Διεθνή

Φυσικό αέριο: μειώθηκε κατα 19,6% η παραγωγή του

Tι ανακοίνωσε η Gazprom

Parallaxi
φυσικό-αέριο-μειώθηκε-κατα-196-η-παραγωγ-939087
Parallaxi

Η Gazprom ανακοίνωσε σήμερα ότι η παραγωγή αερίου ανήλθε σε 394,1 δισ. κυβικά μέτρα μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 15ης Δεκεμβρίου – μειωμένη κατά 19,6% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021.

Οι εξαγωγές προς τις χώρες εκτός CIS (Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών – Πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες) μειώθηκαν κατά 45,1% στα 97,8 δισ. κυβικά μέτρα την ίδια περίοδο, ανέφερε επίσης η Gazprom, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται εν μέσω προειδοποιήσεων για έλλειψη αερίου κι ενώ οι ηγέτες της Ε.Ε. προσπαθούν να βρουν κοινό πεδίο στο θέμα της επιβολής πλαφόν στο ρωσικό αέριο.

Σκεπτικισμό προκαλεί η νέα προειδοποίηση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) –για δεύτερη φορά σε διάστημα μόλις 40 ημερών– ότι η Ε.Ε. θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη το 2023 με ελλείψεις φυσικού αεριού.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) Φετίχ Μπιρόλ –για δεύτερη φορά σε διάστημα μόλις 40 ημερών– διαμήνυσε προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ότι αέριο υπάρχει αρκετό, αλλά μόνο γι’ αυτό τον χειμώνα. Το 2023 όμως, αν η Ρωσία κλείσει εντελώς την κάνουλα, η ζήτηση από την Κίνα ανακάμψει και ο καιρός πάψει να είναι τόσο ζεστός, «θα έχουμε πρόβλημα», είπε ο Μπιρόλ. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο αν συντρέξουν οι τρεις παραπάνω αναποδιές και η πληρότητα των εγκαταστάσεων αποθήκευσης της Ευρώπης υποχωρήσει μόλις στο 30% στο τέλος αυτού του χειμώνα, η Ε.Ε. θα μπορούσε να έχει τον επόμενο χρόνο έλλειμμα 27 δισ. κυβικών μέτρων – ποσότητα ίση περίπου με το 7% της ετήσιας κατανάλωσής της.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα