Διεθνή

Γαλλία: Δεν υποχωρεί η ένταση- Χάος με διαδηλώσεις και τουλάχιστον 81 συλλήψεις

Περίπου 4.000 άτομα διαδήλωσαν μετά από κάλεσμα του εργατικού συνδικάτου CGT.

Parallaxi
γαλλία-δεν-υποχωρεί-η-ένταση-χάος-με-δ-986050
Parallaxi

Xάος χθες βράδυ στο Παρίσι όπου έγινε πολύ μεγάλη διαδήλωση κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης και της χρήσης του Άρθρου 49.3 από την κυβέρνηση.

Περίπου 4.000 άτομα διαδήλωσαν μετά από κάλεσμα του εργατικού συνδικάτου CGT. Παρ’ όλα αυτά, οι διοργανωτές ζήτησαν να διαλυθεί η πορεία λόγω της παρουσίας ταραχοποιών.

«Μακρόν, παραιτήσου» και «Ο Μακρόν θα σπάσει, εμείς θα νικήσουμε» ήταν τα συνθήματα που φώναζε το πλήθος στην Πλας ντ’ Ιταλί, στο νότιο Παρίσι, καθώς οι δημοτικές αρχές είχαν  απαγορεύσει τις συγκεντρώσεις στην κεντρική Πλας ντε λα Κονκόρντ και στα γειτονικά Ηλύσια Πεδία , έπειτα από τις ταραχές των προηγούμενων ημερών που οδήγησαν σε 61 συλλήψεις.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του «France Inter» που βρισκόταν στο σημείο, ορισμένοι από τους ταραξίες ντυμένοι στα μαύρα έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων και η Αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων.

Η διαδρομή που είχαν ανακοινώσει τα συνδικάτα δεν τηρήθηκε. Μάλιστα, 81 άτομα συνελήφθησαν, όπως αναφέρει το «France Info». Πάντως, το βράδυ του Σαββάτου (18/03), στην πλευρά της Place de la Concorde, όπου απαγορεύτηκαν οι συγκεντρώσεις, είχαν συλληφθεί 10 άτομα, σύμφωνα με την Αστυνομία του Παρισιού.

Ακόμα, στη Νάντη και στη Βρέστη, οι διαδηλώσεις σημαδεύτηκαν από εντάσεις με την Αστυνομία. Στη Νάντη, όπου διαδήλωσαν από 6.000 έως 15.000 άτομα κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, σύμφωνα είτε με την Αστυνομία είτε με τα συνδικάτα, έγιναν επεισόδια. Η Αστυνομία έγινε στόχος ρίψης μπουκαλιών, απάντησε με πυρά δακρυγόνων, ενώ κάδοι απορριμμάτων πυρπολήθηκαν στις γραμμές του τραμ. Στη Βρέστη, όπου υπήρχαν 5.000 έως 8.000 διαδηλώσεις, έπεσαν δακρυγόνα.

Έκλεισε και το μεγαλύτερο διυλιστήριο στη Γαλλία

Το κλείσιμο του διυλιστηρίου της TotalEnergies στη Νορμανδία «άρχισε το βράδυ της Παρασκευής (17/03)», όπως δήλωσε το Σάββατο (18/03) στο AFP ο Αλέξις Αντονιόλι, γενικός γραμματέας της CGT στο μεγαλύτερο διυλιστήριο της χώρας. «Οι μονάδες έχουν κλείσει από χθες το βράδυ», πρόσθεσε. Παρότι το κλείσιμο αυτό θα διαρκέσει αρκετές ημέρες, δεν αναμένεται να προκαλέσει άμεση έλλειψη καυσίμων στα πρατήρια της χώρας.

Πηγή: ieidiseis 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα