν οι κλίνες στα δημόσια νοσοκομεία ή για να αποσυμφορηθεί το ΕΣΥ.

Θεσσαλονίκη – Κορονοϊός – Το 4,7% των επιχειρήσεων προχώρησε σε απολύσεις

Την πρόθεση της πλειονότητας των επαγγελματιών της Θεσσαλονίκης να αντιμετωπίσουν την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού στην οικονομία χωρίς να προχωρήσουν σε απολύσεις, κατέγραψε έρευνα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ). Από τα συμπεράσματα της έρευνας διαφαίνεται ότι τα μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη των εργαζομένων κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ καταγράφηκε τάση αποξένωσης του επιχειρείν από το τραπεζικό σύστημα, αλλά και ανάγκη περαιτέρω στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρηματιών από πλευράς του κράτους. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 10-19 Οκτωβρίου σε δείγμα 1.030 επαγγελματιών/μελών του ΕΕΘ.

Ειδικότερα, το 4,7% των επαγγελματιών δήλωσε ότι προχώρησε σε απολύσεις, ενώ σε ό,τι αφορά το τραπεζικό σύστημα και τη χρήση των ενισχυτικών μέτρων που προώθησε μέσω αυτού η κυβέρνηση στην εποχή του covid-19, μόνο ένας στους τέσσερις επαγγελματίες απευθύνθηκε σε αυτό, και από αυτούς ποσοστό μικρότερο του 30% βρήκε θετική ανταπόκριση.

Τέλος και αναφορικά με τα μέτρα που λήφθηκαν στην Ελλάδα στην εποχή της Cocid-19 και συγκριτικά με αυτά σε εννέα από τις 27 χώρες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Πορτογαλία, Τσεχία και Ισπανία, τονίζεται ότι η χώρα μας κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση σε ό,τι αφορά τη στήριξη του εισοδήματος των εργαζομένων και στη χορήγηση δανείων στους πληττόμενους.

Την ίδια στιγμή «πάγωμα όλων των υποχρεώσεων προς το δημόσιο», ζητάει ο πρόεδρος του ΕΕΘ, Μιχάλης Ζορπίδης, σημειώνοντας ότι δεν είναι δυνατό την εποχή που οι επιχειρήσεις είναι κλειστές, να γίνονται έλεγχοι για περαιώσεις παλαιοτέρων εταιρικών χρήσεων.

Έκτακτα μέτρα στη λειτουργία του νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου»

Αναστέλλεται το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης λόγω lockdown

Ενεργώντας με μοναδικό στόχο τη διευκόλυνση και την προστασία των πολιτών μέσα στις δύσκολες συνθήκες που έχει διαμορφώσει η πανδημική κρίση, ο Δήμος Θεσσαλονίκης προχωρά στην αναστολή λειτουργίας του συστήματος της ελεγχόμενης στάθμευσης «thesi» στις θέσεις των επισκεπτών για όλη τη χρονική περίοδο κατά την οποία θα είναι σε ισχύ το lockdown στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Με τον τρόπο αυτό οι πολίτες διευκολύνονται στις μετακινήσεις τους, χωρίς να επιβαρύνονται με κάποιο αντίτιμο για τη στάθμευση των αυτοκινήτων τους. Το μέτρο ισχύει αποκλειστικά για τις θέσεις των επισκεπτών, που φέρουν λευκή διαγράμμιση, και αποκλειστικά μέχρι τη λήξη των έκτακτων μέτρων προστασίας που έχουν τεθεί σε ισχύ από την κυβέρνηση. Την ίδια ώρα οι μπλε θέσεις εξακολουθούν να ισχύουν μόνο για τους μόνιμους κατοίκους που διαθέτουν την προβλεπόμενη κάρτα για τη δωρεάν στάθμευση του αυτοκινήτου τους στις προκαθορισμένες ζώνες ελεγχόμενης στάθμευσης. Η Δημοτική Αστυνομία θα συνεχίσει τους ελέγχους για περιπτώσεις παράνομης στάθμευσης στις θέσεις μονίμων κατοίκων, διασφαλίζοντας την τάξη στην πόλη.

Ρόδος: Οργάνωσαν beach party με 70 άτομα λίγο πριν το lockdown

Δύο άτομα συνελήφθησαν στη Ρόδο το βράδυ της 5ης Νοεμβρίου, ένας 66χρονος ημεδαπός κι ένας 44χρονος αλλοδαπός, οι οποίοι εν μέσω της έξαρσης της πανδημίας του κορονοϊού και μόλις μία ημέρα πριν το εθνικό lockdown, έστησαν πάρτι στην παραλία Αγάθη. Περιττό να διευκρινιστεί πως δεν είχε ληφθεί κανένα μέτρο προστασίας, εφόσον ακόμα και η συνάθροιση τόσων ατόμων κρίνεται επικίνδυνη και επιφέρει πρόστιμο, σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα. Θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, οι θαμώνες του πάρτυ μετέτρεψαν την γνωστή παραλία του νησιού σε σε υγειονομική βόμβα. Σύμφωνα με την Δημοκρατική, ο 66χρονος λειτουργεί κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος (καντίνα) και “πιάστηκε στα πράσα” να έχει τοποθετήσει μπροστά από την επιχειρήσή του 5 τραπέζια και 20 τραπεζοκαθίσματα, καταλαμβάνοντας συνολικά 30 τετραγωνικά μέτρα του αιγιαλού, στερούμενος τις σχετικές άδειες. Την ίδια στιγμή, ο 44χρονος Ισραηλινός ο οποίος ήταν ο διοργανωτής της κοινωνικής εκδήλωσης στην παραλία Αγάθη, “πέτυχε” τη συμμετοχή 70 ατόμων χωρίς να τηρεί τα απαιτούμενα μέτρα πρόληψης κατά της COVID-19 και ταυτόχρονα χωρίς να έχει τις απαραίτητες άδειες.

Κατάταξη χωρών βάσει κινδύνου Covid: Ποιες υποβιβάστηκαν – Η θέση της Ελλάδας

Κορονοϊός: Έξι άτομα κατέληξαν τις τελευταίες ώρες – 711 οι νεκροί στη χώρα

Έξι άτομα που ασθένησαν με κορονοϊό κατέληξαν τις τελευταίες ώρες στη χώρα μας. Και οι έξι είναι άνδρες. Ειδικότερα πρόκειται για:

-Έναν 76χρονο που νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας

– Έναν 88χρονο που νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας

– Έναν 65χρονο που νοσηλευόταν στο Ιπποκράτειο

– Έναν 87χρονο στο Σισμανόγλειο

– Έναν 76χρονο στο ΑΧΕΠΑ

– Έναν 53χρονο που νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του Ευαγγελισμού

Θεσσαλονίκη: Έξι παιδιά έως 12 ετών νοσηλεύονται με κορονοϊό στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο

Η Θεσσαλονίκη συνεχίζει να έχει υψηλό αριθμό κρουσμάτων. Έξι παιδιά, ηλικίας από δύο μηνών έως 12 ετών, νοσηλεύονται με Covid19 στο Ιπποκράτειο, ενώ στο ίδιο νοσοκομείο νοσηλεύονται σε κλινικές Covid περισσότερα από 100 άτομα. Υπενθυμίζεται ότι το νοσοκομείο Ιπποκράτειο αποτελεί κέντρο αναφοράς για παιδιά που νοσούν από κορονοϊό, ενώ κανένα από τα έξι παιδιά δεν νοσηλεύεται σε Μ.Ε.Θ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ  της ΕΡΤ3 η κατάσταση των 5 παιδιών είναι καλή και το ένα από αυτά έχει παρουσιάσει πνευμονία, χωρίς όμως να εμπνέει ανησυχία στους γιατρούς η κατάσταση της υγείας του.

Κρήτη – Κορονοϊός: Αγωνία για 6 ασθενείς που δίνουν μάχη στην εντατική

Γεραπετρίτης: Αυτό ήταν το μη εξηγήσιμο στοιχείο που μας οδήγησε στο lockdown

Τους λόγους που οδήγησαν την κυβέρνηση στην απόφαση για ένα δεύτερο lockdown, ανέλυσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Μιλώντας στο Θέμα 104,6 ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι ««τις τελευταίες 5 ημέρες όταν αποφασίστηκε να πάμε σε ένα νέο μοντέλο υπήρξε 30-40% αύξηση σε κρούσματα-θανάτους-διασωληνώσεις και αυτό δεν ήταν άμεσα εξηγήσιμο από τους ειδικούς καθώς δεν μπορούσε να εντοπιστεί η πηγή» και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση είχε ενώπιόν της δύο επιλογές: «η πρώτη να περιμένουμε πότε θα αποδώσουν τα μέτρα αλλά ήταν υψηλού ρίσκου γιατί θα στηριζόταν σε μια αβέβαιη παραδοχή. Επιλέξαμε τη δεύτερη να πάμε προληπτικά ώστε περιορίζοντας την κινητικότητα να πάμε σε περιορισμό της διασποράς».

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης πρόσθεσε, επίσης, ότι το φαινόμενο του ιού είναι σε έξαρση και υπογράμμισε ότι «δεν πρόκειται για αστοχία των κρατών». Σημείωσε, παράλληλα, ότι «θα προσπαθήσουμε να αντέξουμε παλεύοντας με το χρόνο μέχρι να υπάρξει το εμβόλιο». Παράλληλα, ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι το μέτρο της καθολικής απαγόρευσης θα δουλέψει καθώς όπου εφαρμόστηκε υπήρξαν αποτελέσματα. Αναφορικά με το πώς θα βγει η χώρα από το lockdown, ο Γιώργος Γεραπετρίτης σημείωσε ότι δεν θα υπάρξει τον Δεκέμβριο κανονικότητα, όπως την γνωρίζαμε. «Η βασική στόχευση είναι από 1η Δεκεμβρίιου να βγούμε σταδιακά. Στη συνέχεια θα αφήσουμε όσο αντέξουμε την πορεία και την αγορά να λειτουργήσει. Ελπίζω να υπάρξει υψηλό επίπεδο συνειδητοποίησης των μέτρων» πρόσθεσε ο υπουργός Επικρατείας.

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Ποιοι μπορούν να κάνουν μετακινήσεις εκτός νομού παρά το lockdown

Μόνο με βεβαίωση από τον εργοδότη θα κυκλοφορούν από το Σάββατο, 7 Νοεμβρίου, οι εργαζόμενοι, που πρέπει να κινηθούν εκτός νομού, ξεκαθάρισε την Πέμπτη ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Πιο συγκεκριμένα εκτός νομού – παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας – μπορούν να μετακινηθούν για τους εξής λόγους:

  • Μετακίνηση για λόγους υγείας που πιστοποιείται με σχετική ιατρική βεβαίωση.
  • Μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας μόνο με Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης που λαμβάνεται ατελώς από την ΑΑΔΕ.
  • Όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να επιδεικνύουν βεβαίωση εργασίας τις συγκεκριμένες ώρες. Το έντυπο συμπληρώνεται ηλεκτρονικά στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ και εκτυπώνεται πριν τη μετακίνηση.
  • Αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες πρέπει να συμπληρώνουν οι ίδιοι το έντυπο στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.
  • Οι πολίτες θα πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο, καθώς και βεβαίωση κίνησης. Για κάθε παράβαση που εντοπίζεται, θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ.

Πέτσας: Πιθανή παράταση του lockdown – Αδιανόητο να γίνει πορεία για το Πολυτεχνείο

Ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown, σε περίπτωση που η χώρα δεν επιστρέψει στα επίπεδα κρουσμάτων του Σεπτεμβρίου (σ.σ. 200 – 400 κρούσματα) άφησε την Παρασκευή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αναφερόμενος στα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η περίοδος που μπορούσαμε να συμβιώνουμε με τον ιό ήταν η εποχή του Σεπτέμβρη με 200 έως 400 κρούσματα, χωρίς μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ. Με αυτό το κριτήριο λέμε ότι πρέπει να επιστρέψουμε σε ένα επίπεδο κρουσμάτων που έδειξε ότι μπορεί να ανταποκρίνεται σε ικανοποιητικό φορτίο για το Σύστημα Υγείας, που δεν θα το θέτει σε κίνδυνο», δήλωσε ο κ. Πέτσας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1, απαντώντας σε ερώτηση για το ποια είναι τα κριτήρια που θα μας κάνουν στο τέλος του μήνα να πούμε ότι χαλαρώνουμε. Δε νοείται να γίνει πορεία για το Πολυτεχνείο Εφόσον έχουμε απαγόρευση δε νοείται να γίνει καμιά πορεία δήλωσε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας αναφορικά με το αν θα πραγματοποιηθεί η πορεία για την Επέτειο του Πολυτεχνείου.

Είναι ζήτημα κατανόησης από τα κόμματα, αλλά πιστεύω ότι τελικά η πορεία δεν θα γίνει πρόσθεσε ο κ Πέτσας. Ο πρωθυπουργός εξέπεμψε χθες μήνυμα ενότητας ότι πολίτικη, επιστήμη και πολίτες είναι μαζί για να αντιμετωπίσουν την δύσκολη αυτή κατάσταση, είπε επίσης. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, διευκρίνισε ότι τα 800 ευρώ που θα δοθούν στις αρχές Δεκεμβρίου, θα είναι κατ’ αναλογία των ήμερων αναστολής τον Νοέμβριο. Επιπλέον, επιτρέπεται η μετακίνηση για συγκομιδή αγροτικών προϊόντων (ο ιδιοκτήτης με την επίδειξη Ε9 και ο εργαζόμενος με την επίδειξη φόρμας εργασίας). Ο γονέας θα μπορεί να μεταφέρει με το ΙΧ το παιδί του για να καταταγεί στον στρατό. Συμπλήρωσε, δε, ότι για αυτές τις 3 εβδομάδες δεν θα λειτουργήσουν τα δικαστήρια. Επίσης, τα στάδια θα μείνουν ανοιχτά για να αθλούνται οι πολίτες, αλλά επιτρέπονται μόνο 3 άτομα μαζί.

Χρυσοχοΐδης για Πολυτεχνείο: Δεν θα γίνει πορεία – Αυστηροί έλεγχοι στα διόδια

Κοτανίδου: Τι πρέπει να γίνει για να πούμε τέλος το lockdown

Από αύριο Σάββατο 7 Νοεμβρίου η Αττική μπαίνει σε γενικό lockdown καθώς ο κορονοϊός καλπάζει, καταγράφοντας χθες 2.917 κρούσματα. Σύμφωνα με την καθηγήτρια Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Μέλος της Εθνικής Επιτροπής Υγείας, Αναστασία Κοτανίδου το τέλος του lockdown θα προταθεί στην περίπτωση που δουν να μειώνεται ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία κάτι που αυτόματα μειώνει τις εισαγωγές στις ΜΕΘ παραπάνω από 50% μέσα σε αυτές τις 3 εβδομάδες. Για το τέλος του lockdown θα πρέπει επίσης τα κρούσματα να πέσουν κάτω από 1.000. Παράλληλα, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, σημείωσε πως τώρα με το lockdown ελπίδα τους είναι ότι θα προλάβουν την διασπορά του ιού και την πίεση στα νοσοκομεία. «Ελπίζουμε ότι τώρα με τα αυστηρότερα μέτρα που θα μπουν σε εφαρμογή από το Σάββατο όλοι θα συμμορφωθούμε και θα καθίσουμε λίγο στα σπίτια μας χωρίς να κάνουμε κρυφά πάρτι, με μάσκα παντού και σε 1 βδομάδα θα καταφέρουμε να δούμε βελτίωση σημαντική της κατάστασης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η καθηγήτρια σημείωσε πως το πρώτο που θέλουν να δουν από αυτό το lockdown είναι η μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Η κ. Κοτανίδου εξήγησε πως αυτό που έκανε όλους στην επιτροπή να εισηγηθούν lockdown ήταν η τεράστια αύξηση των ασθενών στα νοσοκομεία. Ερωτηθείς για το λόγο που συνέβη αυτό η ίδια απάντησε πως ο λόγος ήταν η ξαφνική τεράστια μετάδοση του κορονοϊού λόγω του ότι δεν ακολουθήθηκαν αυστηρά τα μέτρα. Αυτή την στιγμή η κατάσταση είναι απόλυτα διαχειρίσιμη στα νοσοκομεία τα οποία είναι έτοιμα να δεχτούν περιστατικά κορονοϊού ανέφερε χαρακτηριστικά και ΜΕΘ επίσης. Ωστόσο τόνισε πως υπάρχουν αρκετοί θάνατοι και υπογράμμισε πως οι άνθρωποι που καταλήγουν δεν καταλήγουν όλοι στις ΜΕΘ αλλά υπάρχουν και αυτοί που είναι τόσο βαριά που δεν φτάνουν καν στις ΜΕΘ.

Ερωτηθείς για το αν θα κάνουμε Χριστούγεννα η κ. Κοτανίδου ανέφερε πως εξαρτάται από εμάς τους ίδιους. Αν συμμορφωθούμε, αν τηρήσουμε τα μέτρα αν δεν κάνουμε απερίσκεπτα πράγματα και γιορτές θα μπορέσουμε να κάνουμε και τους συγγενείς μας να δούμε σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον.

Βασιλακόπουλος: Ο χειμώνας θα βγει με επαναλαμβανόμενα lockdown

Τη βεβαιότητα ότι θα βγάλουμε ολόκληρο τον χειμώνα με επαναλαμβανόμενα lockdown εξέφρασε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή ΣΗΜΕΡΑ επισημαίνοντας ότι η συμπεριφορά των πολιτών τον Δεκέμβριο θα κρίνει πότε θα ξαναεπιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας. «Το lockdown είναι ένα ύστατο μέτρο που για να έχει αποτέλεσμα πρέπει να κατανοήσουμε την αναγκαιότητά του και να συμμετέχουμε στην εφαρμογή του. Το να πει μια κυβέρνηση ότι πάω με το μάξιμουμ των μέτρων καταστρέφοντας την οικονομία, αλλά και την ψυχολογία των πολιτών, είναι κάτι που δεν μπορεί να συμβεί. Μπορεί να βγάλουμε όλο τον χειμώνα με επαναλαμβανόμενα lockdown.

Αυτό σίγουρα δεν είναι το τελευταίο, καθώς θα μας λύσει το πρόβλημα για τον επόμενο μήνα. Η συμπεριφορά μας τον Δεκέμβριο θα είναι αυτή που θα καθορίσει πότε θα ξαναγίνει το επόμενο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής. Σημείωσε δε ότι το lockdown ήταν μεν επιβεβλημένο, γιατί και το σύστημα υγείας έχει πιεστεί και πρέπει να αναχαιτιστεί η πανδημία, αλλά από μόνο του δε φτάνει. «Επειδή κάποτε το lockdown πρέπει κάποτε να τελειώσει, θα πρέπει να βρει η κυβέρνηση να βρει άλλους επιστήμονες για να περάσουν σωστά το μήνυμα στον κόσμο, γιατί μόλις σταματήσει το lockdown, αν δεν αλλάξει η συμπεριφορά άλλων θα ξαναμιλάμε για περιορισμούς», συμπλήρωσε. Σύμφωνα με τον κ. Βασιλακόπουλο, οι επιστήμονες είχαν πει ότι γύρω στο τέλος της πρώτης εβδομάδας του Νοεμβρίου, θα κριθεί αν τα μέτρα που είχαν προτείνει και ελήφθησαν από την κυβέρνηση ήταν αποτελεσματικά και δεν ήταν.

«Δεν ήταν λάθος τα μέτρα, αλλά το ποσοστό εφαρμογής τους δεν ήταν αυτός που έπρεπε», υπογράμμισε. Σε ό,τι αφορά στον κορωνοϊό, σημείωσε ότι έχει μεταλλαχθεί και δείχνει ότι έχει αυξημένη μεταδοτικότητα και μειωμένη θνησιμότητα, ενώ όσο πέφτει η θερμοκρασία, τόσο πιο μεταδοτικός θα γίνεται. «Για να εξαφανιστεί ο ιός θα πρέπει να εμβολιαστούν οι μισοί Έλληνες, αλλά θα έχουμε 400.000-500.000 δόσεις για τις ευπαθείς ομάδες το πρώτο διάστημα, όταν κι εφόσον εγκριθεί κάποιο εμβόλιο».

Κάτι απίστευτα σκοτεινό έρχεται πάνω μας

Παγώνη: Τώρα «πληρώνουμε» πάρτι και συνωστισμό σε πλατείες και ΜΜΜ

Για τις ραγδαίες εξελίξεις στο μέτωπο του κοροναϊού μίλησε στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη λίγες ώρες πριν την εφαρμογή του γενικού lockdown. «Δεν μας αρέσει να βλέπουμε τη Θεσσαλονίκη άδεια, την έχουμε συνηθίσει διαφορετικά. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα.

Κάθε μέρα είχαμε τέτοια αύξηση των κρουσμάτων που αν συνεχίζαμε έτσι δε θα μπορούσαμε να τη διαχειριστούμε. Για αυτό ανακοινώθηκαν τα νέα μέτρα. Η πίεση του συστήματος υγείας ήταν τέτοια που όσο και να προσπαθούσαν οι γιατροί και οι νοσηλευτές δε θα τα βγάζαμε πέρα. Οι 187 διασωληνωμένοι σε λίγες ημέρες θα έφταναν μεγάλο αριθμό και δε θα μπορούσαμε να ανταπεξέλθουμε», είπε η κ. Παγώνη. «Πρέπει να κατανοήσουμε όλοι ότι αν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα που θα ισχύσουν από αύριο, δε θα μπορέσουμε να βγούμε από αυτή την περιπέτεια. Προχωράμε εφαρμόζοντας τα μέτρα ώστε σε 20 μέρες να σταματήσουμε την αύξηση των κρουσμάτων.

Αν δεν εφαρμόσουμε τα μέτρα φυσικά θα γίνουν περισσότερες οι μέρες. Δεν εφαρμόζουμε τα μέτρα όλοι. Ξέρετε ότι αυτές τις μέρες “πληρώνουμε” τα πάρτι που έγιναν, τον συνωστισμό στις πλατείες και στα ΜΜΜ», συνέχισε η ίδια. Σχολιάζοντας την τροπολογία που πέρασε εχθές, Πέμπτη, το υπουργείο Υγείας για την επείγουσα πρόσληψη 300 γιατρών για τις ΜΕΘ, η κ. Παγώνη εξήγησε ότι «Για να πας σε ΜΕΘ είτε ως νοσηλευτής είτε ως γιατρός πρέπει να έχει συγκεκριμένη εξειδίκευση. Έπρεπε να είχαν γίνει αυτά πιο μπροστά. Η ΕΙΝΑΠ είχε κάνει επανειλημμένως εισηγήσεις για αυτά τα θέματα. Πρέπει να ενισχυθεί τάχιστα το σύστημα υγείας με γιατρούς και νοσηλευτές για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε μέχρι να δούμε πότε ξεκινάει η μείωση των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και των νοσηλευόμενων. Πάνω από 1600 άτομα νοσηλεύονται σε κλινικές κοροναϊού. Ένα ποσοστό αυτών θα διασωληνωθεί».

Παρέμβαση της ΕΙΝΑΠ για την έλλειψη σε αντιγριπικά εμβόλια Μιλώντας για την έλλειψη που σημειώνεται σε αντιγριπικά εμβόλια, η κ. Παγώνη είπε ότι «Η επιτροπή είχε διαβεβαιώσει ότι οι παραγγελίες των αντιγριπικών εμβολίων ήταν πάρα πολλές και δε θα υπήρχε κανένα πρόβλημα. Ξεκινάνε οι ομάδες υψηλού κινδύνου να κάνουν το εμβόλιο και μετά οι υπόλοιποι. Θα γίνει παρέμβαση από την ΕΙΝΑΠ σήμερα και θα τηλεφωνήσουμε στο υπουργείο να τελειώνει αυτό το θέμα. Να ρωτήσουμε και τι έχει συμβεί, γιατί δεν έχουμε καταλάβει τι έχει συμβεί. Το πιο πιθανό είναι ότι δεν έχουν έρθει στις φαρμακαποθήκες. Δεν είναι δυνατό να μην έχουν τα φαρμακεία εμβόλια. Αυτό είναι απαράδεκτο».

Πώς θα πραγματοποιούνται οι οδοντιατρικές εργασίες στη διάρκεια του απαγορευτικού

Με όλα τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό και  προσέλευση αποκλειστικά ύστερα από ραντεβού θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να πηγαίνουν στα οδοντιατρεία, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, Αθανάσιος Δεβλιώτης στην εκπομπή «Κάθε μέρα Ελλάδα» της ΕΡΤ3. Προτεραιότητα θα δίνεται στα επείγοντα περιστατικά.

Ο κ.Δεβλιώτης τόνισε ότι η Πολιτεία οφείλει να λάβει υπόψη της και τους ιδιώτες γιατρούς που διατηρούν ιατρεία και δεν μπορούν να εργαστούν αυτό το διάστημα, καθώς ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και άτομα υψηλού κινδύνου.

Τι να προσέξετε στην χρήση του διαδικτύου κατά την διάρκεια του lockdown

Δεν ισχύει από το πρωί του Σαββάτου η απαγόρευση κυκλοφορίας 21:00 με 5:00

Δεν ισχύει, από αύριο, Σάββατο 7 Νοεμβρίου στις 6 το πρωί, η απαγόρευση κυκλοφορίας 21:00 με 5:00 το πρωί, όπως διευκρινίζουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πηγές της Πολιτικής Προστασίας. Στο διάστημα αυτό θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις μόνο με την αποστολή SMS στο 13033 ή με τη συμπλήρωση της φόρμας κατ’ εξαίρεση μετακίνησης που είναι διαθέσιμη στο forma.gov.gr ή με χειρόγραφη βεβαίωση (σύμφωνα με το υπόδειγμα) για τους ακόλουθους και μόνο λόγους:

1. Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία). Σε αυτή την περίπτωση αποστέλλεται SMS με τον κωδικό

1. 2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους. Σε αυτή την περίπτωση στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός

2. 3. Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης, καθώς και μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή ηλεκτρονική συναλλαγή. Για μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα, στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός

3. 4. Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, καθώς και για μεταφορά συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού από και προς τον τόπο εργασίας του, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη, ή συνοδεία μαθητή στο σχολείο από γονέα ή κηδεμόνα. Σε αυτές τις περιπτώσεις (παροχή βοήθειας, μεταφορά συζύγου ή συγγενούς στην εργασία του και συνοδεία μαθητή), αποστέλλεται SMS με τον κωδικό

4. 5. Μετάβαση σε κηδεία υπό τους όρους που προβλέπεται από τον νόμο ή για μετάβαση γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Στις περιπτώσεις αυτές στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 5. 6.

Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο (2)άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της αναγκαίας απόστασης του ενάμισι (1,5)μέτρου. Επίσης μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη. Στις περιπτώσεις αυτές, στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 6.

Σημειώνεται ότι για τις περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Σερρών, που είχαν μπει ήδη στο «γκρι» επίπεδο Γ, Συναγερμού, η απαγόρευση κυκλοφορίας 9 το βράδυ μέχρι 5 το πρωί ισχύει μόνο μέχρι και σήμερα. Μέχρι και σήμερα οι κάτοικοι των Π.Ε. Θεσσαλονίκης για το διάστημα 21:00-05:00 θα επιτρέπεται να μετακινούνται με χρήση SMS ΜΟΝΟ για τους παρακάτω λόγους: 1. Λόγοι εργασίας [βεβαίωση τύπου Α του εργοδότη] 2. Λόγοι υγείας [SMS – Επιλογή 1] 3. Ατομική κίνηση με κατοικίδιο ζώο [SMS – Επιλογή 6]. Το παραπάνω μέτρο και για τους κατοίκους των Π.Ε Θεσσαλονίκης και Σερρών παύει να ισχύει από το Σάββατο 7/11 και ώρα 6:00 το πρωί.

Lockdown και μάζεμα ελιάς – Έτσι θα επιτραπεί η μετακίνηση

Ενα από τα προβλήματα που που παρουσιάζεται τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο που επιβάλλεται το πανεθνικό lockdown είναι πώς θα γίνουν οι απαραίτητες μετακινήσεις για το μάζεμα της ελιάς. Μάλιστα ήταν ένα από τα ζητήματα που έθεσε τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις ανακοινώσεις του για τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό, όσο και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου κι Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης. Γι αυτό και έχει προβλεφθεί να επιτρέπονται όλες οι δραστηριότητες του πρωτογενούς τομέα και φυσικά οι μετακινήσεις όσων απαιτούνται για να ολοκληρώσουν τη συγκομιδή των ελαίων και άλλων αγροτικών προϊόντων. Θα επιτρέπεται η μετακίνηση για τη συγκομιδής ελιάς – Τα απαραίτητα έγγραφα Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, ο οποίος μίλησε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ η συγκομιδή της ελιάς θα γίνει κανονικά, αρκεί να υπάρχουν τα απαραίτητα έγγραφα. Αυτά είναι: Οι εργάτες θα πρέπει να διαθέτουν βεβαίωση εργασίας από τον εργοδότη τους, Οι ιδιοκτήτες και οι κληρονόμοι θα πρέπει να έχουν μαζί τους το Ε9. Οι ελαιοπαραγωγοί θα πρέπει να έχουν μαζί τους τη δήλωση ΟΣΔΕ, βάσει της οποίας λαμβάνουν τις επιδοτήσεις.

Κλείνουν πριν προλάβουν να ανοίξουν μαγαζιά με χριστουγεννιάτικα είδη

Πηγές: newsit.gr, ethnos.gr, news24/7.gr, ert.gr, skai.gr, CNN, OPENTV,MEGA,ANT1

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα